Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
11.07.2007

Tour de Berlin

от Иван Димитров :: Коментари (9) :: (5614 прочитания)

Берлин има 3,4 милиона жители. От тях 400 000 карат колела всеки ден. До 2010 колелата в Берлин ще са 15% от градския трафик. Няма нужда да гледаме завистливо, защото можем да постигнем същото. 
В Берлин обичат колелата. Те са навсякъде. Те са просто част от трафика на града. Използват се и прикачени седалки за возенето на малки деца. Убедих се лично и си казах "супер". После започнах да се питам какво стои зад всичко това.

Велосипедните алеи са адски, адски много. Велосипедистите си държат на своето, даже може да се случи да те блъснат леко с лакът, ако си навлязъл в алеята им. Друго, което прави впечатление е отношението на водачите на автомобили към колоездачите. Не. Не си представяй кофти картинките от България, защото в Берлин такива идиотщини не са възможни. В столицата на Германия колелата са приети като част от пътното движение, а не като досадни натрапници в територия, запазена за автомобили.

Само за последните десет години, колоездачите в Берлин са се увеличили двойно, а преди две години от властта е прието решение до 2010 година колелата да заемат 15% от градския трафик. Още повече, че е възможно целта да бъде постигната по-рано, защото... в момента колелата са 12% от движението в столицата.

Каква е причината за този велосипеден бум в столицата на Германия? Дали насърчаването на берлинчани да карат колела по време на Световното по футбол през 2006? Или високите цени на бензина? По-скоро истинската причина колелата да са толкова разпространен транспорт в града е стратегията за инвестиране в инфраструктурата за велосипеди.

В последните три години управата на града е удвоила маркираните велосипедни алеи. 2,5 милиона евро са отишли за подобряването на съществуващи вече алеи и за откриването на нови такива. Програмата цели също подобряването на връзките между станциите на метрото и тези на надземните влакове и велосипедните пътища. Над 3000 места за паркиране на колела са построени на 40 спирки. За съжаление за превозването на колело в градския транспорт се изисква допълнителен билет.

Ситуацията в Берлин е повод за завист на други градове. И нищо чудно. Берлинчани имат достъп до 620 километра велосипедни пътища: алеи по улиците, ленти за автобуси, които са отворени и за колела, комбинирани алеи за пешеходци и колоездачи, както и алеи по тротоарите.

Управата на града предвижда до 2016 година всички велосипедни пътища да са свързани и да образуват мрежа, по която да може да се стигне от центъра до предградията. През следващата година приспособления за колела ще бъдат добавени на още двайсет станции на метрото.

Допълнително 16 милиона евро са били инвестирани в удължаването на междуградските пътища за колела, използвани за велосипеден туризъм.

Така, че ако ходиш до Берлин се нагледай на рая. После се върни и си искай новите велосипедни алеи, които ти обещаха. Вече имаш още един пример. Не го забравяй!

Проект за масово популяризиране на вело транспорта стартира този уикенд в Париж. Повече прочети
тук.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

11.07.2007 :: 10:43 :: от optimiced
#1
Re: Tour de Berlin
Хубава статия... В Лондон също има много велосипедисти, и в много други европейски градове. В София не се инвестира в неща като велоалеи, тук се инвестира само в каране на автомобили и скапан градски транспорт :(

( http://www.optimiced.com/bg/2007/05/18/one-of-the-100-reasons-to-choose-the-bicycle/ )
11.07.2007 :: 12:50 :: от renkata
#2
Re: Tour de Berlin
Какво да направим та и при нас да се разбързат нещата?
Много искам и ние да си караме спокойно колелета из града, а също и извън ще е много хубаво да има алеи за колелета за туризъм. Но това май е прекалено оптимистично ;)
11.07.2007 :: 13:21 :: от Олга
#3
Re: Tour de Berlin
Като бях в Амстердам, моите домакини ми обясниха, че в момента течала някаква кампания, която цели да вразуми колоездачите да станат по-толерантни към туристите. Понеже там наистина всички са на колела, туристите адски пречат, защото не са научени да гледат за велоалеи. Та си мислех, дай боже всекиму - и ние да стигнем дотам, че да трябва да озъптяваме колоездачите по улиците.
11.07.2007 :: 15:39 :: от Tony_
#4
Re: Tour de Berlin
http://www.dnes.bg/article.php?cat=7&id=38604
Много интересно :)
17.07.2007 :: 07:26 :: от Footman
#5
Re: Tour de Berlin
Никога не съм крил, че съм огромен фен на Моторните Превозни Средства, на хубавите коли а да не говорим за спортните мотори.

Но въпреки всичко в момента има много ситуации в които успешно мога да използвам велосипед, но какви условия има в София за това?

Трябва да се изградят гаражи за колела на ключови места (като ще е добре да са охраняеми, може би най-вероятно с някоя далечна видео камера за да не се крадат) и колкото и да е трудно велосипедни алеи (въпреки, че София въобще не е проектирана за такова нещо и едва ли ще стане).
17.07.2007 :: 18:52 :: от Eleonora
#6
Re: Tour de Berlin
Олга, и мен щяха да ме блъснат няколко пъти с колело в Амстердам като бях :-), дано и в България да се карат толкова колелета някой ден.

Footman, обикновено големите градове са стари и наистина не е малко трудно да се вместят вело алеи, но това е напълно възможно, примери много по целия свят, стига да има желание и организация от администацията разбира се.

(Знам че пак ще каже някаой в България всичко много бавно става ако изобщо стане, но все пак аз си оставам оптимистка) ;-)
17.07.2007 :: 18:54 :: от Eleonora
#7
Re: Tour de Berlin
Опа, поправка, исках да кажа, "наистина Е малко трудно" :-)
19.09.2007 :: 22:32 :: от seachild
#8
Re: Tour de Berlin
До Берлин не стигнах и не успях да видя, но това което видях общо взето в Германия и Австрия не може да се сравни с това, което видях в Холандия - велосипеди, велосипеди и пак велосипеди, алеи и паркинги и десетки колела оставени на улицата - просто подпряни някъде без да бъдат заключвани или зорко наблюдавани от собствениците си. Нито автомобилите, нито пешеходците имат там предимство в каквато и да е ситуация, а само и единствено велосипедистите. Вярно - омръзна ми да се оглеждам дали не вървя случайно по някоя велоалея, да се ослушвам за поредния велосипедист който ще изскочи зад мен или пред мен или до мен - изнервиха ме до безкрайност, но също толкова вярно е колко много искам това да ми се случва тук, в София, в България...
09.04.2008 :: 13:04 :: от earth's friend
#9
Re: Tour de Berlin
Хубав град. ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И КОЛЕЛЕТАТА СА РЕШЕНИЯ НА НАТОВАРЕНИЯ ТРАФИК.
А също и ходенето пеш.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg