Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
31.08.2007 :: партньор

Чисто пране

от Силвия Тулева :: Коментари (11) :: (20892 прочитания)

80% от екологичния отпечатък на една дреха идва от прането. Предлагаме ти няколко лесни начина да го намалиш.
Не исках да ти развалям хубавото петъчно настроение с тази тема, но така се случи. Според Environmental Change Institute към Оксфордския Университет за 1 година пускаме пералнята средно 270 пъти. А за едно пране от 5 кг отиват от 30 до 100 литра вода за самото пране и двойно повече за сушене (без майтап – сушенето гълта доста вода). Сушенето хаби и 5 пъти повече електричество от самото пране, а освен това съсипва много по-бързо материите.

Дългите и сложни програми на пране и по-високата температура консумират повече вода и енергия. Всичко това става по-зле, ако пералната машина е стара или пък от по-нисък клас. Пералните се оценяват по 3 показатели – енергоемкост, изпиране и центрофугиране, като не винаги и трите показатели се представят еднакво добре, затова е хубаво да гледаш за трите буквички А, а ако към тях има и +, то пералнята е свръх ефективна. Новите високоефективни перални, тези от клас ААА, използват до 4 пъти по-малко енергия от една пералня от клас D или Е например.

В канализацията годишно отиват огромни количества препарати, които имат пагубно действие върху различните екосистеми. Фосфатите, които се съдържат в повечето прахове за пране, тровят реките и моретата и предизвикват обилен цъфтеж на водораслите; белината е на основата на хлор, който се смята за канцероген; омекотителите съдържат какви ли не гадости, които съсипват водните системи, предизвикват различни алергии и още куп здравни проблеми.

Някои препарати си имат безвредни алтернативи. 2-3 лъжици сода за хляб (само за бяло пране) или половин чаша оцет (не и ако ползваш белина – става опасна комбинация) заместват добре омекотителя. За избелване, можеш да оставиш дрехите накиснати една нощ в 1 част кислородна вода и 8 части студена вода, а след това да изпереш както обикновено. А за праха за пране, поне можеш да избираш такъв без фосфати – у нас засега възможността е само една, праховете на Фрош.

Това се казва новина:
Във връзка с кампанията си срещу глобалното затопляне, от английската верига магазини “Marks & Spencer” обявиха, че сменят етикетите на много от дрехите, които продават. На новите етикети се препоръчва да се пере на 30 вместо на 40°. Така използваната енергия за пране, ще се намали с до 40%.

Цифра:
10 месеца ще свети уличното осветление в Англия, ако в продължение на една година всички английски домакинства перат на 30°С.

Нашият съвет:
Намали поне с 10°С температурата, на която переш. Ще видиш, че няма разлика в резултата. Пълни пералнята догоре (до колкото е позволено, де) – две половинки пранета хабят доста повече от едно цяло. Ако дрехите не са супер мръсни, откажи се от програмата за предпране и определено забрави за сушилнята. Като си оставиш дрехите да съхнат на въздух ще ухаят много по-свежо.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (11)

31.08.2007 :: 09:23 :: от scaffas
#1
Re: Чисто пране
Za sajelenie naistina Frosch sa edinstvenite na pazara no za tova pak sa mnogo efektivni...za palna peralnia polzvam polvin ot preporachanata doza i pak si se izspirat drehite chudesno...kolkoto do gradusite to sam gi naglasila na optsia cheshmiana voda...nai mnogo ot vsichko mi haresva svejata mirizma koiato se zapazva dori i da e prestoiala drehata v garderoba niakolko dni...
31.08.2007 :: 11:19 :: от woods
#2
Re: Чисто пране
горичка, Не се ли научихте че като пишете за някой продукт трябва да кажете и къде се продава!
31.08.2007 :: 12:18 :: от Марина Недева
#3
Re: Чисто пране
Фрош вече ги виждам навсякъде, даже ги има по разни малки магазинчета по блоковете. Не са никак скъпи. Но те не са 100% екологични, само праха за пране няма фосфати, или да каже някой специалист??
02.09.2007 :: 19:02 :: от Denski
#4
Re: Чисто пране
На опаковките на Фрош за чинии и подови настилки пише, че са 98% биоразградими, така че би трябвало да са доста екологични. За праховете за пране не знам, още не съм ги ползвала.

Едно време Тема ги рекламираха като несъдържащи фосфати, но тази кампания май изобще не беше успешна (хората най-малко ги интересуваше дали прахът е екологичен или не). След като вече не го казват официално, предполагам, че са ги върнали :(

Виж http://www.gorichka.bg/index.php?p=26&l=1&id=234 по-специално коментар 11.

Някой да знае доколко екологични са препаратите на AMWAY? Има един мултифункционален препарат LOC, за който твърдят, че можеш да си полееш и цветята с водата, в която си го ползвал и че препаратите им за чинии са направени от естествени разграждащи мазнините съставки. На опаковката на LOC, няма никакъв знак, който да потвърди тези претенции Някой да знае нещо по въпроса?
04.09.2007 :: 18:27 :: от Denski
#5
Re: Чисто пране
Ох, току-що се запознах с праха/течния препарат за пране на Фрош и малко се шокирах! Предполагам, че са много концентрирани и всичко, но цената м/у 12 и 14 ми дойде малко нанагорно. След малко, като ми премине шока ще ходя пак до магазина, че трябва да напазарувам за селските къщи (които са високо в Родопите, където все още не е замърсено и предпочитам аз и семейството ми да не взимаме участие точно в този процес) и ще ги огледам по-обстойно, особено грамажа и начина на употреба.
07.09.2007 :: 14:38 :: от Whiskey
#6
Re: Чисто пране
Ходих до пикадили (моят спасителен пояс за биопродукти! ;)), но имаше само форш за бяло пране. А аз искам за цветно! Цената от 12 лв не ме впечатли, да не би другите да са по-евтини?!? Все пак си вземах препаратите за чистене и миене на съдове, но се надявам да има и прах за цвето пране все пак, и съм готово да го взема, ако някой ми каже къде може да го има.
09.09.2007 :: 18:33 :: от Dessie
#7
Фрош
Толкова сме заразени с този Фрош, че дъщеря ми преиначи песничката от рекламата на Персил в - "Сега Фрош, винаги Фрош" и подмина със странна гримаса един магазин за препарати, казвайки - "Гадна химия", дори ми направи забележка за червената жаба на един много стар препарат за почистване на дървени подови настилки - жабата трябвало да бъде ЗЕЛЕНА. Обяснява и прави забележки на бабите си, какви препарати трябва и какви не трябва да купуват. Последно беше възмутена от Доместоса в тоалетната на майка ми.
Но по темата - Фроша за цветно пране е течен, аз пък не съм виждала такъв за бяло пране, но пера всичко с този за цветно - няма някаква особена разлика. Има го в Метро и е доста икономичен, но е със силен аромат, който на мен лично не ми допада. Като дрехите изсъхнат, обаче, нищо неприятно не остава. Миришат си на чисто и свежо.
29.09.2007 :: 19:28 :: от verde
#8
Re: Чисто пране
Виждала съм пълна (или почти пълна, не знам със сигурност) гама продукти на Фрош в Елемаг- Лозенец в София. Може да са по-скъпи от обикновените препарати, но пък са концентрирани, така че можем да ги разреждаме. Дори да не са концентрати, аз винаги ги разреждам малко и така имам за по-дълго време. Не ме притеснява, че трябва да дам 12-13 лв за препарат Фрош, защото тези пари биха "заминали" само за едно сядане в по-скъпа сладкарница или пицария. Дано скоро на българския пазар има по-голямо разнообразие на марки екологични домакински препарати.
24.01.2008 :: 00:09 :: от Rachkoto
#9
Re: Чисто пране
Скъпи приятели ! Защо се заблуждавате, че само фрош прави екологични продукти? От скоро на БГ пазара има една огромна гама препарати на една Чешка фирма които наистина са фантастични. Но най-важното е, че всичките им препарати за почистване се работят с голи ръце , което само по себе си означава , че след като не вредят на кожата не биха навредили и на природата!
28.01.2008 :: 15:17 :: от verde
#10
Re: Чисто пране
Rachkoto, благодаря за информацията, но е непълна. Моля те да дадеш повече яснота как се казват тези препарати, коя е тази чешка фирма. Никой не твърди, че само Фрош прави еко-продукти, но до сега само те присъстваха на бг-пазар като такива.
06.02.2008 :: 17:18 :: от Whiskey
#11
Re: Чисто пране
Да, наистина, коя е тази фирма?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg