Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.08.2007 :: партньор

Дай газ

от Олга Апостолова :: Коментари (8) :: (6199 прочитания)

Природният газ отделя 45% по-малко СО2 от въглищата и 30% по-малко от петрола. С него са свързани и две от алтернативните горива на бъдещето - биогаз и водородни клетки.
През седмицата ми хвана окото реклама на British Gas в интернет. Корпоративното синьо го няма – от горе до долу страничката е зелена. По-странното е обаче, че на преден план се върти вятърна перка.

От традиционните енергийни източници – петрол, въглища, газ, газта наистина е най-екологична. Отделя 45% по-малко СО2 в сравнение с най-замърсяващата от трите суровини – въглищата, и около 30% по-малко СО2 от петрола. След преработката природният газ, който достига до нас, съдържа близо 99% метан, а метанът е най-простият въглеводород. На един атом въглерод се падат четири атома водород. От ниското съотношение въглерод-водород идва предимството на природния газ при изгаряне. Просто се отделят по-малко парникови газове. Така газификацията директно намалява емисиите от тецовете, от горенето в индустрията и от битовото горене.

И колите на газ помагат. Освен че щадят атмосферата от затопляне, те спестяват азотния и въглеродния окис на въздуха, който дишаме. Няма ги и саждите, които отделят дизеловите двигатели. Енергийната ефективност на газовите автомобили е 1.3 пъти по-висока от тази на дизеловите и 1.5 пъти по-висока от бензиновите. Малко уточнение. Има разлика между природния газ и течния газ, или автогазта (Liquified Petrol Gas). Последното е комбинация от пропан и бутан, които са остатъчен продукт от добива на нефт и природен газ.

През 2000 г. световните залежи на природен газ се оценяват на 140 млрд. куб.м. Това количество би трябвало да ни стигне за 60-65 г. Има оптимисти, които смятат, че газ ще има още 180 години. Несигурността идва от това, че заради естеството на процеса на извличане добивът на природен газ спада рязко след достигане на пиковата точка. С други думи, понеже газът винаги е на повърхността, добивът може да продължи на високи обороти дори когато залежът е почти изчерпан. Друг проблем е, че евтин природен газ може да има само на регионален принцип, защото всички зависим от инфраструктурата на съществуващите и бъдещите газопроводи.

Днес обаче имаме и алтернативни залежи. Вездесъщите сметища. При разлагането на органична материя се отделят огромни количества метан. Вместо да се рее в атмосферата и да я затопля, този газ може да бъде улавян и използван. В момента сметище във Флорида захранва с така наречения биогаз 16 000 домакинства в близката околност, а инсталация за филтриране и превръщане на метан в течен природен газ - LNG, в Калифорния задвижва автобусите в района.

Природният газ може да се използва и за производство на водород – едно от алтернативните горива на бъдещето. В Австралия вече се тества технология, чрез която ще можем да зареждаме автомобилите на водородни клетки с "гориво" още в гаража.

Преглеждам зелената страничка на British Gas. Оказва се, че отскоро компанията инвестира в 100% чиста енергия – вятърната. В момента се разработват няколко проекта, но най-голяма е инвестицията в офшорни вятърни инсталации - 750 млн. паунда. Значи перката от рекламата на един от най-големите доставчици на природен газ в света съвсем не е символична.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (8)

21.08.2007 :: 01:07 :: от woods
#1
Я ми кажете тоя биодизел как така не замърсява при положение че пак гори и пак се отделя CO2?
21.08.2007 :: 09:16 :: от scaffas
#2
Re: Дай газ
Eto che imalo razreshenie na problema s bokluka v Sofia! Samo che mai si niamame dostatachno naprednichevi hora za da go napraviat realnost :(
21.08.2007 :: 10:52 :: от Dessie
#3
Кейт Бланшет
Нещо казано от нея много ми хареса -
I want to see a connected and progressive future for Australia, where we harness our greatest natural resources; sun, wind and brain power.
http://www.whoonearthcares.com/acf-0.101-prod/home.action
И ми се струва, че трябва да заложим най-много на силата на мозъка, защото съм сигурна, че не нещо друго, а именно достиженията на човешкия ум ще спасят света (в буквалния смисъл на това понятие)


21.08.2007 :: 13:32 :: от Иван_T
#4
Re: Дай газ
/woods: Я ми кажете тоя биодизел как така не замърсява при положение че пак гори и пак се отделя CO2?/

СО2 който отделя биодизелът при горенето си е равен на този, които е погълнало растението от което е направен същия този биодизел.
21.08.2007 :: 16:07 :: от woods
#5
Re: Дай газ
#3, или ще го разрушат. Доказателствата са в полза на второто.
21.08.2007 :: 16:10 :: от woods
#6
Re: Дай газ
#4, И какъв е аргументът, който следва от това? - че така ще се гледат повече растения, щото така или иначе ни трябват за производството, и те ще изчистят въздуха?
23.08.2007 :: 15:52 :: от Ivan
#7
Re: Дай газ
http://www.pleasehelp.hit.bg/ Влезте тук моля ви

24.08.2007 :: 21:36 :: от Ivan
#8
Дай газ
За хората, които искат да помогнат на тйулените: В Google напишете Canada`s seal slaughter . След това влесте в първия сайт и дайдете подписка. Има и други такива случаи, така че помогнете на животните. Те ви молят.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg