Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.05.2007

Крила срещу перки

от Василена Доткова :: Коментари (9) :: (6481 прочитания)

Баналната еко дилема – чиста и възобновима енергия от вятъра или защита на птиците – е на път да се превърне в отживелица.
Щом стане дума за вятърна енергия, все някой ще се обади колко опасни са турбините за птиците. Дали обаче този проблем все още е актуален или се е превърнал в поредния еко мит?

Според ловците на еко митове от treеhugger.com, птиците имат основание да се боят най-вече от турбини, произведени до около 2000 година. Технологиите оттогава са напреднали, турбините са по-високопроизводителни и имат по-големи перки, които се въртят доста по-бавно. Голямата перка задвижва на много по-бързи обороти механизма, произвеждащ енергия. Това е горе-долу като си включиш колелото на ниска предавка – само с няколко градуса завъртане най-голямата зъбчатка на скоростния механизъм предава почти цял оборот на гумите. Разбира се, такава бавно въртяща се перка е доста по-безопасна за прелитащите птици.


Спорът обаче е стар и повечето изследвания за броя на пострадалите птици във вятърните паркове са правени преди 2000 година. Затова и противниците на вятърната енергия най-често цитират данни, които в контекста на новите технологии вече не са актуални. Ройтерс пък споменават едно изследване от 2005 година, според което птиците блъснати от автомобили по пътищата на Холандия са 20 пъти повече, отколкото пострадалите от близо 2000-те вятърни турбини в страната. Тези данни за птичата смъртност във вятърните паркове се оказват тройно по-ниски от резултатите получени пак в Холандия през 1980 година при старите технологии за добиване на вятърна енергия.


В България напоследък също много се говори за възобновяеми източници на енергия и те определено имат добро бъдеще. За съжаление обаче има опасност при нас да се настанят преди всичко старите турбини-пенсионерки от европейските вятърни паркове, поради по-ниската им цена. Повторната употреба е хубаво нещо, но не и когато създава рискове за птичия свят.


За да се сведе до минимум броят на пострадалите птици, е важно не само технологията, а и местата на турбините да се избират внимателно – встрани от главните пътища на миграция и от хабитатите на застрашени видове. Защото наистина не можем да си позволим да избираме между евтината и чиста вятърна енергия и опазването на птиците. Свирепите летни жеги в средата на май много ясно го напомнят.
 

 Източник: Treehugger

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

30.05.2007 :: 18:23 :: от Kiril
#1
Re: Крила срещу перки
Ами вярно е щото тука в Нидерландия турбините избиха сума птици но понеже никой не му пука за околната среда не е голяма новина....
30.05.2007 :: 19:35 :: от teodor
#2
Re: Крила срещу перки
Ето една презентация за смъртността на орли и прилепи свързани с модерна вятърна централа по данни от 2005 г: http://www.ivt.ntnu.no/bat/mb/vindkraft/2006/2006innlegg/Innlegg30aug2006.pdf
Според мен проблемът с възобновяемата енергетика са не толкова технологиите, колкото подходът "business as usual" - затова през последните няколко години по-голямата част от българските диви поречия и биологичното разнообразие в тях бяха съсипани от минивецове, а вятърните централи се планират и строят точно в Натура 2000 местата и миграционните пътища за птиците. Един от основните закони на екологията е "няма безплатен обяд" - т.е. няма магически решения, технологии и т.н. - затова мисля че е необходимо да се подхожда комплексно към всеки проблем и да се работи за промяна в мисленето на инвеститорите, което в момента се изчерпва с "брой киловати = еди колко си кинти" ...
30.05.2007 :: 20:57 :: от woods
#3
Re: Крила срещу перки
Защо се ползват перки при положени че има слънчеви колектори?
30.05.2007 :: 22:45 :: от Nature Keepers
#4
Re: Крила срещу перки
Еми то по тая логика слънчевите колектори отразяват слънчева светлина и ще ослепяват птиците и те ще се разбиват някъде... каквото и да се прави така както сме тръгнали ще стане много лошо... а така или иначе за 1 месец произведена електроенергия от вятърна турбина за едно средно домакинство ще се равнява на произведената от 50 колектора светлина. Въздушната енергия е по-добра, защото вятър има почти винаги, а слънце нощем няма и ако е лошо времето също... за съжаление е така :(
31.05.2007 :: 11:53 :: от jorro_bg
#5
Re: Крила срещу перки
Айде бе, тия птички нали имат очички и виждат в 4п (4*пи) геометрия, т.е. целия пространствен ъгъл... Не гледат ли къде хвъркат??
Според мен силните бури и урагани, които вече се заредиха вследствие на глобалното затопляне, утрепват доста повече птици, отколкото вятърните турбини. Така че аз съм твърдо ЗА вятърната и слънчева енергия.
Плюс това, не става дума за системно избиване на цял птичи вид заради месо (както птиците Додо например), а за инциденти, които не застрашават вида от изчезване. Просто естественият подбор ликвидира неприспособимите (дефектните) индивиди, преди (надяваме се) да са предали лошите си гени на следващото поколение. Все едно някой да каже - дай да избием всички вълци, щото изяждат част от елените и сърните. Алоо, що не сте внимавали в час по биология бе?!! Нали точно хищниците прочистват стадата от „мършата", и спомагат за здрави и силни стада дивеч...
Слепите птички, горкичките, по-добре да не люпят себеподобни (късогледи пиленца), мъчно ми е за тях, ама... мога да ги прежаля. Видът е по-важен от индивида.
Мгуана уна. Е.
31.05.2007 :: 16:06 :: от Павчуко
#6
Re: Крила срещу перки
Жоро, съгласен съм с теб. А твърдението, че генераторите в България щели да бъдат от типа "мелачка за месо" е несъстоятелно - явно авторката на статията не е виждала генераторите над Търговище и към Каварна - те са с едни огроооооооомни перки и се въртят мнооооооооооооооооого бавно. Ако я гледаш перката, можеш да заспиш преди да е направила един оборот ;) На мен за това ми стана много странно, че от БДЗП писнаха против генераторите около Каварна и искаха да се местят 30км. по-навътре в сушата. Само човек, който не е стъпвал нито във вътрешността на Добруджа, нито на морския бряг може да направи такова предложение, понеже вятърът, който присъства постоянно по крайбрежието, в равнината липсва.
03.06.2007 :: 14:53 :: от woods
#7
Re: Крила срещу перки
#4 значи да сложат една ограда дето спира птиците, а не спира вятъра и с тва да се приключи!
08.11.2007 :: 14:17 :: от vorbis
#8
Re: Крила срещу перки
woods,

Питаш "Защо се ползват перки при положени че има слънчеви колектори?"

Повече се ползват вятърни турбини, защото цената на единица инсталирана мощност е по-ниска от тази при т.нар. фотоволтаични системи (т.е. тези, които произвеждат ток, а не само да загряват вода). Има множество причини за това. Една от тях е ниската ефективност на фотоволтаичните клетки, КПД-то им е много ниско (под 20%).

Дано в близко бъдеще да има различни програми стимулиращи хората да слагат на покривите на къщите си подобни системи. Макар че в България това ще стане с поне няколко години закъснение от това на Запад. А бе, защо ще ми произвеждате електроенергия и аз ще ви я купуваме на преференциална цена? Не мога ли да ви построя АЕЦ Белене и вие да ми плащате пари?! Пък и комисионна ще има.
18.10.2008 :: 02:46 :: от analemav
#9
Re: Крила срещу перки
Привет на всички,
Изумява ме лекотата, с която част от Вас се произнася по теми като тази. Браво на ИДИОТИТЕ! Щом дори на вас не ви е ясно какво става при завъртането на една перка от рода на тези на Каварна, а ние всички се опитваме да разберем ПРИРОДАТА и не да я подчиняваме, а да се съобразяваме с НЕЯ, то какво остава за тези, които даже не забелязват 30 годишно дърво и го отсичат само защото новата линия на оградата минава точно там, където то е живяло повече от онзи, дето го убива...
Изкушена съм да обясня малко от понятието летене, с правото на човек, който освен,че се интересува от ПРИРОДАТА и ВЕИ може и да лети ...също като във вица за слона и враната в самолета :)
Проблема с птиците и летенето, мили студенти и приятели, е не в това, че не виждат перките, още по-малко - че не могат да ги заобиколят. Виждат ги и ги заобикалят, когато могат, т.е. когато не се въртят. Проблемът е в обтичането на огромните по размери турбини, несъизмерими с мащаба на тялото на самите птици. Обтичането на перките предизвиква смущение на потока във височина над височината на самия роторо и далеч преди и зад него. За нещастие на прелетните птици /именно на тях, а не на постоянно обитаващите района чайки/ те използват именно ламинарните въздушни течения - така могат с наличната си мускулна сила да прелитат огромни разстояния без да "махат "с криле постоянно. Ламинарно е течението или по-скоро потокът въздух, който е несмутен и незавихрен от обтичане на препятствия. Представете си, че сте нарамили /или по-точно - той ви е нарамил/ един парапланер и решавате да прелетите безплатно и много ефектно от Албена до Варна. Какво ще направите?Ще вземете вентилатора от вкъщи и ще си го пуснете да обдухва параглайдера, като предвидливо го зареждате от слънчева батерия докато летите? Или направо ще си купите един бензинов двигател /каквито впрочем превръщат "пара"-та в "мотопара"/?Разбира се, че щом сте в този сайт ще изберете свободния полет /в смисъл на непредсказуем такъв/. Така, че преди полета ще ви се наложи да се ограмотите с поне два -три полезни извода от практическата аеродинамика, а именно - не се маха по-, а срещу- вятъра, не се рита , не се вика /освен от неописуемо щастие, каквото първо следва да се развие като чувство на радост от летенето и "непадането" в нивата под краката ви/. Та така, полека, полека, по течението, и срещу него - чак до вратата на апартамента на 6 етаж /в най-лошия случай/ или до първото изпречило се по-високо дърво /в най-добрия/....За птиците ролята на дървото е изместено от перката. Не че милите не искат да го заобиколят, но просто самото естество на полета не им го позволява. Направете като мен - пред терасата ми опънаха въздушен кабел на интернет - чудех се дали ще пречи на чайките /те имат по-малки и по-бързи крила и несравнимо по-добра аеродинамика на тялото по отношение на рязката промяня в скоростта на летене, отколкото прелетните птици/.Оказа се че и до днес всички поколения летатели /вече 14 години/ се издигат НАД НЕГО в момента преди да се блъснат. Едвам успяват и не се предава по наследство знанието, ...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg