Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.08.2007

Екофест

от Радмила Младенова :: Коментари (4) :: (4202 прочитания)

Първият протестен екофест в Румъния се превръща в най-пулсиращото екологично и музикално събитие в северната ни съседка. Тази година ще се проведе на 24, 25 и 26 август, както обикновено на платото на Роша Монтана.
“Бъди свободен дух, общувай, информирай се и обменяй идеи с връстниците си. Опазването на Синята планета започва от теб. Сега!” Горе-долу така звучи поканата за FanFest, най-популярният еко фестивал в Румъния, който през 2004 г. отприщва протеста на зеленомислещите румънци срещу проекта на Роша Монтана Голд Корпорейшън. Този проект предвижда изграждането на най-голямата открита мина за добив на злато в Европа, което по плановете на инвеститорите налага разрушаването на няколко села в местността Роша Монтана, изселването и обеземляването на близо 2000 души, както и използването на доста цианид.

Гражданското недоволство обаче намира музикален израз във FanFest, събитие, което се организира изцяло от доброволци и вече четвърта година подред събира хиляди фенове в подкрепа на кампанията “Спасете Роша Монтана”. Основният апел на организаторите е за чиста околна среда и истински устойчиво развитие в Апусените (Западните Карпати). Въпросите, които поставят те, са свързани с рисковете от интензивния добив на метали, нарушаването на екологичния баланс и личната отговорност за благосъстоянието на планетата. В момента протестната енергия е насочена в разработването на алтернативни модели за развитие на общността, какъвто е например проектът за агротуризъм “Пътят на златото”.

Традиционно FanFest се провежда последния уикенд на август, като тази година датите са 24, 25 и 26 август. Програмата обхваща три типа дейности, обединени в секциите: Говори зелено, FanFest Art и FanFun. Централната тема за 2007 г. е инициативата “Румъния – без цианиди!”. Но диапазонът от теми и проблеми, които ще се дискутират, е много по-широк и включва: промени в климата, мини и открити рудници, генетично модифицирани организми, fair trade, биогорива, екологичен отпечатък, интерактивни екодейности и т.н. Подготвя се и миниизложение на алтернативни източници на енергия, по време на което всеки участник ще може да тества тяхното приложение в ежедневието. Организаторите са поканили екофермери, които да говорят за принципите на биологичното земеделие. А гостите ще могат да опитат техни продукти, както и местни специалитети от Роша Монтана. И това не е всичко: ще има арт изложба от отпадъци, фото конкурс и прожекция на най-новите документални филми на зелена тема.

В случай че решиш да се разходиш до тази гореща екомузикална точка в Румъния, тук ще намериш картата на района, а тук има подробна информация за транспорта. “Ако обаче си от хората, които си хвърлят боклука на улицата, по-добре не идвай в Роша Монтана,” заявяват безапелационно организаторите, които очакват над 15 000 фенове на тазгодишното издание на феста.

Зелени принципи на организация
Тъй като фестивалът става все по-популярен, инициаторите му следят много строго за спазването на няколко основни зелени принципа. FanFest има собствен план за управление на отпадъците, от 2006 година се работи за въвеждането на алтернативни източници на енергия, като целта е в бъдеще да се използва само алтернативна енергия. По-голямата част от инфраструктурата е направена от дърво или рециклирано дърво. А във връзка с дългосрочния ангажимент на феста да подпомага устойчивото развитие на района, по време на тридневното събитие се популяризират местните, био и ръчно изработени продукти.

FanFest е разработил и свой Зелен наръчник, който залага на принципа reduce, reuse, recycle и апелира към гостите, доброволците, изпълнителите и организаторите да ограничат максимално отпадъците си, за да съхранят платото Роша Монтана в естествения му вид. Ето и основните стъпки, които си длъжен да следваш, ако решиш да събереш на място малко зелени идеи от съседна Румъния:Период на разграждане на някои продукти:


Цигара без филтър - 3 месеца
Салфетка - 3 месеца
Вестник - 3-12 месеца
Кибрит - 6 месеца
Фас - 1-2 години
Дъвка - 5 години
Кенче от бира - 10-100 години
Запалка - 100 години
Пластмасова опаковка - 100-1000 години
Пластмасова торба - 100-1000 години
Пластмасова карта - 1000 години
Стъкло - 4000 години

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (4)

15.08.2007 :: 09:27 :: от scaffas
#1
Re: Екофест
Nikoga ne sam podozirala che sasedite sa mnogo po-napred ot nas! Pohvalno e...
15.08.2007 :: 11:40 :: от Dessie
#2
Жалко, че не говоря румънски :-(
Браво на съседите и браво на Радмила за чудесната статия и полезните връзки. Не е лошо и ние да си организираме нещо подобно - поводи, колкото искаш.

Що се отнася до разделното събиране на отпадъци - една сутрешна случка накратко:
Сутрин рано на пазара - купувам плодове и давам торбиката си. Продавачът настоява за неговата - обяснявам надлежно защо не искам неговата. Той казва - Не разбрах точно за какво става въпрос, но както кажеш... И взема моята торбичка. Аз решавам, че трябва пак да му обясня, за да ме разбере все пак и давам следващия аргумент - 100 до 1000 години ... бла-бла-бла. Той ме поглежда строго и ме пита - Ти знаеш ли кой е Настрадин Ходжа? Казвам - Знам.; Той бил казал, че половината свят умирал след като умре жена му и целия свят умира като умре и той. Аз го поглеждам усмихнато и му рекох - Е, те вероятно не са имали деца!? Последният му аргумент беше направо шокиращ за мен: - Ти знаеш ли името на дядото на дядо ти? По една щастлива случайност аз знам името му, защото скоро допълвахме родословното дърво на фамилията ни, но неговият въпрос и по-точно поредицата въпрос беше като че ли предварително трениран. Направо съм в шок. Започвам да събирам подобни мъдрости и ще ги споделям с вас.
15.08.2007 :: 22:13 :: от Kiril
#3
Re: Екофест
Iskam samo da vi popitam poneje tuk nai dobre si komunikirame, nqma li da si partnirate sus saita www.zeleni.bg koito sa golqma organizacia za zashtita na bulgarskite gori i po saita im si li4i 4e sa profisionalisiti ... Svurjete se s tqh , az li4no tam podadoh signal za nezakonna se4 i mi otkliknaha vednaga pratih im i snimki i mislq 4e zadvijvat neshtata burzo...
17.08.2007 :: 08:47 :: от niawen
#4
Re: Екофест
O,да румънците са къде къде по-далеко от нас. Позволихме си много да опростееем като народ.

Zeleni.bg изглеждат дейни. Те всъщност политическа партия ли са? Ако е така време е опазването на Природата и хармонизирането с нея да станат приоритет за държавата.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg