Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
07.08.2007

Зелен, по-зелен, най-зелен

от Божидар Кардалев :: Коментари (22) :: (6154 прочитания)

Наближават избори и както може да се очаква това е времето, когато предизборните обещания никнат като гъби след дъжд. Или може би трябва да кажем като дръвчета след избори. Поне в Съединените щати е така.
Фразата звучи странно, но ако съдим по кметските избори в щатите може и да влезе в употреба, защото засаждането на дръвчета се превръща в лайтмотив на кампаниите за кмет там.

Така например в борбата за поста във Филаделфия двама от кандидатите - Нътър и Нокс - се наеха да обогатят градската флора с 23,000 дръвчета в случай, че спечелят. Останалите кандидати, разбира се не им останаха длъжни и отговориха на хвърлената зелена ръкавица: кандидатът Дуайт Еванс вдигна летвата още повече обещавайки 50,000 дръвчета, а друг претендент за мястото – Фата – не се посвени и закръгли цифрата на 100,000 (за два мандата, но хората обичат повече нули и не гледат много-много какво пише в скобите).

Да, нагоре и нагоре. Кметът на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг обяви инициатива за засаждане на един милион фиданки до 2017. Неговият колега по пост във втория по големина град в щатите Лос Анджелис, Антонио Виярайгоса, очевидно не иска да бъде втори по брой бъдещи дръвчета и също обеща един милион в следващите 10 години. Кметовете на Сиатъл и Сан Франциско бяха по-скромни, което си е напълно разбираемо съдейки по значително по-малкия размер на градовете – в Сиатъл ще посадят 650,000 за следващите 30 години, а в Сан Франциско 20,000 за следващите 4.

Но за да си подсигурят улова, кметовете залагат на по-обстойни екологични програми. В тях, един друг важен показател, по който кметовете мерят цифри се казва „вредни емисии”. В тази категория по-малко значи по-зелен, а всеки от кметовете на изброените по-горе населени места (с изключение на Сиатъл) е обявил намерението си да направи града си „най-зелен в САЩ”. Управлението на Ню-Йорк се е наело с план за намаляване на вредните емисии в града с 30% под нивата от 2005-та. Почитаемият кмет Виярайгоса в Лос Анджелис пък е изразил намерение да ограничи вредните газове с 35% спрямо изхвърляните в атмосферата през 1990 в срок до 2030-та година. В Сан Франциско смятат да свалят емисиите с 20% под нивата от 1990 до 2012 , а в Сиатъл силно се надява, че планът за 7% по-малко замърсители във въздуха спрямо отделяните през 1990 ще успее да се превърне в реалност до 2012.

Освен, че сте си казали „Ау, колко цифри!” сигурно се питате с какво ще спомогнат те за повече зеленина и по-чист въздух тук в България. Отговорът си е ясен – ако цифрите, които ви дадох по-горе, служат за нещо, то е да ви покажат, че щом даден проблем стане предмет на обществена дискусия, той неминуемо става част от предизборните, а и следизборните програми на избираните от нас представители във властта. Именно затова трябва да спомогнем за издигането на въпросите на околната среда до ниво, на което ще е невъзможно да бъдат игнорирани от желаещите да заемат отговорни постове. Време е да накараме и нашите кандидати за кметове и управници да премерят сили на зеления ринг… Малко търпение, в Горичка вече имаме нещо предвид.

Източник: Plenty Magazine

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (22)

07.08.2007 :: 10:05 :: от j11a
#1
07.08.2007 :: 10:08 :: от j11a
#2
Супер сте :)
......в Горичка вече имаме нещо предвид............Това звучи чудесно. Чакам с нетърпение :)
07.08.2007 :: 11:01 :: от Tony_
#3
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
До сега не съм гласувала за кмет, но този път ще отида да гласувам, стига въпросният кандидат кмет да се постарае да ме убеди,че ще засади дръвчета. А биха ме убедили единствено действията. Така че очаквам кандидат кметовете да вземат в ръце кирки и лопати и да позасадят някое друго дръвче, че и грижи да положат за него.
Наскоро минах покрай кметството и на няколко дръвчета видях табели, че се торят с компостирана тор от Нови Искър или някакъв квартал. Ако някой знае от къде мога да си купя/намеря такава тор ще съм много благодарна за инфото.
07.08.2007 :: 11:39 :: от woods
#4
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
Tony_, Винаги трябва да се гласува.
07.08.2007 :: 11:40 :: от krem
#5
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
И аз мислех да не гласувам, че се отвратих вече от нашите политици, но ако някой обещае по-зелена София ще гласувам за него.
Горичка, браво на вас. Наскоро точно си мислех колго хубаво би било зелен човек да стане кмет, действайте и ги изнудвайте докрай да направят нещо за този ужасен, сив, прашен и мръсен град и дано да не са само обещания, че на запад ги контролилат да си ги изпълняват, а тук... много са късопаметни.
07.08.2007 :: 11:46 :: от krem
#6
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
woods абсолютно съм съгласна, че винаги трябва да се гласува, това е единственият начин да ги контролираме и да ги принудим да си спазват обещанията.
НО... В цял свят политиката е мръсна работа и най-умните и най-съвестните никога не стават политици, но все пак има някакви граници на корупцията и безхаберието. Има някакъв контрол. У нас наистина е отчайващо, минаха всякакви граници. Наистина когато почнат да обсъждат българската политика по новините и сменям канала, защото ми се повръща.
Единственото, което би ме накарало да гласувам сега е зелен кандидат. Дано да има такъв и дано да не е лъжлив. надеждите умират последни
07.08.2007 :: 12:07 :: от Vladi
#7
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
Аз също бих гласувала само за някой зелен, но не от Зелената партия ;) Просто очаквам да видя ангажираност с екологичните ни проблеми и с глобалните проблеми и не като Бойко Б да ми засажда по едно дръвче, а да засади 50-100 хиляди. Woods, ако всички ти се струват еднакво безхаберни, тогава за кой гласуваш? :(
07.08.2007 :: 12:51 :: от woods
#8
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
krem, Много отговорно постъпваш. Но след като оставяш гласуването в ръцете на червените баби и "малцинствата" не се оплаквай после че едного са избрали, а не другиго.
07.08.2007 :: 12:55 :: от woods
#9
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
Vladi, Тогава ще се постараеш да избереш измежду двайсетината най-малко злеизглеждащия и ще гласуваш за него.

Бойко Борисов обещаваше да реши проблема с боклука. Не го реши - не заслужава повече да бъде кмет.
07.08.2007 :: 13:02 :: от woods
#10
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
Vladi, Между другото много се съмнявам дори да ги знаеш кои са тези "еднакво безхаберните" - можеш ли да ми цитираш пет партии, участвали на изборите за Европарламент, като изключим БСП, ДПС, НДСВ и Атака?
Твърде е възможно да има хора с желание да поработят на поста, за който са избрани, но никой да не разбере за тях, щото българите са заети да избират между познатите пет партии или да бъдат отчаяни от тях и да не гласуват изобщо.
07.08.2007 :: 17:45 :: от scaffas
#11
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
Dano badeshtite kandidat kmetove ne zamajat ochite samo sas zasajdaneto na po niakoia fidanka ami i napraviat malko poveche za stolitsata...ne ni triabva mnogo prosto nova vizia, jelanie i uporitos ...a pak drugotosamo shte si doide na miastoto... :/
08.08.2007 :: 09:12 :: от Cateric
#12
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
И как Борисов да реши проблема с боклука след като СОС и Кабинета непрекъснато му пречат? Идват избори и се мъчат да му смъкнат рейтинга. А наивници като woods които си мислят, че е толкова лесно само плюят напред назад.
08.08.2007 :: 10:44 :: от Tony_
#13
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
woods не намирам смисъл да гласувам, за който и да гласувам - сини, жълти, червени или каквито и да било други цветове все управлява Доган. Всеки се коалира с него. Няма как да ме убедиш да гласувам, защото моите избранници пак ще се коалират с Доган ако стигнат до власт.
08.08.2007 :: 12:55 :: от Ivan
#14
Зелен, по-зелен, най-зелен
Я не съдете Бате Бойко! :P :D
Само той нещо направи от социализма за софиянци!
08.08.2007 :: 19:36 :: от stefka grigorova
#15
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
Благодаря на Иван че защитава Бойко Б. но се готви нов застроителен план на комплекс Изток по посока от Орлов мост към Младост след парка всички зелени площи между блоковете да се уплътнят със застрояване като се строи върху зелените площи между блоковете.Аз живея на Цариградско шосе и всички от страната на кино Изток събирахме подписка срещу това безумно решение на градоустройствения план,който вместо да решава чистотата и зеленината,която пречиства въздуха от тази магистрала пресичаща София,ще разпродадат зелените площи на мастити бизнесмени,които ще построят небостъргачи за да спечелят повече,пък живеещите в шумотевица и прахоляк софиянци да правят каквото си щат....Пък най-добре е да зачезнат някъде по света без да се съпротивляват на политическите решения.Мислех и аз да гласувам за бат,Бойко,но след тази подписка срещу строителството на зелените площи в Изток,няма да гласувам за него.И за кого ли да гласувам?Като никой не може да ме убеди,че ще мислли за софиянци.За хората които са го избрали.Лошото е че който и да изберем,ще трябва да го търпим 4 години.Като разберем, че не става не можем да го сменим......
11.08.2007 :: 12:32 :: от jorji
#16
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
gorichka или който е в час
я дайте ъкъл как да направим така, че да
издействаме от който трябва кошчета за разделно
събиране на отпадъци пред новия цех който строим

за да може ем нашите служители да ги използват
ем съседите. не ми е ясно на мен как да подходя за да се
осъществи това, защото цеха се намира в с. Ягодово(Пловдивско)
пък по селата както знаете такива неща липсват
----
също така, другото което ме гложди е дали нашия отпадъчен материал
не може да се ползва някъде по друг начин. занимаваме се с
дървообработване, врати и прозорци и при работния процес отпадат
доста дървесина и трици
ако някой има идея как да се оползотвори този материал, нека сподели

пиша тук тъй като темата е най-близка до въпоса, пък и няма къде др да питам
съжалявам за спама, ако това е спам
12.08.2007 :: 18:40 :: от jorji
#17
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
неще никой да дава акъл на версия,а
12.08.2007 :: 19:13 :: от stefka grigorova
#18
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
Здравей jorji,
Аз ти писах,но защо не еполучено незнам.Затова сега ще ти дам акъл без пари:
1.За контейнерите за разделно събиране на отпадъците трябва да пишете на кмета на общината и до фирмите които се занимават с разделното събиране в района.Просто трябва малко проучване по въпроса.
2.Колкото за дървесните отпадъци можете да потърсите фирмите,които произвеждат брикети от такива отпадъци.Освен това можете да помислите вие да произвеждате такиво брикети и ще получите безотпадна технология.
Пожелавам УСПЕХ!!!!!!
12.08.2007 :: 21:01 :: от stefka grigorova
#19
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
Добавям за jorji още малко информация:може да се свържат с "Ерато Холдинг"АД които произвеждат отоплителни пиролизни котли,които използват като горива биомаса от рода на дървесни стружки,трески, пелети и слама.В зависимост от количеството отпадъчни материали можете и да се отоплявате с такова гориво,т.е. биомаса.
13.08.2007 :: 13:41 :: от jorji
#20
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
лагодаря ти за споделените идеи
относно кошовете мисля, че е малко рано за молби до градската оправа, тъй като строежа още не е готов. но все пак вече поне знам откъде да започна

колкото до триците и отпадната дървесина, мога да ти кажа, че и този вариант съм си го мислил, още повече, че в близост до пловдив сега строят голям завод за произвеждане на така наречените екобрикети... но там пък проблема е че отпадъците трябва да са напълно чисти от лепила, лакове и прочие, а по някога това не е възможно. ще се свържем с хората, ще видим какви са възможностите.

ние отопляваме къщата си и сегашния цех в който работим, с част от отпадната дървесина, но пак не можем да я изразходваме и се трупа...
23.08.2007 :: 16:59 :: от Denski
#21
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
Гоичка, какво имате предвид? Дайте малко инфо!
21.11.2007 :: 20:53 :: от liliya
#22
Re: Зелен, по-зелен, най-зелен
А ние живеем извън Столицата... Вижте какво чудничко писмо получих от нашия (тогава кандидат-) кмет на 31 Октомври:
http://www.photoblog.com/mysamokov/
Колко хилядолетия са нужни, за да стъпим в ЦивилизациАта?!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg