Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
11.06.2007

Прави си сметката

от gorichka.bg :: Коментари (2) :: (4240 прочитания)

С калкулатора на Горичка можеш да изчислиш количеството парникови газове, които се отделят в атмосферата не от кой да е, а от самия теб.
Наскоро учените от Междуправителствената група по промените в климата към ООН (IPCC) не само определиха климатичните изменения като резултат от човешката дейност, но и казаха, че това, което всеки отделен човек прави, има огромно значение и че проблемът не може да бъде овладян без промяна в навиците на всеки един от нас.

Докато се чудехме какво пък толкова могат да искат от нас учените - не им ли стигат бизнес лидерите и политиците, решихме да направим възможна точната сметка на количествата парникови газове, които отиват в атмосферата от различни дребни на пръв поглед неща. Например ходенето до морето, сметката за парно, командировката до Будапеща... Видяхме, че си говорим в тонове, не в грамове и разбрахме, че учените явно не са тотално изперкали. Например за едно пътуване от София до Варна и обратно с някой Голф единичка отиват към 200 кила СО2. Хм.

От днес всеки може да пресметне личните си СО2 емисии с калкулатора на Горичка.

И вместо да се депресираме с тези сметки, предлагаме ти едно простичко решение. На края на всяка сметка в калкулатора ще намериш колко дръвчета трябва да засадиш, за да "глътнат" дръвчетата обратно твоя въглероден двуокис и да произведат от него кислород (фотосинтезата, помниш ли?). Ако пък нямаш лопата или си много зает, за да се занимаваш с копане на дупки, можеш да разчиташ на нас. Достатъчно е да ни изпратиш пари за дръвчетата, които си решил, че трябва да засадиш и ние ще ги засадим от твое име.

Всичко това е в калкулатора, ще видиш.

Адресът е http://calculator.gorichka.bg и нали няма да забравиш да го изпратиш на всичките си познати.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

11.06.2007 :: 20:16 :: от Eleonora
#1
Re: Прави си сметката
Браво че сте направили БГ вариант на foot print калкулатора. Харесва ми как после имате направо връзка и който иска може да дари пари за дръвчета както на другите сайтове може да си откупиш footprint-а.
12.06.2007 :: 09:51 :: от jorji
#2
Re: Прави си сметката
кво излиза за 1 500 кг CO2 (5хил. км./г; при разход 10-15 литра бензин) трябва да посадя 1 дръвче само?
при все че завиших 3кратно параметрите от реалните... смотана работа ми се вижда това

я по добре организирайте лятно почистване на някоя природна местност или друга кампания
тия американски измислици с откопуване/някоя да я свърши вместо теб се съмнявам да работят тук
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg