Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.06.2007

Зелен живот

от Босилена Мелтева :: Коментари (5) :: (4607 прочитания)

Зеленият начин на живот се утвърждава като mainstream, с който всички се съобразяват, а съвсем скоро ще бъде и единственият възможен.
Тази статия е част от зеления брой на списание Жената Днес, който излезе през май 2007.

Малко са ми странни хората, които непрестанно гонят модната вълна. Защото веднага след сезонния прилив на една модна тенденция идва и нейният отлив. И въпреки силното желание да хванат вълната в крайна сметка си остават пак демоде. Има и едни други хора, които явно знаят, че „модата не е нещо, което се изчерпва само с дрехата. Модата е в небето, по улиците, има много общо с идеите, с начина ни на живот, с това, което се случва около нас“ (казал го е не друг, а Коко Шанел), и интуитивно следва своя lifestyle, който не увяхва с края на сезона. Когато срещнеш такива хора, виждаш, без много да анализираш, че са красиви и модерни. И истински. И ти се приисква да си като тях. Такива са и групичката хора, прегърнали зеления lifestyle. Те стават все повече напоследък. Философията им събира разностранни субкултури и социални слоеве, все повече нации, бизнеси и политики се водят от него. Този начин на живот се утвърждава като mainstream, с който всички се съобразяват, а съвсем скоро ще е и единственият възможен.

Огромната зелена вълна си има своите логични обяснения. Няма нещо по-естествено от това да живеем в синхрон с природата, от която така или иначе сме неразделна част. Другата възможност е да тръгнем срещу природата си. И ако това е въпрос на лично осъзнаване, то нещото, което прави зеления начин на живот толкова масов точно в този момент, е, че земята вече е „на края на силите си“ и се налага спешно да й помогнем (иначе до десетина години нещата стават необратими – такива си прогнозите на учените). Задъхва се, защото не може да ни смогне на темпото. Само за последните 50 години населението на планетата се е утроило, а глобалната икономика се е разраснала седемкратно. И това са числа, които ще продължат да се покачват шеметно.

Консумацията ни е застрашителна
: изсичаме горите толкова бързо, че нямат време да пораснат отново; използваме ограничените природни ресурси сякаш са бездънна яма; „опоскваме“ растенията и избиваме животните - много често без да им дадем шанс да се опрашат и размножат на спокойствие. А това води след себе си до необратимо изчезване на редица видове. Този феномен не се е случвал от ерата на динозаврите.

Оставяме след себе си огромно количество вреден и неразградим боклук. Изпомпваме ценната сладка вода и пресушаваме реките за отрицателно време, а това спира естествения кръговрат на водата в природата. Прякото следствие: жизненоважната течност е на привършване - само един от многото примери е езерото Чад с размери на море, което доскоро се виждаше дори от космоса, вече не може да се съзре и с просто око, понеже се е свило с 95%. Все по-бързо се топи и другата питейна алтернатива, която преди се „консервираше“ високо в планините и по полюсите, а в момента изтича нахалост. Аномалиите и бедствията зачестяват - урагани и бури с непредвидима сила, неочаквани суши и наводнения, нечовешки жеги...

Тук стигаме до основния проблем, за който ние, хората, сме виновни - глобалното затопляне. В ежедневието си изгаряме изкопаеми горива и така отделяме въглероден двуокис в количества, които планетата не смогва да поеме - това повишава температурата на атмосферата непрекъснато и така се пораждат част от гореописаните проблеми. Черната статистика може да продължи, но може и да бъде спряна.

Зеленият lifestyle е перфектната спирачка. Това, че този начин на живот е на мода вече навсякъде, само може да ни обнадежди. Защото е истинско и си струва! А е и много лесно:


Научаваме неусетно хитрините, които помагат за тези ежедневни практики, защото все повече хора ги практикуват и разгласяват. Много известни личности също са поели по този път - принц Чарлз, Брад Пит, Джордж Клуни, Джулия Робъртс, Ричард Брансън, Кейт Бланшет (и това е само едно малко съзвездие в огромния космос от звезди, споделящи именно този lifestyle). Расте и броят на бизнес корпорациите, които печелят от зелената стратегия (дори NIKE разработиха зелени модели маратонки и системи за рециклиране на продуктите си).

И политиците ще трябва да се съобразяват с този начин на живот, ако искат да спечелят нашите гласове. В света това вече е факт - Ал Гор, Тони Блеър, Ангела Меркел. Сега очакваме и нашите да се усетят накъде духа вятърът. Ще се наложи всички ние да се съобразим с нашата планета, защото ни е една-единствена и трябва да я спасим, за да оцелеем.

За да сме сигурни, че сме на прав път, е добре във всеки момент, когато сме изправени пред избор, да мислим както индианците ирокези - когато мъдрувало някакво решение, племето разсъждавало как ще се отрази то седем поколения напред. В съвета на старейшините им един от членовете представлявал интереса точно на това седмо поколение. И ние все още можем да направим така, че децата ни да живеят добре. Дължим им поне това.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

16.06.2007 :: 16:21 :: от Kiril
#1
Re: Зелен живот
Interesno e 4e horata koto jiveqt "zeleno" produljavat da budat tretirani ot ostanalite kato stranni ili otla4eni koito ne mi haresva... S prosti dumi hste kaja slednoto:
Goricka , mnogo vi molq da se namerite bogati sponsori i da namerite oshte potrebiteli i to da e skoro shtot Al Gore kaza 4e sled 10 god nqma da ima smisal da se spira globalnoto zatoplqne...
16.06.2007 :: 17:24 :: от Kiril
#2
Re: Зелен живот
Interesno e 4e horata koto jiveqt "zeleno" produljavat da budat tretirani ot ostanalite kato stranni ili otla4eni koito ne mi haresva... S prosti dumi hste kaja slednoto:
Goricka , mnogo vi molq da se namerite bogati sponsori i da namerite oshte potrebiteli i to da e skoro shtot Al Gore kaza 4e sled 10 god nqma da ima smisal da se spira globalnoto zatoplqne...
16.06.2007 :: 22:48 :: от nedyalkov
#3
Re: Зелен живот
Колко са останали от индианците,които са мислили 7 поколения напред-няма ги,а ако някой е останал се намира в резерват.В ерата на златния телец,в епохата на пазара се мисли само за едно поколение-собственото на тези които държат парите.С парите се постига всичко-плащат се подкупи на "бедни" чиновници,плащат се "глоби" за екозамърсяване,плаща се за чупене главите на тези,които се изправят срещу убийците на природата/спомнете си Славов с борбата му срещу кариерите/
Много се съмнявам вече,че можем да направим от Земята Рай,но поне да не я превръщаме в Ад.
Като гледам какво става около нас ми се струва,че ние българите сме едни от най-толерантните,най-
робски мислещите хора и сме много далеч от всякаква екокултура.В един от коментарите си писах за из-
сичането и изнасянето на горите ни,в друг за замърсяването на водите край Белослав .Сега пак в този район се погребва стария стъкларски завод на Белослав.Погребва се на висок хълм край с.Страшимирово-от далеч да се вижда скопосттта българска-между асфалтовиа и жп пътя.Завод,който изхранваше поколения от околните села и направи Белослав град.Завод,който беше ликвидиран заради един милион лв дълг към Газпром,а вместо него край Разград беше построен от "обръчите от фирми" нов за 200 млн щд .Сега "Шише джамаджиите" стачкували.Те какво искат-да получават повече от турските работници ли,че защо тогава турска фирма ще даде 80 млн дол да строи в България/останалите ги дадохме ние/.
Сега стария Белославски завод се събаря и хил.,хиляди тонове строителни отпадъци се трупат край с. Страшимирово.НО мълчи народа-"забиват кръста" на бъдещия гроб на завода в "живото му тяло" и той
пак си мълчи .Тези отпадъци при някои проливен дъжд ще се изсипят на жп линията.Така е навсякъде около Варна-хубава земеделска земя се затрупва със строителни отпадъци,но кой му пука. Ако е за ракийцата като един ще скочим,че даже и в Европа да ни чуят.
17.06.2007 :: 11:12 :: от jorji
#4
Re: Зелен живот
право думаш Недялков,
народа е готов за кесията и борбата с беднотията дори дупето си да даде(и го дава де),
какво остава някой да мисли за екология и за вече модерни думи като "устойчиво екологично развитие"
18.06.2007 :: 12:43 :: от stefka grigorova
#5
Re: Зелен живот
аз също смятам,че ГОРИЧКА трябва да намери богати спонсори обърнати с лице към тези проблеми и да се прави голяма популяризация включваща известни лица и политици,защото иначе българина се заврял до върха на космите на главата си в собствената тиня и не вижда какво става в глобален мащаб.Най-вече да се правят мероприятия в които да се включват младежите от 15-16 годишна възраст защото те ще са потърпевши най-много!Може би трябва да се организират клубове на поддръжниците на тази идея.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg