Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.05.2007 :: партньор

Зелено политическо пространство

от Олга Апостолова :: Коментари (7) :: (4936 прочитания)

Днес политиката и екологията са свързани повече от всякога и на политиците се налага да дискутират проблеми като привършващите ресурси и замърсяващите източници на енергия. Кога подобна реторика ще се появи и в България?

Привършващи ресурси, източници на енергия, които бълват СО2, токсичен боклук, безпрецедентен ръст на населението и глобалното затопляне като символ на този осезаемо неустойчив модел на развитие - днес това са проблеми на политиката, точно толкова колкото и на екологията.

Само преди няколко дни британският екоминистър Дейвид Милибанд каза, че е време да развием икономика от типа one planet, която разчита на наличните ресурси и не зависи от изчерпаеми суровини, и да станем разумни обитатели на Земята - да възстановяваме всяка суровина, с която си услужваме. Дейвид Милибанд цитира папа Йоан Павел Втори, който в далечната за екологичния дебат 1990 г. казва, че светът вече е застрашен не само от регионални конфликти и социална несправедливост, но и от незачитането на природата и от ограбването на нейните ресурси. Известният канадски природозащитник Дейвид Сузуки много точно определя това изразходване на природните суровини по-бързо, отколкото те се възстановяват, като живот не от лихвите, а от самия капитал.

Тези дни ме увериха, че много скоро подобна реторика ще се появи и в България - само след две-три години. За да се пребори с подобна негативна прогноза, е инициативата на "Горичка" и Българското училище за политика към НБУ "Зелено политическо пространство". Ако Тони Блеър и Ангела Меркел могат да говорят за глобално затопляне, петролна независимост, намаляване на въглеродните емисии и устойчива икономика, няма причина в България упорито да продължаваме да мълчим.

Проблемът не е от вчера и никой не очаква от нас да мъдрим глобални решения за тези глобални проблеми. Решенията съществуват и се прилагат. Само трябва да се огледаме. Идеята на зеленото политическо пространство е да приучи  младите политици към един вече наложителен поглед отвън и отгоре, поглед, който на принципа "мисли глобално, действай локално" дава резултати на други места по света.

Струва ми се наложително българската политика да се включи в дебата за намаляване на екологичния ни отпечатък час по-скоро. Защото, ако аз мога само да престана да използвам пластмасови чаши еднодневки, за да не разхищавам суровина и енергия, а бизнесменът до мен може да инвестира в производството на чаши от биоразградима царевична пластмаса, политикът е в позиция да наложи закон, който да забрани производството на пластмасови чаши и да въведе облекчения за производителите на биоразградима пластмаса.

Това не е утопия. В Австралия и Калифорния се готвят да забранят класическите крушки и да наложат енергоспестяващите крушки като стандарт. Както каза Малкъм Търнбул, екоминистър на Австралия, това е малка стъпка, но огромна промяна.Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (7)

15.05.2007 :: 00:12 :: от Nature Keepers
#1
Re: Зелено политическо пространство
Това за крушките е наистина добро...
15.05.2007 :: 09:21 :: от Василена
#2
Re: Зелено политическо пространство
Има голяма вероятност и в ЕС до 2009 да спрат да се произвеждат и продават крушки с нажеаема жичка.
http://www.reuters.com/article/governmentFilingsNews/idUSL0966634620070309
15.05.2007 :: 14:16 :: от TVY
#3
Re: Зелено политическо пространство
Всичко това е чудесно, но кажете аз като от години се боря поне улиците в квартала да ни измиват веднъж годишно (и не се случва) какво да направя?!?!?!? Просто нямам думи. Поредното измиване в центъра на София мина, а до "Надежда" няма надежда да дойде някога......
Може ли Горичка да съдейства за този проблем? Как да накарам комшиите да не пушат в асансьора и да си хвърлят боклука където трябва при положение, че няма власт, която да си върши работиата???
15.05.2007 :: 23:31 :: от mapto
#4
Re: Зелено политическо пространство
Хм, някак си много разочароващо ми звучи една такава статия. Говори колко хубаво е, че на Запад се говори за зелена политика, и колко хубаво би било и тук да се появи такова нещо, но за пореден път съм страшно озадъчен, че статията свършва до тук.

Някак си на мен ми се струва, че общи приказки за светлото бъдеще са много хубави, но безполезни (ако на вас ви харесват, единственото, което аз мога да направя е да спра да ги чета). Съвсем друго е да се обърнеш конкретно към някого и с конкретен въпрос. Така наистина го мотивираш, ако не друго, да се замисли защо го питаш и какво ще стане ако не ти отговори. Ето няколко успешни примера за как това работи в България:
http://albosh.blog.bg/viewpost.php?id=13313
http://www.europe.bg/htmls/parliament?category=338&id=8392

Така че нещата стават - стига някой да иска да се захване с тях, а не да говори отвисоко за светлото далечно бъдеще и да се тюхкаме, че няма кой да свърши нещото, което ние не искаме да започнем. Лошото е, че за тези избори вече е късно, хубавото е, че за местните темата ще е не по-малко актуална, а и ще има голяма конкуренция по места, така че поне по райони може да се появят отговори.

Приятна вечер!

ПП: Повтарям се, но бих се включил в организирането на подобен въпросник, само че не мога да го изнеса целия (заедно със свързаните дейност и поддръжка) сам.
16.05.2007 :: 19:24 :: от gorichka
#5
Изтрит коментар
Тук има изтрит коментар от градинко. Причината е че не е по темата на статията. За повече информация можете да пишете на Горичка.
23.05.2007 :: 22:36 :: от gerimira
#6
Re: Зелено политическо пространство
Само да кажа че на нашите политици въобще не им пука за промените в климата, за мръсотията която цари в София , за изсичането на горите от дървената мафия. Освен за пари за друго нищо не мислят, така че няма надежда за България скоро да почнат да мислят в тая насока.............
28.05.2007 :: 10:03 :: от mapto
#7
Re: Зелено политическо пространство
@Геримира: проблемът в България не е, че политиците не се интересуват от хората, а че хората не ги сменят. Лудият не е този, който яде баницата. Когато политиците видят, че независимо какво правят, те са несменяеми, е много ясно, че те ще правят каквото си искат. Някак си тъжно е, че в България стигнахме дотам с купуването на циганските гласове да се печелят избори... Това нямаше да се случва, ако достатъчно много хора бяха излезли да гласуват. А не ми казвайте, че не правите никаква разлика между последните 3 управления.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg