Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
19.07.2007

Сузуки по канадски

от Радмила Младенова :: Коментари (0) :: (3659 прочитания)

Един от най-великите Tree Huggers на нашето време, Дейвид Сузуки, говори от името на околната среда вече повече от четири десетилетия.
“Всеки ден градиш своето бъдеще с избора си на храна, транспорт и енергия” казва гуруто на две поколения природозащитници в Канада, Дейвид Сузуки.

“Това е един от най-великите TreeHuggers на нашето време”, така го определя любимият ни зелен сайт www.treehugger.com. Дейвид Сузуки говори от името на околната среда вече повече от четири десетилетия. Интересите му се простират от зоологията и генетиката, до света на телевизията и гражданските еко инициативи. В англоезичния свят името му моментално се свързва с най-успешното предаване на канадската телевизия CBC, излъчвано в още 40 други държави – Природата на нещата. През последните няколко десетилетия то печели награди като авторитетен източник на задълбочени репортажи за чудесата на заобикалящия ни природен свят, като акцентът често се поставя върху новите гледни точки, предлагани от науката и медицината. През 2000 г. Природата на нещата оглавява класацията на тв предавания в Канада, а един от застъпниците за Дейвид Сузуки е Мелиса Ауф дер Маур, бившата басистка на Smashing Pumpkins.

Доктор Сузуки е още автор на 43 книги, половината от които за деца, умее да вдъхновява слушателите си и е движещата сила зад кампании като Предизвикателството на природата и Ако ти беше министър председател.

Има обаче един особено интересен детайл в биографията му - нито премълчаван, нито твърде дискутиран - който придава една друга, рядко срещана стойност на дългия списък от награди, постижения и титли. Дейвид Сузуки е трето поколение канадски японец, семействата на двамата му родители емигрират в Канада в началото на 20 в. По време на Втората световна война Дейвид и родителите му са вкарани в концентрационен лагер в Британска Колумбия, където остават до края на войната. През юни 1942 г. канадското правителство продава семейния им бизнес и вкарва Сузуки и трите им деца в лагера в долината Слокан. След края на войната заедно с много други японско-канадски семейства те са принудени да се преселят на изток от Скалистите планини.

Днес фондацията на Дейвид Сузуки е изработила документ, който се нарича Устойчивост за едно поколение, една нова визия за Канада, в който са формулирани девет основни цели, които страната трябва да постигне до 2030 г. Приемането на направените препоръки към политиката на страната, се казва още в документа, ще гарантира природното наследство за бъдещите поколения и ще подобри качеството на живота ни днес.

Днес Дейвид Сузуки е известен с острата си критика към канадското правителство за бездействието му по отношение защитата на околната среда. Той и тричленното му семейство изхвърлят по една торба боклук на месец, като използват повторно или рециклират всичко останало.

Ето и два негови коментара относно същността на икономиката и постигането на единомислие по въпросите на околната среда.

За екологията и икономиката

Днес думата еко е започнала да означава зелен. Всеки, който иска да каже, че бизнесът му е зелен, казва че е еко-нещо-си. Има екопсихология, екотуризъм, екоархитектура, еколесовъдство. Всички стават зелени. Но думата еко идва от гръцката дума oikos, която има смисъла на цял. Екологията изучава цялото, а икономиката е управлението на цялото. Логията изследва условията и принципите, при които животът процъфтява. Човек си мисли, че икономиката би следвало да е подчинена на екологията. Все пак екологията ни казва какви са условията, при които животът процъфтява, и създадените от човека структури - като икономиката - трябва да следват принципите на екологията. Вижте какво ни казва екологията: че животът съществува в рамките на биосферата – това е зоната от въздуха, водата и земята. Този слой е много, много тънък. Ако смалите земята до размерите на баскетболна топка, биосферата - зоната на живота - ще се окаже по-тънка от целофан. Така стоят нещата, това е нашият дом. Той си има граници, не може да расте до безкрай. Нищо, което живее в биосферата, не може да расте до безкрай. Това се опитват да правят раковите клетки и накрая ни убиват. Но ето че икономистите идват и ни казват, че икономиката трябва постоянно да расте. Как е възможно икономиката постоянно да расте, когато живеем в ограничения свят на биосферата?

Из интервю за TreeHugger Radio. Цялото интервю можеш да чуеш тук.

Канада през 2030

Казахме си: “Нека спрем препирните за това сечище тук или онази замърсяваща компания, или за този нов строеж. Защото докато се караме по тези въпроси, забравяме да си зададем въпроса: Накъде вървим?”

Ето защо ние гледаме напред и питаме: “Как искаме да изглежда Канада през 2030 г. – след едно поколение? Искаме ли страна, в която въздухът е чист от химикали и няма епидемични нива на заболявания от астма? Ами да разбира се! Искаме ли да пием от водите в нашите реки и езера? Да! Когато погледнеш напред и решиш какво място искаш да имаш, всички достигат до консенсус – бизнесмените, политиците, вярващите. Всички са съгласни. Ето така си формулираме целта. Нека престанем да се караме помежду си и да погледнем към целта, защото всички ние искаме Канада да изглежда по този начин.

Из Този човек не може да ви спаси, интервю със Свами Шивананда за сп. “Асент”. Цялото интервю можеш да чуеш тук.

Още интервюта с Дейвид Сузуки можеш да видиш ето тук.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg