Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.12.2007 :: партньор

Бизнесмен хипар

от Радмила Младенова :: Коментари (6) :: (5709 прочитания)

За 2007 г. собственикът на Whole Foods - най-голямата верига магазини за биохрани в САЩ, си определи заплата от 1 долар.
В едно писмо до служителите си, които наброяват близо 43 000 души, Джон Маккий съобщава, че вече е на 53 и е достигнал тази точка в живота си, когато не му се налага да работи за пари, а заради удоволствието от работата и заради повелите на сърцето. С това той мотивира решението си да намали заплатата си до 1 долар, да дари опциите върху акциите на компанията на благотворителни организации и да учреди фонд от 100 000 долара за подпомагане на членовете на екипа си. Писмото завършва "С много любов".

Това е напълно в синхрон с хипарския стил на управление в супермаркетите Whole Foods - същевременно най-голямата американска верига магазини за екологично чисти и етични храни. Нейните служители могат да дадат гласа си за или против предприемането на нови, мащабни фирмени инициативи. Никой служител - дори и собственикът й, не може да получава повече от 14 пъти заплатата на най-ниско платения работник. А заседанията на главните мениджъри завършват с петминутка, в която всеки казва по нещо хубаво за останалите.

Всичко това започва от един гараж в гр. Остин, Тексас, през 1978 г., когато 25-годишният Маккий, незавършил студент по философия, и приятелката му Рене Лосън взимат пари назаем от семействата си, за да отворят малък магазин за природосъобразни храни под името SaferWay (пародия на името на популярните супермаркети Safeway). Магазинът им се превръща в център на алтернативните кръгове в студентското градче и войнствено подкрепя вегетарианството.

С течение на времето, вече под името Whole Foods, компанията се разраства като изкупува други, финансово по-нестабилни магазини и копира централизираните системи за дистрибуция на традиционните хранителни вериги. През 90-те биосупермаркетът се възползва от отдръпването на клиентите от "големите храни". Силният глас на книгите, които изобличават производството и продажбата на хранителни продукти, като "Нация на бързото хранене" на Ерик Шлосър и "Земя на тлъстините: Как американците станаха най-затлъстялата нация в света", изпраща потребителите към щандовете на Маккий.

Ако повечето хранителни гиганти залагат на големи количества и ниски цени, Whole Foods се насочва към качество срещу подобаваща цена върху етикета и обира лъвския пай. Веригата предлага биологично чисти храни, които не съдържат химикали, и не съобразява цените си с тези на конкуренцията. Въпреки това бележи изключително голям растеж, което я превръща в четвъртата по големина верига магазини в САЩ и най-големия и печеливш магазин на биохрани в света. Whole Foods генерира два пъти повече печалба на квадратен метър от всеки друг американски супермаркет и отваря по 20 нови магазина на година.

През 2005 г. е сред 500 топ компании на сп. "Форчън", а печалбите й за 2006 г. са 1.6 млрд. долара. Една акция на Whole Foods, която през 1992 г. е струвала 2.92 долара, през 2006 г. се продава за над 70. Експанзията на компанията продължава: вече са набелязани 80 магазина в Англия и Европа, като по думите на Маккий целта е оборотът да се удвои до 2010 г. и да достигне 12 млрд. долара.

Последната голяма новина е сериозното стъпване на веригата във Великобритания. Тази година беше открит първият представителен магазин на Whole Foods на мястото на стария универсален магазин "Баркърс" на "Кенсингтън хай стрийт" в Западен Лондон. Разположен на три нива, на площ от близо 8000 кв.м. това е най-големият магазин за храни в Лондон. Според изпълнителните директори на компанията на Острова се очаква да бъдат открити още 40 магазина от нашумялата верига.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (6)

05.12.2007 :: 18:50 :: от Whiskey
#1
Re: Бизнесмен хипар
С нетърпение очаквам денят, в който ще отвори първият супер на Whole Food у нас! :)
06.12.2007 :: 11:02 :: от j11a
#2
Re: Бизнесмен хипар
Дай Боже на всеки да достигне "тази точка в живота си" :)
10.12.2007 :: 22:59 :: от emona
#3
Re: Бизнесмен хипар
Евала....
09.02.2008 :: 04:23 :: от kokodjamba
#4
работих за без пари
Има един магазин който уж се слави за вегетариански с био продукти.Казва се ''Сланце и луна''.Работих 2 дена там и просто се отвратих от начина на приготвяне на сандвича,на хумуса и табулето които ги приготвят като насипни храни.Не оритвайте, ХЕИ скоро не са минавали оттам случайно.Аз съм бивша тяхна служителка и истината е че щом на мен не ми дадоха парите които сам си изработила с усилен труд значи и кам клиентите си няма да подходят с достойнство.Сандвичите им не струват .Моля не си давайте парите за нещо което не е качествено
14.02.2008 :: 22:16 :: от mary_ann
#5
тук има подобен магазин
намира се в една от преките на Витошка.. повечето храни с кратък срок на годност, които предлагат са изцяло природосъобразни и с полезни съставки. дано скоро назрее момента за отваряне и на whole foods или какъвто и да било подобен магазин и в Б-я.
26.03.2008 :: 17:52 :: от NADQ
#6
Re: Бизнесмен хипар
za biomagazinite estestveno edno golqmo bravo, no i obstanovkata pri koqto rabotqt tezi hora e za zavijdane. nivoto na stresa v tazi kompania e pone 5o puti po-malko. taka trqbva da se raboti a ne samo da se 4udi6 kak da precaka6 drugite.....
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg