Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.08.2007

Кметски въпросник

от Мартин Русков :: Коментари (69) :: (11295 прочитания)

Мислят ли нашите кандидат-кметове за засаждане на дървета, подобряване на обществения транспорт, енергия от възобновяеми източници, намаляване на парниковите газове? Хайде да ги попитаме.
В едно демократично общество, за разлика от тоталитарното, политиката не се прави от партийните лидери, а от обикновените граждани. Политиците само ни представят в държавното управление. Напоследък имаше доста протести. Те показаха, че можем да променим политиката, да обърнем конкретни несправедливи решения, но те не могат да изградят стратегия за дългосрочно развитие, каквато всъщност ни трябва. Важен е нашият ангажимент от самото начало – това, което наричат обществен договор и контрол на качеството на политиката.

Какво следва от това? Да вкараме зелените инициативи активно в политиката. В Горичка тръгнахме от идеята да подготвим по 15 въпроса за кандидатите за кметове в 15 големи града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен, Стара Загора, Благоевград, Габрово, Хасково, Перник, Севлиево, Кърджали, Смолян, Велико Търново. Целта е от една страна да накараме кандидатите и техните екипи да заявят публично еко визията си (дръвчета, парникови емисии, каквото друго сметнат за важно) и в същото време да привлечем вниманието им към това, на което му се вика „зелена политика”. По света зелената политика вече не е работа само на Зелената партия, напротив, всяка политическа сила си има зелена платформа. Толкова наболели са проблемите.

В политиката, както и навсякъде в живота, всеки си има точно определена сфера от отговорности. И точно от кметовете зависи решаването на много регионални проблеми. Кметовете са и най-близо до конкретните проблеми на местата, където живеем.

Българските политици (както професионалните, така и голяма част от хората) се занимават с неща като децентрализация, корупция, манипулация и национална сигурност. Междувременно обаче проблемите на средата, в която живеем, се изострят. Проблеми като безразборното презастрояване, унищожаването на зелените площи, изхвърлянето на неконтролируеми количества отпадъци, индустриалното замърсяване...

Един сигурен начин да накараме политиците да забележат всичко това е да поискаме от тях да се включат в дебат по тези теми. Такъв дебат може да повдигне всеки от нас. Всеки може да зададе въпросите, които го интересуват, на професионалните политици и да разпространи в обществото това, което е извлякъл.

Думите в политиката имат огромно значение. Професионалните политици имат нужда от общественото доверие, за да могат да бъдат нечии представители. За да се сдобият с това доверие, преди избори те правят проекти за управленски програми, които ние можем да подкрепим (или отхвърлим) с увереността, че тези програми ще бъдат изпълнени. Всеки има нужда от ясна визия как ще се развива политическата среда през следващия един мандат, за да може от своя страна да планира собствения си обществено-икономически живот. Естествено е да искаме в края на мандата да видим развитие по проблема, който е тежал на предишните избори. Когато не сме доволни, ние имаме пълни основания да си потърсим по-добър представител.

В България много хора се отчайват и се отказват от правото си на избор. Те не търсят разлика между политиците. Още Алеко Константинов се възмущава от това като слага думите "Маскари са до един!" в устата на Бай Ганьо. А както и другите хора, така и политиците не могат да бъдат напълно еднакви. Въпрос на желание е преди избори човек да се поинтересува от кандидатите и да избере този от тях, в който има най-голямо доверие и който е най-компетентен за конкретните проблеми. Въпрос на воля е човек да не се отказва да отстоява позициите си дори, когато неговият кандидат не спечели на тези избори.

И пак към въпросника и към нещо, с което всеки от вас може да ни помогне. С въпроси.


С други думи, задайте зелените си въпроси към кандидат-кметовете, а ние ще имаме грижата да ги обобщим и включим във въпросника.  После ще го разпратим и ще чакаме отговори. Ще ви държим в течение за резултатите. Нали целта е да спасим планетата, за да можем да продължим да живеем на нея и след още няколко кметски мандата.

Пишете до Горичка или просто сложете коментари тук.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (69)

08.08.2007 :: 09:17 :: от Марина Недева
#1
Re: Кметски въпросник
Ние ще питаме, а те ще ни отговорят ли? ;)
08.08.2007 :: 09:19 :: от Марина Недева
#2
Re: Кметски въпросник
Бойко Борисов иска да въведе такса за влизане в града с автомобил. Това видяхте ли го? http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=364754
08.08.2007 :: 10:29 :: от mapto
#3
Re: Кметски въпросник
С тези въпроси искаме от една страна да ги накараме да заявят публично как смятат да подходят към конкретните проблеми, но в същото време и да привлечем вниманието им към зелената политика. Вярваме, че като поставим въпросите ще ги накараме да се замислят за темите, които засягат средата около нас и ще привлечем фокуса им към проблемите, които я заплашват. Ние знаем, че някои от тях може изобщо да не ни обърнат внимание, че други може да не отговорят сериозно, че трети могат да се опитат да ни излъжат. Но знаем също така, че каквото и да направят, то ще ни помогне занапред да взимаме по-правилни решения, когато избираме нашите управляващи.
08.08.2007 :: 10:46 :: от woods
#4
Re: Кметски въпросник
Значи фирмите няма да плащат, а хората, които живеят в центъра, ще плащат "разумна цена"...
08.08.2007 :: 13:28 :: от Dessie
#5
Въпроси не само към кметовете
Как си обяснявате появата на торнадо в България?
Какви са причините за появата му?
Ще има ли други?
Простете невежството ми, но след трагедията вчера, причинена от наводненията в Цар Калоян някак си остана на заден план новината за появилото се торнадо. Аз лично не бях чувала за торнадо в България. Някак си го свързвам с Щатите и то южните.
Въпрос към Горичка - Как да помогнем на хората в Цар Калоян?
08.08.2007 :: 14:17 :: от krem
#6
Re: Кметски въпросник
И мен новината за торнадото много ме уплаши. И никой от познатите ми не и обърна внимание и медиите я претупаха между другото.
Торнадо в България!!!!!!
Трябва ли да убие хора и да отнесе няколко къщи за да се стреснат хората. Сега е било малко и над язовира, а следващият път? Страшно е, че дори се е появило на наша територия. Но не се учудвам. Тези дни климата е точно тропически - адски жеги и след през дъждовния период. Торнадото върви с тях.
А по телевизията показват като любопитна новина как някакъв човек в България отглежда кивита!!!
Браво на човека, но ... в България вече могат да се отглеждат кивита!!!! Чакаме камилите от сахара да мигрират насам, следвайки скорпионите, които вече дойдоха. Бъдещето ми изглежда страшно.
08.08.2007 :: 14:41 :: от krem
#7
Re: Кметски въпросник
За въпросника

Живея в София - мисля, че няма нужда от жокери, всички знаем за какво става дума!!! Въпросите са ясни. София е една мръсна грозна столица, срам за всички ни. И не искам да слушам, че пари нямало, как по-малките градове намират и си имат и паркове и алеи с цветя и всичко... Толкова много може да се направи.

Мъжът ми е от Варна и самата аз живях там доста години, имам отношение. Въпросите за застрояването са ясни ....
Някой ми каза, че от ХЕИ мислели да обявят градските плажове опасни за здравето, поради замърсяването.
Но за там мога да кажа и, че виждам много положителни неща и то от няколко години насам - парка, алеите с цветя, алеята към входа на Морската. Не ме интересува с пари на коя партия са се случили тези неща. Браво.

Родом съм от Силистра и за там имам какво да кажа. За самия град само хубаво. Това е малък град, който навремето е бъл пълен с млади хора, но покрай обгазяването от Румъния и също така липсата на университети всички млади способни хора си тръгнаха и града замря. Това е лошото.
Хубавото е че този малък град намери пари да си поддържа парка, а само какъв красив парк има, нямате представа. Алеи с цветя, пейки, фонтани...

Един от богаташите на града построи на Дунава петзвезден хотел и вместо да направи всичко наоколо в бетон, той засади алеи с цветя не само пред хотела, а и в района на парка около него. Евала. Не ме интересува чии пари върти, щом прави нещо хубаво и за града.

Въпросите ми са към областната администрация там.
Чувала съм, че още по времето на предшественика на Тодор Живков са засадени пояси с дървета между нивите, на определено растояние в цяла Добруджа. Направено е планирано и централизирано с правителствено решение с една единствена цел - да привличат дъжд!!!! Помня ги от детството си. На около всеки 500-1000 м път по шосето покрай нивите и пояс дървета 20-50 м. широк.
Познайте какво се случи, когато върнаха земите на хората. Тези пояси ги няма. Изобщо. Изсечени и продадени до последното дърво.
Сега там не пада капка дъжд с месеци. Реколтата изгаря.
А ако част от дъжда отиваше натам, нямаше да се излива всичкия на едно място и да има наводнения на едно място, а там да се молят хората за дъжд.

Никога не съм чувала някой да обсъжда, коментира, мисли по този въпрос!!!
08.08.2007 :: 19:56 :: от stefka grigorova
#8
Re: Кметски въпросник
Искам да кажа,че в градоустройственият план на София е предвидено уплътнено строителство покрай Цариградско шосе от края на прака посока Младост в целия к-с Изток да се уплътни застрояването и то в зелените площи между блоковете.Така че на живеещите на Цариградско шосе освен изпаренията от магистралата няма да има и зеленина.Тя засега макар и малко пречиства газовете от преминаващите коли,а след това разпродадените зелени площи ще се застроят с високи сгради,а може и небостръргачи, защото нашите кметове си падат грандомани.Така, че най-добре е бъдещият кмет да се ангажира да не се премахват зелените площи покрай Цариградско шосе за да има въздух не само за нас а и за нашите деца и внуци.
08.08.2007 :: 23:35 :: от jmryts
#9
Re: Кметски въпросник
В моя град строежите никнат като гъби. Най-големият ми страх е, че малкото останали градинки ще изчезнат под ударите на строителството. Да не говоря какво строителство само - на една пряка от блока ми наскоро бе построена голяма кооперация. Въобще няма да споменавам, че не е измазана, но у наистина ужасяващо, че около нея не е почистено! Боклуците, изхвърлени там по време процеса на строенето продължават да "красят" околността и сега. Някой трябва да държи фирмите отговорни за качеството на строежите (освен, че се виждат тухлите, има и дупки) и за почистването на района наоколо.
Друг проблем, поне за мен, е липсата на кофи за разделно събиране на отпадъците в близост до моя дом. В града вече има много, но те са на публични, видни места (както тези на Витошка). Вярно, че така хората, които се разхождат по центъра ще могат да си изхвърлят отпадъците разделно, но според мен има и известна доза показност. Много по-практично би било да сложат повече таква кофи по махалите и кварталите. Най-близките ми кофи са на пет минути пеша. Аз може и да имам упоритостта и желанието да си нося боклука до там, но никой друг от семейството ми не е "за" идеята, а и съм сигурен, че и съседите ми смятат така.
Ако се сетя за още нещо - ще пиша отново!
08.08.2007 :: 23:38 :: от jmryts
#10
Торнадо
Аз пък не чувам за първи път за торнадо в България. Чувам за трети. Едното беше някъде при София.
09.08.2007 :: 10:13 :: от stefka grigorova
#11
Re: Кметски въпросник
Искам да добавя за кметският въпросник,че кмета да го задължим да отстоява защитата на зелените площи и засаждането на нови дървета,но да се грижи и за обезшумяването на големите транспортно натоварени улици както го правят в Европата и Япония и на други места по света.Да се ангажира с ремонт не само на голямите транспортни артерии ,но и с ремонта на вътрешните улици в комплексите. Отдават се терени за строителство на голямите молове и търговски вериги, столицата си остава най-мръсният и неугледен град в България.Ако се сетя още нещо ще го напиша.
09.08.2007 :: 11:13 :: от silvia
#12
Re: Кметски въпросник
Имам чувството, че ви убягва една малка, но съществена подробност от тази статия "С други думи, задайте зелените си въпроси към кандидат-кметовете"
Та в тази връзка, моят въпрос към кандидат кметовете е: Какъв е вашият личен принос към опазване на природата и нейните блага? Какво правите в къщи, за да спестявате вода и енергия? Изхвърляте ли си разделно боклука?
Смятам, че личният принос е много важен, защото човек първо започва да действа от дома си, а направил ли е това, то няма как да остане равнодушен към това, което се случва в града и държавата ни.
09.08.2007 :: 11:42 :: от krem
#13
Re: Кметски въпросник
Колкото и да е важен личният принос, за хората с власт е важен глобалният.
За това им се дава власт. Каква е ползата, че кмета си изхвърля боклука разделно ако одобрява засрояване в градинките и не прави нищо за парковете????!!!
Личният принос е за нас, защото само това можем да направим засега. Личен принос е да притискаме тези хора да правят големите промени.
В нещата, които сме споделили се съдържат много теми за дискутиране, техническото оформяне като въпроси е най-лесната работа.

09.08.2007 :: 11:59 :: от krem
#14
Re: Кметски въпросник
Не знаех, че не е първото торнадо в Бг. Еми супер, зачестяват.


А за кофите за боклук си имам едно мое мнение, до което стигнах, като се замислих... за съжаление.

Фактите:
Кофите се слагат на видни места (Витошка), но не и на удобни за хората, например пред всеки блок, както е с другите.

След като установих една сутрин, с торбичка пластмаса в ръка, че жълтата кофа е изчезнала от обичайното си място (на 5 мин. от блока ми) и не се виждаше никъде в съседните улички аз прекарах сутринта си да намеря контакт с фирмата и да ги информирам.
Какво установих - фирмите са три и на никоя не и пукаше особено!!! Пълна незаинтересованост.

Прави се някаква безумна медийна реклама по най-скъпите телевизии (да кажем ок, да информират хората, но...) и тя е абсолютно неразбираема. Някакви хора с цветни тениски подскачат до някакви кофи и нито дума обяснение. За това са хвърлени МНОГО пари. Някакви разяснения кое къде се изхвърля, защо трябва да се изхвърля разделно, защо се прави това... и т.н. НЕ!!! Аз знам, но баба ми например - едва ли. Пенсионерката съседка също. И да разбере - кофата е далече от къщи. Някои от тези хора са съвести и ако им се обясни, ще разберат, но кой да им обясни, те нямат компютър и интернет в къщи!

Изводите, които си направих за себе си (дано не съм права):

Усвояват се някакви европейски фондове предоставени за да се организира разделно събиране в България. Фирмите ти интересува да имат тук-там разделни кофи, на видими за всички места разбира се, които да покажат и отчетат като реални резултати, да отчетат някаква медийна кампания - ето по най-гледаните телевизии, направили са, ето сметката скъпи ЕС. И толкова.
Ето има кофи на Витошка, всички знаят къде е това, достъпа свободен за разделното събиране. Хората видяха по телевизията шарените кофи, вече знаят. Отчета е перфектен, дайте ни парите и всичко е на шест.
Пак казвам, дано да греша, но все си мисля, че с 3 действащи фирми разделни контейнери трябва да има до всеки общ.
10.08.2007 :: 01:46 :: от xbizzit
#15
Re: Кметски въпросник
Аз живея в Студ. град и там има на едно място, под 14 блок мисля 3-4 зелени контеинера строени един до друг..доста далеч от най близкия блок..Ами така им било удобно на хората, така ги сложили..Далеч съм от убеждението,че тези които се грижат за тях, т.е. буквално ги "обслужват", имат някакво екологично самосъзнание...Но това е друга тема...Шото хем искаме всичко да е наред, хем само си стоим отгоре и мърдим ли, мъдрим...какво му пука на някой си там, без значение, циганин, българин, турчин или който и да е за нашите главоблъсканици и дискусии..не всички имат това самосъзнание, това е проблема..А то трябва да се, да се предизвика, да се "инсталира" в хората..и не само в хора с едно, две висши..А във всички..И от най-малките до най-старите...Понеже за сега като гледам за повечето хора тва "екологично мислене" си е поредната..."изгъзица"...Да..трябва да се докаже безусловно на всички за кво става въпрос и как вече наистина, ама наистина не можем да продължаваме така....в глобален аспект...А за мръсотията, всички я виждаме...Политиците обаче, при едно че "всичките са маскари", са си и по своемо умно и предвидливо племе...не с дръг умисъл, ами за това как най-лесно биха ни влезли под кожата и в сърцата...тикайки ни в ръцете правилната бюлетинка...Та те, тея хорица, ще се досетят за тая казуа мисля, понеже все пове4е и повече млади хора се заангажирват с нея, няма как да ни пренебрегват,, все пак ние ставаме все по съществена част от обществото. В чисто количествен план...И за това, вярвам ще се породят некви "зелени идейки"..Колко обаче ще бъдат искрени хората които ни ги издигат...и подхвърлят към нас като червей на кука?...Е това вече няма как да знам...Само мога да кажа, че истински известните, популярни политици просто...знаят как да си играят картите, така че винаги да печелят...Ако печелеха другите, те неминуемо щяха да губят...Това е като в хазарта..няма как всички да печелят и безнеса да просъществува дълго...и все пак, все пак искам да бъда оптимист и да вярвам, че все някаде там в дъното на някоя партийна йерархийна система, има човек готов да се бори искрено за тази кауза, защото вярва в нея...Дали обаче този човек ще изплува и ще заслужи доверието на съпартийниците си е съвсем друга тема...Нищо..вместо нашия човек ще изплуват други...От този тип, дето винаги успяват...И обещават най-много. И говорят толкова сладко, сладко...Как да не им повярва човек?...
10.08.2007 :: 09:53 :: от Dessie
#16
Ето и няколко конкретни въпроса:
1. Знаете ли какво е компостиране?
2. Имате ли намерение да изградите общински компостери? (В Швейцария и Холандия имало)
3. Какви поощрителни мерки смятате да вземете, за да насърчите гражданите да събират разделно отпадъците си и да компостират?
4. Смятате ли, че данъчните облекчения и намаляването на такса смет ще бъдат ефективни мерки, за да се активизира населението в действителното прилагане на мерките за опазване на околната среда?
5. Вярно ли е, че към настоящия момент, разделно събраните отпадъци се извозват на сметищата?
6. Какви мерки бихте предприели за осъществяването на прозрачност в дейността на фирмите, ангажирани с почистването и разделното събиране на отпадъци?
7. Какви мерки ще предприемете за ангажиране на населението с проблемите на опазване на околната среда? Ще създадете ли заетост в тази сфера?
8. Какви задължения ще предвидите за големите инвеститори в града, които да подобрят микроклимата в града? (имам предвид - като се дават на големи и богати инвеститори, например обекти за строителство, вместо да се вземат рушвети - да им се вменяват задължения - например - да осигурят средства за залесяването на 1 дка гора от изгорелите през лятото - само давам пример)
9. Какви мерки предвиждате за поощряване на търговията с екологични и биологични стоки и храни?
10.Как си представяте града през 2011 г.?
10.08.2007 :: 09:56 :: от Dessie
#17
... и още
11. Какво конкретно бихте сторили за да поощрите земеделските производители в района да отглеждат био култури, а фермерите - биологично чисти меса?
12. Ще обявите ли града и региона в зона, свободна от ГМО?
13. Знаете ли какво са ГМО?
10.08.2007 :: 10:32 :: от krem
#18
Re: Кметски въпросник
малко "Софийски" въпроси
14.Наясно ли сте, че мерките които се взимат в Европейските столици за облекчаване на трафика са абсолютно противоположни на това, което се прави тук? Знаете ли, че там се насърчават и стимулират пешеходците и колоездачите?
15.Знаете ли колко велосипедни алеи има в София? А колко в Берлин например?
16. Какви мерки ще вземете за облекчаване на трафика в града? Кога ще се инвестира в създаването на повече пешеходни и велосипедни алеи, като част от тези мерки, както е във всички по-големи Европейски градове?
17.До кога в някои части на София да си пешеходец ще е равно на самоубиец?
18.До кога на някои булеварди пешеходците трябма да вървят половин километър, за да стигнат до подлез и да пресекат правилно?
19.Кога подлеза пред Централа автогара ще бъде безопасен и използваем?
20.Кога ще бъде поставено осветление и пейки в парковете?
21.Знаете ли, че най-лошите и неподържани паркове в цяла България са в София?
22.Защо вече няма градски транспорт да парк Витоша?
23.Кога колите които карат в лентата на градският транспорт ще бъдат системно следени и глобявани, като част от това да се гарантира на неговата бързина и удобство и така да се стимулира ползването му като мярка за облекчаване на трафика.
10.08.2007 :: 10:40 :: от krem
#19
Re: Кметски въпросник
малко "Софийски" въпроси
14.Наясно ли сте, че мерките които се взимат в Европейските столици за облекчаване на трафика са абсолютно противоположни на това, което се прави тук? Знаете ли, че там се насърчават и стимулират пешеходците и колоездачите?
15.Знаете ли колко велосипедни алеи има в София? А колко в Берлин например?
16. Какви мерки ще вземете за облекчаване на трафика в града? Кога ще се инвестира в създаването на повече пешеходни и велосипедни алеи, като част от тези мерки, както е във всички по-големи Европейски градове?
17.До кога в някои части на София да си пешеходец ще е равно на самоубиец?
18.До кога на някои булеварди пешеходците трябма да вървят половин километър, за да стигнат до подлез и да пресекат правилно?
19.Кога подлеза пред Централа автогара ще бъде безопасен и използваем?
20.Кога ще бъде поставено осветление и пейки в парковете?
21.Знаете ли, че най-лошите и неподържани паркове в цяла България са в София?
22.Защо вече няма градски транспорт да парк Витоша?
23.Кога колите които карат в лентата на градският транспорт ще бъдат системно следени и глобявани, като част от това да се гарантира на неговата бързина и удобство и така да се стимулира ползването му като мярка за облекчаване на трафика.
10.08.2007 :: 10:49 :: от krem
#20
Re: Кметски въпросник
24.Кога ще задължите строителните инвеститори да поддържат някакво озеленяване около обществените сгради, които строят, определено процентно, според големината на сградата. (молове, офис сгради и т.н.)
25.Какво ще направите за ужасната, изсъхнала и без дървета земя зад мол "София сити сентър", която се води част от Южен парк?
10.08.2007 :: 11:00 :: от krem
#21
Re: Кметски въпросник
26.Пуснахте фонтаните пред НДК, но кога ще оправите и градинките за да добие мястото наистина представителен вид? Защо не се дейстна и тук както направиха във Варна на бул. Сливница (входа на Морската градина) - посадиха се дървета, направиха се цветни алеи, сложиха се нови пейки и улично осветление? Площада пред НДК по-малко посещаван ли е не само от Софхиянци, но и от гости на града от цял свят. Така ли трябва да изглежда центъра на столицата на България?
27.Срам ли ви е когато развеждате чуждите гости и им показвате София?
28.До кога ще се оправдавате, че в София няма пари за поддръжка на паркове и цветни алеи, другите по-малки градове от къде намират пари за това?
10.08.2007 :: 11:06 :: от krem
#22
ОХ
много е досадно това с пускането на коментари по два пъти, моля оправете го
10.08.2007 :: 13:02 :: от stefka grigorova
#23
Re: Кметски въпросник

Продължавам с номерацията на krem:
29.Ще запази ли кмета озеленяването създавано от 50 години в к-сИзток ,от ул. Незабравка до автозервиз "Изток"?
30.Ще се изградят ли необходимия брой градси тоалетни на глава от населението на столицата по европейски стандарт?(Нали сме вече в Европа?)
31.Като се хвърлиха толкова много пари за реконструкцията на Централна гара(пари на софиянци), има ли отговорни ЧОВЕЦИ,които да се грижат за чистотата около нея и подръжка на осветлението?
32.Какво предвижда бъдещият кмет,след закриването на пенсионерските клубове,за социализирането на хората в пенсионна възраст?
10.08.2007 :: 15:33 :: от Dessie
#24
радвам се, че номерацията върви във възходящ ред ;-)
Стефка, Крем, кога ще се запознаем - супер сте!!!
Толкова се зарадвах, че от сутринта номера на отговорите е нарастнал, продължавайте - ще бием някой рекорд!!!
10.08.2007 :: 15:34 :: от Dessie
#25
рекорд
... само да не е за най-много зададени въпроси без отговор :-(
10.08.2007 :: 15:58 :: от Dessie
#26
рекорд
... само да не е за най-много зададени въпроси без отговор :-(
10.08.2007 :: 16:30 :: от eligrane
#27
Re: Кметски въпросник
Здравейте.

Аз съм от София и от известно време се занимавам заедно с още няколко души по това да борим общината за велоалеи. Според мен трябва много бързо да се направят велоалеи, които хем ще свършат работата си (по-чист въздух, по-здрави хора, по-малко вредни емисии), ами и ще допринесат за частичното решаване на проблемите с трафика.
Да ама не.
Бих искала да ви помоля да попитате общинарите защо сега, след като поправят редица булеварди в София и по това личи, че имат необходимото финансиране, не начертаят/обособят и велалеи?
Знаете ли, че по принцип винаги се оправдават с финансирането, или липсата на такова? Но в случай, че вече има заделени средства за ремонт, средствата необходими за велоалеи са незначителни, т.е. в много от случаите могат да се покрият с тези за ремонта. Надявам се това, което исках да кажа, да стана ясно.
Много е важно да имаме велоалеи!

До скоро и благодаря :)
10.08.2007 :: 16:51 :: от jorji
#28
Re: Кметски въпросник
".. само да не е за най-много зададени въпроси без отговор :-( "

хахаха именно (:
10.08.2007 :: 17:29 :: от krem
#29
Re: Кметски въпросник
Dessie само се обади като имаш път насам (разбрах, че си от Пловдив)

Днес тръгнах да напиша 1-2 въпроса и като набрах скорост...
Надявам се въпросите да не останат без отговор, за това разчитаме на екипа на горичка.

Знам, че по някои дискусии само "си чешем езиците", но и от това има полза, повярвайте!
Аз открих горичка наскоро, когато излезе зеленият брой на списание 1.
Толкова много неща научих оттогава, целият светоглед ми се промени. тепърва започвам да прилагам някои неща в ежедневието си, а имам идеи за толкова много още. В малкото обменен опит в коментарите също съм намерила ценни идеи.
Така, че е важно според мен да продължаваме да коментираме и да привлечем повече хора тук
има много хора, които не пишат, но четат.

Извинете ме за офтопика и в тази връзка да кажа - хей, горичка, искаме си форума вече!!!! :)))))))))
10.08.2007 :: 18:11 :: от Dessie
#30
идвам в София
Ето обаждам се, утре идвам в София, в четвъртък или петък на другата седмица - пак ще идвам. Е-mail dddb@abv.bg .
Наистина, къде е форума?
10.08.2007 :: 18:31 :: от stefka grigorova
#31
Re: Кметски въпросник
Продължавам с номерацията:
33.Бъдещият кмет ще се ангажира ли с обновяването на детските площадки в София?(на някои от тях оборудвенето от преди 30-40 години,тежки,стоманени и грозни).Даже преди години имаше смъртни случаи с дечица и никой не беше виновен.
34.Какво е отношението към алтернативните енергийни източници?Ако някой предприемчив столичанин реши да проивежда ток на покрива на блока и иска да го продава на държавата общината ще му съдейства ли?
35.Кога столицата ще се почиства през нощта с машини и когато сутрин хората тръгнат на работа улиците да светят ?
36.Ще се решат ли проблемите с топлофикацията в София?
Смятам да продължа с въпросите към бъдещият кмет,но лошото е че като вървя по софийските улици въпросите бъкат в главата ми ,освен да си нося лист и химикалка и да си ги записвам.
А колкото до това,че си чешем езиците,може и да е така,но се надявам Горичка да съдейства всички зададени въпроси от нас да стигнат до кандидат-кметовете,защото започва предизборната кампания.
37.Да се предвидят средства за почистване на коритата на преминаващите през София реки.
11.08.2007 :: 12:24 :: от woods
#32
Re: Кметски въпросник

Да се премахнат кофите за смесено събиране на отпадъците и на тяхно място да се поставят по няколко кофи, които да бъдат заградени, ако трябва и охранявани, и поддържани чисти. Всяка свободна сива площ да бъде превърната в зелена, като се посадят дървета, а ако не може поне трева и цветя. Да се мият улиците и да се направят паркинги за да няма коли паркирани на улицата или на тротоара. Дотук работа за две седмици.

Да се започнат мащабни проекти, обвързани със срокове:

-- разширяване създаване на железопътен транспорт в града - подземен или надземен, който да свързва по-важните крайни точки с центъра - не само Люлин и Младост, а примерно Княжево, Овча Купел, Връбница, Дружба, Витоша, Студентски град, Подуяне да имат връзка със станция на метрото, определена като централна - примерно тази на университета. Свързването да започне от най-населените райони в низходящ ред.

-- Вкарване на част от пътната мрежа под земята - по този начин ще бъде променен цялостният облик на София, като над новосъздадените шосета ще има площи и градинки, засадени с трева и цветя, и пешеходците няма да бъдат обвързани със замърсяването и загрозяването от страна на автомобилните пътища

Още работа за пет минути:

-- Създаване на светофари на всички места, където пресичат хора, независимо от удобството на водачите на превозни средства и въвеждане на средства за спазване на законите за движение по пътищата - ограничаване на скоростта, с която се движат автомобилите, до оптималните безопасни норми.
-- Промяна на режима на светофарите - вместо да се поддържат равни интервали, през които вървят коли или хора, всеки светофар да свети постоянно в червено, а когато пешеходец натисне бутона за пресичане да поддържа зелена светлина докато всички пешеходци преминат на отсрещното платно, изчакани търпеливо от автомобилистите.

Още сериозна работа:

-- Създаване на велопътища, свързващи всички крайни точки на града с центъра и всички по-важни места в центъра и създаване на максимални удобства за велосипедистите - подлези и надлези през автомобилните пътища, за да не се налага велосипедистите да се конкурират с автомобилистите.

...

-- Поддържане на паркове и градини и създаване на нови където е възможно

Най-сериозният проблем, който тревожи всеки софианец и озадачава всеки чужденец, който разбере за него: РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА С БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА!!!

-- Създаване на приюти, където животните получават всички най-добри грижи в следващите петнадесетина, или колкото са необходими, години. (При стриктен контрол над служителите предвид вероятни злоупотреби и извършване на нехуманни действия над животните с цел открадване на част от средствата, предвидени за грижата за тях)

-- Използване на хуманни методи за превенция на размножаването на животните, за да се предотврати прекомерното напълване на приютите (тук трябва консултация със специалисти, не съм компетентен да напиша точно какви)

Като стана кмет ще измисля и още!
11.08.2007 :: 12:41 :: от woods
#33
Re: Кметски въпросник
Имам чувството че 2/3 от хората които коментират в този сайт са сектанти с промити мозъци за които всичко се изчерпва до разделното събиране на отпадъците!
11.08.2007 :: 12:49 :: от woods
#34
Re: Кметски въпросник
krem, Май само ти си написала смислени въпроси. Иначе зад Сити Сентъра не е зле, но наистина на толкова голяма площ може да се сложи и някое дърво.
11.08.2007 :: 12:58 :: от woods
#35
Re: Кметски въпросник
eligrane, Не е нужно да имаш Велоалея за да си караш колелото. Може да се кара и без велоалеи, включително и в най-екстремни условия, както сега. Велоалеите не бива да са част от улиците, примерно най-дясно платно, защото така не е готино. Аз не искам да си карам колелото на улицата. Освен това по тия улици карат български шофьори, и е твърде вероятно да се получи като с лентата на градския транспорт. Аз от krem научих че има такава, не съм знаел че е предвидена за това.
11.08.2007 :: 13:02 :: от woods
#36
Re: Кметски въпросник
eligrane, И ако има място за три платна, по-добре да има три платна, отколкото две платна и една велоалея, тъй като ако платната са две ще бъдат по-пълни и това ще бъде по-неприятно от липсата на велоалеи не само за автомобилистите, а за всички.
11.08.2007 :: 13:08 :: от woods
#37
Re: Кметски въпросник
stefka grigorova, Понеже казах че само krem пише смислени въпроси, да спомена че и вие сте писали, да не ми се обидите.
11.08.2007 :: 14:07 :: от krem
#38
Re: Кметски въпросник
woods точно миналата събота гледах, май по дискавъри, как във Бостън са построили шосе което е в тунел под града, не помня колко километра беше, но бяха немалко. А на освободеното пространство над него има паркове и цветни градини, това е била една от целите да го направят - повече зелени площи. Предполагам за този проект говориш. За съжаление говореха и за това колко им и струвало, не запомних точно, но май беше около 10 години и много, много милиони долари. Така, че за съжаление, за София това остава в сферата на мечтите зесега и в необозримо бъдеще. Те с едно метро се мотат толкова години...

За въпросите ми за парковете, пешеходците и велодипедистите - ами питах за това, което мен лично ме дразни толкова много. Живея в София, защото тук имам най-добри условия за работа, но смятам, че е ужасен за живеене. Няма по-мръсен град в България.
Както писах вече, не може в столицата да няма един приличен парк. Във Варна се направи толкова много, а да знаете какъв прекрасен парк има в родният ми град Силистра. Приказен е.
Аз нямам кола и когато си купя не искам да я използвам в града. Ползвам градски транспорт, купувам си карта всеки месец и все чакам да се подобри (мечтателка съм явно).
Бях коментирала веднъж, че съм против желанието на мъжа ми да си купи колело и да ходи с него на работа, защото смятам, че така си рискува живота. В София се кара безобразно, затова мисля, че трябва да има велоалеи. Не искам всеки ден да треперя дали някой няма да го блъсне.
...
11.08.2007 :: 19:28 :: от Dessie
#39
eй wooody
Понеже си писал, че само Стефка и Кремена не са "са сектанти с промити мозъци за които всичко се изчерпва до разделното събиране на отпадъците" аз се чувствам лично засегната. Ако не си прочел, върни се по-горе и прочети въпросите ми. Ако не се лъжа те са доста конкретни и обхващат освен разделното събиране на отпадъци (което е до голяма степен в компетенциите не кмета и общинкия съвет), биологичното земеделиие, компостирането, засягам въпроси като избягване на корупционни практики, търговия, а и други, но очевидно не са стигнали до твоето съзнание.
И ПРЕДИ ДА РЕШИШ ДА ОБИЖДАШ НЯКОЙ В ИМПРОВИЗИРАНИЯ НИ ФОРУМ - ПОГЛЕДНИ ПЪРВО СЕБЕ СИ! НЕ ВИДЯХ ДА ЗАДАДЕШ НИТО ЕДИН КОНКРЕТЕН ВЪПРОС!
... И ЗАПОМНИ - БЪЛГАРИЯ НЕ Е СОФИЯ!
И СПРИ ДА МРЪНКАШ И ДА КРИТИКУВАШ - НЕ СИ КАПАЦИТЕТ - ДАНО НИКОГА НЕ СТАНЕШ КМЕТ
АЗ ИДВАМ В СОФИЯ НЯКОЛКО ПЪТИ ГОДИШНО И ОТ ПЪРВИЯ ПЪТ СЕ СЕТИХ ЧЕ ЖЪЛТИТЕ ИВИЦИ, НА КОИТО ПИШЕ BUS СА САМО ЗА АВТОБУСИ, А ТИ ЯВНО ЖИВЕЕШ ТАМ И ОЩЕ НЕ СИ СЕ СВЕТНАЛ! БРАВО НА ТЕБ, УМНИКО! ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ НИКОГА НЕ СИ ЧЕЛ И ЧАСТ ОТ ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА. ЧАКАМ ИЗВИНЕНИЕ
11.08.2007 :: 23:54 :: от woods
#40
Re: Кметски въпросник
Не заслужаваш извинение :-)
12.08.2007 :: 11:56 :: от woods
#41
Re: Кметски въпросник
krem, Ти говориш за дълги километри, аз говоря да се почне отнякъде. Не съм се интересувал къде има подземни пътища за автомобилите, но вероятно не е само в Бостан, а и на други места където имат проблеми като препълване на града от автомобили и искат да ги решат.
12.08.2007 :: 11:59 :: от woods
#42
Re: Кметски въпросник
*Бостън...
12.08.2007 :: 19:22 :: от stefka grigorova
#43
Re: Кметски въпросник
Здравейте,ПРИЯТЕЛИ!
Радвам се,че всички искаме нещата да се променят към по-добро.Още по-вече се радвам вчера като чух, че ще има нова зелена партия,която ще се бори за всичко това,за което ние си коментираме. Може би трябва всички хора по света да се обединят за спасяването на планетата ЗЕМЯ,защото учените предупруждават,че планетата може да се справи сама с проблемите,които ние хората й причиняваме до 2009 година.След това започва да загива.
Така,че приятели просто няма време за отлагане!!!!!!
13.08.2007 :: 09:31 :: от mapto
#44
Re: Кметски въпросник
Радвам се, че дискусията тук е толкова оживена. Моля ви, продължавайте и ще съберем въпросник за чудо и приказ. Нормално е да има различия между представите на хората, важно е това да не ни пречи да общуваме свободно.
Иначе за зелената партия, аз бих ви посъветвал преди да тръгнете да ги подкрепяте да се поинтересувате каква им е платформата, как искат да решат наболели проблеми (не само зелени), кои са хората, които я правят. С интернет не е трудно човек да се информира и да прецени кои източници са достоверни. Внимавайте кого подкрепяте, защото от това зависи бъдещето тук в България...
13.08.2007 :: 09:40 :: от Dessie
#45
Извинявам се на участницити във "форума" за #39
и продължавам с въпросите:
38. Защо масово се асфалират улици и градинки, непосредствено преди избори?
39. Какво мислите за инициативата на Горичка "Подари дръвче"? Бихте ли се зарадвал/а на такъв подарък?
13.08.2007 :: 16:07 :: от stefka grigorova
#46
Re: Кметски въпросник
Понеже днес ми се наложи да ходя до гр.Банкя,квартала в който живее настоящият кмет Бойко Борисов искам да продължа с кметския въпросник.Продължавам номерацията:
40.Забелязал ли е г-н Борисов прибирайки се в къщи,че половината от пътните знаци са скрити в дърветата и не се виждат от шофьорите?
41.Нека г-н Борисов се понапъне да помисли и да каже колко обществени тоалетни има в гр.Банкя(който е и курортен град),където човек може да влезе и безплатно да се облекчи?
42.За коя година столична община ще предвиди средства да укрепи коритото на реката,която преминава през гр.Банкя и подкопава брега на парцелите покрай които преминава и в един прекрасен ден ще има и свлечени къщи в реката по вина на общината?
43.Кога софийската община ще започне да изпълнява съвестно поетите ангажименти пред столичани? Пример ще посоча:всеки може да види обозначената велоалея на тротоара покрай градината на НДК на бул.Витоша.Тя е направена за да се отбие номера и отчете дейност.
44.Общината трябва да предвиди
знак на сфетофарните уредби за велосипедисти и рисунка на самата велоалея.
45.Грижата за децата и майките се вижда и от вниманието към тях.Там където има увеличено преминаване на майки с колички,също трябва да се обособят алеи с обозначение,че предимство имат майките с колички с изрисуван знак на алеята.
13.08.2007 :: 16:46 :: от Dessie
#47
Re: Кметски въпросник
46. Какви конкретни мерки ще предприемете за оптимизирането на градския транспорт?
47. Засаждали ли сте дръвче до сега през живота си?
13.08.2007 :: 23:05 :: от gerimira
#48
Re: Кметски въпросник
Ami moite vaprosi sa sa6tite kato na drugite no 6te gi napi6a. Za6to ne se zasajdat navsiakade kadeto ima prazno miasto drav4eta? Za6to niama v moia kvartal kofi za razdelno sabirane, i se nalaga da si gi izvozvam s kolata do Vito6ka poneje tam rabotia? Za6to v Sofia stava vse po-palno i po-palno s koli i trafika sega ot septemvri 6te stane ad?
Za6to nikoi ne kontrolira vnosa na stari zamarsiava6ti koli? Za6to navsiakade e zapo4nalo takova zastroiavane s sgradi 4e 4ak sviat da ti se zavie , se4at se darveta masovo? Za6to niakoi ne pomisli toia iazovir Iskar 6te poeme li tolkova priijda6ti novi xora da jiveiat v Sofia dali niama da imame rejim na vodata niakoi den? Kakto kaza Boiko Borisov o6te malko i ciala Balgaria 6te iska da jivee v Sofia.Za6to ne se napravi centara na Sofia platen i da stane samo za pe6exodci, az iskam da xodia s kolelo na rabota i niama ot kade da mina ot koli a i galta6 gazovete. Za6to ne se zabrani prodavaneto na nailonovi torbi? Za6to predi pokrai 6osetata ima6e zasadeni darveta a sega gi niama? Za6to v centara se dvijat kamioni balva6ti 4eren pu6ek? I za6to ne se spirat koli ot dvijenie na koito ot auspuxa im izliza 4eren pu6ek? Dokolkoto mi kazaxa poznati v Italia ve4e e zabraneno da kara6 zimata dizelovi i benzinovi koli a samo na gaz i metan. Sa6to se organizirat xaiki i spirat kolite i im izmervat koli4estvito na otdelianite vredni gazove i ako e nad noramata 4ao. Prosto imam kup vaprosi 4e niama da mi stigne ciala ve4er..............
14.08.2007 :: 10:12 :: от stefka grigorova
#49
Re: Кметски въпросник
Всичко свързано с колите и КАТ е изцяло подчинено на голяма корупция и докато тя не се изкорени тези въпроси ще висят във въздуха и няма да се решават.
Аз имам предложение към Горичка: да се регистрира в съда като НАЦИОНАЛНО ЗЕЛЕНО ДВИЖЕНИЕ- ГОРИЧКА и всички членуващи в него да се наричат ГОРЯНИН.Пък след време ако нобере достатъчно инерция може и да влезе в политиката за да отстоява интересите не само на България за чиста природа но и да се свърже с подобни силни движения по света.Защото както вървят нещата нашите политици няма да се обърнат с лице към проблемите на природата.Ще има наводнения,ще има жертви и няма да има виновни.
14.08.2007 :: 10:43 :: от Dessie
#50
Хубава идея
Сигурно всички сте гледали Неудобната истина. В края й имаше няколко послания, които на версията, която гледах не бяха преведени на български и из се постарах.
Но започвам с един друг цитат от филма, който ми е любим:
„Това, което ни докарва белите,
не е това, което не знаем,
а е това, което знаем със сигурност
и то просто не е вярно!”
Марк Твен
Бъдещите поколения със сигурност ще имат повод да се попитат -Какво са си мислели нашите родители? Защо не са се събудили и защо не са направили правилното нещо, когато са имали своя шанс? Длъжни сме да чуем този техен въпрос днес!
Тази климатична криза може да бъде решена!Ето как да започнем с няколко лесни стъпки:
 Отиди на www.climatecrisis.net ;
 Можеш да намалиш своите собствени въглеродни емисии;
 Дори можеш да ги сведеш до нула!
 Купувай енергийно ефикасни електроуреди (клас А), енергоспестяващи електрически крушки и др.;
 Намалете термостата на Вашите уреди за отопление и охлаждане;
 При следващия ремонт се поинтересувай от изолации, които държат хладно през лятото и топло през зимата. Поискай сертификат за енергийна ефективност – предвидени са данъчни облекчения;
 Рециклирай!
 Ако можеш купи си хибридна кола;
 Когато можеш ходи пеш или карай колело;
 Когато можеш използвай влак и масовия транспорт;
 Кажи на родителите си да не разрушават света, в който живееш;
 Ако си родител – присъедини се към децата си, за да запазиш света, в който те ще живеят;
 Премини към възобновяеми енергийни източници;
 Обадете се на вашата електрическа компания, за да разберете дали те предлагат зелена електроенергия от възобновяеми източници;
 Ако отговорят отрицателно-попитайте ги „Защо не?” ;
 Гласувай за лидери, които се борят за разрешаването на тази криза;
 Пишете на парламента;
 Ако те не ви чуят-кандидатирайте се! (ТОВА МИ Е ЛЮБИМО ;-)
 Сади дървета...Много дървета!
 Говори в своята общност, сред колегите и приятелите си по тази тема!
 Обаждай се по радио предавания и пиши на вестници;
 Настоявай страната ти да замрази емисиите на въглероден диоксид!
 Присъедини се към международните усилия за спиране на глобалното затопляне!
 Намали нашата зависимост от вносен петрол! Помагай на фермерите да отглеждат „алкохолни” горива!
 Повиши стандартите си за икономия на гориво - изисквай по-ниски емисии от автомобилите!
 Ако вярваш в молитвите... Ако се молиш - помоли се хората да намерят силата да се променят!
 Една стара африканска поговорка казва „Когато се молиш – мърдай краката си!”
 Препоръчай на всички, които познаваш да гледат филма ”НЕУДОБНАТА ИСТИНА”;
 Научи колкото можеш повече за климатичната криза;
 Приведи знанията си в действия;
 Ние вече знаем всичко, което ни е нужно, за да се справим ефективно с проблема
РЕШЕНИЯТА СА В НАШИТЕ РЪЦЕ!!!
Ал Гор
14.08.2007 :: 11:51 :: от krem
#51
Re: Кметски въпросник
gerimira половината от нещата не са от компетенцията на кмета.
Иначе е хубаво да се зададат тези въпроси до всички управляващи, но някои от нещата засягат доста икономически интереси.
А за колите, за съжаление, сигурно ще се надигне половин България срещу такова решение, защото хората нямат пари за нови коли, а не се отказват от това да имат кола. (това аз не го разбирам, но е така). Някакво решение се опитва да бъде намерено с по-големите такси на старите коли, и то само заради натиска на ЕС. (не съм в течение точно какви такси въведоха всъшност, не съм шофор и съм малко над тези неща, извинете ако бъркам)
Забрана за торбичките и други такива забрани ще дойдат също от ЕС когато влязат там като задължителни за всички.

А въпроса за пренаселеността на София е най-сложният. Какво да се направи? Да наложат жителство? Това ще е диктатура! Слава богу не само нашата Конституция , а и ЕС гарантира свободата на придвижване.
Решението е твърде сложно. Децентрализация на бизнеса. Това е правителствена политика, която трябва ,да се води и следва твърдо с години за да има ефект. Но нашите управляващи не ги вълнуват тези неща. И затова засега, докато хората могат да намерят най-добри условия за работа в големите градове и най-вече София, "цяла България ще иска да дойде тук". Избора пред много хора е натъпкан в някоя квартирка в София, в гаден панелен квартал, далеч от приятели и близки, но с работа или в родния град, в хубаво жилище, близо до роднините, но безработен или на 200 лв. заплата.
Това е положението.
14.08.2007 :: 12:30 :: от mapto
#52
Re: Кметски въпросник
Според мен, а и според други, в България вече има достатъчно партии. Затова вместо да основаваме нова, е по-добре гражданите да се обединяваме около НПО-та като Горичка и с общи усилия да накараме настоящите политици да се замислят за важни теми и да осъзнаят, че от консистентна политика имат интерес най-вече те. Това ще е трудно като се вижда, че някои, независимо какво правят, са винаги във върхушката, но нашето общество постепенно се развива и е въпрос на много малко време да започнем да изразяваме активна и масова нетолерантност към формално доказаните (макар и не от българския съд) престъпници във властта.
14.08.2007 :: 13:07 :: от mapto
#53
Re: Кметски въпросник
Един добър пример е да помогнем сега на хората от Цар Калоян да намерят виновниците (по цялата административна верига) за трагедията, която ги сполетя и да се погрижим, ако не да бъдат осъдени, то поне да бъдат уволнени.
14.08.2007 :: 13:07 :: от krem
#54
Re: Кметски въпросник
mapto това все едно аз съм го казала, формулирал си по най-добрият начин това, което мисля и аз!
14.08.2007 :: 13:12 :: от krem
#55
Re: Кметски въпросник
имах предвид мнение 52, за 53 не съм сигурна
и да уволнят някой, то ще бъде дежурният, който трябва да набедят за да си измият ръцете.
няма да уволнят цялото министерство начело с гиздавата му министърка, нито парламента ще се саморазпусне, защото главен виновник е безхаберната държавна политика. всъшност те много обичат такива бедствия и сега както и при предните наводнения ще прелеят едни средства в собствените си джобчета.
14.08.2007 :: 14:52 :: от Dessie
#56
мнение
Моето мнение е, че трябва активно да се гласува и да се мотивират гражданите да го правят. Това, което става на избори през последните години е направо отчайващо. Непрекъснатият спад на избирателната активност е направо отчайващ.
Логиката да не гласуваш, защото "всички са маскари" е безумна. Но другата по-страшна за мен логика е "ще гласувам за този, макар да знам, че не е читав, но само и само да не дойде онзи". Трябва да спрем този фарс, но аз не знам как. Вече отдавна спрях да навлизам в политически споророве...
14.08.2007 :: 20:16 :: от Eleonora
#57
Re: Кметски въпросник
Леле, колко коментари ;-) не прочетох всички много внимателно така че може и да повтарям някой, но ето още един въпрос за който и да е голям град:

Бихете ли въвели програма за замяната на такситата с хибриди, и програма за замяната на автобусите с "зелени", с по-ниски емисии? Имате ли план за подобна програма/и?

--------------------------

и малко коментари по горните коментари:

Аз съм за веолоалеите. Живея в Кеймбридж (до Бостън, САЩ) и тук алеи много и това ми е голяма радост и уобство. Дори и да има по някой не много коректен шофьор, повечето хора спазват правото ти на път като си имаш лента. Също съм против карането по тротоарите (знам че на много места в БГ това е не въсможно) понеже освен да карам колело обичам и да ходя пеш и не е приятно да те блъсне велосепедист.

За тунелите под земя в Бостън. Видях по горе споменато. Много добра идея, но ако става въпрос за изпълнение, поне тук, вече години работят над този проект, и го наричхат хората The Big Dig :-). Милиони долари, една жена умря миналата година понеже се отлепи и падна върху колата и част от тавана на тунела, и също съдейки по колко се увеличава трафика, докато го завършат пак ще има задръствания от много коли. Та има и добри и лоши страни, но честно казано подобно нещо в БГ още по трудно ще се реализира дори и да е на по малък мащаб. Според мен затварянето на центъра за коли и мнойество вело алеи е много по добра индея, все пак българските градове са по концентрирани и могат по-лесно да взаимстват от градове като Амстердам и други.

И да наистина стига толкова партии. По-добре да са по-малко но да вършат повече работа.
14.08.2007 :: 20:17 :: от Eleonora
#58
Re: Кметски въпросник
Пак имам правописни грешки, извинявам се.
17.08.2007 :: 15:21 :: от stefka grigorova
#59
Re: Кметски въпросник
Смятам,че мога да добавя още еден много важен въпрос към всички кметове,но и към министъра на образованието:
49.Кога и по-какъв начин да се предвиди обучение на подрастващото поколение за опазвоне и грижа към околната среда ?
50.По-голямите ученици да провеждат това обучение като залесяват обезлесените пространства от тяхните родители и като им се разяснява ползата от такива мероприятия.
Защото според мен сегашната младеж(имам предвид учащите) не е посветена какво бъдеще я очаква!
19.08.2007 :: 19:36 :: от Dessie
#60
Супер идея!
Наистина трябва да се започне от децата, всички деца - от детската градина до университета. Не само, че са нашето бъдеще, но са и най-добрите ни учители.
21.08.2007 :: 10:02 :: от woods
#61
Re: Кметски въпросник
Ей, извинила си се! "Участниците във форума" предполагам включва и мен. Браво. Мир.

"Бихте ли се зарадвали" се казва между другото (само да не кажеш че се заяждам) - ако причастието завършва на -л се слага в множествено число в учтива форма (така ни учиха в училище).
21.08.2007 :: 10:10 :: от woods
#62
Re: Кметски въпросник

#48, Защото кметът е кмет и първата му грижа е следващия път пак да го изберат (аз не бих го избрал, както нямаше да го избера и предишния път, но ето че са се намерили хора които са го избрали). Ако почне да организира "хайки, които незнамсикво" няма да го избере никой следващия път, ще го обявят за луд и така нататък. Затова.
21.08.2007 :: 10:18 :: от woods
#63
До горичка: защо вие не искате разрешение от кмета да засаждате незасадени площи из града? Оня ден вървях по Цариградско и си мислех къде може да се сложи дърво и сигурно за този километър който извървях съм измислил места за десетки дървета. Садете ги -
едва ли ще ви откажат, понеже няма на кого да попречат.

?
21.08.2007 :: 10:21 :: от woods
#64
Re: Кметски въпросник
#51, Какво не му разбираш? Да се погрижат за това хората да имат пари за нови коли, пак е част от управленските им задължения, не само зелената политика.
21.08.2007 :: 10:24 :: от woods
#65
Re: Кметски въпросник
#51, Всички други в София, а всички софианци в Германия и Франция...
21.08.2007 :: 10:28 :: от woods
#66
Re: Кметски въпросник

#56, И все пак гласувай.
23.08.2007 :: 17:44 :: от Denski
#67
до Gorichka
Браво хора, страхотни предложения! А по какъв начин и кога ще бъдат предадени на съответните кандидат-кметове? Трябва да е възможно най-публично за да се ангажират официално ПОНЕ да ги изчетат. Има ли конкрететна идея кога ще бъдат дебатите, на които се очаква да се получат и отговорите?
30.08.2007 :: 08:08 :: от mapto
#68
Re: Кметски въпросник
Съжалявам, че чак сега отговарям, не бях чел коментарите вече седмица. Месецът на изборите е октомври. Тогава ще им изпратим въпросите и ще им дадем няколко седмици, за да отговорят. За да получим повече публичност ще се обърнем към медийните партньори на Горичка. Ще пратим и анонси до други медии и се надяваме, че те ще ги подемат. Не на последно място, самата Горичка вече има много фенове и ако някои от тях не ни вземат насериозно, си е за тяхна сметка :)
Подобни въпросници са давани на кандидат-политици и друг път, те не са нещо, което влиза директно в предизборните дебати, но понякога се случва теми от въпросниците да получат значение и в телевизионни дебати.
30.08.2007 :: 12:00 :: от Denski
#69
Re: Кметски въпросник
mapto, благодаря за отговора. Чакам с нетърпение да видя какво ще стане. Ако, ние, феновете на Горичка можем да допринесем с нещо конкретно, казвайте :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg