Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
11.09.2007

Направи си сам

от gorichka.bg :: Коментари (10) :: (33220 прочитания)

Сламените къщи са едни от най-екологичните домове днес. Сламата е остатъчна суровина, отличен изолиращ материал и звукоизолатор. Тя е напълно естествена и гарантира чист от изкуствени материали и химикали дом. 
В Горичка сме писали за сламената алтернатива и преди. Ако от обясненията не ти е  станало ясно как точно се строят къщи от бали слама, сега имаш възможност да проследиш процеса стъпка по стъпка. Заснетият обект е във Франция, областта Нормандия.

Снимки: Sylvie Lе Calvez
Повече информация за проекта.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (10)

11.09.2007 :: 00:20 :: от KaLiKa
#1
Къща от приказките
Чудесно! Знам от приятели че е много приятно да се живее в такава къща. Ето снимки и от тяхната къща в Странджа:
http://www.jivdom.info/forum/index.php?showtopic=655
построена е също със слама и замазка от керпич!...
11.09.2007 :: 15:48 :: от ади
#2
Re: Направи си сам
А аз си давам толкова зор за един мизерен апартамент...Шегувам се.А тези обекти не са ли са пожароопасни?И друго-съпругът ми има поленова алергия точно към тези полени,в житните култури,така че засега ще изчакам със сламената къща.
11.09.2007 :: 20:30 :: от woods
#3
Re: Направи си сам
ади, Не горят щото сламата е набита така че не може да влезе въздух. Трябва да се нещо отвътре (във вашия случай спиращо контакта със сламата за да не му пречи на алергията) и отвън - по някакъв начин трябва да се ограничи контакта до сламата от всички страни, за да няма проблеми с животни (които се хранят със слама) и разни други - намерете си сериозен архитект, който се занимава с това да ви направи къщата както трябва.
11.09.2007 :: 20:31 :: от woods
#4
Re: Направи си сам
*Трябва да се сложи нещо отвътре - изпуснах една дума.
12.09.2007 :: 09:32 :: от Apostolov
#5
малко данни
Здравейте, мога да дам малко инфо, защото бях в тази къща миналата година. Не се подвеждайте от заглавието, къщата е построена от специализирана компания за екологично строителство. Къщата е с одобрени строителни и архитектурни планове от съответните служби и отговаря на задължителните изисквания за пожарна безопасност. Интересното е че в цялата къща не е използвана и една прашинка цимент (само плочките в банята са лепени с теракол). Масово обаче се използва варов разтвор. Варта се приема за естествен и безвреден продукт. Основата на къщата е дървена конструкция от чамово дърво, което не се напада от дървояди - в България му казват "Доглазка". По тази причина гредите не са обработвани с никави лакове, безири и препарати. Стените са от бали овесена слама от биологично стопанство. Траябва да се уплътнят много добре - последния ред се притиска с крик за кола - вижда се на една от снимките. После стените се заглаждат от двете страни с храсторез и се нанася веров разтвор под налягане - селта е да се захване добре за сламата. Другара тънкост е варовия разтвор да покрива отвсякъде сламата. Най-големия враг на сламените къщи не е огъня, а гризачите - ако си намерят пролука и влязат в стените - правят си гнезда и се размножават като .... гризачи. Покрива е изолиран с овча вълна - евтин и екологичен продукт на много ниска цена. За да не се навъдят молци вълната се низползва непрана. Ако е от биологични овце - още по-добре!
Цялата къще е ориентирана на юг, с огромен витраж от стъклопакет. Всекидневната, кухнята и трапезарията са едно общо пространство, застлано с плочи от глина (не теракот), които се огряват от слънцето и после бавно изпускат топлината. Цялата къща се отоплява с една малка метална печка на твърдо гориво в средата на хола. За зимата използват около 5 куб. м. дърва! (В Нормандия зимите са меки).
19.09.2007 :: 18:00 :: от jicjak
#6
Re: Направи си сам
Това е много интересно, но въпросами е не е ли много скъпо. А хората, които могат да си позволят такава къща, строят по -гъзарска
20.09.2007 :: 09:59 :: от Apostolov
#7
Re: Направи си сам
Тази също е достатъчно гъзарска - във всеки случай е голяма атракция. Не знам цената й, но според мен материалите за построяването й са много по-евтини. Една бала слама струва 2 лева, а замества поне 15 тухли - четворки на цена от 70 стотинки всяка. Един килограм овча вълна се изкупува по 1,50 лв., а най- евтините изолации (тип фибран) са по 7-8 лв. за 1,5 кв. м. Дограмата - и в двата случая е еднаква.
По-скъпо в случая е знанието и опита - т.е. да се намерят предприемачи, които да постажуват малко навън, да изпратят работници на стаж и обмяна на опит.
Това, което ще бъде най-трудно е промяната в мисленето на мозъците в разните комисии, които ще одобряват архитектурнят проект и строителните планове на такава къща!
На мен ми се наложи да сменям водопроводната тръба от улицата до къщата (4,5 метра) и вече пети месец обикалям общината, пожарната, енергото, БТК, ВиК - за да ми разрешат! Вече похарчих 250 лева и много време и все още съм далече от заветното разрешително.
22.10.2007 :: 01:18 :: от Ivo_67
#8
Здравейте!
Аз много съм се зепалил да построя такава къща и започвам работа през лятото. Достатъчно са лудите около мен за да приемат идеята, достатъчно е и мястото което е отредено за тази къща. Имам много въпроси. Ще се радвам и ще съм благодарен на всички Вас до които ще се допитвам. Бих искал да знам архитект ще трябва ли да направи проект на къщата, предполагам че ще трябва , защото иначе няма да е законна.Строя този нов дов върху старата плевня на нашата вила, която е с огромни размери и здрава дървена конструкция.
02.11.2007 :: 15:36 :: от allilinin
#9
Re: Slameni kushti
На пролет ще започнем по една независима къща с използване на бали слама . ако някой сериозно се интересува - да пише ...
coop21(at)gmail.com
10.11.2007 :: 22:14 :: от greenspirit
#10
Re: Направи си сам
Здравейте всички!
Аз също ще живея в сламена къща един ден но моята ще изглежда така: http://www.simondale.net/house/

Поздрави! :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg