Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.05.2007 :: партньор

Compost-it Note

от Олга Апостолова :: Коментари (8) :: (5586 прочитания)

Компостът е едновременно чист хумус и решение на огромния проблем с боклука. Поне една трета от отпадъците в домакинството могат да се компостират.

На снимките от последния Гергьовден семейството ми яде агне, а аз късам картонени чинии. В селската къща, която ремонтирам, няма кухня, още по-малко сервиз. Затова пък баща ми, именникът, е избрал по-малкото зло - хартиени чинии вместо дежурните пластмасови.

Нямам особен проблем с това, защото от два месеца в градината отглеждам компост, а той обича целулоза. В София му събирам хартия без силно мастило - нарязани на ситно картончета, пликове за писма, билетчета от градския транспорт, и я смесвам с органичните отпадъци от кухнята, окосена трева и бурени от градината. Картонените чинии му идват перфектно.

Компостът е едновременно чист хумус и решение на огромния проблем с боклука. В сайта на американската Агенция за опазване на околната среда пише, че в Съединените щати органичните отпадъци от домакинството и градината са близо една четвърт от общото количество отпадъци. В собствения ми дом този процент изглежда доста по-висок, може би заради голямото количество плодове и зеленчуци, които минават през кухнята.

Факт е, че след отделяне на органичните отпадъци - обелки от плодове и зеленчуци, черупки от ядки и яйца, листа от чай, смляно кафе и след разделното изхвърляне на хартията, пластмасата, стъклото и метала, кофата ми за боклук седи почти празна. Вече съвсем сериозно се замислям дали ключовото й място в кухнята е оправдано. На практика много по-често посягам към някой от другите контейнери.

Компостът може да изглежда горе-долу всякак. Дизайнът зависи от това как се загради парчето градина, отредено за него. Виждала съм доста естетски - с хубава дървена ограда и място за достъп, виждала съм и най-обикновени купчини - малко трева, малко тор, и отгоре органичните отпадъци от кухнята. Златното правило е съотношението между зелената материя, богата на азот, и кафявата материя, богата на въглерод, да бъде 1 към 25. Важно е и компостът да се смесва добре, да се окислява и да се поддържа подходящо ниво на влажност.

Компостирането не е трудно по простата причина, че и без никаква намеса органичните отпадъци започват съвсем естествен процес на разлагане. С малко повече усилие и разбиране обаче този естествен процес може да бъде ускорен, така че обелките да се превърнат в естествена тор в рамките на година. В компостна среда гниенето е ускорено, температурата - повишена, унищожават се патогени, които естественият процес на разлагане не би унищожил.

Хумусът от компост има несравними качества. Органичната материя привлича милиарди микроорганизми, които го правят богат на азот и фосфор. По тази причина компостът е доказан заместител на химически обогатители, повишава способността на растенията да се справят с болести и вредители, прочиства земята от токсини и тежки метали, аерира почвата, помага за задържането на влага, улавя и унищожава летливите органични съединения във въздуха, носи плодородие. Напълно безплатно.

Компостиране е възможно и в градски условия. Вече и в България могат да се купят компостиращи кофи, които се поставят на балкона. Друг вариант са кофите с червеи, които вършат работата на микроорганизмите, и с малко обелки също произвеждат питателен хумус. Същите тези обелки, които иначе съвсем незаслужено биха отишли на боклука.Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (8)

25.05.2007 :: 11:32 :: от activegan
#1
Re: Compost-it Note
колко ли дървета се изсичат за да се направи тиража за един ден на един вестник като "дневник"?
26.05.2007 :: 00:08 :: от Dessie
#2
Re: Compost-it Note
Следва извадка от сайта на Бургаското РИОСВ и представлява ценно помагало за всеки, който иска да направи тази полезна крачка към зрялото си съществуване.

Какво е компостиране?


Компостирането е естествен процес, извършван от милиони малки същества, повечето от които не могат да се видят с просто око. Тези същества са бактерии, насекоми, гъбички и червеи, които разграждат кухненските и градински отпадъци до почвоподобен материал, наречен КОМПОСТ.
Компостирането превръща вашите отпадъци в полезен продукт - органична тор - компост.


Как протича компостирането?


Компостирането е процес на преработка на материали от растителен произход, извършвана последователно от различни групи организми. Всяка група създава подходящи условия за следващата група организми, като разлага или преработва биоразградимите материали до стадий, подходящ за преработка от други организми. Този сложен процес се проявява напълно естествено в горските почви и може съвсем лесно да бъде пресъздаден в съда за компостиране. Процесът на разлагане може да бъде разделен на три етапа - разграждане, превръщане и узряване.
Разграждане
В този етап от процеса участват микроорганизми, които през своя жизнен цикъл използват различни химични компоненти на биоразградимите отпадъци. Докато се хранят и размножават, те произвеждат топлинна енергия, повишаваща температурата на разграждащия се материал. Микроорганизмите, които се развиват добре при тази по-висока температура, поемат по-нататъшното разграждане на материала до момента, в който техните хранителни източници се изчерпят. В домашния съд за компостиране процесът започва всеки път, когато се добавят нови неразградени продукти. Това означава, че материалите, съдържащи се в контейнера за компостиране, са в различен стадий на разлагане, в зависимост от времето, което са престояли там.


Превръщане
Този етап започва, когато температурата се понижи, поради намалената микробиална активност в края на фазата на разграждане. микроорганизми, които работят при ниска температура заместват другите, за да довършат процеса на разлагане. Популацията от безгръбначни животни се увеличава и става все по-забележима. На този етап вече е трудно да се разпознаят повечето от първоначално поставените в контейнера органични материали.
Вътре в компостера този процес се проявява главно на дъното поради това, че материалът там е престоял най-дълго.


Узряване
През този финален етап микробиалната активност замира, материалът се охлажда и предоставя идеалната среда за земните червеи, насекомите и ларвите да довършат процеса. Резултатът е компост, тъмнокафяв материал с наситена миризма на пръст. Домашно произведеният компост обикновено съдържа някои неразградени частици, като например клончета и черупки от яйца. Поради това той може да изглежда различен от компоста, продаван в градинските центрове. При производството на големи количества компост, постъпващите биоразградими материали най-напред се нарязват, след което се компостират в купчини. ...
26.05.2007 :: 00:09 :: от Dessie
#3
Re: Compost-it Note
за повече подробности http://www.riosvbs.unacs.bg/compost.html.
26.05.2007 :: 12:00 :: от desislava
#4
Re: Compost-it Note
ideqta mi dopada no za sajalenie nqmam teren
27.05.2007 :: 21:08 :: от xbizzit
#5
Re: Compost-it Note
Идеята е наистина интересна...Има ли възмножност да ми разясните малко повече в чисто практичен смисъл...Може ли компостираща кофа да се направи саморъчно или трябва да се купи от специализирани магазини? И какви магазини по точно...?
30.05.2007 :: 09:11 :: от Марина Недева
#6
Re: Compost-it Note
Разбира се, че може кофата да се направи саморъчно, всичко може да се направи саморъчно. Аз доколкото съм запозната компостерите в градска среда не са много успешни или поне трябва много повече майсторлък, за да станат. В двора е лесно, защото да гние, да мирише, ти не го усещаш. Ето един сайт, който може да е полезен http://www.carbonneutral.com/shop/results.asp?cat1=WORM

Виж и коментарите към една друга статия в горичка за компостирането http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&id=226&ss_PixelFlower=a18df4f409d7f459aa48f64ba85efada
25.09.2007 :: 17:44 :: от petchen
#7
Re: Compost-it Note
Знае ли някой къде в България мога да си купя компостираща кофа?
01.03.2009 :: 21:30 :: от lalina
#8
Re: Compost-it Note
При процеса на разграждане отделят ли се вредни газове? Или има ли някъква друга опасност при неправилно изпълнение, от развъждане на микроорганизми или други...?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg