Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.10.2006

За пликчетата и хората

от Босилена Мелтева :: Коментари (2) :: (6171 прочитания)

Няколко факта, които можеш да използваш за да убедиш, когото и да е да откаже окончателно найлоновите пликчета и да потърси друго решение за пренасяне на покупките от магазина до дома и за пренасянето на боклука от дома до кофата.

Те са навсякъде! В канавките, по клоните на дърветата и оградите, в чекмеджето ти, плават в морето, реят се във въздуха, пречкат ти се в чантата, запушват градските канали, улуците..и гърлата на птиците.... Найлоновите пликчета са вездесъщи. Няма как да не си убеден в това след кратка разходка по някоя софийска улица, а и където и да е из страната, било то дивия плаж на Крапец дори. Предал си се почти напълно, след като за стотен път продавачката в магазина ти слага дъвката в пликче и те гледа недоумяващо, ако случайно й откажеш този безплатен "лукс". Как с прости думи да обясниш "защо".

Найлоновите пликчета са леки, евтини, водоустойчиви и издръжливи. В сравнение с хартиените пакети, за производството на найлонките се използва по-малко енергия (40%), отделят се по-малко вредни вещества във въздуха (70%), както и в почвата (80%). Заемат и много по-малко място сред другите боклуци на бунището. Въобще изглеждат доста безобидни (продавачката вече доволно се подсмихва под мустак).

Има обаче две неща, които те правят рязко и категорично враг на тези опаковки. На бунището, трябва да минат около 1 000 години докато найлоновите пликове се разградят на малки пластмасови частици, които замърсяват почвата и водата. Иначе в природата и навсякъде другаде, където се реят свободно, найлонките траят към 500 години. Когато едно такова пликче убие някоя птица (а това се случва много често), тя се разгражда, а торбичката отлита към следващата си жертва. Над 100,000 птици и морски животни умират всяка година при сблъсък с тези отпадъци.

Последният абзац е напълно достатъчен, за да те накара да  носиш винаги старата и добра торба от плат ( вече има и доста по-издържани модели) и да я използваш многократно. Струва си също да пробваш да разчувстваш старата ти познайница от супермаркета, защото ако всеки купувач вземе само едно найлоново пликче по-малко на месец, това може да спести боклук от стотици милиони торбички всяка година.Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

12.03.2007 :: 15:36 :: от ivan_dogramata
#1
Re: За пликчетата и хората
Ami shte e hubavo da ne hvarlqme plik4etata vanka ama koi ima SAVEST...
19.04.2007 :: 13:48 :: от Dessie
#2
Re: За пликчетата и хората
Дори вече се продават специални, навити на руло, найлонови торбички за смет. Много са практични, но не са съвсем екологични.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg