Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
23.09.2006

Защитете защитените територии

от gorichka.bg :: Коментари (0) :: (3513 прочитания)

Международната природозащитна организация WWF (логото с пандата, сещаш ли се) започва медийна кампания за българските защитени природни територии.
Международната природозащитна организация WWF започва кампанията „Защитете защитените територии”. Целта й е да се обърне внимание върху унищожаването на защитените природни територии в България, едва няколко месеца преди очакваното членство на страната в Европейския съюз.

Националните и природните паркове, резерватите и защитените местности съхраняват най-редките и ценни животински и растителни видове и най-красивите естествени пейзажи. Те обаче представляват едва 5 % от територията на България. Други европейски държави, които не могат да се похвалят с толкова богата и разнообразна природа, опазват поне два-три пъти повече.

Всеки ден части от това уникално богатство се изгубват безвъзвратно. В Природен парк Странджа се строи ваканционно селище в нарушение на няколко закона. Държавната земя в защитена местност Камчийски пясъци е незаконно приватизирана и се планира застрояването й. Общинска земя на територията на Природен парк Витоша е неправомерно продадена на частни инвеститори. Национален парк Рила е заплашен от изсичане на вековни гори, за да се изградят ски съоръжения. В Национален парк Пирин вече са изградени ски писти, в пъти по-широки от разрешеното.

Международната природозащитна организация WWF обединява усилията си и с други природозащитни организации. Целта е всички институции, отговорни за опазването на околната среда, да положат усилия, за да спрат посегателствата над защитената българска природа. Всички подробности могат да бъдат прочетени на страницата в интернет www.panda.org/bulgaria. Там всеки може да се подпише под петиция до институциите, сред които Народното събрание, Министерския съвет, Главния прокурор и Висшия съдебен съвет. До тях се изпраща автоматично електронна поща с текста на петицията и имената на подкрепилите я.

_________________________
Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. Основните тематични направления в работата на WWF Дунавско-Карпатска програма България са защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, земеделските политики и развитието на селските райони.

Източник: WWF Дунавско-Карпатска програма България

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg