Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.08.2007

Зелен шум

от gorichka.bg :: Коментари (8) :: (4738 прочитания)

Зелени кампании, зелени продукти, зелени общественици. Как да разберем кои са истински и кои само яхват модата? И какво по дяволите значи да си зелен?
Зелената идея вече има висока маркетингова стойност. Резултатът е налице: зелени продукти, зелени партии, зелени кампании. Тепърва ще започнат да ни засипват със “зеленина”.

Това е супер, стига да е честно.


Какво ни притеснява? Има опасност в целия този зелен шум, зелената идея да загуби съдържанието си, да се износи, а истински зелени проекти да останат неразпознати. Затова решихме да измислим метод, с който да ти помогнем да различаваш лесно “зелените” от зелените.

И така. Като се сблъскаш с поредния зелен претендент, подложи го на кратък зелен анализ. Предлагаме ти три въпроса, с които да си направиш зеления извод за отрицателно време.

Първото и най-важно:
“Зеленият” прави ли зелени неща?

Ако не прави, значи не е честен, а го кара business as usual.
Ето няколко (от многото, за които не спираме да пишем в Горичка) елементарни зелени неща, които да провериш: разделно събиране на отпадъците, икономия на енергия, избягване на продукти за еднократна употреба като найлонови пликчета и пластмасови чашки, отказване или минимално използване на автомобил в града...
Откакто и ООН излязоха с доклад, че нещата опират до всеки един от нас, сме убедени, че зеленият човек е този, който съобразява ежедневието си с идеята, а не този, който я използва само в представянето си или в двата дни в годината, в които с приятели засажда дръвчета или чисти пред блока.

Второто:
“Зеленият” знае ли какво значи да си зелен?

Знае ли твоя “зелен” претендент, за какво става дума? Ако ти говори само за дръвчета, градинки и фасове по улиците, значи не се е подготвил.
Зеленото движение е доста старо, за екология се говори още от 60-те години, но нещата се променят. Днес приоритетите са различни. Най-важното в момента е намирането на решение за ограничаване на парниковите емисии, за обезводняването, за опустиняването, за изчерпването на ресурсите. Това е. Боклукът пред блока и фасовете по улиците не са зелени теми, а са теми за Министерство на културата. Дръвчетата и парковете стават, но само в комбинация с предните проблеми.

Третото:
“Зеленият” има ли мнение по зелените въпроси?

Не е достатъчно да знаеш за проблемите. Важно е да имаш идея и от решенията им. Тъй като решения има много и засягат всички области на живота. И както обикновено, мненията са много, няма консенсус. Дори сред зелените. Има много спорни въпроси. Дебатът по решенията засяга всички области - и търговията, и политиката, и икономиката, и движенията на хората, и работата, и световния ред.
Говори се за нови данъчни системи, за търговия с емисии, за строителни регулации, за нови бежанци, за чисти енергийни системи, за различни начини на отчитане на икономическия растеж. Спорни точки са атомната енергия, търговията с парникови емисии, регулациите (строителство, химия).
Така че, разпитай “зеления” си претендент какво мисли по всички тези въпроси и ако те гледа с неразбиране, го зарежи да спасява любимия си квартал от боклука в междублоковото пространство.

Това е.

И се приготви, че съвсем скоро “зеленото” ще обозначава само темата, но няма да има съдържание. Така както “образование” или “здраве” или “икономика” са теми, по които има различни идеи. Не е достатъчно да кажеш, че си “зелен”. Трябва да кажеш нещо повече.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (8)

27.08.2007 :: 09:33 :: от Kiril
#1
Re: Зелен шум
Bravo za tazi statiq !
27.08.2007 :: 11:49 :: от LandShark
#2
Re: Зелен шум
Следвайки идеята на тази статия стигаме до извода, че всъщност Ал Гор може би не е чак толкоз "зелен" всъщност:

http://timesnews.typepad.com/news/2007/02/inconvenient_bu.html
27.08.2007 :: 12:26 :: от Емил Данчев
#3
Re: Зелен шум
LandShark, прочетете пак статията. Ал Гор отговаря перфектно на втория и третия въпрос. На първия въпрос, явно има високи сметки за ток, но по всички останали критерии дали се класира или не? Рециклира ли? Каква кола кара? Каквато и да е сметката му за ток, той е направил толкова много за популяризирането на проблема с глобалното затопляне, колкото абсолютно никой друг и аз лично го приемам абсолютно за честен зелен. Без съмнение.
27.08.2007 :: 12:50 :: от Емил Данчев
#4
Re: Зелен шум
LandShark, друг път, като прочетете нещо в някой блог, го проучете внимателно. Ако проверите ще разберете, че в къщата на семейство Гор има офиси, така че да се сравнява със средното за едно американско жилище е подвеждащо. Освен това, се оказва че Ал Гор купува енергията за дома си от зелени източници (ако не знаете какво означава това, потърсете в Горичка). Така че излиза, че номера със сметката му за ток е типична неоснователна провокация от хора, които най-вероятно никога не са си мърдали пръста, без да имат личен интерес.
29.08.2007 :: 12:16 :: от radi
#5
Re: Зелен шум
Благодаря за статията,много полезна информация за разликата между "зеления" и зеления.
29.08.2007 :: 12:26 :: от radi
#6
Re: Зелен шум
Браво и за зелената идея за безплатното издание на ЗЕЛЕНИЯ ЖОКЕР на концерта на Bebel Gilberto,много зелено и свежо!
30.08.2007 :: 11:41 :: от evilo
#7
Re: Зелен шум
добра статия, браво!
ако на някой му се чете, давам линк към един леко теоретичен, но много добър текст - Future Directions in Green Political Theory!
http://rapidshare.com/files/52196854/Future_20directions_20in_20Green_20Political_20Theory.pdf.html
31.08.2007 :: 22:50 :: от xbizzit
#8
Re: Зелен шум
Тази статия ме зарадва наистина...От доста време се замислям, колко много хора станаха "зелени"..В смисъл, не мога да кажа, че и аз отговарям 100% на това понятие, но поне се старая...Просто се ядосвам, че тая екологична кауза се подема от хора които си нямат и представа от екология...И не знам до колко понятията "зелен", "еколог" и "природозащитник" си приличат..и припокриват. Според мен Първото и последното са по скоро обществена позиция, докато "еколог"?...Еколог може да бъде само човек разбиращ от екология..За тва и, моля ви, не наричайте младите хора на протестите.."еколози"..или тем подобни, драги ми журналисти..Това показва, още веднъж, колко невежи хора са се покрили с тая кауза, като със зелено наметало..така че да ги забелязват отдалече колко са "зелени"...;)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg