Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
28.07.2007

Новото време

от Божидар Кардалев :: Коментари (9) :: (4987 прочитания)

Тази седмица Файненшъл Таймс излезе с материал за екстремния климат, който наблюдаваме в момента, за обяснението на метеоролозите и за икономическите последствия от необичайните климатични явления.
Може би си мислите, че използвах думата „екстремeн” от чисто артистични подбуди? Уви артистизмът няма нищо общо, защото думата описва ситуацията съвсем точно. Факт е, че последния път когато са видели толкова дъжд във Великобритания е било по време на обсадата на Бастилията. И докато на Острова са заети да трупат торби с пясък, за да се справят с наводненията, в южна Азия водната стихия имаше далеч по-тежки последствия. Тази година мусоните удариха по-рано и станаха причина за смъртта на стотици в Пакистан, Индия и Китай.

Екстремните условия обаче се проявяват не само в излишъка на вода, но и в нейната липса. В Австралия сушата се проточи повече от всяко друго засушаване в историята на континента. Жегата и сушата станаха причина за опустошителни пожари не само в България, но и в Гърция и Италия.

В това отношение материалът на Файненшъл Таймс не дава големи основания за оптимизъм. Климатолозите не само смятат, че това е неизбежна последица от глобалното затопляне, но и че проблемът ще се изостря. Сведени до най-опростения си вариант прогнозите за бъдещето гласят, че сушавите територии на планетата ще стават все по-сухи, а тези с по-влажен климат ще трябва де се справят с повече дъжд и бури.

Доказателства за това идват от реномираното научно списание Нейчър. Според материал публикуван в списанието, има сериозни основания да се смята, че човешката намеса в климата е довела до увеличаване на валежите в северните ширини. По-голямото количество дъжд е резултат от повишената температура на въздуха и следващата от това по-висока влажност.

Ученият Тим Озбърн от Университета в Източна Англия онагледява тези твърдения с цифри. Според него за последните 50 – 100 години температурата на атмосферата се е покачила с 0.5°C - 1°C, което пък е довело до увеличаване на валежите във Великобритания с 7%.

Мнения като това, в комбинация с причудливото време накара правителства, компании и индивиди да се замислят за дългосрочните последствия. Няма съмнение, че измененията в климата ще засегнат всички сфери на икономиката. Това е мнението и на Мат Хъдълстън, основен консултант в един от най-видните центрове за изследване на климата Мет Офис Кънсълтинг: „Ефекта ще се разпростре върху всичко от банковата система до земеделието, от търговията на дребно до строителството.”

Изгледите и в това отношение не са особено цветущи. Ако вземем земеделието за пример, само за тази година добива на царевица в България се очаква да бъде 40% по-нисък заради сушата. В съседна Румъния пък очакват 20% по-малко пшеница.

В по-дългосрочна перспектива последствията не са толкова ясни, но е логично да се предположи, че хората ще предприемат мерки. В земеделието например може да се очаква пренасочване към култури и напоителни техники съответстващи на изменения режим на валежите. Енергетиката също ще се преориентира, защото хората ще имат нарастваща нужда от енергия за охлаждане през лятото и от по-малко енергия за отопление през зимата.

Други две сфери, които ще бъдат засегнати са транспорта и строителството. Пътните настилки ще трябва да бъдат пригодени, за да не се топят в по-горещите лета. Това може да ви се стори абстрактно с оглед окаяното състояние на българските пътища, но транспорта не се свежда единствено до тях – миналата седмица в новините споменаха топящи се трамвайни линии. Строителството също ще трябва да вземе предвид повишените температури, които могат да окажат сериозно влияние върху стабилността на конструкциите.

Тези примери са върха на айсберга и в този смисъл въобще не целят да изчерпат темата. Тяхната задача е да ви покажат до какъв мащаб се разпростират и ще се разпростират ефектите от глобалното затопляне и необходимостта от неотложни действия от страна както на управниците, така и на нас самите. Не трябва да униваме, а да действаме съвместно, за да създадем или по-скоро да възстановим един свят, в който думата „екстремен” е неуместна по отношение на климата.

Източник: Financial Times

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

28.07.2007 :: 12:36 :: от danse_macabre
#1
Re: Новото време
Да действаме! Ама всички.
28.07.2007 :: 16:19 :: от jmryts
#2
Re: Новото време
Тази статия е първото нещо, което чета, в което се говори за това какъв ще бъде животът ни занапред в следствие на глобалното затопляне. Всички говорят за по-големи жеги, повече урагани и т.н и т.н., но досега не бях чел нещо от сорта на "какво ще трябва да променим ние, когато глобалното затопляне вече е необратим факт и ще трябва да се справяме с последствията от него".
28.07.2007 :: 17:25 :: от Dessie
#3
Re: Новото време
Ами до голяма степен май зависи от нас, но не съм убедена, че процесът е обратим!!!
28.07.2007 :: 17:30 :: от Dessie
#4
Re: Новото време
Това, обаче не ни пречи да опитаме. Просто не мога да си представя да седя и да чакам. А това се случва масово около мен и адски ме ядосва.
Ситуация - срещаш познат на опустелите летни градски улици - "Здравей, как я караш в тази жега?
- Уф, не знам... Ужас!
- Ами това е в резултат на глобалното затопляне.
- Глобално какво? Къде ще ходите за събота и неделя?...
28.07.2007 :: 22:46 :: от Ivan
#5
Новото време
Razbiram smisyla na saita i go podkrepqm tvyrdo,no za6to samo si govorim, kato edinstvo politikyt mojee da napravi ne6to za planetata. Nie sme mijiturki, koito iskame (fakt e) da pomognem za opazvaneto na zemqta, no vsynost glavnata rolq v tazi igra e na 4ovekyt s vlast, a 4ovecite s vlast, podkrepq6ti nqkakva ob6ta kauza, se broqt na ednata mi ryka.
31.07.2007 :: 13:05 :: от Denski
#6
до Ivan
Това не е точно така. Вярно е, че наистина сериозните мерки са законите за опазване на околната среда и ОСОБЕНО санкциите за нарушаването им (финансовият стимул работи безотказно) зависят от политиците, но това не значи, че всеки един от нас не може да допринесе. Например за рециклирането: и на мен много ми се иска навсякъде да има кофи за разделно сибиране и да не смесват боклука в боклукчийския камион (много мои приятеле спряха да го разделят, след като станаха свидетели на такова "събиране") и да знам, че след това със сигурност боклукът се рециклира (и да знам къде), а не че се балира някъде и просто си седи. Организацията на всичко това зависи от "хората с власт", вярно е. Обаче нали се сещаш, че като дойдат избори тези хора се опитват да зарибяват теб и мен. Така че, ако зелената идея стане достатъчно популярна сред избирателите, тя ще стане популярна и за политиците. Така че, повече оптимизъм и дребният принос върши работа, особено ако си силно запален по дадена кауза. Освен това, в крайна сметка, ако има всички условия за разделно събиране, но "мижитурките" не го правят, какъв е смисълът?

Опазването на околната среда става на много и различни неща. Това, че за момента не мога да спра масовото производство и потребление на пластмасови бутилки (ех, едно време имаше литър и половина Кола в стъклени... а пък още по-отдавна продаваха и мляко и боза в такива....) и найлонови пликчета (а бе в Урландия са си го измислили, ама тука...) не значи, че не мога да контролирам собствената си консумация на такива и да повлияя на хората около мен. Пък току-виж и на някой на по-високо ниво.

Да бъдеш зелен става модно. А когато нещо е модно, то добива голяма публичност. А оттам нататък...

Така че предлагам всички да дерзаем независимо на какво ниво можем да повлияем. Току виж се получи :)

П.П. Малко се отплеснах (особено на любимата ми тема за рециклирането), надявам се да не съм отегчила някого ;)
31.07.2007 :: 13:08 :: от Denski
#7
Re: Новото време
Мале, мале, що грешки! "много и различни НИВА" и "Ирландия" имам предвид! се получава като човек пише повече от 1 нещо наведнъж :(
01.08.2007 :: 15:55 :: от Ivan
#8
Re: Новото време
Za pyrvoto mnenie si prava. a za vtoroto me myrzi da ti tyrsq gre6ki :P
08.10.2007 :: 13:46 :: от Denski
#9
Re: Новото време
:)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg