Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
06.08.2007 :: партньор

Вятърът на промяната

от Олга Апостолова :: Коментари (10) :: (7237 прочитания)

В България все още няма доставчици, които могат да гарантират "зелена" енергия, но има други начини да не натоварваме мрежата.
Ако се питате какво е общото между София и пловдивското село Ягодово, изглежда, в момента това са двата хъба на бизнеса с миниветрогенератори за битови нужди. Със софийската фирма ме свързва познат, с пловдивската - Асоциацията на производителите на екологична енергия. Не оставам с впечатление, че са отрупани с поръчки, даже подозирам, че съм първият им потенциален клиент.

От юли в България си имаме свободен пазар на електроенергия и на теория би трябвало, ако съм недоволна от един доставчик, да мога да мина към друг. На практика обаче това съвсем не е така, а в моя случай – търся си доставчик, който може да ми гарантира "зелена" енергия, това е невъзможно. Затова проучвам варианта миниветрогенератор за битови нужди. Така не само загърбвам тецовете, но и ставам енергийно независима. Е, вярно, че няма да си сложа перката на покрива в София, а в двора на селска къща, но и това е начало.

В Европа, където зелената енергия отдавна тече в мрежата, изглежда, са се наложили два модела. Да ги наречем немски и английски. Немският дава доста по-сериозни резултати, ако може да се съди по проучване на вестник "Гардиън" от миналата седмица. Успехът на зелената енергия в Германия се дължи на една доста хитра политика – всеки (дори аз и ти), който произвежда енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), може да я продава на мрежата на цена четири пъти по-висока от пазарната. Тази цена е гарантирана за първите 20 години на производство. Резултатите са красноречиви. С 12% енергия от ВЕИ Германия е сред лидерите в Европа. Двеста и петдесет хиляди души работят в тази относително нова индустрия - 25 000 са работните места, отворени само през миналата година.

До 2016 г. в Германия ще има близо 60 екоградчета. Един такъв град в момента е Фрайбург. Население – 200 000 жители. Днес там произвеждат толкова слънчева/фотоволтаична енергия, колкото в цяла Великобритания. Но конкуренцията в Германия е силна и град Улм току-що е изпреварил Фрайбург в категорията "слънчева" столица на света. Не случайно немска компания – Q-Cells, е втората по големина в света по производство на фотоволтаични клетки след японците Sharp. Q-Cells стартират през 2000 г. с 19 служители, днес имат 1200, през 2010 г. се очаква да имат 5000. Подобни насърчителни схеми – на английски FIT, или feed-in-tariff, съществуват в още 19 страни от ЕС.

Във Великобритания пък се е наложила по-различна система. Там държавата задължава компаниите, които доставят електричество, да работят с определен – все по-голям, процент ВЕИ. Но заради относителната мудност на държавата в много общини започва да се налага правилото "Мъртън" - по името на лондонския Merton Council. Обяснява го Тони Бук, експерт по слънчева енергия, който гостува в България по покана на Британския съвет. "Всяка нова сграда, която се проектира в тези общини в момента, трябва да генерира минимум 10% от необходимата й енергия от чисти източници." Определено добър пример за това как местната власт може да изпревари държавата и да ангажира бизнеса.

В България засега се налага английският модел, или поне някаква негова разновидност. У нас НЕК са задължени да изкупуват чистата енергия от производителите на преференциални цени, но ако се съди по английския пример и по този на Германия, това явно няма да бъде достатъчно, за да се раздвижи пазарът на чиста енергия.

Тук се сещам за Тим Фланъри и току-що излезлия на български научен бестселър "Господари на климата". Тим Фланъри смята, че навлизането на слънчевата и вятърната енергия може да отвори вратите към нов икономически модел, при който всеки ще има възможност да генерира голяма част от необходимата му енергия. Това ще доведе до децентрализиране на енергийния сектор. При този модел икономическият интерес на отделния човек ще бъде движещ. Всеки, който се е разхождал към Сандански, може вече да се е замислял за това. Слънчевите колектори са на всеки втори покрив и обезсмислят всеки втори бойлер. А сега прибавете към уравнението и един миниветрогенератор.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (10)

06.08.2007 :: 17:19 :: от jorji
#1
Re: Вятърът на промяната
не разбрах какво има в Ягодово...и какво е общото със "столицата"
06.08.2007 :: 21:26 :: от xbizzit
#2
Ами...
Абе тва е много хубаво, ама имаше една теория, че покрай тея вятърни мелници умирали доста птици понеже те били поставяни на местата с най-големи ветрове, които съвпадат обикновено с миграционните пътища на птиците..?
06.08.2007 :: 22:10 :: от woods
#3
Re: Вятърът на промяната
Според няква друга теория като ги правят по-големи перките птиците не се блъскат в тях.
08.08.2007 :: 12:49 :: от Ivan
#4
Вятърът на промяната
I az znam 4e tezi ma6ini ubivat pticite,zatova predpo4itam da sym si s TEC otkolkoto s wetrogenerator, za6toto az zamyrsqvam planetata a ne pticata.
09.08.2007 :: 22:38 :: от xbizzit
#5
Re: Вятърът на промяната
Аве..не знам, честно не разбирам много...Но мисля, че наистина такива източници на енергия са необходими...Първо, 100% сигурно ли е че действат така на птиците..Второ, новите, да о кажем, подобрени модели, подобрени ли са наистина...в смисъл, нормално е когато перките са големи и се въртят бавно да не са такава угроза за пернатото царство...Имаше и няква верия че се измислили някакви високоговорители, които издавали звук, отблъскващ птиците и тем подобни...не знам, но мисля че тези вятърни мелници по скоро трябва да ги има..или не знам, но да се измислят други по безопасни методи, ако тези не са достатъчно безопасни..Понеже енергията на вятъра е един вид...чиста печалба, чиста във всчкакъв смисъл на думата...така, че тя не трябва да се губи само заради дребни нередности...Шото мисля, че ТЕЦ-овете могат да не убиват приците, но правят в пъти по лошо на природата като цяло, в глобален аспект...Отделят ненужно количество топлина..имат нужда от каскади и язовирни стени, разрушаващи речните хабитати и въобще са една..отживелица, мисля аз...В това отношение съм по скоро за атомната енергия, стига да се получава и използва правилно...И въобще, тъпо е така лесно да се захвърлят някви толкова чисти източници на енергия...трябва да ислим в глобален аспект..и ако има някакви дребни неуредици, да се напънем да ги изгладим, вместо да захвърляме така лесно цялата идея...
10.08.2007 :: 07:31 :: от Олга
#6
Re: Вятърът на промяната
Преди време Василена написа нещо по въпроса "крила срещу перки". Ето как стоят нещата:
http://www.gorichka.bg/index.php?p=28&l=1&id=273
10.08.2007 :: 15:09 :: от Ivan
#7
Вятърът на промяната
xbizzit prav si, no vse pak ne mi se 6te da umirat nevinni ptici zaradi na6ite mrasotii. I vse pak iskreno se nadqvam da ima po moderni i bezopastni wetrogeneratori, koito da sa ne samo po sveta, no i tuk. :)
10.08.2007 :: 15:11 :: от Ivan
#8
Вятърът на промяната
Малеее вече ще пиша на кирилица : bezopastni :P
11.08.2007 :: 10:02 :: от stefka grigorova
#9
Re: Вятърът на промяната
Освен вятърна и атомна има слънчева енергия,която получаваме безплатно!Само че е време и в България да се изграждат слънчево-енергийни комплекси с площ не по-малка от 10 дка както правят вече по света.
23.08.2007 :: 16:48 :: от Denski
#10
Re: Вятърът на промяната
Турбините имат един друг проблем, който не видях да е обсъден: има теория, че шумовото замърсяване, което произвеждат води до миграция на различни видове животни и птици към други райони. Някой да е чел нещо повече по този въпрос?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg