Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
07.09.2007 :: партньор

Саксия въздух

от Силвия Тулева :: Коментари (14) :: (11137 прочитания)

Въздухът в затворени помещения може да бъде от 2 до 5 пъти по-мръсен отколкото най-лошия въздух на открито. Стайните растения идват на помощ.
Според изследване на Washington State University саксийните цветя в дома намаляват стреса, действат релаксиращо и увеличават работоспособността ни. Освен това те имат способността да улавят различни химикали и отрови, а в дома такива има много. Обаче не всички цветя имат еднакви възможности за пречистване на въздуха.

Така например хлорофитумът и бостънската папрат са най-добрите пречистватели на въздуха от формалдехид – химикал, който се отделя от мебелите от ПДЧ и MDF, хартията, килимите, мокетите, различни видове тапицерии, понякога дори и от матраците, на които спим. Формалдехидът причинява главоболие и умора, дразни очите, гърлото, носа, а при опити с лабораторни животни, се установява, че причинява рак. Добри пречистватели от формалдехид са още алое, бръшлян, хризантема и финикова палма.

За разлика от тях раписът хич не го бива в поглъщането на формалдехид, но е първенец в справянето с амоняка.

Арека, фаленопсис и финикова палма намаляват нивата на толуол и ксилол – летливи органични съединения, които присъстват в боите и лаковете. Спатифилиумът филтрира въздуха от етилов и метилов алкохол, ацетон и амоняк, а като растение е непретенциозно и може добре да си вирее дори и в някой тъмен ъгъл.

Хлорофитумът е рекордьор по поглъщане на бензен – отровен канцерогенен химикал, който се съдържа в боите. Затова, ако си боядисал наскоро, е добре да сложиш 2-3 саксии с хлорофитум в стаята, поне за няколко дни.

Други високоефективни мини-пречиствателни станции са: мечовете, всички видове драцена, бамбукът и коледната звезда.

Цифра:
Повече от 900 са вредните летливи органични съединения, които могат да се открият в домовете ни, по данни на Американската агенция за защита на околната среда. Някои от тези съединения имат пряка връзка с болести като рак и някои неврологични разстройства.

Това се казва новина:
Кипарис, туя, криптомерия отделят йони, които освежават въздуха. А фикус, аукуба, дифенбахия, каладиум, монстера и хлорофитум най-добре попълват запасите от кислород.

Нашият съвет:
Сложи си колкото се може повече цветя в къщи – така значително ще намалиш нивото на вредните химикали, отделящи се от мебелите, стените, пода, та дори и от домашния ти любимец. Не забравяй обаче, че за да е свеж въздухът в дома ти, трябва и редовно да проветряваш.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (14)

07.09.2007 :: 01:06 :: от xbizzit
#1
Re: Саксия въздух
Ами, саксийка с канабис?...
хах, шегичка...;) Ама и в тва си има файда, убеден съм:)
07.09.2007 :: 09:53 :: от Whiskey
#2
Re: Саксия въздух
Аз имам кактуси. Те най-добре поглъщат вредните електромагнитни лъчения :). Но мерси за статията. При следващата флора ще се постарая да си набавя някои от тези екземпляри, макар да не знам къде да ги сложа в моята стая.
07.09.2007 :: 10:45 :: от woods
#3
Re: Саксия въздух
А ние откъде да знаем тези "български" имена на цветя какво означават? Дори не може да се потърси в интернет.
07.09.2007 :: 12:37 :: от Dessie
#4
Сайт за цветя
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=195
Този сайт е много полезен за тези, които искат да знаят повече за цветята и начините за тяхното отглеждане и размножаване. Конкретната страница е за хлорофитума, но може да си намериш звете не само по името, но и по снимка. Аз имах доста цветая, чието име не знаех, но тук ги намерих.
07.09.2007 :: 14:34 :: от Whiskey
#5
Re: Саксия въздух
Ами аз днеска отидох в един магазин за цветя и като й казах, че искам хлорофитум, тя ме попита дали това не е някакъв препарат!....
07.09.2007 :: 19:58 :: от secretgarden
#6
Re: Саксия въздух
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=195 хлорофитум


08.09.2007 :: 01:29 :: от rossi
#7
Re: Саксия въздух
Вкъщи имам две разновидности на хлорофитум. Едно от тези цветя стои върху хладилника (и МНОООГООО му хареса...) и активно пуска издънки вече 4-ти месец, а една приятелка пък има същия 'проблем' с другата разновидност. В заключение - имам почти-неограничено количество такива издънки и с драго сърце ще ги дам безвъзмездно на всички които обещаят да си ги обичат и да им се радват. По прицип цветята са ми в София, но понякога прескачам и по други градове...
За желаещите ICQ - 121469711.

И споделям личния си опит с тези цветя - наистина се гледат лесно, обичат светлина и вода, но са претърпявали огромно посегателство срещу тези жизнени ресурси. Ако им харесва мястото цъфтят няколко месеца и ако си държите отворен прозореца даже се опрашват и връзват(ще пробвам да посадя семената). Много хора ахват колко е приятно в стаята ни, въпреки пълният безпорядък, аз лично го отдавам именно на цветята и най-вече на двата хлорофитум-а.
09.09.2007 :: 18:36 :: от Dessie
#8
Хлорофитум
Това за препарата с име Хлорофитум е много свежо, но ако сме честни - наистина звучи химическо ;-)))
10.09.2007 :: 14:31 :: от irresistible
#9
Re: Саксия въздух
да това ми е известно отдавна и затова си отглеждам много зелени любимци.Само в хола си имам 4 хлорофитума,мога да кажа ,4е това ми е хобито да отглеждам саксийни цветя,доста разновидности имам на драцени "маргината,фрагранс-компакта и 2 масангени,а за последните 4етох в една книга,4е веднага се нареждат на 2-ро мя
10.09.2007 :: 14:33 :: от Natali
#10
Re: Саксия въздух
Ето и още малко полезна информация за зелените спасители , сред които и Хлорофитум, наречен "зелената противоотрова" :-)
http://margaritta.dir.bg/2004/yan/01rastenia_spasiteli.htm
10.09.2007 :: 14:50 :: от irresistible
#11
Re: Саксия въздух
съжалявам без да искам натиснах бутона" изпрати" SORRY :)))))))))))
та да си продължа мисълтта,4етох в една книга''Гласът на розата",4е драцена масангена е една от първенците срещу всякакви вредни химикали,препоръ4вам на всеки да про4ете книгата,купих си 3 масангени,но едната загина,другите 2 да са ми живи и здрави:))))))
02.10.2007 :: 11:24 :: от mu6i
#12
Re: Саксия въздух
Имам 1 хлорофитом (за съжаление мъжки, но баба ми има женски) и 2 спатефилиума, ама за бостънска папрат, алое, бръшлян, хризанема (ъъъ...к`во беше тя), рапис, арека, фаленопсис, мечовете, драцената, бамбукът, коледната звезда, кипарис, туя, криптомерия, фикус, аукуба, дифенбахия, каладиум и монстера ще си имам проблеми. Финиковата палма се продава адски скъпо, ама ние можем да си я зясядим от костилка от форма!:))))))
07.10.2007 :: 20:03 :: от Whiskey
#13
Re: Саксия въздух
А по какво разбираш кои са мъжки и женски?
26.10.2007 :: 21:44 :: от dany_vassileva
#14
Re: Саксия въздух
По вторичните полови белези, предполагам ;::D
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg