Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.06.2007

Дъх на маслини

от Силвия Тулева :: Коментари (24) :: (9058 прочитания)

Отскоро у нас могат да се купят няколко марки био зехтин. Затова решихме да проучим разликите между био и конвенционалния зехтин. 
Зехтинът е едно от най-полезните масла. Той понижава холестерола в кръвта и намалява сърдечните проблеми. Адски много помага за добро храносмилане. Богат е на витамини Е и F. Редовната му употреба намалява риска от поява на камъни в жлъчката и на някои видове рак. Освен това той съдържа полифенол, който подсилва клетъчните стени и прави артериалните стени по-еластични. Поради наличието на феноли, има противовъзпалително действие, а силният му аромат прогонва микробите. Зехтинът има още много предимства и с  негова помощ могат да се забъркат лекове за всякакви проблеми.

Всичко това звучи прекрасно, но при конвенционалното отглеждане на маслинови дръвчета земята се тори със синтетични азотни торове, нежеланите треви и плевели се убиват с хербициди, а инсектицидите са за едни от най-големите врагове на маслиновите дръвчета – маслиновите мухи. Покрай тях обаче загиват и много полезни насекоми. Изтощава се почвата, замърсява се местната екосистема, а вредни остатъци могат да се озоват и в маслините, от които се прави зехтинът. Да не забравя да кажа, че оборудването във фабриките за преработка се почиства с химикали.

Да видим сега с какво био производството е по-различно от конвенционалното?

Производителите на био маслини и зехтин използват органичен компост за подхранване на почвата, а с плевелите се справят чрез косене. Те сеят култури като детелина и секирче, които привличат полезни насекоми и контролират нежеланите насекоми. Срещу напастта на маслиновите мухи се окачват специални капани. Оборудването във фабриките се мие с пара!

И у нас вече има био зехтин, даже няколко вида (Пикадили, Елемаг). За да си сигурен в качеството обаче е добре да знаеш какво точно означават надписите по етикетите:


И за край - хората от Средиземноморието твърдят, че са едни от най-здравите, защото се придържат към средиземноморската диета, в която зехтинът присъства ежедневно в менюто. Понеже вече имаме избор, хайде да изберем био зехтина - така и планетата ни ще е от най-здравите.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (24)

21.06.2007 :: 09:39 :: от Dessie
#1
Re: Дъх на маслини
Всичко това е чудесно, само че София не е България, все пак. Струва ми се че Пикадили и Елемаг са имена на големи супермаркети в София. Дайте повече информация за марките на био зехтините и къде другаде могат да бъдат закупени (и в провинцията ;-).
Другото нещо, коеото е актуално за сезона е борбата с комарите - дори на рекламираните като безвредни и натурални репеленти с мънички буквички пише ОПАСЕН ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА. Дайте повече информация за това как безопасно за нас, за децата ни и за света да се предпазваме от комарите. В Пловдив те са на рояци - от Общината са обещали да пръскат през август!!! Не знам с какво, но съм сигурна, че е отровно.
21.06.2007 :: 11:07 :: от silvia
#2
Re: Дъх на маслини
@Dessie
Аз също не живея в София и съм напълно съгласна, че София съвсем не е България. Мога обаче да дам информация само за Варна - био зехтин съм виждала само в Пикадили и тук той е само 1 вид, но мога да кажа, че наистина е страхотен, вече го опитах.
А за комарите - миризмата на здравец ги отблъсква, затова саксия със здравец на прозореца или в къщи върши работа (е естествено ако са на рояци, сигурно няма да е чак толкова ефикасно). Друг вариант е да сложиш на ключови места парцалче, напоено с масло от здравец (другото му име е гераниум) или да използваш ароматна лампа. Също така съм чела, че саксия с индрише също действа така.
21.06.2007 :: 16:10 :: от jorji
#3
Re: Дъх на маслини
dessie като спрем промените в климата и марица престане да прилива и слънцето да грее така жарко,
яйцата на комарите ще престанат да се люпят обилно (: добре, че мен не ме апат (:
21.06.2007 :: 16:10 :: от jorji
#4
Re: Дъх на маслини
dessie като спрем промените в климата и марица престане да прилива и слънцето да грее така жарко,
яйцата на комарите ще престанат да се люпят обилно (: добре, че мен не ме апат (:
21.06.2007 :: 16:40 :: от woods
#5
Re: Дъх на маслини
Кои са марките! В Billa предполагам че го има?
21.06.2007 :: 16:40 :: от Kiril
#6
Re: Дъх на маслини
Kak taka progonva mikrobite, nima te imat obunqnie....
21.06.2007 :: 16:43 :: от woods
#7
Re: Дъх на маслини
#1, гаси лампата като отваряш прозореца (всъщност изобщо не включвай лампите, но това е друга тема), сложи си мрежа ако искаш и т.н., какви други начини за "предпазване" очакваш да има?
21.06.2007 :: 16:43 :: от woods
#8
Re: Дъх на маслини
silvia, как се казва тоя зехтин?
21.06.2007 :: 17:30 :: от silvia
#9
Re: Дъх на маслини
@woods
Името на зехтина е Latzimas, но доколкото знам в София има повече видове.
21.06.2007 :: 17:49 :: от Nature Keepers
#10
Re: Дъх на маслини
Аз живея в София и наистина е вярно, че повечето големи марки, не само за зехтин и храни изобщо продават само в София. Но мога да ви кажа, че съм виждал подобни неща по панаирите в Пловдив например. А пикадили е варненска, така че във Ванра ги има най-много! Но най-добре ако имате роднини по големите градове ги помолете да ви пращат иначе не се сещам друго!
21.06.2007 :: 18:43 :: от Eleonora
#11
Re: Дъх на маслини
За комарите:

на тази страница има снимки на едно друго растение което гони комарите (Citrosa Geranium)
http://davesgarden.com/pf/showimage/101517/#151054

То също е от семейството на здравеца, не знам как се казва на Български, но ми прилича на това което в България слагат в компота от дюли, но мирише много на лимон. Аз имам една саксия от него и не е зле.
21.06.2007 :: 19:05 :: от silvia
#12
Re: Дъх на маслини
@Eleonora
Това на снимката е индрише и аз съм чувала, че е действено.
21.06.2007 :: 19:51 :: от Eleonora
#13
Re: Дъх на маслини
Силвия, мерси за името на растението.
21.06.2007 :: 20:33 :: от Greenman
#14
Голяма активност в маловажна тема
Добре де, като стане дума за пържена риба, зехтин, комари, мода, изкуство сте много активни, а това са маловажни теми от към екология.И лошото е, че това са 90% от темите и там сте най-активни, както и авторите, които се скъсват да превеждат и преписват с грешки.Самият сайт май не е в правилна посока според мен.Това са твърде дребни неща (на които тук се обръща внимание) и не виждам как ще помогне глобално в спасяването на планетата ни.Писали сте в целите на сайта, че нещата не са отчайващи.Е как да не са - с тази скорост и с такива важни проблеми (мода, зехтин и др.) скоро ще решим всички проблеми.Пък и по света гледам не се трогват особенно.Затова има страни като Холандия-Моландия, които дават пример, и такива като България, които не искат и да чуят.И не ми казвайте,че сами ще оправим по този начин нещата и ще минем без политиците и бизнеса.Е да, зависи от нас да им променим политиката и начина на мислене чрез оказване на натиск.Примерно за това са екологичните организации, които не го правят и май не са никак независими.Защо не бъде Горичка и всички обединени около нея.
Ще копирам това и в следващите теми и дано се създаде някакъв диалог, че досега не стана в предишни мои постове.Примерно ето ми и предложението от предишната тема копирано:
Търси се
19.06.2007 :: 17:47 ВАЖНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Здравейте Горичка и всички нейни фенове.Този сайт като идея и изпълнение е добър, но сякаш му липсва нещо.Виждам също, че тук пишат една шепа хора.Може би не им е удобно, защото трудно ще стане някаква дискусия.Моето предложение е да има ФОРУМ.Там вече ще стане интересно и вярвам ще има голям наплив от хора.Ще се предлагат всякакви идеи и ще се коментират.Е ще има сигурно и недоброжелатели и ще трябва яко да се модерира, но това зависи от Горичка.Дано видят предложението ми.Споделете обаче и тук вашето мнение.
21.06.2007 :: 20:53 :: от Greenman
#15
Re: Дъх на маслини
Извинявайте също, че съм толкова песимистично настроен и че съм малко в противоречие в предишните ми постове.Под добра идея имам предвид зеления начин на живот и зеленото мислене.Под добро изпълнение - дизайна, но не и представените теми и начина им на предлагане - някак прекалено весело и оптимистично.С много грешки, някои от научна гледна точка, които не стоят добре.Кажете как ще убедите невярващите в глобалното затопляне с грешни факти.И да - мислите ли, че авторите тук мислят основно за хонорар, а не в правилната посока.Очаквам включване от ваша страна и дано са повече хората.Че иначе май този сайт е прах в очите, че имаме екологични движения, зеленомислещи, а на практика това е капка в морето.Извинявайте също ако съм засегнал някого, но целта ми е просто активен диалог.Пък и други са правили подобни забележки, но нещата не се променят изобщо.Няма никакъв разговор, а нещо от рода: преведено е от еди коя си книга или даже пълно мълчание.Ох, хайде че се поувлякох :)
21.06.2007 :: 21:06 :: от gorichka
#16
Re: Дъх на маслини
Целта на Горичка е да привлече нови хора от среди, които традиционно не са свързани с проблемите на околната среда. Ние не искаме да покръстим покръстените, а напротив да вкараме този начин на мислене в нови територии. "Зеленото" трябва да е начин на живот, на работа и на мислене, а не занимание за извън работно или работно време. В англо-говорящия свят това се е наложило като green and ethical living.

В Горичка никога не е имало статии за „екология”, защото това не е целта ни. Малките стъпки ни се струват най-важни – като това да не ходиш на работа с кола, да не разпечатваш хиляда ненужни формуляри на хартия, да не пиеш сокове в пластмасови чаши, да не пазаруваш храна с химикали, опакована в петролен продукт, да не изхвърляш опаковките в кофата за нормален боклук. Това са малките начини да покажеш, че ти пука за околната среда и това е философията на Горичка.

За нас "зеленото" е начин на живот и на мислене, който минава през малките всекидневни избори и навици. Ние искаме да достигнем до хора, които досега не са имали интерес към проблемите на климата и на околната среда.

Всички автори на Горичка практикуват зеления начин на живот и пишат за Горичка с огромно удоволствие, което ясно прозира в темите и начина на писане. Правим всичко възможно да откриваме полезна и практична информация. Но за всички, които активно следят различните източници на този тип информация е ясно, че много често самите те си противоречат – просто темата е сравнително нова, липсват изследвания или методиката не е оеднаквена.

Форумът на Горичка е готов и ще пуснем, когато преценим, че можем да отделим време за модерирането му.
21.06.2007 :: 21:12 :: от Василена
#17
Re: Dessie
"Струва ми се че Пикадили и Елемаг са имена на големи супермаркети в София."

Моля, моля - Пикадили е преди всичко име на големи супермаркети във Варна, е, от известно има и един в София, а скоро и в други градове. ;-)
21.06.2007 :: 21:30 :: от Eleonora
#18
Re: Дъх на маслини
Greenman,

аз по-принцип вярвам че ако достатъчно много хора правят тези малки и незначителни сами по себеси стъпки за да живеят по-зелено, ще има ефект. За съжаление си прав че много малко хора четат тази страница, съдейки по колко хора коментират, но пък може много хора просто да си четат без коментар.

Идея която на мен много ми харесва е обобщените 'How to green your...' ръководствa които имат на treehugger.com. ( http://www.treehugger.com/gogreen.php). Горичка вече пуснаха подобно ръководство с обобщена информация за колите, за найлоновите торбички. Надявам се и други ще напишат скоро за да е по лесно на хората които не са чели по старите им статии.21.06.2007 :: 21:31 :: от Eleonora
#19
Re: Дъх на маслини
Greenman,

аз по-принцип вярвам че ако достатъчно много хора правят тези малки и незначителни сами по себеси стъпки за да живеят по-зелено, ще има ефект. За съжаление си прав че много малко хора четат тази страница, съдейки по колко хора коментират, но пък може много хора просто да си четат без коментар.

Идея която на мен много ми харесва е обобщените 'How to green your...' ръководствa които имат на treehugger.com. ( http://www.treehugger.com/gogreen.php). Горичка вече пуснаха подобно ръководство с обобщена информация за колите, за найлоновите торбички. Надявам се и други ще напишат скоро за да е по лесно на хората които не са чели по старите им статии.21.06.2007 :: 21:47 :: от Greenman
#20
Re: Дъх на маслини
Благодаря за бързия отговор!Така подробно и на достъпен език ми стана много по-ясна идеята и целите ви.Но все пак в бедна България хората гледат да преживеят някак и избират евтини стоки, "мръсен" начин на живот и т.н. Пък и човека си е дин вид егоистично животно, което гледа днешния ден, а не утрешния.Но пък и малка крачка в правилната посока си е крачка, заради което сайта трябва да се популяризира още - може би малко TV и радио.А за авторите - да личи при повечето енусиазма им, но не навсякъде и при всички.Имам си даже любимци :) Поне да не се бърза с публикуване, малко коректори и редакторите да прочетат статиите или поне взаимно си ги четете.Е някои имат уникален стил на писане и поднасяне на информацията и не трябва да се пипа там :) Най-много се зарадвах на последния ред за форума :) И ще продължавам да ви бъда фен и да ви чета редовно.Въпреки че са малки нещица, все пак са полезни за всеки.Позрави!!!
21.06.2007 :: 21:52 :: от Eleonora
#21
Re: Дъх на маслини
също ако достатъчно потребители искат био-продукти и искат фирмите и компаниите с които работят да взима в предвид отпечатъка си върху природата, това ще повлиае върху бизнеса. Виж например като Apple бяха класирани из мейду компаниите които най-малко гледат да са зелени, толкова потребители се възмътиха че компанията обеча да стане по зелена. И в България това е възможно, но трябва потребителите да се информират (да четат Горичка например) :)

а за политиците, все пак някои ги е избрал нали? ако повече хора са информирани и ги е грижа, ако и политиците не направят нещо по въпроса, другия път тези хора ще гласуват за друг.

Мислиа че Горичка е много добър начин да се покаже на много хора че проблемите с глобалното затопляне и замърсяването имат пряк ефект фърху техния живот. Просто трябва да се разпростани информацията.

А Горичка, наистина си личи че всички от авторите ви ги е грижа и живеят зелено а не само пишат.

Айде стига толкова съм писала днес.
21.06.2007 :: 22:46 :: от Nature Keepers
#22
Re: Дъх на маслини
А всъщност горика наистина има форум и той отдавна е качен. Линка му го научих случайно от "Пиксел и Цвят" и наистина е готов и прекрасен. Аз лично много го харесах този форум. Но линка няма да го поствам тук, защото щом като горичка за решили форума да не е достояние на всички значи не е нужно да го слагам. Но се надявам скоро наистина форума да го отворят, защото би било много удобно с него. ;)
05.07.2007 :: 13:10 :: от woods
#23
Re: Дъх на маслини
A този:
http://bio.gorichka.bg/index.php?p=94&l=1&id=3
го няма в Billa! Питах ги: къде има био зехтин. Казаха няма. Обясних им че трябва да има и тя бяха супер неадекватни и ми обясниха че няма. И си купих обикновен Extra Virgin. Излиза че не е точна информацията в сайта.
Между другото тия големи опаковки не ми харесват - аз си купувам по 250 ml.!
24.08.2007 :: 13:28 :: от Иван В. Станков
#24
Re: Дъх на маслини
Аз съм от Варна и днес докато пазарях в супермаркет "Бурлекс" видях най-сетне био зехтин. Марката и Минерва, така може да се ориентирате :).
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg