Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
17.07.2007 :: партньор

Висша класа зелено

от Босилена Мелтева :: Коментари (3) :: (15730 прочитания)

Екомодернизмът в индустриалния и вътрешен дизайн съчетава успешно естетичното, функционалното и устойчивото. Примери от изложението HauteGREEN в Ню Йорк.
Никой вече не отрича, че изчерпаемите ресурси са на дъното, че боклукът ни е прекалено много и че земята не смогва на темпото ни на консумация и изхвърляне. Въпросът е как да продължим напред въпреки това или по-точно казано при тези обстоятелства.

Oбещаващ отговор дава една нова вълна в дизайна – така нареченият екомодернизъм в индустриалния и вътрешния дизайн, който съчетава успешно естетично, функционално и устойчиво (в хармония и с уважение към природата). Огромен скок, който не се е случвал от движението „Баухаус“ през 20-те години на 20-ти век.

Устойчивото развитие все повече се налага като основен критерий, по който си избираме нашата мебел, ваза или прибор. Но никога няма да бъде единственият. Успехът на продукта се дължи преди всичко на добрия дизайн. Затова и съчетаването им е важна и нелека задача. Много дизайнери и артисти влагат талант и усилия в тази посока, за да постигнат естетичен еко дизайн – експериментират с неконвенционални възобновими и рециклируеми материи, изпробват зелените решения и се опитват да ги наложат като mainstream.

Конкретното доказателство за успеха на новото течение е HauteGREEN (или Висша класа зелено) - селекцията „топ 70“ на най-доброто в устойчивия съвременен дизайн, която участва в Седмицата на дизайна в Ню Йорк в края на пролетта.

Неотложната мисия на поколението ни е да хармонизираме начина си на живот с този на природата. Предизвикателството е да свикнем да избираме продуктите, чиято направа и употреба са в унисон с природата и да отхвърлим тези, които гълтат неоправдан изчерпаем ресурс, имат кратък живот и са токсични.

Ето и няколко от добрите решения, селектирани от HauteGREEN:Голямата коркова купа на Даниел Мишалик е вдъхновена от традиционните съдове за пиене, използвани от събирачите на корк. Тя е един от артефактите при изследването на дизайнера върху потенциала на корка като материал. Напълно екологичен, виреещ в изобилие и лесен за рециклиране, коркът е перфектният заместител на изчерпаемите ресурси. Освен еко-качества, коркът има и доста добри бонуси – 100% водоустойчив, естествено гъвкав и мек. Резултатът са удобни и безопасни детски столчета от „бивши“ коркови тапи, шезлонг както за плажа, така и за „в морето“, удобни пейки и красиви съдове... като тази голяма коркова купа.


Бамбукови био-прибори „Bambu“, ръчна изработка. Бамбукът е друг много обещаващ материал на бъдещето, който предлага вдъхновяващи дизайнерски алтернативи за модерен начин на живот. По-здрав е от дървения материал и същевременно е по-лек, устойчив е на топлина и ръжда, не поема аромати, не се нуждае от химична обработка, възпроизвежда се уникално бързо, расте почти навсякъде.


Шкафове „Наша плът и кръв“. Дизайнерското студио „Art with function“ са се посветили на концептуалната си колекция „upcycle“ - събират непотребни вещи и „боклук“ и използват материала за уникален инериорен дизайн.Възглавници от „Amenity“. „Вдъхновени от природата и посветени на каузата да я запазят“ е мотото на тази дизайнерска къща. Първата им колекция е 100% био памук и гордо заявяват това.Килими „Illu-stration“. Килимите на Мериан Уилямс са уникати, обрали доста награди с естетския си вид и качество (IF Design Award Gold 2004, IF Material Award 2005, Good Design Award 2005, ID Design Award 2006). Ръчно изработени, отговарящи на най-високите екологични стандарти. Килимът на снимката е от 100% вълнено кадифе.

Столове „Loll“. Приоритет за Loll-дизайн е изработването на устойчиви мебели с дълъг живот и високо качество. Използват само рециклирани материали. Причината - желанието на Loll да намалят до минимум огромното количество боклук от мебелната индустрия за „еднократна“ употреба.
Рафтчета на „Organo Natural Furnishings“. Компанията създава красиви съвременни мебели за дома като използва само възобновими, устойчиви и не-токсични материали. Убедени са, че обзавеждането в дома ни трябва да е функционално, красиво и нещо особено важно – безвредно. Без токсични химикали в най-личното ни пространство!Декоративните купи и кашпи SoftBowls на дизайнерското студио MIO са изработени от 100% вълна. Изработката е ръчна и е на една от малкото останали фабрики за бродерия във Филаделфия. Тези декоративни купи и кашпи са комбинация от функция и естетика с минимален екологичен отпечатък.


Датчанките Anne и Lene, които стоят зад дизайнерската къща PAPCoRN, са си поставили за цел да докажат, че пластмасовите чинии могат да бъдат не само естетски направени, но и екологични. За целта те използват биоразградима пластмаса, направена от царевица или пшеница. Те съветват чиниите да се компостират веднага след като бъдат използвани. Пластмасовите чинии за суши са хит на колекцията.Джош Джейкъс е дизайнер от Бъркли, Калифорния, който експериментира с форма, функция и материал. Тази поставка е направена от 85% вълна и 15% смесени фибри, като и двата материала са отпадни от шивашката промишленост. Поставката е сгъваема и може да се използва на много места в дома и офиса.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (3)

17.07.2007 :: 10:35 :: от EDDIE
#1
Re: Висша класа зелено
Страхотни мебели, много красиви и естетски. И най-важното еко. Но цената? Обзалагам се, че са адски скъпи, как да си ги позволим?
13.10.2007 :: 10:06 :: от trendoffice
#2
Re: Висша класа зелено
Да, зеленото вече става и красиво. Така има много повече шанс.
18.11.2007 :: 23:09 :: от oceanangel
#3
Re: Висша класа зелено
Искам да се насоча към това. От догодина може би започвам да следвам инженерен дизайн, и мечтата ми е да се съсредоточа върху промишления дизайн, с еконасоченост. Идеите са много добри.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg