Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
18.07.2007

Вечен полимер

от Силвия Тулева :: Коментари (12) :: (7943 прочитания)

Найлоновите торбички съществуват от едва 50 години. Откъде тогава идват данните, че тяхното разлагане отнема 500?
За една година в света се използват над 1,2 трилиона найлонови торбички (нали ти е ясно за какво количество става дума - 1,2 с 18 нули отзад). Това се пада средно по 300 бройки на възрастен човек, или 1 милион за 1 минута. Изчислено е, че средно една чантичка се използва 12 минути преди да бъде изхвърлена. 500 години пък са нужни на тази чантичка, за да се разпадне на сметището.

Откъде обаче можем да сме сигурни в последното? Найлоновите чантички съществуват от около 50 години, затова все още не може да има действителни данни за тяхната скорост на разлагане. За да направят дългосрочни изчисления, учените правят респирометрични тестове, тоест поставят известно количество отпадъци като вестници, бананови обелки или найлонови торбички в съд, съдържащ богат на микроби компост, а след това аерират сместа. След няколко дни микроорганизмите поглъщат отпадъците малко по малко, като произвеждат въглероден диоксид. Нивото на СО2 служи като индикатор за разпадането.

Респирометричните тестове вършат идеална работа за вестниците и банановите обелки (виждам, че се чудиш, затова направо да ти кажа - на вестниците им трябват от 2 до 5 месеца, за да се разградят в компостна смес, а на банановите обелки – няколко дни). Но когато учените подлагат на тест найлонови торбички, нищо не се случва – не се отделя СО2 и нищо не се разгражда. Това става, защото широко използваните найлонови чантички се правят от полиетилен – създаден от човека полимер, който микроорганизмите не разпознават като храна.

От къде идват тогава данните за нужните 500 години за разграждане? Въпреки че обикновената полиетиленова чантичка е биологично неразградима, тя е фоторазградима. От ултравиолетовата слънчева радиация полимерните вериги на полиетилена започват да се чупят. От това се предполага, че чантичките биха могли да се разпаднат на микроскопични частици. Все още обаче учените не са наясно колко века ще му трябват на слънцето, за да си свърши работата. Точно затова според някои чантичката ще се разпадне за 500 години, а според други – за 1000. Истината е, че този процес ще отнеме адски дълго време. А и попадането на тези частици в почвата и водата крие редица опасности, както за нашето здраве, така и за един куп животни. На този последния сайт можеш да видиш доста стряскащи кадри.

В днешно време в повечето домакинства боклуците се изхвърлят в полиетиленови чанти или чували, а за да не се разнася миризма, грижливо завързваме чантата. Това всъщност е най-лошото, което можем да направим, защото по този начин дори и органичните отпадъци не могат да се разградят, тъй като до тях не достига кислород. Така си мумифицираме боклуците като спомен от нас за бъдещите поколения.

В Горичка често сме писали по-темата. Ето някои избрани линкове:

Последно преброяване
За пликчетата и хората
Найлонски истории
Как да откажеш пликче в магазина

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (12)

18.07.2007 :: 11:19 :: от pitstop
#1
Re: Вечен полимер
Докато четях статията ми хрумна следната идея:
Вероятно сайта се посещава и от доста хора работещи или свързани с печатници.
Доколкото знам голяма част от тях са специализирани в изработка на хартиени пликове за магазини и бутици.Обемът на работа в тази сфера вероятно не е малък , но със сигурност е ограничен.
Идеята дава допълнителна ниша ,както и въможност на фирмата която се наеме да я осъществи да
изпъкне сред другите /поне в обществото на екологично загрижениоте/.
Става дума за специалните найлонови торбички за боклук.Биха могли да се произвеждат от импрегнирана хартия ,така че да издържат 12-24 часа влагата от домакинските боклуци.
Такава алтернатива ще бъде по-скъпа от наилоновите торбички , но все повече стават хората ,които
биха ги предпочели.Освен това може да се отпечатват реклами,които да поемат част от цената.
Самите торбички могат да бъдат оцветени / или само някъкъв тип ивици или растер/в цветовете на контейнерите за разделно събиране ,което би могло да насърчи повече хора да ги използват.
Могат да се отпечатат и някави персонално послания или призиви ,както и факти за размисъл към потребителите.
Това е само сурова идея ,която трябва да се проучи в детайли , но се надявам да бъде полезна за някого и в същото време да помогне малко на природата.
Идеята е хаотична,но ми доиде набързи и ако някой я намери за полезна остава само да черпи :)
18.07.2007 :: 12:03 :: от woods
#2
Re: Вечен полимер
Оо, в нашия магазин от два дена се продават торбичките. И лелите на касата още преди да си си оставил нещата пред тях те питат "ТОРБИЧКА?".

Обаче наблизо още няма от ония леснозапалимите кофи.
18.07.2007 :: 13:50 :: от Сава Чанков
#3
За идеята на pitstop
Pitstop,
решението за мокрите домакински боклуци е да се компостират. Вкъщи го правим от две години, и като добавим факта, че разделяме пластмасата, метала и хартията, старата ни кофа за боклук стои празна през повечето време.
18.07.2007 :: 16:13 :: от pitstop
#4
Re: Вечен полимер
Сава ,
компостирането е решение за единици.Със сигурност Вашето домакинство помага на природата...както и
още 10-20 в България.А хората по принцип са мързеливи.Ще компостират само пред заплаха от дуло до главата или яки финансови санкции.Да не говорим ,че на балкона няма как да правя компост- ще ме изгонят съседите.Въпросът е как да се накарат повече хора да се замислят.И няколкото възможни начини за това са - образование ,санкции ,мода.Би било хубаво доброто отношение към природата да стане "cool".
18.07.2007 :: 16:45 :: от Dessie
#5
Re: Вечен полимер
Сава,
От известно време се опитвам да компостирам у дома, но въпреки че съм изчела доста материали по темата го правя с подръчни средства. Моля те напиши малко по-подробно как точно го правиш и къде. Преди време бях намерила един сайт, на фирма която предлага и кофи за домашно разделно събиране, но ми се развали компютъра и сега не мога да ги намеря - искам да си купя, а не знам от къде.
woods,
какви са торбичките, които се продават във вашия магазин - хартиени за отпадъци или просто хартиени за покупките?
По въпроса на темата - ОК - ПРОБЛЕМ са торбичките за смет - но каква е алтернативата? Биоразградими - от къде да си купим? Никакви - извинете но ми трябва нещо по-практично, защото искайки да пазя природата просто нямам време да мия кофата всеки ден, а и така бих могла да убедя много повече хора да го правят. Дайте ни решения на проблемите - този вече го знаем!
18.07.2007 :: 17:09 :: от silvia
#6
Re: Вечен полимер
Dessie,
вярно, че у нас няма никакви биоразградими торбички - от доста време търся такива, но нищо не намирам.
Тук обаче става дума за това, че дори и да използваш обикновена найлонова чанта за боклуците е важно да не я завързваш, защото по този начин боклукът няма да се разгради. Преди време бях на един форум по отпадъците в Париж, организиран от кметството и там ни обясниха, че когато си изхвърляме боклуците в контейнера, трябва да изпразним найлоновата торбичка вътре и да я хвърлим отделно. Това се отнася не само за органичния боклук, но и за този, който събираме разделно.
А иначе за пазаруване - чанта от плат върши много по-добра работа.
18.07.2007 :: 21:17 :: от Сава Чанков
#7
За компостирането
Pitstop,
защо мислиш, че ще те изгонят съседите, ако компостираш на балкона? Правилно приготвян и поддържан, компостът не мирише.

Dessie,
понеже много хора край мене се заинтересуваха от компостирането, ще напиша една статия с много снимки как става тая работа.
19.07.2007 :: 12:04 :: от desislava
#8
Re: Вечен полимер
Sava,
ochakvam statiqta i snimkoviq material, shte e mnogo polezna za vsichki.
20.07.2007 :: 09:51 :: от Dessie
#9
Re: Вечен полимер
Е, Сава, надявам се да включиш всички практични съвети и изводи, до които си стигнал, защото аз вече агитирам и съседите да си направим голям в двора на кооперацията, а и лелите, които метат улицата, защото просто зеления материал у нас е повече от кафявия.
Успех и чакаме с нетърпение!
21.07.2007 :: 11:39 :: от mitdas
#10
Re: Вечен полимер
Мисля, че най-ефективно би било използването на платнени торбички. Но за да имат те успех, трябва с проблема да се заемат главно медиите - да направят модно използването им. Като усетят, че използването на такива торбички става 'cool', производителите много бързо ще наситят пазара. Пък и самите производители могат да 'създадат' такова търсене чрез рекламата.
Проблем са не само всички видове торбички за еднократна употреба, а и опаковките изобщо. Производството на такива стоки е огромен бизнес, на фона на който думите ми за платнени торбички звучат само като добро пожелание. Обаче в Япония например правят успешни опити в това отношение.
19.10.2007 :: 20:58 :: от Meri
#11
Re: Вечен полимер
Здравейте някой да е ползвал sink erator? знам че в Щатите всички кухненски мивки имат такъв механизъм който използва ток за да разреже на ситни парченца отладъци като обелки.
19.10.2007 :: 21:11 :: от Meri
#12
Re: Вечен полимер
eто един сайт с информация за sink erators
http://www.insinkerator.com/environmental.shtml
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg