Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
07.07.2007 :: партньор

Global Warning!

от Босилена Мелтева :: Коментари (4) :: (4195 прочитания)

Глобалното затопляне може да е факт, но учените продължават да откриват изненадващи факти, свързани с него.
Сигурно знаеш каква е причината за пролетните дни тази зима, за нечовешките жеги този май, а и за това, което тепърва ще се случва това лято. Не те подценяваме и силно се надяваме, че не си ги обясняваш с това, че напоследък слънцето светело по-силно и ние хората сме нямали нищо, ама нищо общо с този природен феномен.

Трябва да си наясно, че спор „Има ли глобално затопляне?“ отдавна няма. Учените (че дори и тези от филма-контра на лентата на Ал Гор „Неудобната истина“ се отрекоха от думите си) са единодушни по въпроса: от Индустриалната революция насам температурите на земята се покачват предимно заради увеличаващите се емисии парникови газове, причинени основно от човешката дейност. Факт, който дори американският президент Джордж Буш призна публично съвсем скоро и заяви, че страната му ще стане водещ фактор в борбата срещу промените в климата.

Страничните ефекти (най-различни бедствия и аварии ала наводнения, тайфуни, засушия и епидемии) са често явление напоследък. Всичко това накара доста институции като ООН и ЕС да се стреснат сериозно и да действат както си знаят – чрез създаване на органи, ограничителни закони и лимитиращи квоти за вредните емисии. Тези климатични промени ще продължат и през 21 век и за съжаление учените не могат да предвидят как точно всичко това ще се отрази на майката природа и на нас хората.

Конкретен пример за тази непредвидимост е скорошното откритие, че нивата на CO2 в атмосферата най-вероятно ще са по-високи от очакваните. Причината е, че един от най-важните естествени „абсорбери“ на въглеродния двуокис, които на практика забавят глобалното затопляне – Южният океан не поема предвижданата от учените част от нарастващото количество парникови газове. Този регресиращ процес е бил предвиден, но за 40 години напред. Очаквало се е, че както СО2 се качва стремглаво заради нашата активност, така и „оттоците“ на вредния газ в океаните също ще го поглъщат със същото прогресиращо темпо.

Изненадващият бъг в океана се дължи на увеличилите се силни ветрове от 60-те насам. Те пък се завихрят заради два фактора – изтъняването на озоновия слой и заради промените в климата (така тропиците се затоплят повече от Южния океан и атмосферната циркулация над него се променя). Пак стигнахме до глобалното затопляне. Кръгът се затваря, а изводът е повече от ясен: Нещата ще се случват доста по-бързо отколкото ни се иска. Изходът е да направим каквото можем докато все още нещата са обратими.

Нашият съвет:
Всеки от нас има своя дял в отделянето на парникови газове. Така че помисли си добре как можеш да съкратиш твоя, има си начини: харчи по-малко ток в къщи, ходи повечко пеш и с колело, ползвай вещи и дрехи Втора ръка за сметка на консумацията ти в молове...

Цифра: 20% от вредните емисии в ЕС са причинени от домакинствата. 70% от домакинската енергия се харчи за отопление, 14% за затопляне на вода и 12% за осветление. Използването на частна кола добавя още 10%.

Това се казва новина:
Едва миналия месец Джордж Буш призна за първи път от встъпването си в длъжност, че научните изследвания потвърждават тезата за глобалното затопляне и че за САЩ този въпрос е много важен. Крайно време беше!

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

07.07.2007 :: 22:10 :: от gerimira
#1
Re:незнам защо
Защо след като колите са на едно от първите места по замърсяване, производителите не започнат да произвеждат само хибридни модели, или да измислят още по-екологични модели,а само се говори, и пак си произвеждат бензинови и дизелови коли, и то все повече джипове и лимозини които бълват ли бълват тонове СО2.
10.07.2007 :: 12:04 :: от kristoff
#2
Re: Global Warning!
Това с глобалното затопляне не е случайно , но според мен процеса ще се обърне тогава , когато хората се отърсят от материалното и станат по-духовни. В противен случай ще се случи неизбежното. Все пак и земята си има начин да се защити.Да приемем , че е много болна ,понеже е нападната от вирус и сега вдига температура.
16.07.2007 :: 17:42 :: от jmryts
#3
Re: Global Warning!
По въпроса с колите - пари. Хората купуват (и не се интересуват от някакво си там "глобално затопляне"), а щом има търсене, има и предлагане. И аз съм ужасен от броя на джиповете, които виждам по улиците, и аз се дразня страшно много на всеки един от тях.
12.12.2007 :: 10:25 :: от ivan_dogramata
#4
Re: Global Warning!
„Неудобната истина“ kajete kade da namerq tozi film molq vi kajete iskam mnogo da go gledam.....
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg