Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.06.2007

Глобална промяна

от Олга Апостолова :: Коментари (1) :: (4960 прочитания)

От прехода към ниско-емисионна икономика ще спечелят страните, които действат бързо, каза в София Димитри Зенгелис, старши икономист на британското правителство и един от авторите на The Stern Review.
The Stern Review - докладът за отражението на глобалното затопляне върху световната икономика, излезе през октомври 2006 г. по поръчка на финансовия министър на Великобритания Гордън Браун. След излизането на доклада един от авторите - Димитри Зенгелис, обикаля света и представя заключенията.

Какво ни каза докладът на Стърн?


Най-важното заключение е, че бездействието по отношение на климатичните изменения ще ни струва по-скъпо, отколкото ако предприемем действия. Изчисленията показаха, че ако инвестираме 1% от брутния вътрешен продукт в борбата срещу глобалното затопляне до средата на века, ще предотвратим щети, които оценихме на между 5 и 20% от БВП. Не знаем точната цифра, защото има много неизвестни. Но разликата между 1% и 5 до 20% ни се стори много силен аргумент в полза на действието. Вторият важен извод е че понеже излишеството от парникови газове се складира в атмосферата за десетки години напред, всяко отлагане прави решението на проблема още по-трудно. Ако бяхме започнали преди 10-20 години, стабилизирането на температурите щеше да е много по-лесно и много по-евтино. Към момента целта на ЕС – да не позволи покачване на температурите с повече от 2С, вече може би е неосъществима. Третото ни заключение е, че имаме нужда от глобална рамка, която да позволи на всички страни да се включат и да поемат отговорност.

Коя е най-честата критика към доклада?


Една от най-интересните критики беше свързана с оценката на бъдещите поколения. Ние взехме под внимание това, че те ще бъдат по-богати, но не ги извадихме изцяло от уравнението. Много икономисти ни критикуваха за това. Според най-големите светила на икономиката като Рамзи и Пигу обаче да не вземеш под внимание бъдещите поколения е липса на въображение. Напълно съм съгласен с това. Ако бъдещите поколения не са от значение за един човек, то тогава промените в климата не го засягат. Това е въпрос на етика. За мен е важно, че този дебат започна.

Как трябва да действат политиците след доклада?


Първо трябва да стигнем до съгласие за това какво искаме да постигнем – какви нива на парникови газове са приемливи и можем ли да си позволим да ги достигнем. Втората крачка е да намерим справедлив начин да разпределим отговорността. Трябва да изясним кои са най-достъпните начини да се справим с парниковите газове в отделните части на света. За тази цел ще ни е нужна форма на оценка и оеднаквена цена за CO2 без значение откъде идват емисиите – София, Сантиаго, цената ще бъде една в глобален план. Но това няма да е достатъчно. Ще имаме нужда от подкрепа за новите технологии, които решават проблема с парниковите емисии – в транспорта и авиацията например. Ще ни трябва и някаква форма на регулация, за да постигнем максимална енергийна ефективност. От опит знаем, че подобен подход дава резултати – това е причината да имаме по-икономични коли, енергоефективни сгради, по-малко енергоемки електроуреди. На вредата, която нанасяме на околната среда, трябва да се сложи цена - когато купуваме стока, за чието производство са отделени големи количества СО2 или когато бизнесът използва такива производствени процеси.

Впечатлява ли се бизнесът от доклада?


Определено. Не само бизнесът, но и политиците и обществеността. Ние внесохме яснота в дискусията. Без значение дали един човек приема или не проблема, ние сме изяснили параметрите. Ако някой не е съгласен с етичната страна на въпроса и смята, че сме твърде щедри към бъдещите поколения, това може да се подложи на дебат. Бизнесът разбира, че дългосрочната цена на производствените процеси, които отделят големи количества СО2, е твърде висока и започва да действа. Това се усеща особено силно през последната година – разбирането, че това е посоката и че в промяната на бизнес модела се крият огромни възможности. Вървим към ниско-емисионен бизнес модел. Но според законите на пазара, всеки проблем е възможност. Бизнесът и икономиките, който действат бързо, ще спечелят най-много. Периодът на преход за тях ще е много по-плавен, ще могат да работят с инвестиционния цикъл. Тези, които действат последни, ще изгубят най-много.

Къде интересът към доклада е най-голям?


В някои части на света интересът е огромен. В Калифорния ни посрещнаха като мега звезди. Калифорния е много напред в това отношение. Това е една огромна икономика – една пета от цялата американска икономика, икономика от величината на британската, френската и германската. От Калифорния тръгва зелената политика на целите Съединени щати. Там искат да постигнат 80% намаление на парниковите емисии до 2050 г. Това е дори повече от Европа, повече от всеки друг. Хубавото е, че останалите щати обикновено следват Калифорния.

Китай, Индия, Бразилия също са много заинтересувани
от нашия доклад. Тези страни са много важни от гледна точка на постигане на глобален ефект. В Европа Ник (Стърн) работи с председателя на еврокомисията Жозе Барозу по европейските стандарти. Някои страни откликват много по-бързо от други. Но е важно да ангажираме и страните, които още не са ангажирани. Не на последно място заради тяхната собствена изгода. Често по-бедните държави, тези, които казват „имаме други по-важни проблеми за решаване”, са тези, които се включват последни и ме притеснява, че точно това са страните, които ще изгубят. Защото по-богатите и по-бързи страни ще се възползват от всички предимства. Тези, които закъснеят, ще трябва да се съобразяват с тях, с техните технологии и новите реалности на пазара. Важно е по-бедните страни да разберат какво се случва. Това е промяна в глобалната икономика и всеки може да се възползва.

Има ли място в доклада на Стърн за малкия човек?


Важно е всеки да направи това, което зависи от него. Но според мен най-важното, което трябва да правим, е да говорим за проблема, да разясняваме нуждата от действие, да лобираме политиците. Те няма да направят нищо, ако не са сигурни, че имат обществена подкрепа. Затова споразумения като това от Киото са толкова неефективни в някои страни – те са задължителни без за проблема да има обществена подкрепа. Медиите имат много важна роля. Когато правителствата започнат да действат, бизнесът ги следва. Но има и друг добър модел – правителствата следват бизнеса.

Какви са малките стъпки на Димитри Зенгелис?


В момента ми се налага да летя много, за да разяснявам доклада, но за мен това е оправдано заради ползата от това, което правя. Когато е възможно избягвам полетите и предпочитам телекомуникацията. Откупуваме въглеродните емисии от всички полети. У дома не притежавам кола и ходя на работа с колело. Препоръчвам го на всички. Започнеш ли е много трудно да спреш. Много е важно консуматорското ни поведение да върви ръка за ръка с общественото ни поведение. Трябва да убедим приятелите си, политиците, че този проблем е огромен и чака решение.

Повече от доклада на Стърн


Виж слайдове от лекцията на Димитри Зенгелис в София


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (1)

15.06.2007 :: 11:59 :: от Vladi
#1
Re: Глобална промяна
Cool dude!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg