Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.06.2007

Баш майсторът

от Босилена Мелтева :: Коментари (9) :: (6339 прочитания)

Всяка къща има нужда от поддръжка и освежаване. Как се прави ремонт безболезнено за нас и природата?
На всеки периодично му се налага да се справя с ремонта на дома си. Aко се пробваш да го направиш безболезнено за теб и природата, трябва да знаеш някои трикове. Иначе има голяма опасност да се затрупаш с отровна химия в най-личното си пространство без да се усетиш.

Пътеводните принципи при всеки ремонт:


- за изолацията – целулоза, перлит, вермикулит, стъклопласт, минерална вата, корк;
- за уплътнение на врати и прозорци – метал;
- за вътрешни стени и тавани – гипс, вар и хоросан;
- за под – тухли, необработено дърво, бетон, керамчни плочки, естествен линолеум, необработвани килими с естествени фибри;
- за мебели – масивно дърво от устойчиви гори, емайлиран метал, материалът от други стари мебели или просто стари мебели;
- повърхности на плотовете и тезгяха – керамични плочки, гранит, дърво, мрамор, плоскости от стари мебели;
- водопроводна инсталация
– медни тръби без оловни спойки или механични спойки;
- боите и мазилките
– само бои на водна основа и латекс; изчакай ден-два преди да заживееш в боядисаната стая.

Ако имаш дилема между стара или нова къща: Старите сгради обикновено са много солидно строителство (особено в България). Ако се реставрират, стават много добро място за живеене. Новото строителство освен всичко друго е с доста по-съществен отпечатък върху природата.

Отбий се и в тези сайтове за вдъхновение:

Green Home Building
DH Love Life
Hemp Building

Източник: EcoLiving

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

05.06.2007 :: 16:46 :: от woods
#1
Re:
http://www.rainforestinfo.org.au/good_wood/hemp.htm
06.06.2007 :: 07:46 :: от Vladi
#2
Re: Баш майсторът
Аз не съм сигурна, че латекса трябва да е между тези бои, които са добри. Не разбирам от химия, но той ми се струва много отровен, поне миризмата му е ужасяваща. За спасяването на вещите съм съгласна, това не е трудно и почти за всяко нещо може да се намери приложение.
06.06.2007 :: 09:08 :: от Марина Недева
#3
Re: Баш майсторът
Варта не е ли също добър материал?
06.06.2007 :: 14:59 :: от gorichka
#4
Re: Vladi
"В света вече се произвеждат бои с ниско (5 грама на литър) или нулево съдържание на летливи органични съединения, но те още не се предлагат на нашия пазар. От боите тук тези на водна основа, и особено латексът, са с по-ниска концентрация на токсини. Хубаво е да знаем, че матовите бои са по-чисти от гланцовите, а светлите бои са по-малко отровни от тъмните. " - това е от цитат от предишна наша статя "Бои от лавандула"
08.06.2007 :: 14:28 :: от markova_z
#5
Re: Баш майсторът
Извинявайте, обаче да почвате метала като добър изолатор е направо смешно...
12.06.2007 :: 02:05 :: от Greenman
#6
Re: Баш майсторът
Не е смешно, а е жалко.Отдавна се каня да напиша едно писмо на екипа, но се отказвах, защото ще е много дълго и незнам дали ще има ефект.В началото като видях сайта бях много ентусиазиран.Тогава се пишеше по една статия на седмица горе-долу.Скоро след това "авторите" започнаха да пишат на парче явно за по-голям хонорар.Има адски много грешки.Правописни - къде е коректора.Фактологически - къде е редактора, да помолят за съвет по-компетентни от тях по техн. въпроси.Често статиите са чист превод и не са много подходящи за нашия балкански манталитет и начин на живот, пък и има статии за мода и др., а хората често няма какво да сложат на масата.Говорим за широката аудитория.Някои автори са живяли в чужбина - да не гледат много от високо, а да излязат на улицата или в провинцията за да видят за какво става на въпрос.Сайтът също е ориентиран много рекламно - на места и в статиите.Дори за тоятата на Магдалена Малеева се писа в много медии, но се наблягаше на рекламата, а не на екологичното послание.За мене няколко автора от месец-два се състезават кой ще напише по-голяма глупост.За жалост днес май всичко е пари.И този сайт се превръща като следните институции:"Министерство на земеделието и горите" - защитава бракониерите и всички подобни, а не се бори с тях, ''Министерство на околната среда и водите" - не съм чул за осъдена фабрика например, а почти всички са нарушители(най-много някоя глоба).Няма какво да се чудим обаче, защото хората от властта са в комбина или самите те са нарушители(имат такива фирми).В самите закони те са заложили малки санкции.В екологичните дружества също се гледат основно парите и нищо друго не правят.Моля Ви не бъдете като тях.Действайте по-мащабно, а не само да пълните интернет пространството за да има някакъв ефект.Например аз, човек със зелено мислене често забравям да живея зелено поради трудното ни ежедневие, заобиколен от "незелени" и невярващи в идеята хора.И така на дребно не става - много е трудно и бавно става, а няма време.Ето Ви няколко идеи от мен.За филма "Неудобната истина" трябваше ли да се рекламират прожекциите и да се търси комерсиална изгода - НЕ.Не мисля, че от екологичен филм трябва да се търсят пари освен за дарения за засаждане на дървета например.Или може би Ал Гор също е търсил парите.Ами пуснете го с някой вестник безплатно или безплатни прожекции.Добре че сме в България и има торенти, че който иска да може да го гледа, но е доста по-трудно (трябва да го гледат хората с по-малко желание, за които е неудобен, да им се навре под носа).Аз лично съм видял, че който нехае за природата трудно сяда да го гледа.Но това е малко нещо.Трябва да се променят нещата още горе във власта - мисля все пак има и свестни хора.Да дават пример на хората (в Холандия министри ходят на работа с колело).Да дават вето на лоши закони за природата.Да внасят енергиини проекти, които са добри за екологията, а не само за тяхната комисионна.Макар че често се спекулира политически и с екологията заради нечии интереси.Щях ...
12.06.2007 :: 02:09 :: от Greenman
#7
Съжалявам че се повтори, но ми отряза коментара.Ето и продължението
Щях да забравя много важно нещо.Къде са данъчните облекчения за различни екостоки - автомобили, енергоспестяващи лампи и др.Прословутата TOYOTA Prius например е по-скъпа от USA с 10-15 000 лв.Къде е стимулът да се купува такава скъпа кола - 50 000 лв.Трябва също и да се повиши жизнения стандарт на хората за да живеят зелено.Или също да живеят зелено и така икономически ефективно - но това няма да им повиши много чистите доходи.Разяснете например че не само енергоспест. лампи са полезни за природата, а и за джоба им.С прости сметки за да видят, че скъпата лампа от 10 лева след няколко месеца е на печалба и има живот от няколко години.Да купуват маркови, а не китайски боклуци и да искат гаранция за да не се разочароват.Насърчавайте търговците да имат по-голям асортимент.За съжаление глобално много енергоефективни технологии са скрити за да не фалират например петролните компании, производители на обикновената ел. крушка (вярвам това ще стане скоро) и т.н. Ами това е. Много дълго стана, чак аз се ошашавих.Това е мое мнение и разсъждавах на момента какво точно да напиша.Имам много идеи и препоръки към екипа и изобщо към всички, но ще е по-късно.Написах го тук за да го видят всички за да споделят и те своето мнение.Може би ще го променя малко в началото и края и ще го копирам и в други статии.Дано екипа си чете взимно статиите и коментарите след тях.Иначе ги поздравявам за добрите им намерения, но идеята трябва да има и реализация - т.е. все повече "зелени" хора и това със сигурност не е лесна задача.С най-добри пожелания!
13.06.2007 :: 09:29 :: от gorichka
#8
@Markova
Източникът на информация е книгата Eco Living на Карен Кристенсен. Авторката е англичанка – във Великобритания и повечето американски щати има закон, според който външните врати и прозорци на всяка къща трябва да бъдат изолирани с бронзови пластини.
13.06.2007 :: 12:02 :: от kukus
#9
Re: Баш майсторът
(::::)))
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg