Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.07.2007

Great Green Britain

от Иван Димитров :: Коментари (2) :: (3860 прочитания)

С новия премиер на Великобритания идват и нови надежди за промяна на отношението на управляващите към промените в климата.
Гордън Браун е новият премиер на Великобритания. Човекът заслужава да му обърнеш внимание. Още по времето, когато беше канцлер, той показа, че някъде в него се крие една от любимите ти форми на публична личност: зелен пич. Тогава Браун окуражаваше (от позицията на канцлер на държавната хазна) британците да използват повече алтернативна енергия и по-малко замърсяващи коли. Как действаше канцлерът? С данъци. Просто собствениците на по-замърсяващи коли плащат повече, а домакинствата също са стимулирани да бъдат енергийно ефективни. Елементарно, нали Уотсън?

Изглежда, обаче зелената страна на новия премиер не се е проявявала достатъчно. Браун е обирал и гнева на природозащитниците, най-вече с не особено енергичните си действия по отношение на растежа на авиацията. Наблизо се чуват викове: “Давай Люк! Грешка. Гордън. Не се поддавай на тъмната страна на Силата. Нищо, че е по-лесно.” Не. Положението не е чак толкова напечено. Не бива да забравяш, че човекът е свършил доста добри зелени дела.

От момента на встъпването в длъжност на Браун погледите на природозащитниците ще следят действията му повече от всякога. Те ще бдят доколко усърдно премиерът се захваща с растящите проблеми, свързани с промените в климата и енергийната сигурност.

Те вече не свалят очи от него. Зелените Братя те наблюдават, Гордън! И освен това – те се грижат да не останат незабелязани. Не измина много време, откакто новият премиер пое поста и първият знак от зелената общност отекна в публичното пространство по подобаващ начин.

На сцената се появява нов герой. Посрещни Дейл Винс с аплодисменти. Всичко е ОК. Няма да изглеждаш глупаво, ако поръкопляскаш пред монитора. Дейл се занимава с развитие на възобновяема енергия и е една от водещите фигури (подчертавам за да не станат обърквания – без конци) в тази област във Великобритания. Време е за шоу. Дейл взима една рекламна страница в Guardian. Изненада. В този ден Блеър освобождава поста си. Сега да видим какво е имало там. Да те държа ли още в напрежение? Е, добре де. На страницата е представен британският флаг в една по-различна светлина. Зеленото и този път излиза на преден план. Юпи-и-и-и. Става дума за знамето на зеленото обединено кралство. Дейл призовава този флаг да бъде приет като национален символ за позитивна промяна. Cooool. Вече знам какво ще си поискам за подарък, ако някой познат минава оттам.

За Дейл знамето символизира желанието за промяна на личната позиция и амбицията за позитивна и нова зелена енергия. Той смята, че Великобритания може да се обедини около общата кауза, наричаща се промени в климата. Знамето е и израз на желанието да се вгледаме в бъдещето и да предприемем позитивни действия, за да бъдем сигурни, че такова ще има.

Дейл вече има и нов сайт в интернет. Там можеш да разбереш защо той вярва, че промяната в лидерите не е достатъчна, а тя трябва да бъде видяна единствено като възможност за по-съществени промени във властта. Според манифеста, поместен в сайта, Великобритания трябва да се стреми към нулеви въглеродни емисии още до 2050-та. Избухваме в аплодисменти. Браво, Дейл. Само така!

Дейл не твърди, че е консултант или някакъв специалист. Той е просто инженер, който споделя с теб възгледите си за един по-добър свят, в който газта на Русия, петролът на Ирак и променливите цени на енергията ще бъдат част от миналото. Дейл е голям, ама наистина голям фен на нулевия отпечатък. Смята, че именно това е позитивното средство за стабилен начин на живот. За него глобалното започва във Великобритания (както за нас глобалното започва в България). Сред думите му можеш да срещнеш и култовото: “A Great Britain is a Green Britain”. Viva Зеленобритания! С вас сме. Дано и вие сте с нас.

Някои хора сигурно ще се надсмеят над идеите на Дейл и ще ги приемат за прекалено крайни, давайки по-консервативни цели за възобновима енергия и чиста технология. Ти определено не си един от тях. Защото няма съмнение, че Дейл е сигурен в това, което мисли. Неговата компания Ecotricity (бива го в измислянето на имена, нали?) ще инвестира самостоятелно 25 милиона паунда във вятърна енергия само през тази година. Дейл определено е хванал бика за рогата и не смята да го пуска.

Какво да добавя? Посред ежедневната тревога от новините, че промените в климата се развиват по-бързо от предвиденото можем да кажем само едно: “Стискаме палци, Дейл”. Както и: “Нека Силата бъде с теб, Гордън”.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

14.07.2007 :: 15:01 :: от Kiril
#1
Re: Great Green Britain
Samo iskam da kaja 4e vashia site trqbva da stane malko po populqren za da ima polza ot tiq rubriki :) Az shte vi pomogna ama sam nqma da namerq mnogo potrebiteli ... Kolko potrebiteli ima saita vsushtnost ?
16.07.2007 :: 11:23 :: от gorichka
#2
Re: Great Green Britain
Скоро ще можете да виждате коя статия колко пъти е прочетена. В момента работим върху това.
Иначе статистиките на посещенията на сайта са много добри.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg