Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
18.09.2006

Храна за ценители

от Ива Тончева :: Коментари (9) :: (6338 прочитания)

Който е успял да мине през празника на био земеделието, сигурно е останал изненадан от разнообразието на продуктите и многото хора. Дали био храните ще намерят скоро своето място на българския пазар?

Четиригодишната Пена спечели конкурса по красота на националния празник на биологичното земеделие в събота в Южния парк в София. 213 гласа на публиката я предпочетоха пред крави с имена на фолкпевици. „Мис Крава 2006”  идва от първата ферма за биологично мляко в България – от Добродан, Троянско. Доведе я Иван Данчев, който пък  бе определен за най-добър биологичен производител за годината. От този край идва и Био кисело мляко, което пък спечели публиката като най-атрактивно представен биопродукт.
Био, еко, органично, чисто, природосъобразно... Какво ли не сме виждали на етикети и по рафтовете на магазините. Не е пръскано - убеждават ни за доматите си и бабите на софийските пазари.
За да сте сигурни - търсете лого, знак, етикет за биологична храна. Това значи сертификат: международен или български.

Няколкото стотин посетители на Шестия национален празник на биологичното земеделие трябва да са се убедили в друго – биологичните храни са не просто по-вкусни, с естествен аромат, здравословни и качествени, но са произведени и екологосъобразно или иначе казано – в хармония с околната среда.  Това ги прави и по-скъпи с поне 25-30 процента и дори повече. За да ги има, трябва повече ръчен труд, а добивите са по-вкусни, но и по-ниски. С химикали и торове всеки може... нещо като допинга в спорта е.

„Сладко за ценители”- както пишеше на един от щандовете на празника. Храна за ценители – бихме добавили за меда, малините, млякото, сиренето, чушките, билките, гъбите, плодовите сокове, чаят...
Но който опитал  - опитал. Защото повечето от тези храни и билки, отгледани в България, са за износ. Българският пазар е още пренебрежимо малък – дали заради по-скъпите цени или заради недоверието ни, че „био” на етикета значи „био” и на вкус и качество, а и наистина е мислено  за природата и животните, откъдето идват храните ни.
Площите, на които се отглежда биологично чиста продукция в България, са далеч под един процент. В националния план за развитие на биологичното земеделие е заложена целта към 2013 година тези земи да станат осем процента. Освен с писането на план държавата не помага на дръзналите да произвеждат биологични храни.

Ако не сте били в Южния парк в събота, но вече сте се почувствали просветен, направете следващата стъпка – потърсете в магазина нещо биологично  и  усетете на върха на езика си  разликата. И не забравяйте – следвайте сертификата!CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

17.04.2007 :: 11:02 :: от ygob
#1
Логика-икономика
Здравейте, красив сайт, красиви идеи - НООООО, неразбираема за мен логика!

Защо БИО продуктите са по-скъпи????? Интересуваме, как бизнес модела за производство и разпространение на БИО продукти се обосновава за ПЪТИ по-високите цени???
Нали не се използват стабилизатори (великите Е-та) това поевтинява продукцията!
Много ми е интересно каква е вашата логика!

Приятен ден!
19.04.2007 :: 15:45 :: от Tania
#2
Re: Храна за ценители
Логиката не е на сайта и не съставителите му образуват цените,а производителите,а може би дори не са и те,а прекупвачите и търговците.Има много случаи когато производителите продават продукцията си на безценица,а ние в магазините я купуваме в пъти по-скъпа.И мен винаги ме е вълнувал този въпрос струва ми се,че това се прави за да се стимулира екологичното производство.
27.04.2007 :: 22:45 :: от ygob
#3
BRe:Re: Храна за ценители
Уважаема Таня,
тук много грешиш и много бъркаш!!! Този сайт е собственост на същите хора, които се занимават с дистрибуцията и разпространението на БИО продукти (по-конкретно мляко). Така, че пишейки тук ми беше интересно да видя тяхната логика и причината за 2 пъти по-високата цена на така нареченото екологично чисто мляко!!!
03.06.2007 :: 19:38 :: от woods
#4
Re: Храна за ценители
Ами те са обяснили десетки пъти защо е по-скъпо, чак вече става досадно да го четеш. По-трудно е производството, повече време отнема и повече труд. Освен това продават по-малко защото никой в тая държава не е достатъчно грамотен да купува такива продукти.

За да съм по-убедителен: ако беше по-евтино да се произвеждат биопродукти никой нямаше да произвежда небиопродукти.
05.06.2007 :: 17:13 :: от woods
#5
Re: Храна за ценители
Писах им мейл даже, следния:


С голям ентусиазъм отидох в Billa да си купя "био" кисело мляко. Разбира се, ентусиазмът ми стихна, като видях цената, но все пак взех четири кофички. Аз съм свикнал да ям по 5-6 кисели млека на ден, което значи че 1,3 лева на кофичка би правило 7-8 лева на ден за мляко, неприятно наистина. Все пак от повече продажби се печели повече отколкото от по-високи цени, и съм сигурен че двойната цена (спрямо най-скъпото възможно краве мляко) би отблъснала много хора.
И все пак, като изключим проблема с цената, млякото е ужасно. Ужасно рядко, най-вече - все пак плащам за кисело мляко, не за айран, вярно има някакви следи от кисело мляко в него, но все пак знаем как ги правят бабите по селата - техните млека наистина са "био", и определено са много по-вкусни. Много по-вкусни и от най-вкусните на пазара, но вашето въобще не може да се сравнява дори с тях (тези които се продават).
Разочарован съм, наистина, единственият биопродукт на пазара да е толкова зле...
Да се надяваме че ще се появи конкуренция в най-скоро време, за да не се налага да избираме между мляко, тъпкано с хормони и такова, което на нищо не прилича.
Между другото, малко е некоректно да пишете на опаковката че не съдържа генномодифицирани организми, при положение, че в цяла Европа е забранено да се продава каквото и да е било генетично модифицирано.


Айде няма да пиша повече по тая тема че вече прекалих.
05.06.2007 :: 17:14 :: от woods
#6
Re: Храна за ценители
Опа обърках темата.
30.07.2007 :: 22:09 :: от ygob
#7
Re: Храна за ценители
Танчеее, поредната заблудена женица си ти!!! Не се изисква много, за да се добереш до информация колко крави отглеждат двете ферми на БИО фермерите. Оттам да пресметнеш, колко мляко на година дава една крава (пък било тя и БИО), да го умножиш по броя на 50 -тината кравички и да разбереш колко кисело мляко се добива годишно!!! След което моля те да обърнеш внимание на любезно публикувания списък с магазини, в които могат да се намерят БИО млекцата, е питам аз откъде ги вадят тези тонове кисело мляко???????? Така че не течно мляко, господина , който недоволства от качеството трябва да е благодарен, че няма бистра водица в кофичката, която си купува!!!!

Аз съм много за това да се направи едно журналистическо разследване на производството на БИО киселото мляко!!! Да видим тогава как ще излезнат сметките!

Аз твърдя, че единствената причина да се създава този имидж на БИО продуктите е за ИЗКУСТВЕНО повишаване на цената, а действително ядем същите гадости!!!!
30.07.2007 :: 22:14 :: от ygob
#8
За Уудс
Боже, каква илюзия!!! Изисквало повече труд???? Я обясни моля те в кой то0чно цикъл от производството има повече труд???? Повече време??? ч обясни за повечето време, че ми стана интересно - прочети тук http://forum.bgkulinar.net/link.php?url=http://bg.wikipedia.org/wiki/Кисело_мляко и ми кажи дали отговаря това на БИо млякото!!!!
11.06.2008 :: 01:21 :: от Eliza
#9
Re: Храна за ценители
Е, малко късно се включвам в темата, но се надявам все още да се чете. Защо роптаете срещу малкото био-неща в България? Млякото изглежда воднисто, защото в него няма емулгатори и сгъстители - май дотолкова сте свикнали с изкуствените ни млекца и техните овкусители, че вече един истински продукт ви се струва неесстествен?! Купувайте си тогава "Млякото на баба" от Данон, което е гъсто и бъдете довлони! Относно цените - навсякъде по света био-продуктите са по-скъпи, това не е българска мошеническа политика. Фактът, че нещата се гледат без торове и тем подобни намалява просизводителността, по-малко количество се произвежда, има доста щети от неизползването на пестициди. А помислихте ли и за заговора на фармацевтичната индустрия?! За да има повече болни и недъгави хора, трябва да се произвеждат вредни храни, за да има после кой да си купува лекарствата им. Днес вече здравето струва скъпо и изисква мислене...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg