Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
24.05.2007 :: партньор

Глътка студена вода

от Ана Миланова :: Коментари (5) :: (6958 прочитания)

В Европа и САЩ използваме средно 135 литра вода на ден. В Африка - 10. Защо трябва да се научим на пестеливост час по-скоро?

Тази статия е част от зеления брой на списание Едно, който излезе през март 2007.


Водата свършва. Не искам да те притеснявам, обаче е факт. Това с кръговрата на водата в природата изглежда вече не работи, защото потреблението на вода далеч надхвърля способността на планетата да възстановява изразходваните количества.

Сега внимавай - проблемът не е само в това, че питейната вода става лукс. Да кажем, че всеки човек поглъща по три-четири литра вода на ден. За да се нахрани обаче всеки един от нас се изразходват 2000 литра вода на ден. Пътят на чашата бира до масата ми е погълнал шест литра вода, памучната ми тениска е попила 150, стоманата в колата ми - 20 000 литра.

Обаче, нали се сещаш, водата свършва. Само за да си го представиш - огромното като море езеро Чад в Африка, което през 60-те години се е виждало от Космоса, вече не се вижда - свило се е с 95 процента.

Сега и Нил рядко стига до морето. Същото се случва с река Колорадо в САЩ, с китайската Жълта река и Инд, Тигър и Ефрат. Отклоняването на води за напояване и големите язовири, които увеличават изпаряването, просто пресушават реките още в горното им течение.

Има и изчезващи морета. Прогнозите са, че Мъртво море наистина ще е мъртво до 2050 г. Аралско море в Узбекистан пък е изгубило четири пети от обема си от 1960 г. насам. Километри навътре в сушата се виждат абсурдни картини на заседнали в пясъка кораби и никаква, ама никаква вода наблизо. Пристанищни градове се оказват на 250 км от брега. Представи си изненаданите физиономии на моряците.

Това е видимата част на проблема. Останалото е underground. Повечето питейна вода, която не е скована в ледници, идва от подземните водоносни пластове. Някои от тях се възстановяват от дъжда. Други обаче са водонепроницаеми и могат да се изпомпат докрай. Такива са голямото подземно езеро Огалала в САЩ, от което черпят вода земеделците от Великите равнини, а също и водоносните пластове в Северен Китай и в Саудитска Арабия. Подземните води се изпомпват прекалено бързо, а земеделците сондират все по-дълбоко - фермери в Китай и Саудитска Арабия вече трябва да пробиват кладенци с дълбочина над 1 км, която им струва все по-скъпо. В някои райони на САЩ, Китай, Корея и Индия водоносните пластове се намират с 30 метра по-дълбоко отколкото преди 20 години. Пресъхването на кладенци в Източен Иран създава потоци от "водни бежанци". Подпочвените води в Йемен могат да бъдат изчерпани още през 2010 г., а в някои провинции на Пакистан подземните запаси вече са out.

В това време градовете и индустрията гълтат вода от земеделските райони. Големите градове, особено в САЩ, масово откупуват правото за ползване на вода от фермерите, като им предлагат по-високи цени от приходите от реколтата.

Топят се и "твърдите запаси", прибрани на сигурно в хладилника на планината. Средната температура на планетата се е повишила с 0.8 градуса Целзий от 1970 г. И малко покачване на температурите може да превърне снеговалежите в дъжд. Ако снегът не се трупа в планините и ледниците се топят, през дъждовния сезон наводненията стават още по-унищожителни, през лятото реките пресъхват, а резервите сладка вода просто изтичат.

Всичко това не е неизбежно. Съвсем не. И дори не струва чак толкова скъпо.

Какво да се прави:


СТАТИСТИКА:Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (5)

24.05.2007 :: 23:14 :: от Nature Keepers
#1
Re: Глътка студена вода
Аз отдавна се опитвам това да го имам в предвид, когато ползвам водата, но е невъзможно да се намали рязко потреблението и ще ви кажа защо! Защото в България не се спазват такива стандарти. Примерно душовете не се правят така, че хем да обливат цялото тяло на слаба струя, хем да са икономични... или например казанчетата за тоалетната... или например проклетите тръби, които през ден се пукат и изтичат тонове вода, докато оправят теча и го казвам, защото точно когато почнаха валежите в София, отстрани на блока ми улицата си беше мокра, но необичайни рекички имаше по края и... и всички си мислеха, че бяха от дъжда но всъщност бяха от спукана тръба и 5 дена така седя и сигурно са изтекли тонове вода ей така... и дори уредите като пералня или миялна и т.н. Но въпреки това го имам в предвид и като ходя у мои френдове гледам тайничко чешмите и ако капят дори ги затягам, така че да не изтича напразно вода, защото трябва да се според мен да се спомене и другата гледна точка в статията ви... надали много хора ще се замислят ако им се каже, че в африка ползват 100 пъти по-малко вода, но ако се спомене от финансова гледна точка ще се гледа по друг начин, защото водата ще посъпва още и още откакто сме в евросъюза... ;)

П.С. - Защо не поставите емотикони за коментарите? :)
26.05.2007 :: 21:55 :: от jorji
#2
Re: Глътка студена вода
обезлесяването е главен фактор за изчерпването на водните ресурси и сушата

пък бруталното замърсяване и оттичане в реките и подпочвените води си е неуспоримо и най-голямо зло. ама то пак ние ще му ядем главата щото всичко пак в нашата чиния се връща

не смятам, че ще се справим с тия проблеми
27.05.2007 :: 22:24 :: от xbizzit
#3
Re: Глътка студена вода
Лично аз смятам, че проблема е малко по комплексен..Защото ако забравиш да затвориш крана...Водата изтича...И какво от това?..Плащаш повече вода? Да..Обаче после водата се завърта в кръговртата на веществата и почти 100%сигурно се връща отново някаде на нашата територия...Или на Балканите като цяло..Едва ли ще има някое огромно въздушно течение което да я занесе над Сахара примерно..Но и в това няма нщо лошо..Напротив..Вижте..проблема не е в самия кръговрат на водата..Водата си тече, но не се губи..Иначе всички реки да са изтекли преди милярди години...:)
Проблема тук е със замърсяването на питейната вода..Понеже тогава тя вече става негодна за употреба..И носи вина и за допълнителни бедствия над околната среда и над хората, като киселинните дъждове, болести сред населението и прочие...
Живеем във времето на глобалното затопляне..Нивото на световния океан се покачва, а ние оставаме без питейна вода...Как става това..?..Ами става! Ей така, от самосебе си, а ние нищо не правим. Просто стоим отстрани, от време на време мъдрим какво трябва или не трябва да се прави на разни безкрайни форуми и дискусии които накрая задължително завършват с неква форма на почерпчица и наздравици от рода на "за земята!", "за природата!" и т.н...И какво се променя? Почти нищо..Вярно проблемът се фокусира пред цялото общество, добива полулярност и т.н..Това също е важно..Но много по важни според мен са конкретни научнообосновани действия...Например, един от най ефикасните методи за набавяне на питейна вода е обезсоляване на морска вода..И без това нивото и се покачва, ще става все повече и повече..Какво ни остава, освн може би да измислим някой още по ефикасен метод за пречистване и обезсеоляване...Или защо не разтопим някой ледник? Е добре, някой ще каже, то ледниците нали се топят и сега, защо да ги разтопяваме още повече?...Топят се, но при топенето от околната среда се взема количество топлина, т.е..губи се топлина ..Това означава че температурата в атмосферата се понижава, процесът на топене е ендотермален...Това означава, че така се борим и срещу глобалното повишаване на температурата...А щом температурата не се повишава, няма да има и повече топене, в резултат на нашето топене..Даже обратно - в резултат на понижаване на температурата, на северния полюс ще се създадат условия за ледообразуване...Процеса е вързан..Лошото обаче идва когато атмосферата се насити с парникови газове и за да бъде запазено температурното равновесие, тази топлина се използва за стапяне на някой ледник...Т.е..ледниците са един вид буфер за температурата на тмпосферата...Проблемат с тяхното разтапяне е свързан единствено с причините които го предизвикват..А имено повишаването на въглеродния диоксид в атмосферата..А за неговото повишаване сме виновни ние...Не само ние всъщност, но това е друга тема..
А кой всъшност е главния виновник за наличието на прясна вода..Естествено, растителността...Без растителност кръговрата на водата щеше да се върти единствено над океаните, инцидентно някой ...
27.05.2007 :: 22:29 :: от xbizzit
#4
Re: Глътка студена вода
Иначе статията си я бива...С конкретни факти...Въпроса е как и от кого ще се анализират..За жалост тези, от които зависи пряко проблема и които имат силата да го променят, обикновено липсват. Или ако са тук предвидливо затварят очи или поглеждат в другата посока, кадето проблема не се вижда..така е толкова по-лесно..:)
12.08.2007 :: 12:51 :: от ludaka
#5
Re: Глътка студена вода
Аз имам два климатика вътре в тях става конденз и си отделя вода аз и моето семейство я използваме за тоалетната.Действа ефективно.Можете да се замислите за това
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg