Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
22.06.2007

Строеж от коноп

от Босилена Мелтева :: Коментари (4) :: (19852 прочитания)

Конопът е универсален материал, от който можеш да направиш почти всичко. Като нова къща с почти нулев екологичен отпечатък.
Конопът, както вече сме ти разказвали подробно, е уникално растение. Със 100%-еко-качествата и мултифункционалните си свойства честно и почтено печели титлата „тревата, която ще спаси света“.


И макар да знаeм страшно много начини за преобразяването на чудодейната трева в какви-ли-не-полезни-ни-неща, без това да вреди по какъвто и да е начин на околната среда, че дори напротив, бяхме впечатлени от n-тата практична употреба на конопа – качествен и естетичен материал за строеж и вътрешен дизайн!

Стеблото на конопа се състои от външен слой, който съдържа дълги и здрави влакна, и сърцевина, наподобяваща дървесина. След обработката на стеблото се получават два вида материал - т. нар. гръсти и влакна. И двата материала имат идеалните качества, за да се използват за строежи и вътрешен дизайн.На практика всеки един елемент от една сграда може да се изгради от коноп - от скелето, та до замазката. Изисква се минимум технология. Конопената къща е добра във всяка една географска ширина,  защото това е най-адаптивното към климатични условия растение. Освен това може да се разглобява и сглобява отново. Устойчива е на огън. Не на последно място - излиза доста евтино, ако заложиш на конопения материал.

Техниката на изработване на конопен материал за строеж:Източник: http://www.hempbuilding.com/

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (4)

22.06.2007 :: 10:19 :: от banchev
#1
Re: Строеж от коноп
Za stoejite - Ok, vypreki 4e ne mi e qsno kde v Bylgariq 6te namerim tolkova mnogo konop, no kojto tyrsi namira. A nqkoj znae li kyde se prodawat derhi ot len ili konop, za6toto za lqtoto sa perfektni, a nikyde gi nqma.
22.06.2007 :: 11:28 :: от gorichka
#2
Re: banchev
Дрехи от лен и коноп има в магазина на "Earth collection" на ул. "Кърниградска" в София
22.06.2007 :: 18:45 :: от Nature Keepers
#3
Re: Строеж от коноп
А това е статията, която е посветена точно на "Earth Collection"!

http://gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=230
25.06.2007 :: 19:17 :: от Greenman
#4
Re: Строеж от коноп
Ето нещо интересно:
http://health.actualno.com/news_109551.html
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg