Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.08.2007 :: партньор

Посолство по британски

от Олга Апостолова :: Коментари (8) :: (5010 прочитания)

Зелено посолство, зелен живот... Заместник-посланикът на Великобритания Ник Лийк разказва за различните инициативи, с които се е захванал.
В момента работите по проект за "зелено" посолство. Това част ли е от по-широка инициатива на британското външно министерство?

- Да. Цялото правителство прави всичко възможно да намали въглеродния си отпечатък, вредата, която нанася върху околната среда. Външното министерство на Великобритания прави много в тази посока. Например винаги откупуваме въглеродните емисии от служебните полети, които са много. Въглеродният офсет невинаги е най-чистото решение, когато става дума за намаляване на парниковите газове, но така поне имаме някакъв принос. Сега външно министерство избра около двадесет посолства от различни точки на света, които трябва да въведат система за намаляване на екологичния отпечатък. Ние сме едно от тези посолства, така че сме част от по-широка инициатива.

С какво започнахте?

- С някои съвсем лесни неща. Първото, което направихме, беше да започнем да събираме разделно отпадъците. Свързахме се с "Екобулпак" и те поставиха контейнери. Започнахме да рециклираме в сградата на посолството и всички са много ентусиазирани. В края на работния ден гасим осветлението и мониторите. Започнахме с тези много простички неща, които бързо дадоха резултат. А тази седмица ще ни монтират стойка за заключване на велосипеди пред посолството. За тази цел първо получихме разрешение от общината. Това означава, че служителите ни ще имат възможност да идват на работа с колело. Това е нещо, което аз със сигурност ще правя, защото обичам да карам колело, а и това е много бърз и екологичен начин да се придвижваш из града. Взехме под внимание и автопарка си. Решихме, че колите на посолството не са от най-икономичните. По тази причина скоро ще закупим хибриден автомобил и ще сменим досегашните коли, като "Ягуар", с по-чисти коли. Могат да се направят много промени все в този дух. По тази причина работихме с консултант от България, който наблюдава работата ни и препоръча промени като по-добра изолация на прозорците и изобщо изолацията на сградата. Едно от най-лесните неща беше да минем на осветителни фотоклетки, които се задействат при движение. Много неща могат да се предприемат и има компании, които могат да помогнат в това начинание. Но за нас това не е инициатива, която ще приключи в рамките на един месец. Това е нещо, което ще продължи, ще продължим да правим подобрения, да полагаме усилия в тази посока.

Промените в климата са приоритет на посолството тази година. Можете ли да обясните защо?

- Това е приоритет за британското правителство. За нас това е може би най-големият риск, пред който сме изправени. Наскоро поканихме в България експерт, който да говори за резултатите от Доклада на Стърн, от който става ясно, че цената на бездействието срещу промените в климата ще е много по-висока в сравнение със сравнително ниската цена на това да направим промени сега. Това е много силен аргумент, който британското правителство подкрепя. Маргарет Бекет, бившият външен министър на Великобритания, постави промените в климата сред десетте международни приоритета на британското правителство, с други думи, всички британски посолства работят в тази посока. Новият външен министър, Дейвид Милибанд, каза, че промените в климата вече не са в първите десет международни приоритета, а в първите три. Така че виждате колко важни са промените в климата за британското външно министерство и за британското правителство.

Какви други инициативи планирате в България, за да информирате за промените в климата?

- Работихме с българска неправителствена организация, която подготви кратък образователен филм. Бях на представянето на филма в Русе. Филмът е направен много добре и определено ангажира вниманието на младите хора, които го обсъждаха помежду си, а сигурно ще го обсъждат и със своите родители. Партнираме си и с други НПО. Експертът от екипа на Ник Стърн беше тук по наша покана. Очаква се министърът на търговията Дигби Джоунс да посети България през есента и едно от нещата, за които той иска да говори, е ролята на бизнеса в овладяването на промените в климата. Имаме и други инициативи, които ще предприемем. Очакваме това да бъде важна част от бъдещата ни работа.

Медиите в България вече говорят за промените в климата, но нашите политици все още не са показали лидерство по въпроса. Как можем да променим това?

- В една демокрация политиците откликват на това, което хората търсят. Това, че във Великобритания сега политическите партии се надпреварват да бъдат все по-екологично отговорни и ангажирани с проблемите на промените в климата, е така, защото интересът от страна на цялата общественост прави това възможно. Това се случва и в България. Аз съм настроен по-малко песимистично по отношение на българските политици от вас. Когато разговаряме с тях, те знаят какво трябва да се направи и как може да се постигне. Работим по няколко идеи с български политици за нещата, които могат да се направят. Права сте, че процесът започна малко по-късно в България, отколкото във Великобритания и в други страни, но той вече е започнал - медиите говорят за това, неправителствените организации говорят за това, хората говорят за това, бизнесът и политиците също, и от всичко това ще последва действие. По-скоро съм оптимист. Да не забравяме и работата на президентските съветници отпреди няколко месеца - тя беше по въпросите на промените в климата и как България може да подобри енергийната си ефективност и употребата на възобновяеми енергийни източници. По тези показатели България може да се представи още по-добре.

Виждате ли някакви пречки пред България да намали с 20% парниковите емисии и да увеличи с 20% енергията от възобновяеми източници до 2020 г. като част от инициативата за борба с промените в климата на ЕС?

- Тази цел е за Европейския съюз като цяло, а всяка отделна страна ще има индивидуална цел. Ако България си постави конкретно тази цел - а тя е добра, аз съм сигурен, че е възможно България да разработи още възобновяеми енергийни източници. В Смолян видях как работи ВЕЦ и ми беше обяснено, че там има възможности за още мощности. В страната има потенциал и за слънчева енергия. Що се отнася до намаляването на парниковите емисии, едно от нещата, които България трябва да постигне, е да подобри ефективното използване на енергийните си ресурси. Това е нещо, в което България изостава в сравнение с други европейски страни. Така че трябва да се работи в тази посока.

В "Горичка" говорим предимно за нещата, които зависят от всеки един от нас, но често опираме до инфраструктурни проблеми, които трябва да бъдат решени. Така е с велоалеите. Насърчаваме хората да карат колело, но в София почти няма велоалеи. Сега обаче софийската община ни обеща шест велолъча. Подходяща ли е София за велоград?

- В момента не. В Лондон много карах колело. Преди десет години Лондон съвсем не беше подходящ за каране на колело. Но сега е. На повечето кръстовища има място за велосипедистите, така че те да могат да спрат пред опашката от автомобили и по този начин да са защитени при тръгване. Шофьорите свикнаха с присъствието на велосипедисти и внимават за тях. Таксиметровите шофьори първи се научиха на това. Когато карах колело в Лондон, винаги спирах пред такси, защото знаех, че шофьорът внимава. В София има много по-малко велосипедисти и шофьорите не са свикнали да гледат за тях. Това е малко като въпросът за яйцето и кокошката. Колкото повече велосипедисти има, толкова по-безопасно ще става. Но, разбира се, има много неща, които могат да се направят и велоалеите са добра инициатива, добро начало.

Споменахте за карането на колело, в какво друго се състои вашият зелен ден?

- Правя много и различни неща. Все още нямаме стойка за заключване на велосипеди, затова вървя пеша до работата. Надявам се, че това е добре и за здравето ми. У дома използвам по-малко климатик. Всичките ми крушки са енергоспестяващи. Вечер или когато не съм у дома, изключвам всички електроуреди, така че да няма червени светлинки от уреди оставени на standby. Щателно рециклирам, нещо, което преди три-четири години не правех. Има много неща, които можем да правим, това са само примери за промените в моето ежедневие. Вече има много информация по въпроса. Повечето неща са толкова очевидни, толкова лесни, а и те карат да се чувстваш доволен от това, че допринасяш с нещо. Правя го с ентусиазъм, нашите служители също. Постоянно изникват нови идеи, които просто следваме.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (8)

13.08.2007 :: 09:09 :: от j11a
#1
БРАВО
Това се казва политик. Браво на GB.
13.08.2007 :: 12:06 :: от Dessie
#2
Да не забравяме и работата на президентските съветници отпреди няколко месеца - тя беше по въпросите на промените в климата и как България може да подобри енергийната си ефективност и употребата на възобновяеми енергийни източници.
Каква е била тази кампания?
13.08.2007 :: 15:10 :: от scaffas
#3
Re: Посолство по британски
strahotno napravo! Dano i nashte opravnitsi se zaraziat ot tiah i im stane prioritet pone v top ten!
13.08.2007 :: 16:04 :: от Dessie
#4
задръстване
При количеството чиновници в нашата държава, представете си само всички да тръгнат пеша на рабоа или с велосипеди;-) То май пак ще стане задръстване...
13.08.2007 :: 16:50 :: от woods
#5
Re: Посолство по британски
Току-що прочетох, и тъй като не съм затворил страницата още, да ви кажа - всяка първа неделя на месеца центърът на Toulouse е резервиран само за пешеходци и велосипедисти.
13.08.2007 :: 19:55 :: от Dunyata
#6
Re: Посолство по британски
При нас в Хасково няма разделно събиране. Дано да се направи нещо.
14.08.2007 :: 17:04 :: от jorji
#7
Re: Посолство по британски
поне пътя ви е хасвалтиран ((((О:
14.08.2007 :: 19:50 :: от Eleonora
#8
Re: Посолство по британски
@woods

:-) и в Кеймбридж (до Бостън, САЩ, за този в Англия не знам) през лятото всяка неделя затварят една голяма улица до реката и тя става само за пешеходци, велосепедисти.

@Олга

Много добро интервю, дано и други институции следват примера на GB посолството.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg