Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.07.2007

Пажароопасно

от gorichka.bg :: Коментари (6) :: (5715 прочитания)

От 1998 г. до сега в резултат на пожари в България са пострадали стотици хиляди декара горски фонд. Възможно ли е проблемът да бъде решен бързо и безболезнено?
Материалът е подготвен по информация от Зелени Балкани.

Стотици милиони са загубите на държавата от пожарите, а загубите на биоразнообразие дори не могат да бъдат изчислени.

Промени в климата


Горски пожари в България е имало и преди 1990 г. Равносметката сочи, че те често съвпадат с най-големите горещини и засушаване - случват се рано на пролет след безснежни и сухи зими и по време на сухи горещи лета през юли и август. За географската ширина на България са характерни такива цикли през 7-8 години. През последните 15 години обаче се забелязва обезпокояващ факт - пожароопасните периоди са през все по-малки интервали и се задържат за две и повече години. Извод: климатът на България се променя трайно към засушаване като дъждовете не са разпределени равномерно, а образуват пороища и наводнения.

Вредна държавна политика


Горският сектор се управлява непрозрачно. Вече десета година се унищожават вододайните и брегоукрепващи зони на реките в България. Вместо да водим борба чрез залесяване и подобаващо управление на горите ние допускаме тяхното унищожение и деградация.

Опожарените гори продължават да се раздават почти без пари на бизнеса. През периода 1999-2002 г. милиони куб. м. дървесина бе изнесена в Гърция и Турция от бизнеса след "закупуване" на корен за по няколко лв. като негодна дървесина. В чужбина материалите за огрев се търгуваха за 80-100 долара. Следва: няколко стотин милиона печалба за предприемачите и в пъти по-голяма вреда за държавата.

Смело може да се твърди, че пожарите през 2002 г. в повечето случаи бяха умишлени. В Източни Родопи за 10 дни имаше 11 пожара на различни места, които възникваха веднага щом се потуши предният. Тогавашният министър на земеделието и горите Дикме спря износа на опожарена дървесина и проблемът бе решен за кратко. Пожарите спряха. Последваха и няколко влажни години.

Дървопреработвателната промишленост


Цялата дървопреработвателна промишленост след 2000 г. вече се намира в частни ръце подобно на дърводобивната. 80% от добива на дървесина в държавните гори се извършва без търг.

След тазгодишните пожари фирмите са с осигурен "бизнес" за няколко години напред. Те преработват дървесината на стружки и посредством лепила произвеждат дървесни плоскости за мебели и облицовка и др. Полуфабрикатите се изнасят в чужбина на много ниски цени, а се връщат в България под формата на готова продукция на по-висока цена.

Грешки в залесителната политика


При залесяване на горски площи и земеделски земи са направени залитания към използване на нехарактерни за района видове. Масово на ниска надморска височина в сухи райони е залесявано с черен бор, който има може би най-висок коефицент на пожароопасност. Показателен е случаят със Сакар, където от 1999 г. до момента вероятно не са останали вече иглолистни насаждения.

Състоянието на пожарните команди в България


Доблестните български пожарникари и горски работници са изправени пред огнената стихия едва ли не с голи ръце. Остаряла първобитна техника, която отказва всекидневно, липсата на най-наложителните материали и оборудване /моторни триони, кофпомпи, подходящо облекло, транспорт, пожарни коли/. Горският ресурс оценяван за милиарди е оставен без защита.

Всички в България станахме свидетели на бляскавите резултати след употребата на специализираната за горски пожари руска техника - вертолет МИ-26 в Източни Родопи през 2002 г. и ИЛ-76 през тази година край Стара Загора и Сакар. За съжаление липсата на собствена специализирана техника и необходимото време загубено за преговори и транспорт от чужбина и в двата случая доведе до разрастване на пожарите и изгаряне на десетки хиляди декара гори.

Конкретни стъпкиПо информация от Зелени Балкани


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (6)

27.07.2007 :: 14:12 :: от Василена
#1
Re: Пажароопасно
Много добър материал! Дано предложенията в края стигнат до повече хора, от които зависят нещата.
27.07.2007 :: 16:40 :: от jorji
#2
Re: Пажароопасно
няма такава държава, ние сме уникат!

27.07.2007 :: 20:55 :: от ohhla
#3
Re: Пажароопасно
Отиваш - палиш - купуваш на безценица - печелиш пари.
Странно как хората за някои лев, горят тонове гора и правят други пагубни действия. Какво толкова ги правят тия пари?
28.07.2007 :: 23:48 :: от Dessie
#4
как да помогнем
Дайде идеи как всеки от нас може да помогне. Ако някъде са необходими доброволци - ние сме насреща.
05.08.2007 :: 00:51 :: от gerimira
#5
mafia
Vsi4ko e edna mafia, 90% ot xorata ne se interesuvat ot zelen na4in na jivot i jiveiat na tiax da im e dobre, a pak za bade6teto nikoi ne misli. Samo iskam da pitam sled kato tolkova darveta sa izgoreli niakoi zasajda li novi?
05.08.2007 :: 17:35 :: от gergana ivanova
#6
Re: Пажароопасно
moge li da se organizira dobrovolno zalesiavane na opogarenite rayoni?vse pak mogem da napravim ne6to nali?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg