Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.08.2007 :: партньор

Дърво до дърво

от Божидар Кардалев :: Коментари (6) :: (4350 прочитания)

През следващите години се предвижда да бъдат сертифицирани по FSC една четвърт от българските гори.
Фактите са интересна работа. Факт е, например, че седя на стол от дърво, стъпил съм на под от дърво и пиша на компютър върху плот от дърво. Факт е, че когато тази мебелировка е била закупувана съм бил много малък или невеж по въпросите за дървото, защото иначе бих се поинтересувал дали използваният материал е отрязан от гора, защитена от екологични стандарти или не. Бих се поинтересувал, защото друг факт е, че голяма част от продуктите от дървесина, които свършват в нашия дом, са част от незаконна и нерегламентирана сеч. А това, което не бих желал да става факт е, моите деца да не могат да си купят мебели от дърво. Защо ли? „Ами защото, татковото, дръвчета вече няма…”

Е надали някой ще иска да показва дръвчета на децата си в историческия музей или в някой далечен защитен парк през ваканцията. Една от причините да не желаем това е, че ако се стигне до там едва ли вече ще има малки дечица пък и  татковци, които да питат за разни неща. Простете ми черногледството, но фактите наистина са интересна работа.

В Световния фонд за защита на дивата природа WWF явно също смятат така, защото през 2005 г. изготвиха специален доклад за горите в България. Според информацията предоставена от организацията, годишно в страната се изсичат незаконно 3,7 милиона кубически метра. Значи: представи си метър, след това куб със страна метър. След това си представи 3,700,000 такива куба и така… Представи ли си?

Да, и от WWF са сметнали така и като са го сметнали не са отбелязали просто поредния факт, ами са се разтревожили, защото – видиш ли – България разполага с уникална по рода си природа. Горите й, които я нареждат на едно от челните места в Европа, са дом за 43 световно застрашени растителни и животински вида. Ако няма гори – няма и видове.

През 2006 г. WWF и Национално управление по горите подписаха "споразумение за взаимодействие за повишаване на качеството на управление и опазването на българските гори". С него горската администрация в страната пое ангажимент да приложи независимата и надеждна горска сертификация по схемата на FSC върху 30% от държавните гори в страната. Това означава, че в следващите години ще бъдат сертифицирани около една четвърт от всички български гори. Нещо, което ще осигури устойчивото управление на масивите и запазването им в бъдеще.

Как да спасим горите?
CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (6)

20.08.2007 :: 16:53 :: от Tony_
#1
Re: Дърво до дърво
това е предупреждение, много добре направено, мисля че си заслужава и те кара да се замислиш
http://www.spetrov.com/think-about-the-water
21.08.2007 :: 10:08 :: от Dessie
#2
Пази, Боже!
... но май не на Бог трябва да се молим, а наистина да размърдаме краката си...
22.08.2007 :: 19:24 :: от scaffas
#3
Re: Дърво до дърво
30% shte se sertifitsirat...i tova kakvo oznachava che shte ostanem samo s 30% gori...:( mai istoriata za tatkoto shte se sluchi mnogo po-skoro ot kolkoto ni se iska...:(
23.08.2007 :: 15:52 :: от Ivan
#4
Re: Дърво до дърво
http://www.pleasehelp.hit.bg/ Влезте тук моля ви

23.08.2007 :: 21:10 :: от Denski
#5
Re: Дърво до дърво
М/у другото много малък процент от горите в България са частни (основно в Родопите) и те като че ли са по-добре ескплоатирани отколото държавните масиви - сечта е регламентирана и ги контролират. Бракониестването обаче си е проблем навсякъде, а и винаги се намира някой да плати и да си затворят очите :(
24.08.2007 :: 21:36 :: от Ivan
#6
Дърво до дърво
За хората, които искат да помогнат на тйулените: В Google напишете Canada`s seal slaughter . След това влесте в първия сайт и дайдете подписка. Има и други такива случаи, така че помогнете на животните. Те ви молят.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg