Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
01.09.2006

Първият водороден град скоро ще отвори врати

от gorichka.bg :: Коментари (3) :: (5686 прочитания)

Чиста енергия, добита чрез водородни клетки, много зеленина и сгради с еко-дизайн в първият град на мечтите ни в Дания.

Толкова се запалихме, когато открихме този т. нар. "водороден" град или Н2РIA, че само чакаме да го построят, за да се заселим в него.

Какво представлява: Н2РIA всъщност е супер-добре-устроен датски град на мечтите, в който основно се използват двигатели с водородни клетки. 

Н2РIA наистина изглежда като утопия, но създателите му твърдят точно обратното: "Можем да имаме пълноценен живот, независим от петрол, газ и въглища и то много по-рано от разгласената 2050 година. Ако всичко върви по план,  строежа на H2PIA ще стартира през 2007 г.

Как работи: "Слънчева или вятърна енергия се използва, за да разделя H2O (обикновена вода) на H2 и на O2 (водород и кислород). Кислородът се отделя в атмосферата , която съдържа вече около 20% O2. Водородът се вкарва във водородни клетки, които могат да произвеждат енергия. Например във формата на електричество и топлина. Във водородната клетка енергията се създава чрез "тих" електрохимичен процес без замърсяване. Единственият продукт, който остава след използването на водорода, е чиста вода.

През периодите на слабо търсене на енергия, водородът може да се складира. Впоследствие, когато няма вятър и слънце, се използва складирания водород.

Как се ползва енергията: Обитателите на H2PIA ще имат няколко опции за енергия в домовете си: включена, изключена и смесена система. Последното дори е придружено с хибридна водородна кола, която черпи енергия от общата електрическа мрежа, когато тя не се използва. 

Какво друго "зелено": Освен всички внушителни и вдъхновяващи планове за енергийни продукти, "градът на бъдещето" съдържа и много други елементи на "зеления" начин на живот - общи обществени пространства, външен и вътрешен еко-дизайн на домовете, изобилие от зеленина и достатъчно градска инфраструктура, концентрирана на едно място, за да се намали (или елиминира напълно) нуждата от ежедневното пътуване за работа било то с личния автомобил или с градския транспорт.

Сигурни сме, че не сме единствените, които броят минутите до момента, когато ще можем да се преместим  на това чудно място... Може би ще се наложи да построят повечко такива градчета.

За повече информация виж: www.h2pia.comИзточник: www.h2pia.com

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

12.03.2007 :: 14:59 :: от ivan_dogramata
#1
Re: Първият водороден град скоро ще отвори врати
DA tova e SUPER ama DA GO IMA VAV VSQKA DARJAVA I DA NE E SAMO EDIN TAKA 4E ...!!!
04.04.2007 :: 00:47 :: от valcho
#2
Re: Първият водороден град скоро ще отвори врати
Ami mnogo dobra ideq no za jalost v nashata strana nikoi ne se seshta za takiva neshta .
15.06.2007 :: 21:47 :: от woods
#3
Re: Първият водороден град скоро ще отвори врати
нещо не сте разбрали - няма скоро да отвори врати, а просто са го измислили и чакат някой дето има земя и не знае какво да я прави да им се обади
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg