Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.07.2007 :: партньор

Подари дръвче

от Божидар Кардалев :: Коментари (4) :: (4609 прочитания)

Със сигурност сте чували историята за онзи миролюбив човечец, в последствие наречен Буда, който седял под едно дръвче и очаквал прозрение, с което да отърве целокупното човечество от тегобите на битието.
Макар по това време да не били много на мода големите универсални магазини и молове, ако живееше в наши дни Буда би сметнал пазаруването на подаръци за основен смутител на душевния мир. Ако се чудите защо, вероятно можете да си припомните тези незабравими мигове на човешка близост, в които сте изпитали лактите на пухтящи лелки, препускащи към щанда за чорапи в пред-празнична трескавост. Също, може би ще ви полъхне мекия интелектуален бриз на продавачки-Фройдистки, които ви убеждават, че потиснатата ви същност не ви позволява да зърнете красотата на чифт панталони. Е в това отношение онзи човек под дръвчето е бил близо до решението, дори и да не е намерил универсален лек за страданието. Ако трябва да бъдем съвсем точни е бил на една крачка от него. Така е, защото е бил на крачка от едно… дръвче.

През сайта на Горичка сега имате възможност да направите оригинален подарък без суетата по избора и безкрайното обикаляне по магазините. Подарете дръвче! Подаръкът е само на няколко клика разстояние, но неговата истинска стойност се таи не толкова в удобството по придобиването му, колкото в неговото значение. Всички знаем какво се случва с безсмислените неща, които купуваме, защото нерядко те се оказват достойни единствено за прашасалото съдържание на някой шкаф. Подарявайки дръвче ще покажете, че ви е грижа за околната среда и че не мислите единствено за себе си и най-близките (което е все същото). Защото едно дръвче макар и скромно по своята същност е скрило под кората си истинско природно чудо, осигуряващо живот за всички нас.

Ако се съмнявате, едно опресняване на познанията ви по биология може би ще е от полза: учените глави са открили, че за една година акър дръвчета премахват 2,6 тона СО2 от атмосферата, които иначе биха допринесли за глобалното затопляне. За същото време тази горичка осигурява въздух за дишане за 18 души. Водата, която се изпарява от всяко листо, допринася за охлаждането на околното пространство. Корените на дръвчето пък укрепват почвата и възпрепятстват ерозията…

Всичко това е много хубаво, но още по-хубаво е, че подарявайки дръвче ще си спестите веселите торбички и картички за произвеждането на които са били изсечени хиляди дръвчета. Ако се притеснявате, че подобен благороден акт към природата ще ви излезе скъпо, ще ви успокоим: дръвчето е много по-евтино от повечето неща в магазина. Тъй че, няма нужда да умувате под някое дърво и да чакате ябълката на вдъхновението да ви цапне по главата: вече имате идея за оригинален и полезен подарък.

Нашият съвет: Ако 20 лв за дръвче през сайта на Горичка ти се струват много или предпочиташ лично да боднеш фиданката в земята - засади дръвче сам. Не се изненадвай, че на дръвчето му трябват две години, за да стигне една педя. Ако не друго, това поне трябва да те накара да се замислиш какво престъпление срещу природата е да отсечеш дърво.

Цифра: 70 години са нужни на едно дръвче да усвои 1.2 тона въглероден двуокис.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

20.07.2007 :: 09:47 :: от Dessie
#1
Re: Подари дръвче
Да, с удоволствие ще подаря дръвче. Днес сме канени на рожден ден на един малчуган, но си признавам, че му купих още дрешка и книжка, които ще му занеса в торбичка, но втора употреба (много запазена, разбира се).
... И още един поглед по темата - на булеварда, където се намира офиса ни преди два дни окастриха всички дървета почти до нула!!! Ужас! Направо не можах да повярвам, просто точно предишния ден коментирахме с колегите какви късметлии сме да имаме толкова красиви корони от дърветата точно пред прозореца си. Те изпълняваха няколко функции - пазеха ни сянка, предпазваха ни от невъобразимия прахоляк и от същия шум...
21.07.2007 :: 22:10 :: от stefka grigorova
#2
Re: Подари дръвче
Аз обичам много цветя и почти всяка година засаждаме цялото семейство по няколко дръвчета.Но какво да правим с нашите управници,които сами си избираме???Днес научих,че се изготвя нов застроителен план на София и в него се предвижда изключително уплътнено застрояване на Цариградско шосе,т.е. всички зелени площи,които са останали по някакъв начин между блоковете сега ще се застроят с високо строителство!!!!Та нашите управници вместо да мислят как да изчистват въздуха на софиянци особено около магистрали преминаващи през столицата,вместо да търсят помощта на научния потенциал за обезшумяване на пътищата, унищожават и малкото останала зеленина!!!Ако съм по-млада моментално ще се пръждосъм далече,далече и няма да се сетя да се върна.
25.07.2007 :: 19:06 :: от Kiril
#3
Re: Подари дръвче
Prashtah i pak shte prashtam ! :)
04.11.2007 :: 15:12 :: от rumjana
#4
Re: Подари дръвче
Живея в София, в Лозенец.В долната част,между улиците "Хаджикоцев" и "Цветна градина",се намира малко площадче,наречено "Хелзинки". Едно триъгълно, издължено,павирано пространство на което можеха поне да сложат стилни железни пейки.Онова,което обаче определено му липсва, е едно дърво сред този студен камък. Колкото пъти минаваме,толкова приятелят ми казва как ще купи едно дърво и ще го посади,очаквайки глоба от общината. Твърдо е решен някога да го направи.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg