Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
02.08.2007 :: партньор

Кошница здраве

от Олга Апостолова :: Коментари (26) :: (9665 прочитания)

Биото в България се случи пред очите ни. В момента спокойно можеш да си напълниш кошницата с био продукти.
Всеки петък пред вратата ми стоварват едно доста симпатично кашонче с биозеленчуци. Тази седмица съм на картофи, зелен боб, салата от домати, краставици и два вида лук - пресен и стар. Зеленчуците са от няколко села край Пловдив и Карлово и са сертифицирани от международните организации QC&I и IMO, и от българския сертифициращ орган "Балкан биосерт".

Откъснати са в деня на доставката, пише на сайта на компанията, която предлага услугата www.gaiaorganic.com. Ако в тази жега доматите ми свършат преди новото кашонче, прескачам до "Пикадили" за попълнения от пазарджишки биодомати и краставици, които от това лято се продават не само в Германия, но и у дома. Сега е сезонът на малините и от рафтовете в "Пикадили" забърсвам кутия биомалини от Вършец. Най-вкусните малини, няма спор.

Понеже не ям нищо сладко, само се облизвам, докато минавам покрай щанда с биосладолед, но затова пък от време на време си отпускам душата и си купувам черен Fair Trade биошоколад (две в едно) от Ten Senses. Магазинчето на "Фритьоф Нансен" вече не съществува, но повечето им стоки са в "Пикадили" и "Елемаг". На една продуктова фотосесия миналата седмица с очите си видях и първия биоориз в България - внесен от Ten Senses.

Опитвам се да кажа, че биото в България се случи пред очите ми. Миналото лято биопазарът ни креташе с едно кисело мляко - тогава "Рима", а от септември 2006 вече добре познатото ни Био кисело мляко и с няколко вида билкови чайчета от Велинград. В момента спокойно можеш да си напълниш кошницата с био - мюсли, кафе, какао, консерви, петнайсет вида сладко, мед, зехтин, оризово и соево мляко, вино, а това с шоколада и сладоледа си е просто... върха на сладоледа. До есента ще се появят и още биостоки. Чух, че "Нилана" пускат биохляб, че скоро ще има овче сирене и че категорично ще има пилешко и телешко.

Преди месец в кварталния "Пикадили" се опитах да се скарам с мениджъра за това, че бяха напълнили биощанда с конвенционално отгледани домати ("Днес не ни заредиха с био"). В крайна сметка срещата приключи с едно прочувствено благодаря от моя страна за специализираните биощандове в магазина. Явно още ми е рано да гледам под лупа българския биопазар. Важното е, че изобщо го има. Подробностите ще ги изглаждаме по-късно.

Наскоро Милена Николова, експерт в отдел "Агроекология" в Министерството на земеделието и горите, написа в bio.gorichka.bg, че Националният план за развитие на биологичното земеделие и всички обслужващи го сектори е с бюджет 164 544 000 лв. за периода 2007 - 2013 г. С тези средства ще си развиваме пазара на биологични продукти, ще "изчистим" 8% от използваната земеделска земя, като започнем да я управляваме по биологичен способ, ще финансираме научни изследвания, обучение и консултантски дейности в областта на биологичното земеделие.

Земеделските производители ще могат да получат финансиране и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Заедно с националното съфинансиране общата сума за развитие на селските райони за седемгодишния период ще бъде над 3 млрд. евро. Като се има предвид, че нито една стотинка от тези средства все още не е похарчена, нашите биопроизводители, преработватели и търговци се справят доста добре. Сигурно няма нищо случайно в това, че онзи ден ми подариха страхотна книга, The Organic Garden, от... "Книгомания". Досега такива книги си поръчвахме от Amazon. С тази скорост догодина биото ще е национална страст.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (26)

02.08.2007 :: 09:44 :: от Dessie
#1
Re: Кошница здраве
Ако някой се интересува от развиване на биоземеделие в региона - имам клиенти, които продават масив от 89 дка край Пловдив и много искат да го продадат на човек, който ще се занимава с биоземеделие.
Също така имам магазин, който сега се освободи и много искам да го напавя специализиран за биопродукти, но нямам нужните познания и опит в търговията, така че ако някой прояви интерес - нека се обади на dddb@abv.bg
02.08.2007 :: 10:06 :: от cedar3
#2
за биохляба
знаете ли доколко са качествени хлябовете на нилана, бонус и т.н.? доколкото съм чувала (от познати на познати) в хлябовете бонус се слага голямо количество химикали, а на нилана, доколкото съм опитвала всички хлябове, черни, бели, пълнозърнести нямат никакъв вкус и изглежда, че черните са по-скоро с оцветител, отколкото с различен състав.
02.08.2007 :: 11:00 :: от Dessie
#3
Re: Кошница здраве
Ако някой се интересува от развиване на биоземеделие в региона - имам клиенти, които продават масив от 89 дка край Пловдив и много искат да го продадат на човек, който ще се занимава с биоземеделие.
Също така имам магазин, който сега се освободи и много искам да го напавя специализиран за биопродукти, но нямам нужните познания и опит в търговията, така че ако някой прояви интерес - нека се обади на dddb@abv.bg
02.08.2007 :: 11:01 :: от Dessie
#4
!?
нещо натиснах и коментара се повтори - Извинете
02.08.2007 :: 11:40 :: от silvia
#5
Re: Кошница здраве
Вярно в Пикадили има вече био домати и краставици, но те винаги са сложени в найлонови опаковки - така зеленчуците се запазват по-дълго докато ги транспортират до други държави, но нужно ли е и за българския пазар всичко да е увито в толкова много пластмаса?
Аз съм вегетарианка и като знам какво количество плодове и зеленчуци консумираме седмично в къщи, то трябва да се заринем в найлон. Да, ще си го изхвърля в контейнера за рециклиране, но някакси не ми изглежда редно да си купувам био продукт обвит в нефтен продукт.
02.08.2007 :: 12:07 :: от woods
#6
Re: Кошница здраве
Нещо не ме кефят въпросните "Гая". Тъй като в Billa малини няма, а Пикадили е много далече, искам да питам в Елемаг има ли. И ква им е цената?
02.08.2007 :: 12:49 :: от woods
#7
Re: Кошница здраве
Някои хора не могат да проумеят че от повече продажби се печели повече отколкото от по-високи цени.
02.08.2007 :: 15:42 :: от krem
#8
Re: Кошница здраве
Нормално е да са по-скъпи и това вече беше коментирано в други теми, но за съжаление някои от цените все още не са ми по джоба. Здравето струва скъпо, но ... май в България не печелим достатъчно за да сме здрави.....
02.08.2007 :: 16:35 :: от woods
#9
Re: Кошница здраве
Нормално е, но не за всички стоки. Но 45 лева за кило череши със сигурност не е нормално, и докато не го проумеят наште хора ще разчитат на клиентела от пет човека, а ние ще избираме между това, което има по магазините.

А ако се постараят да пуснат биопродуктите на цените на "конвенционалните" ще оберат набързо 2/3 от пазара, ще елиминират конкуренцията и със сигурност ще станат по-богати.
02.08.2007 :: 17:14 :: от krem
#10
Re: Кошница здраве
това за черешите не го бях видяла!!! наистина е абсурдно
а за останалите, така е , малко по-евтино да ги продават и ще печелят от оборот
с по 40-50 ст. да са по-скъпи става, ама с 1-3 лв. просто не мога да си го позволя засега
същото е и с други био продукти - много високи цени и лоша дистрибуция. това ги превръща в бутикови стоки засега.

хубавото е, че все пак ги има вече и може би след 1-2 години ще бъдат по-масови и ще се изчистят тези неща
02.08.2007 :: 17:46 :: от Олга
#11
Re: Кошница здраве
woods, мога ли да попитам къде се продават био череши по 45 лв килограма? Био стоките са по-скъпи, но не с 45 пъти. Обикновено цените са 2 до 2 и половина пъти по-високи. Био киселото мляко струва 1.30.

Питаш за малините - миналата седмица си купих от Елемаг и бяха 3 и нещо за кутията, която виждаш на снимката на сайта на bio.gorichka.bg

Моята логика, когато си бъркам толкова дълбоко в джоба, е че ям истинска храна - не ям добавки, консерванти, сухо мляко! Може би няма да ям малини три пъти в седмицата, а веднъж, но поне ще са били пълни с витамини :)

А за цените - те не се поддържат високи изкуствено, просто производството струва по-скъпо и добивът е по-малък в сравнение с добива от един масив, който се пръска постоянно.
02.08.2007 :: 22:19 :: от woods
#12
Re: Кошница здраве
На сайта на Gaia Organic пише за черешите: http://www.gaiaorganic.com/catalogue.php?PHPSESSID=34a9b42624025b680a339fba3c124561

Знам за киселото мляко - аз такова купувам, но е доста неудобно, от една страна защото не се продава извън няколкото големи магазини, и от друга - най-вече - именно защото е 2 пъти по-скъпо и заради това ям по-малко. В случая съм решил че може би е по-добре да ям вместо 5 нормални 3 биомлека на ден, но много хора няма да решат така, а в други случаи и аз няма.

А колко е голяма тая кутия? Малините са друго - не са основна храна. Но пак ако са два или три пъти по-скъпи, като се има предвид че по принцип са по-скъпи, едва ще се намери кой да ги купи - ти веднъж в седмицата, друг веднъж в месеца, някои пък никога. В крайна сметка стандартните зеленчуци и плодове по магазините може и да са пръскани, може и да не са, но със сигурност яденето им не е толкова опасно колкото яденето на мляко с хормони и там въобще не върви да са такива цените. Ако избирам между праскови за 2 лева и праскови за 4, с еднакъв външен вид, изобщо няма да ме интересува кои са био и кои не. А аз съм човек който се интересува какво яде, така че сети се за другите.

Но ако едни до други седят двата вида праскови, и над едните има табелка БИО, тя ще съблазни много хора и те ще бръкнат в тази щайга. А може няма да има нужда да се чудят в коя щайга да бръкнат, тъй като едва ли някой сериозен търговец би взел не-био ако може да продава био на нормални цени.

Така че ако производителите на БИО имат за цел да наложат тази по-добра за всички форма на производство, а не да печелят от екзотичните си стоки (което според мен води до по-малка печалба в крайна сметка, както обясних), пазарът може бързо да се промени.

Последното, което си написала, е първият (ако не и единственият) изглеждащ логично аргумент, който ще изтъкнат търговците като оправдание за високите си цени, но не е стойностен.
03.08.2007 :: 09:41 :: от Олга
#13
Re: Кошница здраве
Писах на Гая за черешите - мислех, че става дума за грешка, защото тази цена е абсурдна. Ето какво ми отговориха:

Generally - the price is fixed first by the growers and then we have to add our expenses to get the final price. The reason that it was so expensive is that it was almost impossible to get organic cherries this year in Bulgaria. Actually, also we didn't have them at all in the end of the day. However, if the supply is larger - the price will be significantly lower.

By the way - this goes to all our products, as long as we have little supply and small market, it will remain expensive. As the organic sector will develop - both in the supply and demand aspect, the prices will get lower.
03.08.2007 :: 17:14 :: от woods
#14
Re: Кошница здраве
Чакай, тези не са ли българи?
Явно затова толкова не са в час какво е положението в България и затова алчнеят толкова за цените.

Значи ние ще седим и ще чакаме да се развие маркетът, и тогава ще ядем "certified". Между другото в България е пълно с органични череши, сигурен съм. (стига да е сезонът на черешите)
03.08.2007 :: 22:25 :: от stefka grigorova
#15
Re: Кошница здраве
Да не стане като с картофите"всички са от Самоков" или като дините"всички са от "Любимец",т.е. търговеца да слага табелка,че са БИОпродукти,а пък те са си като другите,но с по.високи цени.....
04.08.2007 :: 11:34 :: от woods
#16
Re: Кошница здраве
Напълно е възможно, но това си е българска черта (на българските търговци), и докато живеем тук така ще бъде. Все пак ако нещо е с табелка "био" има по-голяма вероятност да е такова, отколкото ако не е.
11.08.2007 :: 17:40 :: от vistaem
#17
Истински приготвен хляб- МНОГО ВАЖНО!!!!!
Няма значение дали хляба е био или не, ако не е приготвен по правилния начин!!!

Говорим за пълнозърнетс- ръжен, пшеничен и т.н.
Ще обясня един от начините. Важно е да се знае, че в миналото хората са извършвали
т.нар ферментация на хляба. Това се прави с цел да се неутрализира фитичната киселина(Phytic acid), която
се съдържа в обвивката на зърното. Ако това не се направи в чревния тракт тя се свързва с калция, Цинк и др важни микро и макро елементи и дехства като хелатор- или не дава на тялото да ги усвоява и скоро човек ядейки пълнозърнет не направен правилно хляб започва да има дефицит на калций, цинк въпреки, че ги яде.
Това не означава, че трябва да ядем бял хляб- той няма фитична киселина, но няма и витамини и минерали в него- за да го абсорбира тялото трябва да "извади" от себе си минерали и хр. вещества. Да не говорим, че ефектът върху инсулина му е - повишаване.
Същото като бялата захар- само взима, ане дава.

И така-
Забърквате 4-5 чащи пълнозърнесто брашно по ваш вкус с 1 чаша кисело мляко- по възможност такова което има поне малко лек кисел вкус е е по истинско- и съответно слагате вода, за да се оформи тестото
добре. Така замесен го оставяте в съд- да не е пластмасов или алуминиев- да престои 24 часа.
По този начин фитичната киселина се елеминира, част от глутена се разгражда от лактобацилите.

След 24 часа, слагате в тестото 1/2 чаена лъжичка сода за хляб- неутрлизира киселината от кис. мляко, сол по ваш вкус( има мляна морска сол вместо трапезната и др диетични боклуци), мая и др неща- като ленено семе и др по ваше желание ако искате. Омесвате всичко хубаво, слагате го в стъклена правоъгълна или от неръждаема стомана форма и печете. Но да не го препечете.

Това е просто, вкусно и здравословно- но едвали ще ви го кажат в България!
Другия начин е чрез проникване на зърното, след това проникналите зърна се сушат в дехидрататор и се правят на брашно от което се меси хляб- но това е сложно.

Иначе био брашното и зърното е номер едно, но да е правилно приготвено.
А по добро о т био е - biodynamic или биодинамично!

Важно е да знаете, че не всичко, което е био е полезно!!!
КАто сладоледа от супермаркета или био маргарин или пък био макдоналдц- как звучи а? Но това е една друга тема.

Приятно ядене:)))!
20.08.2007 :: 12:02 :: от silvia
#18
Re: Кошница здраве
vistaem, в къщи пробвахме рецептата ти за хляб, беше наистина много вкусен :)))
20.08.2007 :: 14:17 :: от vistaem
#19
Re: Кошница здраве
Радвам се, че ти е харесало silvia!
Още по добре ще бъде ако брашното се смила преди консумация- така то не се окислява.
Иначе смляното пълнозърнесто е окислено и може да има лек горчив вкус. На запад има ел домашни
мелници, но за БГ не знам да има.
Така за 3-4 мин си смилаш и правиш хляб.
08.09.2007 :: 11:14 :: от Danito_
#20
Re: Кошница здраве
Аз съм от Пловдив и имам роднини в село Ръжево Конаре и там като отида си взимам истнски био продукти ,за които съм сигурна че са такива.Както и да е....
Аз искам да попитам в Пловдив има ли такива магазини,в които да продават всички тези био продукти?
Благодаря предварително.
09.09.2007 :: 15:19 :: от dharba
#21
Истински приготвен хляб- МНОГО ВАЖНО!!!!!
Много добре започна коментара за истински приготвен хляб ... но някъде посредате се объркаха нещата. Истински приготвен хляб е хляб с квас (първоначалната форма на маята). Квас е нещо вълшебно и препоръчвам на всички да екпериментират с него за да усетят истинкия megic на хляба. Това с фитичната киселина е вярно до някъде, но според мен е малко заблуда да се добаят кисело мляко и химиикали като сода бикарбонат. Квас се приготвя САМО ОТ БРАШНО И ВОДА .... ехеххеее .. много сложно нали. Фактически квасът е първоначалната мая отркрита от Египтяните още преди много време. Квасът е симбиозата или взаимоотношенията между две лакто бацили тоест две бактерии, които живеят във въздуха, в брашното и навсякъде. Тъхната роля е да се хранят с пшеницата, ръжта или други и да разграждат въглехидратите на по-лесно усвоими за човека. Нашите бактерии тук в България са различни от тези в Калифорния и тези в Москва те се различават по вкус, бързина и устоичивост. Но да не задълбочаваме много.

Както киселото мляко се приготвя от бактерии които ядът прясното мляко и така то става много по-полезно за нас, така и хлябът с квас е процес на бактериите. Затова наистина е много важно да се яде истинки хляб а не този с комерсиална мая, която днешно време е генномодифицирана. Днешната мая толкова забързва процеса че не дава на бактериите да храносмилят пшеницата а само да правят въздух и алкохол. А после тя унищожава и стомашната ни флора. Big Fuck

Как се приготвя ... Забърквате една чаша брашно (за предпочитане е ПЪЛНОЗЪРНЕСТО) с вода така че да се получи гъста смес (но не тесто) нещо между боза и тесто за кекс. Оставя се натопло ако е лято навън изобщо не трябва да се мести от масата в кухнята. Сега .. след може би ден то е ферментирало НО ТОВА НЕ Е КВАС ... изхвърля се половината смес и се добавя пак брашно и вода .... така пак на дугия път когато е ферментирало и пак на следващия път ... Тоест с прости думи захранва се кваса с още храна за него което е брашното и се оставя на топло за да ферментира и пак се захранва до като след 5-6 пъти вече имате напълно АКТИВЕН квас. Между другото ако имате странни кожени проблеми намажете се с квас и след седмица няма да ги имате.

Малко задълбочих но просто няма как (да работиш с квас е леко като да си господ, даваш храна, среда и климат на народа) много е важно да се екпериментира защото от първия път няма да стане ... не се заблуждавайте.

След като имате активен квас (да кажем една чаена чаша) то се добавя към 0.5кг брашно и пак се забърква рядка смес както преди. В момента в който тово нещо е в разгара на кипването си (което трае около половин час) се добавя САМО брашно така че да се получи вече тесто. Оформяте си хлебчета по желание във форма или на тава и оставяте за последна ферментация пак на топло. Последната е най-важна, тогава хлябът втасва около 2 часа (ако сте добри и сте спазвали всички процеси, ако не малко повече 2-4 часа). Печете го както обикновенно Пълнозърнест около 40 мин. Бял около 25 мин. и това е ...
11.09.2007 :: 10:40 :: от vyara
#22
Re: Кошница здраве
Аз пък опитах най-новите био продукти Naturae в Елемаг и искама да споделя, че са страхотни. Гамата е изключително богата- био ориз, био бисквити, дори оризено мляко, видях и корн флейкс, и песто, зехтин, страхотни са, препоръчвам ги на любителите. Май ги има само в Елемаг- там са най- сериозни по отношение на био щандовете. Имат зелен знак за био- от Европейския съюз, а, забравих за галетите- дори с шоколад- оризени, има пълнозърнеста паста- абе, всичко. Вече им станах фен, дано да ги има и на други места.
21.09.2007 :: 22:58 :: от Sylvi
#23
за форума на биопроизводителите проведен на 15.09 в София
Здравейте, искам да споделя впечатлението ми от проведения биофорум в София. Щастлива съм, че вече "био плодове, био зеленчуци" не звучат толкова непознато и чуждо. Да, има много въпроси, които се задават по темата, но постепенно нещата ще се изчистят. Живяла съм в чужбина и съм се хранила там в 90 % от случаите съм се хранила с био храна - био ресторанти, био магазини и т.н. Приятно се изненадох, че можех да си купя био домати и краставици. Но се разочаровах - доматите на Gimel мисля беше фирмата, след 1 седмица още са си твърди и честно казано и на вкус не са както трябва. За сравнение тези които съм купувала в чужбина омекват и до 3 дни ако не се изядат се развалят.
За мен не бяха био.
23.09.2007 :: 18:00 :: от Whiskey
#24
Re: Кошница здраве
Да, и аз забелязах това с доматите. Става дума за тези, които ги взех от пикадили. Поне ми се сториха вкусни, сравнявайки ги с градински и някакви от пазара. Останаха няколко, които една седмица стояха в хладилника и, като че ли нищо им нямаше. Но и на мен това ми се стори подозрително и за всеки случай ги изхвърлих...

vyara не само в елемаг има таква табели. И в пикадили ги има всички тези неща, които ги казваш. Иска ми се обаче и в Била най-накрая да почнат да обръщат внимание на тези неща. Понякога ме вбесява бавното и изобщо липсващото реагиране на по-големите хипермаркети като Метро и Била, които им е през ... дали ще сложат такива щандове или не, защото пак ще си печелят добре.
22.10.2007 :: 16:01 :: от Kal
#25
Re: Кошница здраве
Относно мнението на Sylvi от21.09.2007, бих искал да обясня защо доматите не омекват. В частност ще отговоря и на Whiskey от 23.09.2007.
За разлика от конвенционалното производство в биологичното не се използват синтетични торове и пестициди. Всеки един приложен пестицид причинява стрес на растението и от там влияе и върху баланса на хранителните вещества, които се натрупват в плодовете. Синтетичните торове "принуждават" растението да се храни с определени елементи (например повече азот) и да натрупват повече вода в плодовете си за сметка на сухо вешество (белтъчини, захари, витамини и т.н.).
В биологичното производство синтетичните фактори са напълно изключени и растението е стимулирано да натрупва в плодовете си тези съставки, които са в синхрон с нормалните природни условия, без излишен стрес. Плодовете натрупват повече сухо вещества за сметка на излишно водно съдържание (т.е. не са "напомпени") и това е ключът към дълготрайността им. В конвенционалното производство всичко е в името на високия добив, докато при био-то акцента е върху качеството. Най-просто казано един домат с повече белтъчини и витамини трае по-дълго от такъв издут с азотни торове и изкуствени биостимулатори.
По този начин, споменатите домати на Гимел (съшите те са и от Пикадили) са с много по-дълъг период на съхранение сравнено с конвенционално произведените. Този факт е валиден не само този продукт, а и за всеки друг биологично произведен плод.
Във твоя случай Sylvi, доматите които си закупила от щанда на Гимел на биопразника са изцяло биологични, но в конкретния случай те бяха в по-ранна зрялост. Тъй като съобразно производството на Гимел към тази дата нямахме добре узрели домати, предоставихме такива кавито имахме в наличност. Доматите които си закупила наистина траят по 7 и повече дни, което е идеално за нашите партньори извън България, но към даденият момент този факт не беше удобен за крайният Български клиент като теб. Най-просто казано доматите бяха твърде зелени, с което може би превърнахме хладилниците на нашите клиенти в складове за дълго съхранение, за което се извиняваме. Предполагам това е причината и за не добрия вкус.
Относно доматите които си купувала в чужбина, след като те са изложени в магазинната мрежа, се предполага че са в подходяща зрелост за клиента (тоест в по-добра от нашета) и за това омекват след 3 дни. Твърде възможно е, ако тези плодове са закупени в магазини от Западна Европа, те също да бъдат наше производство, тъй като нашета продукция се изнася за Англия, Германия, Холандия и Скандинавието.
Относно мнението на Silvia от 02.08.2007 за опаковките на биопродуктите в Пикадили, до някъде ще се съглася с нея. За съжаление пластмасовите опаковки не могат да бъдат избегнати напълно. От друга страна, фолито в което са обвити пластмасовите тарелки с домати е напълно биологочино. То е произведено от царевично брашно и се разлага под действието на влага т.е. не е нужно да бъде изхвърляно за рециклиране като пластмаса и не замърсява околната ...
22.10.2007 :: 16:02 :: от Kal
#26
Re: Кошница здраве
продължение: ... среда. От друга страна, точно тази опаквоква и стикера върху нея ви гарантират произход и автентичност на доматите на Гимел. Предполагам ще се съгласите, че на „насипно” продавани домати е доста по-трудно да се гарантира биологичен произход ...
Надявам се ви помогнах с моито отговори. Ако имате още коментари по темата, ще се „видим” във форума.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg