Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.08.2007

В името на народа

от Иван Димитров :: Коментари (15) :: (5345 прочитания)

Съдебни дела срещу компании, замърсяващи с парникови газове могат да доведат до сериозни обезщетения и до прецеденти за повдигането на нови случаи.
Последните двайсет години донесоха много скръбни дни за компаниите, свързани с тютюн и азбест. Те бяха принудени да платят обезщетения от милиарди долари за щетите, които са нанесли техните продукти върху потребителите. Нещо подобно ще се случи и с компаниите, които изпускат парникови газове в атмосферата. Най-вероятно на тях ще им се наложи да си платят солено за приноса към глобалното затопляне.

Преди да си скочил с вдигнати ръце, заблуждавайки съседа, че днес има мач на националния отбор по футбол, ще трябва да задържиш пристъпа на радост замалко. В момента адвокатите очакват съдилища в САЩ и Европа да произнесат тежката си дума по редица случаи. Големите плащания от страна на компаниите могат да доведат и до драстични промени в бизнеса.

В Щатите има около десет дела, включващи искания за по-затегната регулация на компаниите във връзка с глобалното затопляне и искове за щети. Моят фаворит са собственици на земя в Мисури, които са повдигнали процес срещу нефтени и въгледобивни компании. Те смятат, че компаниите са изиграли съществена роля за увеличаването на силата на урагана Катрина, който удари района преди две години. Замесени са дузина компании, между които ExxonMobil и Duke Energy. Ищците твърдят, че емисиите на тези компании са допринесли за глобалното затопляне, следователно те са отговорни и за повишаването на температурата на водата в Мексиканския залив и за високата сила на урагана.

Между обвиненията има такива за финансиране на погрешни сведения за действителния размер на глобалното затопляне, за нанесени вреди върху бизнеса и за емоционални щети. Не се уточнява за каква сума става въпрос. Ясно е само, че се използва формула за пресмятането на точния принос на всеки замърсител, упоменат в иска за урагана. Изслушването на случая е днес, така че можеш да се поинтересуваш как се развива делото.

В друг широко известен случай бившият калифорнийски главен прокурор Бил Локиър миналата година даде под съд General Motors, Ford, DaimlerChrysler, Toyota, Honda и Nissan за производството на автомобили, които отделят милиони тонове парникови газове годишно. Продуктите на производителите на автомобили са допринесли за по-дълги горещи вълни, по-големи горски пожари и за намаляване на снежната обвивка в планинските местности. Това дава право на Калифорния да иска компенсации за милиарди долари за бъдещи щети. Производителите на коли са се пробвали да прекратят делото. За късмет това не им се е отдало и делото е в ход. Какво ли ще се случи?

Ключова победа в съда беше постигната през април, когато Върховният съд задължи Националната агенция за околна среда да регулира въглеродните емисии на новите коли и камиони. Според някои специалисти това решение е увеличило възможностите на обикновените граждани да повдигат нови случаи свързани с глобалното затопляне.

Националната правна система на Европа затруднява обединяването на единични случаи в общ съдебен процес. Въпреки това допълнително препятствие европейските адвокати вече планират дела подобни на тези, които са в ход в Калифорния и Мисури.

В бъдеще се очакват дела, повдигнати от собственици на бизнеси. Такива например са тези на Алпийските ски курорти, които са застрашени от драстичното намаляване на снежната покривка в резултат от глобалното затопляне. Но най-вероятно първото голямо европейско дело ще бъде повдигнато във връзка с фамилии, чиито роднини са умрели в жестоките горещини като тези във Франция през август 2003, които доведоха до смъртта на почти 15 000 човека.

Източник: International Herald Tribune

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (15)

30.08.2007 :: 10:43 :: от krem
#1
Re: В името на народа
хахаха Алпийските ски курорти, които също са виновни за унищожаването на доста дървета ще съдят другите. Смешници

Иначе бих се зарадвала на дела срещу производителите на храни, които тъпчат храната ни с най-големите отрови. Това вече е престъпно. Нямам думи например колко много жени напоследък имат проблеми с бременноста си и даже помятат точно заради отрови в храната и въобще около нас. Ужасно е. Просто наскоро се информирах по случая, по повод на една позната. Проблеми и усложнения, които допреди 20-30 години са се случвали само на бременни жени над 40 години сега са обичайно явление и на 20 годишни.
Хайде да ми кажат, че всички тези отрови около нас нямат отношение към това.
Историята във филма "Децата на хората" може да се окаже истина в скоро време...
30.08.2007 :: 11:28 :: от woods
#2
Re: В името на народа
Интересно как ще ги осъдят при положение че досега не е имало действащи закони които да нарушат?
30.08.2007 :: 11:38 :: от woods
#3
krem, Никой никого не може да осъди. За да осъди някой някого първо трябва да се приеме закон че, например, производителите на автомобили нямат право да произвеждат замърсяващи коли, и след това вече може да ги осъдят ако продължават, но не и със задна
дата.

За храните важи същото. Може да се забрани производството на отровни храни, но за вече произведенето не може да се съди, тъй като преди делото производството му е било законно. Обаче адвокатите и бизнесмените нямат интерес.

(ако си забелязала как стават нещата - определя се списък от отрови, които се смятат за допустимо отровни и е разрешено да се използват в храните в малки количества. След това някой се оплаква от това какво му е причинила някоя отрова и тя тихо се изтегля от пазара или се заменя с друга. Така е с храни, лекарства.)
30.08.2007 :: 12:05 :: от ади
#4
Re: В името на народа
Кажете нещо за маргарина.Доколокото знам, е много вреден,заради хидрогенираните мазнини,които съдържа.Аз лично не купувам от няколко години и съм забранила на децата си да го ядат.Вчера с удивление прочетох в статия,написана от видна диетоложка,колко полезен е маргарина!Чувала съм,ч в Щатите има кампания против маргарина и соевите продуктил
30.08.2007 :: 13:04 :: от ади
#5
Re: В името на народа
Благодаря,Емиле!Прочетох статията,много е полезна.Гледала съм и филма,страшно е!Като казвам на моите познати,че по-добре е да дадат на детето си филия с масло,отколкото с маргарин,не ме вярват.Повечето са лекари,между другото!
30.08.2007 :: 13:36 :: от jmryts
#6
Re: В името на народа
А не може ли да осъдиш някаква фирма за обезщетение, при положение че на организма ти е нанесена някаква вреда, без значение дали по закон всичко е в допустимите граници?
30.08.2007 :: 14:42 :: от krem
#7
Re: В името на народа
зависи

В България съдебната система е такава, че нещата по-скоро клонят към това, което казва woods.
В САЩ нещата са малко по-различни, правната система е различна и там е възможно да има такива дела, например ако успееш да докажиш, че компанията е знаела, че дадено вещество е вредно, но не го е казала. За това се говори в началото на статията - "Последните двайсет години донесоха много скръбни дни за компаниите, свързани с тютюн и азбест. Те бяха принудени да платят обезщетения от милиарди долари за щетите, които са нанесли техните продукти върху потребителите. "

За пример давам филма "Вътрешен човек", който е по реални събития.
30.08.2007 :: 20:36 :: от woods
#8
Re: В името на народа
#7, Мисля че не. Не можеш да осъдиш хората, които спазват законите. Проблемът идва от хората, които правят законите.
30.08.2007 :: 20:43 :: от woods
#9
Re: В името на народа
#8, Че не ни е наред и съдебната система всички знаем, но в общия случай и да беше наред пак нямаше как да стане съденето.

Разбира се винаги има за какво да се захванат адвокатите, и им пожелавам успех.

На мен ми се ще да осъдят George Bush на смърт - човекът, който най-силно поддържа смъртната присъда.

Иначе тоя филм какъв е - кажи да го гледаме. Английското му заглавие кажи, че по търсачките не ги пише на български.
31.08.2007 :: 09:33 :: от scaffas
#10
Re: В името на народа
S hranite naistina e strashna rabota az otdavna go govoria no niama koi da me chue...stanali sme takiva chervoogodnitsi che i da mu kajesh na choveka ..ima otrova v nego toi ti otvrashta che mu e vkusno i bez nego ne mojelo! Prosto poniakoi pat ne moga da go razbera....Zatova samo bio hrani...i to kakvito ima ..drugoto i jivotinkite ne iskat da go iadat veche!
Samo se nadiavam bio pazara da se razrastne po-barzichko che na krastavitsi, domati, chushki i grozde ne se kara!!! pak i razhodka do sasedna Gartsia za bio produkti ne izliza evtina i baia zamarsiava..:(
31.08.2007 :: 15:06 :: от krem
#11
Re: В името на народа
Филмът е The Insider (1999) с Ръсел Кроу и Ал Пачино

За Джордж Буш - на много хора ни се иска или поне "политическа смърт" да го застигне.

А за съдебната система, освен че нашата тотално не е наред имах предвид и че нашата е от континенталният тип, основаваща се на закони, а англо-саксонската (Англия, САЩ) е по-различна и се основава на прецеденти. Затова там такива дела са възможни.
(Дано правилно съм си спомнила термините, че иначе Dessie ще ме поправя)
31.08.2007 :: 15:07 :: от ади
#12
относно маргарина
Филмаът се казва Super size me.Става въпрос за един човек,който доброволно се подлага на диета с храна от мак Доналдс,резултатът е потресаващ.
31.08.2007 :: 15:30 :: от krem
#13
Re: В името на народа
:)))))) май много филми станаха
другият, който съм цитирала в първото си мнение е Children of Men (2006) с Клайв Оуен
вече не съм сигурна за кой е въпроса
01.09.2007 :: 19:57 :: от Dessie
#14
Съдебни систем
krem абсолютно си права за съдебните системи. И все пак ми се струва, че и при нашето законодателство може да се приложи принципът, че не може да се вреди другиму, колкото и хипотетично да звучи това, но наистина е смешно точно алпийските курорти да съдят други компании, освен ако не докажат, че всички писти са естествени...
03.09.2007 :: 12:39 :: от Dessie
#15
Super size me
Направо съм в шок!!! Не че някога съм прекалявала с МакДоналдс, но като се замисля и в другите ресторанти храната едва ли е по-здравословна. Да не говорим, че и децата ми са се хранили няколко пъти там. Честно да ви кажа напоследък не знам с какво да ги храня. Понякога те хапват при бабите и дядовците си, които се надпреварват кой колко кренвирша да им даде. Аз съм в шок - не знам за вас, но ще се радвам да споделите.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg