Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
31.07.2007

Гледна точка

от Силвия Тулева :: Коментари (11) :: (4601 прочитания)

Влияе ли полът в отношението ни към околната среда? Оказва се, че да. Но няма добри и лоши - просто сме различни.
„Мъжете и жените са различни. Не по-добри или по-лоши едни от други – просто различни. Те живеят в различни светове, според различна ценностна система и съобразно набор от напълно различни правила.“ Така започва книгата „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния“. Сигурно в този момент по-голямата част от мъжете си казват „Айде пак женски глупости“.

Няма да ти обяснявам как мъжете са от Марс, а жените от Венера, защото мисля, че е много по-важно това, че всички живеем заедно на Земята, но е факт, че сме различни дори в отношението си към природата и околната среда. Ето какво имам предвид.

Жените - като майки или бъдещи майки, проявяват по-голям интерес към околната среда и особено към местата, където живеят. Жените имат и по-силна връзка с дома. Въпреки че статистиката постоянно се променя, жените са все още по-ангажирани от мъжете със създаването и грижата за семейството. Броят на работещите жени постоянно нараства в последните години, но жената все още се възприема като домакиня на пълен работен ден и прекарва три пъти повече време с децата от мъжа. Според едно американско проучване от 2004 г. 54% от жените редовно вършат домакинска работа в къщи (като чистене и пране), а това се прави само от 19% от мъжете. 66% от жените пък готвят срещу 35% от мъжете. Струва ми се обаче, че в България процентът на мъжете, които готвят и чистят е доста по-малък.

Жените също така правят повечето покупки за домакинството. Според National Mail Order Association жените купуват или влияят върху покупката на 85% от всички продукти. Покупателната способност помага да си обясним защо рекламите за био и по-здравословни храни, и по-екологични почистващи продукти са почти винаги ориентирани към жените.

По-вероятно е жените, а не мъжете, да купят био мляко или зеленчуци, да събират за рециклиране бутилките и вестниците, да си носят платнена торба, вместо найлонова, да изгасят осветлението и всички уреди от контактите.

Грижата за детето кара жените да бъдат по-чувствителни към въпросите на околната среда, особено когато са свързани със здравето на детето. Жените също така проявяват много по-голяма загриженост от мъжете към собственото си здраве.

Жените е по-вероятно да подкрепят правителствени разходи, свързани с околната среда като например биха избрали построяване на пречиствателни станции пред подобряване на пътната мрежа. Жените са по-емоционални, докато мъжете са по-практични.

Мъжете по-скоро виждат природата като източник на блага, с помощта на които ще могат да осигурят семействата си. За тях бизнесът и печалбата, били те и в ущърб на природата, са по-важни, защото именно те могат да са източник на по-добър живот за семейството. Затова и мъжете са по-склонни към опазване на природните ресурси, ако това е свързано с бизнеса и правенето на пари.

След всичко това само не си мисли, че жените са по-зеления пол, а мъжете са по-комерсиални и стремящи се към изгода, защото и мъжете и жените се стремят към една цел – по-добро бъдеще, просто всеки си има свои средства за постигане на целта. А и можем да се поучим един от друг и така да намерим най-добрия начин да превърнем природните ресурси в устойчиви бизнес решения с мисъл за бъдещето.

Източник: Plenty Magazine

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (11)

31.07.2007 :: 00:53 :: от woods
#1
Re: Гледна точка
кви са тия глупости? дори няма да я дочета.
31.07.2007 :: 00:53 :: от woods
#2
Re: Гледна точка
кви са тия глупости? дори няма да я дочета.
31.07.2007 :: 11:19 :: от krem
#3
Re: Гледна точка
Абсолютно вярно е. Естествено мъжете посещаващи този сайт са в рамките на изключението.

Повечето мъже (пак казвам, не всички, но повечето) нямат нищо против жена им да събира разделно отпадъците и даже те си изхвърлят кофичките от кисело мляко и бутилките от кола в кофата за пластмаса в къщи, но .... за нищо на света няма да се разходят 2-3 преки до най-близкия контейнер за разделно събиране, когато точно пред блока има от общите контейнери. Вие си ходете ако искате, само не ги занимавайте ;) Ако сложат контейнер пред блока, няма проблеми. :))))

Или абсолютно са ок да си пият биричката от стъклени бутилки, само не ги карайте да ги връщат в магазина и за нищо на света не им обяснявайте, че колата и спрайта са пълна химия и саламите и кренвиршите са вредни за здравето. Ще трябва да изслушате отново тирадата "ми то и въздуха е вреден и във водата има химия, дай да не дишаме и да скачаме през прозореца..."

Виж абсолютно са ок, че крема ви за лице е вреден за здравето и по-добре въобще да не се мажете с никакви козметики, та да може да ви целува спокойно без да гълта разни гадни химии ;))))))

... или повечето мъже нямат нищо против зеления начин на живот и са съгласни, че трябва да се опази природата и са съгласни да правят каквото е необходимо т.н. СТИГА това да не им нарушава спокойствието и променя начина на живот.
и не казвам, че са лоши и ужасни или нещо такова. Те просто са си такива и ние си ги знаем, и си ги познаваме, и въпреки че понякога малко ни ядосват си ги обичаме.
31.07.2007 :: 16:04 :: от Dessie
#4
Re: Гледна точка
Браво krem Съгласна съм с теб. Ще добавя само, че за мен най-важното е да сме заедно, независимо кой и как разбира зеления начин на живот.
31.07.2007 :: 16:10 :: от Dessie
#5
Re: Гледна точка
Сега видях, че си ми отговорила и на въпросите по темата "натрови се сам" ;-( Благодаря много полезна и интересна информация. Ще се радвам да поддържаме връзка.
31.07.2007 :: 23:19 :: от invertedquestionmark
#6
Re: Гледна точка
Значи мъжете, които посещаваме този сайт, сме изключение, а жените са част от правилото и те редовно се разхождат до контейнерите за разделно изхвърляне на отпадъците? Ок, със сигурност...

ПП. Забравих - какви са тия женски глупости в тази статия?
01.08.2007 :: 00:23 :: от jmryts
#7
Гей
Аз съм гей момче и се интересувам *горещо* от темата. Май се вписвам перфектно в стереотипа. Само че не всички хомосексуални мъже са женствени. По същия начин гореописаното не е валидно за всички мъже и респективно за всички жени, а варира от човек до човек. Поставянето на всички под общ знаменател е твърде просто, за да бъде реалистично и обективно.
01.08.2007 :: 08:33 :: от mapto
#8
Re: Гледна точка
Аз съм съгласен, че мьжете и жените имат различно мислене, но си мисля, че когато стане дума за глобални проблеми, мъжете в много по-голяма степен са способни да оценят опасности, които са далеч от тях лично и заплашват други. Докато за една жена семейството е най-висша ценност, за един мъж това може да е обществото.

Разбира се това е грубо обобщаване и в резултат на това абсолютна глупост, но все пак... :D
01.08.2007 :: 09:54 :: от Vladi
#9
Re: Гледна точка
Тази дискусия е много по-интересна отколкото изглежда на пръв поглед. Вярно е, че жените понякога не виждаме по-далече от семействата си, а мъжете са тези, които оценяват и решават глобалните проблеми. Те ни слагат кофите за разделно събиране, а ние изхвърляме в тях ;) Това обаче мъжете да не го повтарят, защото само жените имаме право на такива коментари ;)
01.08.2007 :: 11:45 :: от krem
#10
Re: Гледна точка
Не ми се искаше да разгарям такива страсти с коментара си :)))
Това са просто мои субективни наблюдения, които съвпаднаха с написаното в статията, затова ги споделих.
Всъшност няма нищо лошо да има повече коментари в сайта :)

Dessie радвам се, че съм ти помогнала. Аз също събирам ценни идеи тук и затова като ми хрумне някоя гледам да споделя.

Мисля, че няма да е лошо да се обмисли да се даде възможност да се изпращат лични съобщения до потребителите.
03.08.2007 :: 16:20 :: от danse_macabre
#11
лични съобщения
Чудесна идея, krem! А също така мисля, че Горичка вече си има нужда от форум :-) :-) :-)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg