Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
26.09.2006

Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата

от Босилена Мелтева :: Коментари (9) :: (14932 прочитания)

Използвай филтър, вместо да купуваш бутилирана вода - така инвестираш в здравето си, спестяваш пари, доста изчерпаеми ресурси и боклук. Не е хич трудно.
Има начин да пиеш чиста вода направо от чешмата. Въпреки че тя обикновено е замърсена, има лесно решение на този проблем и то не е в купуването на бутилирана минерална вода.
Най-сигурният начин да пиеш чиста вода е да използваш филтър за кранчето на чешмата или пък кана с филтър.

Открихме няколко железни довода в подкрепа на филтрите:

• Може да не ти се вярва, но бутилираната вода, която си купуваш почти ежедневно не е по-полезна или по-чиста от чешмяната. Обичайно минералната H2O е с високо съдържание на минерали, а постоянната им консумация със сигурност вреди на организма ти. Имаш и опцията да си вземаш изворна или трапезна. Голяма част от българските бутилирани води обаче имат високо съдържание на флуор (над нормата 1,5 mg/l, подходяща за ежедневна употреба), което почти никога не е указано на етикета. Флуорът, когато е във високи концентрации, е силно токсичен елемент. Във водата, която ти доставя ВиК, флуорът е доста по-малко.

• С филтъра, ще се отървеш от замърсителите, които обикновено се намират в чешмяната вода като оловото, пестицидите и хлора.

• С избора на филтър се включваш директно в битката срещу пластмасата. Само в САЩ 1.5 милиона тона пластмаса се използва за бутилирането на 89 милиарда литра вода всяка година. 86% от тази пластмаса отива на бунището или се изгаря. В България силно се съмняваме, че процента е по-нисък.

• Дори в държави, където течащата вода е добра за пиене, нараства търсенето на бутилираната. За това се консумира огромно количество ценна енергия и вода (за изработката на бутилката се използва повече вода, отколкото тя може да събере) и се трупа ненужен и не разградим боклук. Често се налага тази бутилирана вода да измине дълъг път (например 1.4 милиона финландска бутилирана Н2О изминава 4,300 километра до Саудитска Арабия).

ще спестиш пари - за това няма нужда от доказателства.

Остава само да си избереш най-качествения филтър на пазара. Ето и някои търговци на филтри (за сега не се ангажираме с препоръки, сам избираш):
Интерхема ООД >> Делфин ГТ  >>   Научно проборостроене към БАН  >> Маркет.БГ  >> Гейзер ООД


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

12.03.2007 :: 14:39 :: от ivan_dogramata
#1
Re: Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата
Ami DA ama tezi filtri sa mnogo skapi,zavisi za koi govorim zashtoto maika iskashe da vzima filtar ama hubavite filtri sa po 2000-3000 leva i taka che ne e mnogo evtino a?
02.04.2007 :: 01:05 :: от Румен
#2
Re: Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата
Иванее, Иване не е лесно да си сам ... Гледам само ти пишеш коментари, но и сам воинът е воин! Ясно е че да си зелен често излиза скъпичко, но в такъв случай може да се измислят и компромисни варианти. Чудя се каните Brita дали са някъкъв добър компромисен вариант. Пак има пвц но е доста по-малко и по-дълго се ползва. Друг е въпроса как се правят тези филтри, какви технологии се изплзват и как те вредят на околната среда...
03.06.2007 :: 13:21 :: от nelida
#3
Re: Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата
hehe...filtrite ne sa edinstvenia nachin...moje chovek da si tochi planinska voda...pak v sashtite plastmasovi tubi. vapreki che plastmasata sama po sebe si ne e dobra za sahranenie, zashtoto otdelia vredni veshtestva vav vodata. inache ima edna pogovorka, che evtinoto izliza skapo...
11.01.2008 :: 18:34 :: от popa
#4
Re: Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата
КАК ДА ПИЕМ ВОДА ОТ ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА ВЪВ ВАРНА КАТО Е СИЛНО, АМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХЛОРИРАНА. Като НАПЪЛНИШ ЧАША С ВОДА ВОНИ ДВА ДЕНА НА ХЛОР. КОЙ МОЖЕ ДА КАЖЕ ЧЕ ХЛОРИРАНАТА ВОДА НЕ Е ВРЕДНА- ДАЖЕ МНОГО Е ВРЕДНА. В НЯКОИ ДЪРЖАВИ ОТДАВНА НЕ ОБЕЗПАРАЗИТЯВАТ ВОДАТА С ХЛОР. КАКВО СТАВА С ХЛОРНОТО СЪЕДИНЕНИЕ ПРИ ПОПАДАНЕТО МУ В ОРГАНИЗМА? НЕСТИГА, ЧЕ Я ТРОВЯТ С ХЛОР АМИ МИСЛЯТ И ДА Я ТРОВЯТ С ФЛУОР И ТО ЧРЕЗ ПРАВИТЕЛСТВЕНО РАЗПОРЕЖДАНЕ. ОТКАКТО ПОДАВАТ ВОДА ОТ ЯЗОВИР ЦОНЕВО КОЙТО Е БЕЗ ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ ЯВНО НЕ МОГАТ ДА ДОСТИГНАТ САНИТАРНИЯ МИНИМУМ ОТ БАКТЕРИИ ТА ХЛОРИРАТ ДОСТА ЯКО И Я ПРАВЯТ НЕГОДНА ЗА ПИЕНЕ. Филтриращата система е много скъпа И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЗАМЪРСЯВАМЕ ВОДАТА С РАЗНИ ГАДОСТИ КАТО ХЛОР И ФЛУОР И СЛЕД ТОВА ДА Я ПРЕЧИСТВАМЕ СЪС ФИЛТРИ НАПРИМЕР?
23.01.2008 :: 20:17 :: от popa
#5
Re: Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата
ТОЗИ САИТ МАЙ НИКОЙ НЕ ГО ЧЕТЕ И ОТ ТОЛКОВА ВРЕМЕ НЯМА НИЩО НОВО ЗАЩО!!!!!!
18.03.2008 :: 22:47 :: от pufduf
#6
Re: Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата
Незнам за вас но аз мисля да си купя кана Britha .Доколкото знам те са със сменяеми филтри на на няколко месеца , т.е като консуматив не са толкова скъпи . Така хем няма да пием "негодна" чешмяна вода , хем ще намилим употребата на пластмаса. .......................:)
26.04.2008 :: 19:22 :: от sofia82
#7
Re: Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата
Да вземи си Britha аз я ползвам и много ми харесва водата от нея, но филтъра се сменя веднъ месечно, а не на няколко месеца
27.08.2008 :: 09:32 :: от констансиел
#8
Re: Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата
още по лесно е да си монтираш инсталация за пречиствани е зареждане на чешмяната вода . Когато веднъж го направиш водата става по добра от всяка друга минерална . системата включва груб филтър за по едрите замърсители , катиоден минерален филтър,магнитен редуктор ,сребърен и меден йонизатор . И всичко това се управлява от микропроцесор . водата в домът ви става не само годна за пиене ,но и лечебна можете да пиете ,да се миете и къпете с нея . Няма нужда в близките 10 години да сменяте нищо по системата , и цената не е кой знае каква . край с слизането до магазина ,носенето на вода от банята и други такива силови методи Инсталацията се монтира след водомера и е инвестиция за дома ,която си заслужава вложенията
08.07.2010 :: 11:27 :: от bgkite
#9
Re: Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата
"катиоден минерален филтър,магнитен редуктор ,сребърен и меден йонизатор","микропроцесор" - всичко това са скъпи материали, при извличането на който се замърсява доста. Дали това замърсяване е по малко отколкото при пластмасовите бутилки, които и се рециклират.
А за съвет наливаите си вода. В България има много минерални извори, планински чешми и така нататък.
Или друг вариант - купувайте по големи шишета вода. В една туба 20л има много по малко пластмаса отколкото в 4 бутилки от 0.5л. Да не говорим, че големите бутилки, с които се зареждат автоматите за вода също се използват многократно.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg