Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
29.05.2007

Найс Клъбинг

от Босилена Мелтева :: Коментари (5) :: (5804 прочитания)

И с песни и танци вече можем да спасяваме планетата. Учените са му намерили цаката как точно да стане това, а от нас - луд купон до зори!
Следващия път, когато вашите ти се изрепчат, че хайманосването ти по партита само попилява ценно време и семейни спестявания, спокойно можеш да обясниш, че с танците си бачкаш за спасяването на планетата. Просто няма какво да ти кажат. Ако пък тръгнат да разпитват, ето ти подробностите:

Всяка крачка, която правим механично, на практика отделя чиста енергия
. Датските архитекти от „Дол“ са разработили технология да я улавят и използват ефективно. Сещат се, че определeни материи произвеждат електричество, когато биват „натискани“. Поставят точно тези материи като под на подходящото място и ефектът е интригуващ.


През 2006 се срещат и с  точните хора - независимата организация „Enviu“и решават да разработят „устойчиви“ парти клубове.


Категорично най-новаторското в проекта им е денс-подът, който генерира електричество от енергията на танцуващите - напълно достатъчно за музиката и осветлението в клуба. Другата уникална еко-идея на архитектите - телесната топлина на денсещите да променя цветовете на стените в клуба, а потта им да се складира и да се вкарва във WC-системата.

Естествено датчаните вкарват в клуба „утопия“ и утвърдените вече зелени технологии като вятърни турбини и слънчеви панели, с които сме те запознали отдавна. Използват дъждовна вода за тоалетните, енергоспестяващи крушки за осветлението, рециклирани материали за интериора и украсата, био-алкохол за купонясващите, пластмасата се игнорира демонстративно и... въобще преобладават само нюанси на зеленото.


Първото уникално еко-парти – Critical Mass се случва в Ротердам на 14 октомври 2006 г. и е тотален успех (с 1400 души, яка фънк, соул и електро музика, виджеи и диджеи с всичките му зелени подробности).


Идеята ще се промотира в Ню Йорк, Амстердам, Лондон и Мелбърн заради огромния интерес от там. Плановете на датчаните са да консултират всички желаещи клъбари как да изградят „устойчив денс-куб“. Крайната цел – този тип заведения да са нещо нормално в страните по цял свят, а защо не и повечето клубове да  са такива.


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

29.05.2007 :: 17:30 :: от Kiril
#1
Re: Найс Клъбинг
Hmmm interesno e oba4e ne e neshto koeto e vuzmozno.. :(
29.05.2007 :: 19:30 :: от albena cholakova
#2
Re: Найс Клъбинг
яко
29.05.2007 :: 19:54 :: от Nature Keepers
#3
Re: Найс Клъбинг
Това за денс пода много ми хареса, ама когато стане в Бг, аз ще бъда дядо на 99 години... :)

П.С. А сега още не съм пълнолетен :D
30.05.2007 :: 23:05 :: от piaf89
#4
Re: Найс Клъбинг
hehe hubava ideq.samo muzikata trqbcva da se smeni.s edno pogo mnogo pove4e el 6te napravqt ;)
31.05.2007 :: 22:04 :: от xbizzit
#5
Re: Найс Клъбинг
Бре...тва е гениална идея..Чесно, само не знам коко е усъществима в нашия условия..И все пак нема да е никак зле ако някой се заеме сериозно..Аз ако бях един собственик на клуб щях да се замисля..Освен това си е и един вид..реклама..Първия Еко-Клуб....Суупер..
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg