Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
19.05.2007 :: партньор

Гора от ръце

от Олга Апостолова :: Коментари (4) :: (4577 прочитания)

На сайта на кампанията "Един милиард дървета" на ООН всеки може да обещае да засади определен брой фиданки и по-късно да отметне задължението. Лесно е да се включим.

Покрай последната инициатива за засаждане на Витоша най-често ме питаха колко дръвчета ще трябват за 12-те декара, които Горичка осинови, и колко ще струва цялата акция. Имам доста добра визуална представа за това колко са 12 декара, но не и за броя дръвчета, които могат да се насадят върху тях.

Оказаха се 4000. Със седемдесет доброволци, това прави 50-60 фиданки на човек. Фиданките са двегодишни - с други думи една педя дръвчета. Така погледнато, 12 декара и 4000 дръвчета изглеждат доста постижими.

Теодор Тодоров от инициативна група "Витоша" казва, че със засаждането на Горичка е приключило залесяването на унищожените от смерча и корояда 37 декара смърчова гора в местността "Момина скала". Компаниите и организации, партньори на проекта, са засадили общо 12 000 дръвчета. Сега се издирват осиновители за още по-големите сечища на "Алеко" и Офелиите.

Опитвам се да поставя тези 12 000 дръвчета в контекста на доста по-мащабната инициатива за засаждане - "Един милиард дървета" на ООН. Идеята е до края на 2007 г. на земята да са се появили един милиард нови дръвчета. Аким Стайнър, шеф на Програмата на ООН за околната среда, казва, че сме загубили поне една трета от горите, които някога сме имали, и че е време да променим тази тенденция. За него горите са икономически фактор - те предоставят на световните икономики услуги на стойност милиарди долари.

В "План Б 2.0" екологът икономист Лестър Браун дава примери с Филипините, Тайланд и Китай, където след унищожителни наводнения, свлачища и многобройни човешки жертви се слага край на незаконния дърводобив в името на икономиката. Защото се оказва, че от едно стоящо дърво има много по-голяма икономическа изгода от едно отсечено дърво. Освен че предпазват от наводнения, горите задържат влагата във въздуха.

Обезлесяването ускорява връщането на водата в моретата и океаните и това може да намали количествата на валежите в континенталните части. Лестър Браун цитира списание "Сайънс", според което, когато дъждовете падат върху неувредените тропически гори в Амазонка, една четвърт от водите се оттичат, а останалите три четвърти се изпаряват в атмосферата и осигуряват валежи. Този цикъл се нарушава, когато се изсичат гори за дърводобив или селскостопански нужди. Поемайки въглеродния двуокис, дърветата са огромен фактор и в спирането на глобалното затопляне и промените в климата.

Екологът на Горичка Деян Духалов казва, че в нашите разсадници се гледат дървесни видове, подходящи за сеч, докато една гора - за да е близка до естествената и съответно устойчива на епидемии и природни бедствия, има нужда от разнообразие. На "Момина скала" освен смърч садим ела, бук, бреза, трепетлика - последните три вида са дори по-възрастни дръвчета, за да има възрастово разнообразие.

Изобщо, веднъж изсечени, горите не се възстановяват лесно. Пренебрежително споменавам на Деян за някакъв изчезващ червей и той е готов да ми изтъкне един куп причини защо този червей може да вещае пълен природен апокалипсис. Не гора - изгубена екосистема, не се възстановява лесно.

Точно затова е системата за сертифициране на горски масиви по стандарта за устойчиво управление FSC - за достъп до дървесина без момента на поголовна сеч. Но затова е и разделното събиране - за да пестим суровина, за която иначе зависим от горите. Затова са и вятърните паркове и слънчевите ферми - за да си правим енергия от вятър и слънце, не от гори.

На сайта на кампанията "Един милиард дървета" всеки може да обещае да засади определен брой фиданки и по-късно да отметне задължението. До момента са обещани 960 милиона дръвчета, а са засадени едва 13 милиона. Не е лесно да възстановяваш изгубени гори. Много хора са истински изненадани, че за да достигне една педя, фиданката расте две години. И още по-изненадани, че за да залесиш 12 декара гора, което включва почвоподготовка и почистване на сечищата, струва по-малко от 2000 лева.Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

19.05.2007 :: 12:38 :: от jorji
#1
Re: Гора от ръце
млади, ентусиасти, къди пловдвиско дирим,
кедрова горичка да сеем ? желаещи?
19.05.2007 :: 13:12 :: от Dessie
#2
Re: Гора от ръце
Аз и моето семейство с удоволствие ще се включим. Отдавна чакаме някой да инициира нещо и в Пловдив! Хубавата новина от тук е, че вече имаме контейнери за разделно събиране на хартия, пластмаса и метал!!! Верно в един контейнер всичко, но явно си има логично обяснение. Пловдивчани, възползвайте се от предоставанета ни възможност. Видях два контейнеря до Новотела и един зад Младежкия дом.
19.05.2007 :: 13:47 :: от Nature Keepers
#3
Re: Гора от ръце
Аз лично обещах да посадя 250 дръвчета за 3 години и досега съм засадил 97 от които 86 хванаха... така че ако всички започнат ще бъде много добре, но за съжаление, всеки може да отметне обещанието си без наистина да е направил нищо... предполагам и затова в статията пише 13 милиона, а в сайта пи6е 14 милиона и нещо...
19.05.2007 :: 17:51 :: от mojojoro
#4
Re: Гора от ръце
Аз пък си събирам семена от различни дървесни видове и си ги сея и така от миналата година насам, когато започнах, са покълнали около 15 дъбчета и 4-5 ясена. Засадих ги на село, където помен от естествена растителност няма. Само акации и то и те липсват, защото тази зима загинаха под зловещите вериги на подлите дървосекачи. Тази година ми покълнаха само 5 дъбчета, ама пък съм с 25 дървета към онези 13 милиона. Вече са 13 000 025.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg