Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.07.2007

Нашите дръвчета

от gorichka.bg :: Коментари (8) :: (5603 прочитания)

Може би хората, които се включиха в пролетното залесяване на Момина скала, вече се чудят какво е станало с дръвчетата, които засадихме заедно с толкова ентусиазъм.
Ако все още не сте успели да проверите лично какво се случва с нашите дръвчета, не се притеснявайте – те се чувстват добре.
Дори много добре - залесените от нас площи показаха най-добро прихващане (над 80%) или най-висок процент оцелели дръвчета от всички, засадени в района на Момина скала и Офелиите през тази пролет!Може би това се дължи на ентусиазма и старанието, с които работиха всички, на климатичните и почвени условия или на нещо друго, но във всички случаи зарадва както нас така и служителите на парка и лесничейството, които ни помагаха.През месец юни съвместно с Инициативна група „Витоша” организирахме отглеждането на нашата горичка и тъй като то бе свързано с по-тежка работа, ангажирахме специализирана бригада за целта.Високата трева наложи първо да бъде окосена цялата площ, за да могат по-лесно да бъдат намерени скритите сред нея фиданки.Последва откриване и окопаване на всяко дръвче, за да му дадем по-добър шанс за оцеляване в конкуренцията за светлина, влага и хранителни вещества с бурно развиващите се треви и храсти около него.Съгласно методиката, разработена от Инициативна група „Витоша”, залесената от нас площ ще усвоява 3.83 тона CO2 годишно от атмосферата през първите 10 години от растежа си, ако за дръвчетата се полагат необходимите грижи. Следващата стъпка от грижите за нашата горичка ще бъде есенното отглеждане, включващо и попълване или засаждане на нови на мястото на изсъхналите дръвчета, което най-вероятно ще организираме в началото на октомври с участието на доброволци.Планираме да подкрепим и залесяването на още площи, засегнати от смърчовия корояд на Витоша, така че хората, които не успяхме да включим в последната акция ще имат възможност да участват в следващите залесявания. Очаквайте включване и не забравяйте, че за да спрем процеса на обезлесяване всеки човек трябва да засади и да се погрижи за оцеляването на поне 2 дръвчета годишно.Благодарности за информацията на Теодор Тодоров от Инициативна група "Витоша".

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (8)

25.07.2007 :: 09:22 :: от Dessie
#1
Re: Нашите дръвчета
Всичко това е чудесно и похвално. Браво! Скоро в разговор с колеги стана въпрос, че иглолистните гори, макар да растат по-бързо - много изтощават почвата, на която растат. Верно ли е това и съобразено ли е залесяването с естествения ареал на засажданите видове?
Другото парадоксално за мен е, че посред лято - преди седмица - в Пловдив бяха окастрени множество дървета и така улиците и домовете ни останаха без така жадуваната сянка. Дърветата бяха с огромни зелени корони, а сега са почти без листа и клони. Какво налага това кастрене и защо то става през лятото?
25.07.2007 :: 11:16 :: от Dessie
#2
Re: Нашите дръвчета и секссимволите
Само не ми стана ясно какво общо имат двете ;-)
25.07.2007 :: 11:57 :: от Tony_
#3
Re: Нашите дръвчета
Това е много хубава новина на фона на многобройните пожари. Мен ме притеснява това, че за къщите ни дори не застраховани държавата успява някак си да помогне, но за многото изгорели гори не се прави нищо или поне не се огласява.
25.07.2007 :: 14:18 :: от Vladi
#4
Re: Нашите дръвчета
Мерси много за това, че ни държите в течение. Хайде пак да засаждаме!!
25.07.2007 :: 21:02 :: от ohhla
#5
Re: Нашите дръвчета
Хубаво е повече хора да осъзнаят че е добре да се засаждат дръвчета. С удоволствие ще се присъединя следващия път когато има такава инициатива.
26.07.2007 :: 11:37 :: от Dessie
#6
Re: Нашите дръвчета
Нека този път организираме нещо и в Пловдив. Казвайте какво - аз съм насресща. Само ми дайте задака и я считайте за изпълнена
26.07.2007 :: 17:19 :: от Eleonora
#7
Re: Нашите дръвчета
Наистина чудесно, много се радвам че друвчетата са добре :-)
27.07.2007 :: 12:26 :: от jorji
#8
Re: Нашите дръвчета
сега след(дано да няма повече де) тия летни пожари ще има бол мегдан за залесяване. положението хич не е цветущо
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg