Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.07.2007 :: партньор

Като по вода

от Божидар Кардалев :: Коментари (34) :: (9838 прочитания)

1.6 литра вода се изразходват за производството на всеки литър бутилирана течност. Има начин да се справим с тази нелепа статистика.
Помните ли онази песничка, с която ни учеха да броим на английски? В превод звучи така: „Десет зелени бутилки стоят на стената (повтаря се два пъти). Ако случайно една зелена бутилка падне, остават девет зелени бутилки. И ако случайно една падне…” и т.н. докато не останат бутилки.

Интересното е, че макар и усвоили чуждото броене май сме спрели дотам и напук на англичаните и техните песнички строим цели стени от бутилки и то от тия дето хич не са „зелени” (проява на добрия стар соц-дух: каквото и да е, важното да е „БОЛШОЕ”!). Да, става въпрос за пластмасовите бутилки и това, което по една или друга причина обичаме да консумираме в тях - минералната вода.

Мислейки за очарованието, с което тази нищо и никаква вода ни притегля, човек неволно си припомня за дивашки облещените индианци в старите филми, продаващи земите си за дрънкулки. Защо ли? Защото и ние продаваме Земята си по-същия начин. За боклуци. И ако англичаните отдавна са научили за броенето на обратно и го прилагат на практика, то ние по-скоро сме в положението на индианците, измамени в неведението си от коварния човек-материалист. Ключова роля, както разбирате, има информацията.

Малко е тъпо, че компаниите за бутилирана минерална вода нямат особен интерес да знаете каква вреда причинявате на околната среда, консумирайки техния продукт. Компаниите нямат интерес да ви кажат, че огромната част от използваните бутилки не биват рециклирани и ще гният стотици години. Компаниите нямат интерес да ви информират, че минералната вода се превозва до вас с коли, камиони и самолети, бълващи тонове СО2. Компаниите нямат интерес да ви покажат колко милиона барела петрол на година се изразходват за производство на бутилки, допринасяйки за замърсяването на атмосферата. Компаниите нямат интерес да знаете, че повече вода се използва за направата на една пластмасова бутилка отколкото тя в последствие побира

Това, което компаниите за минерална вода със сигурност не желаят вие да правите (защото много ще ги ядосате) е да почнете да пиете повече вода от чешмата. Затова те ще се опитат да ви убедят, че минералната вода е по-чиста и по-полезна, че ви прави по-жизнени и енергични, по-работоспособни, по-концентрирани, по-секси и по-доволни. Всъщност, бутилираната минерална вода ще ви бръкне в джоба, ще спомогне за глобалното затопляне, ще унищожи съвсем годна за пиене вода, ще замърси природата и в случаите, когато прекалите с нея може дори да влоши здравето ви. Тъй че е крайно време да научим истински онази песничка, защото един ден стената от бутилки може да стане толкова голяма, че да падне и да ни зарине.

Нашият съвет: Вместо да даваш грешни пари за бутилирана вода и да замърсяваш природата, мини на чешмяна. Ако се съмняваш в качеството й, можеш да си закупиш филтър, с който да я пречистваш. Каните с филтър са особено добри и са направо без пари. Когато скиташ из града и ти се допие, помоли за чаша вода в някое заведение или използвай някоя чешмичка. На път пък можеш да си носиш вода в стъклена бутилка. Ако ти тежи може вместо това да използваш една и съща пластмасова (за някои пластмаси обаче е доказано, че отделят вещества увреждащи хормоналния цикъл, тъй че преди да се спреш на последната опция провери пластмасата. Ако няма информация, допускай най-лошото и карай на сигурно).

Цифра: 1,6 литра вода се изразходват за производството на всеки литър бутилирана вода, която купуваш. Същевременно по света има над 1 милиард души, лишени от достъп до питейна вода. Струва си да се замислиш.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (34)

27.07.2007 :: 08:42 :: от Vladi
#1
Re: Като по вода
Навикът умира последен! Давам си сметка колко много пластмасови шишета минават през ръцете ми, но не знам как става. Айде като е у дома поне ги събирам разделно, но като съм навън нищо не зависи от мене. Някъде съм чела в Горичка как можем да си поставим за цел да намалим употребата на нещото, което изхвърляме най-много, примерно хартия или пластмаса - хубав съвет, трябва да видя дали ще успея с шишетата.
27.07.2007 :: 11:12 :: от woods
#2
Re: Като по вода
Проблемът е че водата от чешмата има ужасен вкус (наистина много гадно мирише) - не съм пробвал с филтър, но в чист вид определено не става за пиене. И затова пия средно по 2 шишета минерална на ден.
27.07.2007 :: 11:20 :: от ohhla
#3
Re: Като по вода
Водата, която идва от чешмата е много хубава. България има една от най-годните за пиене води в цяла Европа, още повече че повечето европейски страни нямат такава. Освен това пречиствателната станция специално за водата която захранва София е една от най-модерните.
Проблемът идва от това че в някои стари кооперации и блокове, тръбите също са старички и ако не се направи инициатива в съответния блок/кооперация за смяна на инсталацията, то хубавата ни вода ще се използва само за пране и миене, което е близко до грях според мен.
27.07.2007 :: 13:19 :: от invertedquestionmark
#4
Re: Като по вода
Аз от доста време си нося пластмасова бутилка със себе си, но в тези жеги се окисляват още по-бързо, така че купувам нова на седмица-две. Стъклената, за съжаление, не е вариант, така че да имате някакви съвети каква бутилка за многократно ползване да си взема?
27.07.2007 :: 13:20 :: от invertedquestionmark
#5
Re: Като по вода
Аз от доста време си нося пластмасова бутилка със себе си, но в тези жеги се окисляват още по-бързо, така че купувам нова на седмица-две. Стъклената, за съжаление, не е вариант, така че да имате някакви съвети каква бутилка за многократно ползване да си взема?
27.07.2007 :: 16:22 :: от pstj
#6
Чешмяната вода
Този съвет, да пием чешмяна вода, е доста наивен, особено на фона на модерните открития за структурата на водата и така нататък. Препоръчвам следното на авторите на статии в този сайт, макар да не вярвам да се придържат към съвета, поне да се замислят за нещото, което се учи в курса по екология още първата година и се набива в главите на студентите по възможност до края и колкото и да е неприятно е ИСТИНА:

Ако няма икономически обоснована причина или иначе казано облага, никой нищо няма да направи, нито обикновения гражданин, нито компаниите, нито правителствата. Тоест за да е животоспособна една идея "срещу" еди си кое нелепо изразходване на ресурси е много важно да можем да предложим явна проста и работеща алтернатива.

В случая с чешмяната вода, толкова много варовил има в нея, че да те побият тръпки: напълнете една стъклена чаша с вода. Оставете я на терасата за няколко дни. После се опитайте да отмиете варовика и наслагванията. Става само с търкане... При това е в пъти повече отлагането в сравнение дори със силно наситените с минерали води.

Както казах, много ще е хубаво да спасим планетата, но вместо да ни обяснявате само кое колко е вредно за ОС, давайте повече примери за успешни начини за преминаване безболезнено и без усилия към един по-зелен начин на живот.

За да не звуча само критикарски, ще предложа вариант: използвайки "соц" дамаджаните (стъкло покрито с дървен материал или някакъв вид пластмаса) можете да захранвате домакинството си на една две седмици с минерална вода от локални източници. За да не нанесете вреда на организма си все пак четете табелите обозначаващи минералното съдържание на водоизточника и показанията, а също така редувайте източниците на няколко месеца. В нашето домакинство зареждаме веднъж на седмица около 20 литра вода което е достатъчно за питейни и готварски нужди, а остатъците използваме за поливане на цветята. Стъклото не отделя елементи във водата, а модерните помпички могат да бъдат успешно приспособени към съдовете, така че да имате и лесен начин за наливане на "чаша вода".

Надявам се да съм бил полезен някому.
27.07.2007 :: 16:56 :: от jmryts
#7
Re: Като по вода
Все ми е едно какво има в чешмяната вода - нито ми е гадна на вкус, нито имам пари или желание да купувам минерална вода!
27.07.2007 :: 17:01 :: от Олга
#8
Re: Като по вода
От 15 години използвам филтърни кани - да, толкова съм стара и да, още съм жива ;) Доколкото ми е известно те са чудесен начин за пречистване на водата – от варовика, хлорта и от други нежелани елементи. Далеч съм от мисълта, че я правят кристално чиста, но със сигурност я пречистват основно. Една кана струва трийсетина лева, филтърът – 10. Филтърът се сменя според употребата – лично аз го сменям веднъж на три месеца. Иначе знам, че дестилираната вода е най-полезна, но машината за дестилация е по-голяма инвестиция.
27.07.2007 :: 17:11 :: от blueball
#9
Re: Като по вода
pstj имам няколко забележки към това, което каза:

1. Курсовете по екология, които споменаваш са изключително стари (както повечето програми в бг университетите) и може би за това не се учи за някои съвсем нови открития на науката. В това отношение ще ти препоръчам да намериш една статия на Scientific American озаглавена "Why We Help". В нея се обяснява защо хората имат склонност да ивършват алтруистични постъпки - т.е. без икономически подбуди. Авторите предполагат, че тази си склонност хората са унаследили от по-далечното си минало, когато в малките сплотени общности, оцеляването на групата е зависело много от активната кооперация на всеки индивид.

2. В статията става въпрос за икономически подбуди - минералната вода е много по-скъпа от чешмяната

3. Филтъра може да ограничи количеството варовик и нежелани елементи


27.07.2007 :: 21:27 :: от nstanevski
#10
Re: Като по вода
А защо коменирате само водата? В подзаглавието на статията се казва "...всеки литър бутилирана ТЕЧНОСТ..."
В България например и бирата масово се продава в пластмасови бутилки (като се започне от 330мл. до 2+ литра). В Европа определено не е така. Бил съм и в Чехия, Австрия, Испания (все държави с "бирени" претенции) и не видях пластмасови бутилки с бира в магазините им.
27.07.2007 :: 21:42 :: от pstj
#11
Re: Като по вода
Ам.. просто исках да предложа алтернатива, за хората, които все пак държат да консумират минерална вода. Известно е, че по-малките промени се възприемат по-лесно. Аз също съм пил чешмяна вода като по-малък, тогава се случи онзи разлив на нафта и така нататък... от тогава пия минерални води или пречистени с различни методи , като филтри, замръзяване и ползване на части от остатъка и тн. Различната пивкост на водата е факт. Друг е въпроса че има индивиди които на ден изпиват много по-големи количества сокове, фанти, бири и тн от колкото вода:)

Преди "промените" почти всичко се продаваше в стъклени бутилки, прозрачни или от цветно стъкло. Дори киселото мляко. Сега нищо вече не се продава в стъклени бутилки, освен зехтина. Къде са в тази работа алтруистичните подбуди:)

Мерси все пак за уточненията. Хубаво е човек да има къде да си свери часовника.
27.07.2007 :: 21:58 :: от nstanevski
#12
Re: Като по вода
А защо коменирате само водата? В подзаглавието на статията се казва "...всеки литър бутилирана ТЕЧНОСТ..."
В България например и бирата масово се продава в пластмасови бутилки (като се започне от 330мл. до 2+ литра). В Европа определено не е така. Бил съм и в Чехия, Австрия, Испания (все държави с "бирени" претенции) и не видях пластмасови бутилки с бира в магазините им.
28.07.2007 :: 01:55 :: от woods
#13
Re: Като по вода
Olga, Доколкото аз знам изобщо не знаеш правилно. Дестилираната вода не може да се пие - не утолява жаждата, и освен това е непонятна за организма и това може да ти довлече проблеми.
28.07.2007 :: 09:11 :: от scaffas
#14
Re: Като по вода
Butiliranite napitki v plastmasa sa daje i vredni...predstavete si samo v tezi jegi kak edna Fanta si sedi v plastmasovata butilkata dokato ia prevozvat do magazina i kak tazi plastmasa zapochva da si puska toksinite v napitkata!!!! Sashtoto stava i s vodata i s birata. Az lichno sam se natraviala ot voda v plastmasova butilka i tova mi kostva dva dni v speshno otdelenie na sistemi! Nai-loshoto e che proizvoditelite na plastmasa nikoga ne pishat i niamat i interes da obiaviat tochnite sastavki na plastmasata...inache ako nauchim smiatam che shte ni se izpraviat kosite napravo.... Plastmasata kato folio i nailonovi plikcheta v koito slagame vsichko ot meso do hliab deistvat po sashtia nachin...nai vredni stavata poduktite sas sadarjanie na maznini poradi reaktsiata ot dopira na plastmasata s mazninata! Az ot dalgi godini polzvam kana Brita i sam mnogo dovolna. Ne mi i prechi staklenata malka butika koiato si raznasiam v chantata. Vapros na navik i jelanie bih kazala ;) A kolkoto do destiliranata voda...pri neia sa premahnati absolutno vsichki veshtestva(minerali etc.) Ot neia obiknovenno hora s bakterialni infektsii se vazpolzvat nai-dobre, inache za normalen chovek ne e ot nai-hubavite neshta...:) Pak da ne otvariam temata i za sadarjanieto na Natrii vav povecheto BG minaralni vodi...nie imame nujda ot natrii no v tezi vodi e mnogo goliamo kolichestvoto i kato prilojim natria ot vsichko ostanalo koeto konsumirame to stava prekaleno mnogo i razbira se tova okazva vlianie na zdravoslovnoto ni sastoianie..:( Haide stiga tolkova ot men che shte vi pobeleiat kosite ;) Iurush na kanite Brita :D
28.07.2007 :: 11:40 :: от invertedquestionmark
#15
Re: Като по вода
И все пак никой ли няма съвет в какъв съд да си нося вода навън?
28.07.2007 :: 17:14 :: от Dessie
#16
Re: Като по вода
Пластмасовите бутилки от минерална вода са за еднократна употреба. Виждала съм велосипедисти да носят със себе си пластмасови - в най-различни цветове. Могат да се мият и в съдомиялна - специално съм поверявала. Оборудвани са със сламки - също за многократна употреба, но не съм ги виждала в магазините. Всъщност единствено като рекламен подарък към някакви разтворими стимуланти за спортисти. Добре че се създаде такъв разговор във форума, иначе никога не бих се сетила. Сега поне ще ги търся.

Като става въпрос за иконномически стимули - основен е търсенето. Като повече потербители тъсят екологични стоки - производителите ще напипат нишата, по-бързо отколкото си мислим ;-)
29.07.2007 :: 06:00 :: от Eleonora
#17
Re: Като по вода
@invertedquestionmark

Az sum mnogo dovolna ot Nalgene butilkite, za tiah se nosqt legendi kolko sa zdravi ;-) i gi ima v edin kup razlichni tsvetove i dizaini. Ne znam obache dali shte mojesh da gi namerish v Bulgaria. MOje da probvash v nqkoj sporten magazin, ne znam.

http://www.nalgene-outdoor.com/store/SearchResult.aspx?CategoryID=6
29.07.2007 :: 15:28 :: от Footman
#18
Re: Като по вода
Пак, че някои компании започнаха да продават в заведенията минерална вода в стъклени бутилки.
29.07.2007 :: 23:27 :: от spart
#19
Re: Като по вода
Между другото, някой знае ли от какъв материал се правят бутилките за напитки? И бутилките на велосипедистите?
30.07.2007 :: 08:55 :: от scaffas
#20
Re: Като по вода
Iskah samo da dopalnia che nivoto na Natria ne triabva da nadvishava 5...v kraen sluchai 8 no togava triabva da ugranichim kolichestvoto sol v hranata si...! a osnovnia material na vsichki plastmasi e edin i sashti!
30.07.2007 :: 09:28 :: от Vladi
#21
Re: Като по вода
Бутилките, които препоръчва Елеонора се правят от Bisphenol A. Ето тук намерих повече информация за този материал: http://www.bisphenol-a.org/. Обикновените пластмасови шишета не са ли повечето PET? Ако искаш да знаеш от каква пластмаса е шишето, погледни под знака за рециклиране!! Ето тук повече за PET: http://en.wikipedia.org/wiki/Polyethylene_terephthalate
30.07.2007 :: 21:19 :: от spart
#22
Re: Като по вода
Погледнах пластнасовите шишета за напитки. Всичките са полиетиленови. Какви токсини се отделят от тях? Етилен?
31.07.2007 :: 09:13 :: от Марина Недева
#23
Re: Като по вода
Еееххх, сетих се за този фотограф, който беше снимал боклука ни:

http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=267
31.07.2007 :: 10:11 :: от Denski
#24
Re: Като по вода
Много благодаря на pstj за съвета с дамаджаните. От много време се чудя за алтернатива на големите 10-20 литрови пластмасови бутилки, но за това не се бях сетила :) Явно знаеш доста за "домашните" и др. методи за пречистване на вода. Можеш ли да ми обясниш за "използването на остатъка" този не съм го чувала, чрез замразяване/размразяване ли се получава.

Колкото до полемиката за дестилираната вода - счита се, че тя е най-добрата за човешкия организъм точно защото не съдържа абсолютно нищо освен H2O и перфектно прочиства организма, особено при прекомерна употреба на сол. Изключително много се препоръчва при лечебни гладувания (за повече инфо - Пол Брег: за скептиците - човекът е умрял на 95 г... при инцидент със сърф! все си мисля, че може да му се вярва:) Колкото до липсата на минерали-досега не съм чувала някой да си ги набавя основно като пие минерална вода, правилното хранене е значително по-важно. Коментарът, че не утолява жаждата личен опит ли е? Аз лично не съм забелязала да е така
31.07.2007 :: 15:02 :: от blueball
#25
Bisphenol A, PET и вода
Консенсуса сред учените е, че PET е безвреден. Ето материал (на английски):

http://www.ilsi.org/file/ILSIPET.pdf

По отношение на Bisphenol A (BPA) учените не са единодушни, но изследванията показват, че има голяма вероятност веществото да оказва негативно влияние върху организма. В Сан Франциско пластмасата от Bisphenol A е забранена със закон от кмета. Ето повече материали за четене (пак на английски):

Интересно и малко плашещо изследване за ефекта на BPA върху мишки:

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/07/070730173610.htm

Още за изследванията на BPA:

http://abcnews.go.com/Health/story?id=2138565

Що се отнася до филтрирането и водата, има малка грешка в използваната от вас терминология. Дестилираната вода е вода, която е била изпарена и в последствие отново кондензирана. Благодарение на това водата е почти изцяло пречистена от чужди примеси. Същото не може да се каже за филтрите. Зависи от филтъра разбира се, но обикновено съдържанието на примеси във филтрираната вода е по-високо.
31.07.2007 :: 21:58 :: от Eleonora
#26
Re: Като по вода
@blueball, Vladi

Благодаря за информацията. Не ги знаех тези факти. Излиза че не са безопасни тези бутилки.

Само малка корекция, като ми дадохте информацията прочетох:
Бутилките се правят от Polycarbonate които пуска Bisphenol A (BPA).

Мерси пак.
01.08.2007 :: 21:33 :: от seachild
#27
Re: Като по вода
имам един въпрос - освен малките стъклени бутилки на банкя някой виждал ли е големи(1л или 1.5л) и къде мога да си намеря
02.08.2007 :: 18:29 :: от Denski
#28
до Seachild
Нямаш проблем - вземи си морковен сок, много са популярни напоследък и ги има навсякъде, вкл. и от литър. Бутилките са много симпатични и не много тежки, капачката си приляга идеално и досега не ми се е случвала авария.
04.08.2007 :: 10:31 :: от Свободител
#29
кожени мехчета?
Стъкло, добре, но е тежко и чупливо. Не може ли да пием като прабългарите (ако не се бъркам) - от кожени мехчета? И прабългари, и индианци, и какви ли не пра-хора са пиели от такива. Виждал съм ги в Канада да се продават в планинарските пагазини - съвсем съвременни мехчета.

Да, знам че за целта една-две педи кожа от някое животно трябва да се пожертват, но предполагам че така или иначе могат да се използват кожите от месодавните животни. Пък и нали сме тръгнали да живеем естествено - какво по-естествено от кожата?

А сега да видим кой ще ми нападне мехчето, и с какви здравословни доводи.
10.08.2007 :: 13:52 :: от scaffas
#30
Re: Като по вода
Niakoi pitashe s kakvo moje da si zameni plastmasovata botilka i koi sa safe...ami eto otgovora po-dolu..

Bisphenol A, or BPA, is a hormone disrupting toxic chemical that can cause developmental, neural and reproductive harm. BPA can mimic hormones in your body and has been linked to obesity, prostate cancer, and breast cancer.
There are plenty alternatives to plastics containing BPA.

Here at Body Ecology, we recommend Pyrex glass storage containers instead of common plastic ones for food storage.

Also, stainless steel bowls for fermenting are the best containers to use when you make your own fermented foods and drinks at home. Now you can even buy lightweight stainless steel water bottles, and since they are reusable you are reducing your environmental footprint too!

* Also try these safe plastics that do not contain BPA:
* Polypropylene, designated #5 PP
* High-density polyethylene, designated #2HDPE
* Low-density polyethylene, designated #4 LDPE
(To find the designation, just look on the bottom of your bottle or container.)
10.08.2007 :: 13:53 :: от scaffas
#31
Re: Като по вода
:) eto i linka
http://www.bodyecology.com/07/08/09/unhealthy_bottles.php
01.11.2007 :: 16:51 :: от angelheart
#32
Re: Като по вода
Към invertedquestionmark - алуминиева бутилка, от който и да е спортен магазин.
10.01.2008 :: 18:56 :: от popa
#33
Re: Като по вода
КАК ДА ПИЕМ ВОДА ОТ ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА ВЪВ ВАРНА КАТО Е СИЛНО, АМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХЛОРИРАНА. Като НАПЪЛНИШ ЧАША С ВОДА ВОНИ ДВА ДЕНА НА ХЛОР. КОЙ МОЖЕ ДА КАЖЕ ЧЕ ХЛОРИРАНАТА ВОДА НЕ Е ВРЕДНА- ДАЖЕ МНОГО Е ВРЕДНА. В НЯКОИ ДЪРЖАВИ ОТДАВНА НЕ ОБЕЗПАРАЗИТЯВАТ ВОДАТА С ХЛОР. КАКВО СТАВА С ХЛОРНОТО СЪЕДИНЕНИЕ ПРИ ПОПАДАНЕТО МУ В ОРГАНИЗМА? НЕСТИГА, ЧЕ Я ТРОВЯТ С ХЛОР АМИ МИСЛЯТ И ДА Я ТРОВЯТ С ФЛУОР И ТО ЧРЕЗ ПРАВИТЕЛСТВЕНО РАЗПОРЕЖДАНЕ. ОТКАКТО ПОДАВАТ ВОДА ОТ ЯЗОВИР ЦОНЕВО КОЙТО Е БЕЗ ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ ЯВНО НЕ МОГАТ ДА ДОСТИГНАТ САНИТАРНИЯ МИНИМУМ ОТ БАКТЕРИИ ТА ХЛОРИРАТ ДОСТА ЯКО И Я ПРАВЯТ НЕГОДНА ЗА ПИЕНЕ.
29.05.2009 :: 15:08 :: от lioneberja
#34
Re: Като по вода
PSTJ, как приспособи помпите за вода към дамаджана . Не искам да ползвам пластмасови бутилки, но ми се налага да готвя и пием минерална вода, а до нас има извор- в Банкя. Иксма да си наливаме вода от там, но да е в стъкло. Благодаря!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg