Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
17.09.2006

С колко СО2 в секунда?

от Босилена Мелтева :: Коментари (0) :: (4368 прочитания)

Виж как breathingearth.net отчита емисиите въглероден двуокис (СО2) на всяка държава в света. В реално време.

Земята е жива и диша... във всеки един момент, докато ти вършиш твойте си неща. Това е първото нещо, което си спомняш (защото най-вероятно си го забравил), когато видиш интернет страницата www.breathingearth.net. Дори и само това усещане да ти остане, то е достатъчно.

Breathing Earth ти показва отделените емисии въглероден двуокис (СО2), във всяка една точка на планетата. Отчита също и всяко раждане или смърт. След като си виждал родния си дом от космоса на Google Earth едва ли това може да те грабне, но има тръпка, когато схванеш, че получаваш визуализираните данни в реално време.  Докато се оглеждаш кое какво е, сайтът "не спи" - цъка и показва къде точно в тази секунда се отделят 1000 тона въглероден двуокис, къде умира или пък се ражда някой. Виждаш и в различни цветове държавите, според количеството СО2, което отделят. Както вече знаят и децата, емисиите на СО2 в атмосферата са основната причина за промените в климата.

Има и малко статистика. Сигурно ще ти е любопитно да научиш, че България отделя 1 000 тона СО2 всеки 12.5 минути, един човек умира на всеки 5 минути, но пък се ражда друг на всеки 7.4 минути. За сравнение Конго отделя 1000 тона СО2 за 4.9 часа, Китай за 9.2 секунди, САЩ за 5.4 секунди, а Исландия едва за 4 часа. В Индия се ражда нов човек на всеки 1.3 секунди, в Китай на 1.8 секунди, а в Норвегия едва на 10 минути. Руснаците са една от малкото нации в света, която намалява.

И преди да натиснеш "close", не забравяй да се впечатлиш от това колко въгероден двуокис е бил отделен в света само докато ти си гледал хипнотизирано в монитора.

Използваните данни са от Wikipedia (къде другаде), а създател е Давид Блежа, 28-годишен австралиец от полски произход. Блежа има и други визуални проекти, някои от тях впечатляващо красиви. Не ни е спестил и някои лични откровения по актуални теми. Можеш да ги откиеш в "неговия микрокосмос".Източник: Breathingearth.net

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg