Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
04.09.2007

Личен избор

от Десислава Белева :: Коментари (53) :: (10068 прочитания)

Не е чак толкова сложно да живееш зелено. За вдъхновение ти предлагаме да споделиш зеленото ежедневие на един фен на Горичка.
Деси Белева е юрист в Пловдив, активен посетител на Горичка (само погледни колко коментари е написала). Деси иска да ти каже какво прави тя в зеленото си ежедневие. А ти - ти можеш да споделиш същото за себе си.

У дома

В офиса


НавсякъдеCC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (53)

04.09.2007 :: 00:35 :: от Dunyata
#1
Поздравления!
И аз си монтирах слънчев колектор, както и отказвам найлоновите торбички в магазините.
Не знаех за цветето хлорофитум, но ще потърся в цветарския магазин.
04.09.2007 :: 00:40 :: от woods
#2
Re: Личен избор
Да не е една Dessie дето много любезно и културно се обърна към мен в един свой коментар?

Еми то трябва да си изключително тъп за да държиш лампата светната докато те няма в стаята. (коментар от мен в нейн стил)

Аре махам се от тая тема да не кажат че съм заядлив като нея. А, и ако това не е тая деси да е ясно че е станало объркване.
04.09.2007 :: 00:42 :: от woods
#3
Нека отбележим че госпожата има климатик, това е наистина много зелено (вярно в Пловдив е 1-2 градуса по-топло, може би затова така дълбоко не разбирам мотивите на госпожата - все пак 1-2 градуса си е сериозна разлика - може би няма начин да се живее при
такава температура... Е, както и да е - аз няма да си купувам климатик, но ще гледам как госпожиците от Пловдив зеленеят, пускайки техните... и фукайки се че гасят лампите когато не са в стаята!
04.09.2007 :: 00:46 :: от woods
#4
Re: Личен избор
Но все пак амбицията е хубаво нещо - може би някой ден госпожата ще започне да мисли малко повече и да се вслушва в коментарите на другите.
(Дано в тоя сайт няма модератори!)
04.09.2007 :: 00:51 :: от woods
#5
Re: Личен избор
И да ви кажа още - ако са изчислили че всеки жител на земята трябва да посади две дръвчета, ние като нормални хора трябва да изчислим че няма всеки жител на земята да посади по две дръвчета, затова ние трябва да посадим много повече.
04.09.2007 :: 07:56 :: от Vladi
#6
Re: Личен избор
woods, кажи ти к'во правиш тогава като си такъв критикар!
04.09.2007 :: 08:36 :: от Kiril
#7
Re: Личен избор
Mnogo mi hareswat merkite koito tq vzema za da bude zelena... No ne zabrawqite 4e nqkoi ot nas mogat da prawqt mnogo pove4e...
04.09.2007 :: 10:53 :: от Dessie
#8
Re: Личен избор
Приятели, идеята на тази "статия" не беше да се фукам, нито пък си правя илюзии, че знам и мога всичко. Последната ми мисъл пък е да се правя на зелена. Истината е, че много се притеснявам за бъдещето на нашата планета и исках да споделя с приятелите си какво правя аз, за да намаля вредното си съществуване.
Целта ми е да попитам и да получа отговор и от други хора, които да споделят какво правят те, за да обменим ценни идеи и да започнем да променяме ежедневните си навици, защото съм сигурна, че има неща, които някой хора правят и то добре, без това да им причинява някакви неудобства, просто защото знаят точно как. И искам те точно това да споделят.
От написването на тази тема до днес изминаха почти два месеца и сега като я чета си мисля, че вече мога да добавя и още неща, за които тогава дори не съм се замисляла... Но сеге не само мисля за тях, но и ги прилагам на практика, и то благодарение на този сайт. Така че давайте идеи...
Що се касае до критика – приемам всякаква, особено конструктивната, но едва ли ви се „слушат” обяснения по темата „пловдивски госпожици.”
04.09.2007 :: 11:05 :: от Dessie
#9
Употребявани батерии
Вече може да ги изхвърляте разделно в магазините на Метро. В Пловдив кошчето се намираше под една саксийка в отдела, където издават гаранционни карти, но над него си имаше табела, че целта му е точно за това.
04.09.2007 :: 11:28 :: от woods
#10
Re: Личен избор
Майната му на скапания сайт! Server not found и всичко дет съм писал отива по дяволите! Ето квото съм запаметил, останалото го поискайте от дизайнърите на горичка!

Vladi, Нищо конкретно. Просто не правя нищо, което ме прави не зелен. В момента не ми се налага да избирам много между зелени и не зелени неща, тъй като нямам деца и къща като нея, още не съм си завършил висшето образование, за да взимам зелени решения, не карам кола (и нямам намерение да взимам книжка засега, въпреки че много познати вече го направиха и си купиха коли), вкъщи винаги е тъмно (не само когато не съм в стаята, лампа включвам само докато чета в леглото или докато съм в банята!) - иначе разчитам примерно на светлината от монитора. Телевизора не се налага да изключвам от "режим stand by" - телевизия не гледам - в другата стая един телевизор гние - от почти година не съм го включвал. Когато може ям зелена храна - купувам си био кисело мляко, никакви боклуци, а понякога даже като купя нещо и видя че съдържа неща, които нормален продукт от такъв вид не съдържа го слагам в плика с боклуците (които НЕ събирам разделно, просто защото наоколо кофи за разделно събиране на отпадъците няма - за сметка на това до блока има 4 обикновени кофи - винаги пълни и винаги с боклук около тях - боклуджиите никога не го събират).
НЯМАМ климатик, както отбелязах, и никога няма да си купя. Според мен е абсолютно лицемерие някой да казва че е зелен и да си купи климатик. Горещо е, да, гадно е - още повече аз съм човек, който е свикнал на ниските температури - има ли 10 градуса навън се обличам като през лятото, има ли 20 ме побърква жегата. Но такъв е климътът тук - като не ви харесва сменете си държавата. Ако не за друго хванете се за това че смяната на температурата вън/вътре е вредна и за вашите тела.
От нещата, които Dessie прави - в асансьор и аз не стъпвам, ако ще да са 20 етажа (е, ако съм с някого няма да се правя на идиот), и аз не слагам препарат като мия пода, и оцет не слагам (що за глупост?), (не съм си купил "телевизор, видео и ДВД" - мисля че акълът ми позволява да се сетя че нямам нужда от тези неща - всичко може да се гледа на компютъра), и аз не ползвам препарати против комари / други насекоми, (ПЕРАЛНЯ изобщо не използвам), имам бутилка вода в камерата на хладилника (тук като прочетох я напълних и сложих), нямам хлорофитум - само едно цвете имам, даже трябва сега да го дам на някого като заминавам, че да не умре от жажда, но някой ден и аз ще си напълня къщата с цветя, взимам си една торбичка от Billa, и си я ползвам докато на нищо не заприлича - нося си я в джоба когато отивам да пазарувам. На коледа изобщо не купувам дръвче. Като имам деца изобщо няма да им купувам играчки - не и от тоя вид, които не служат за нищо, какво остава пък за батерии. Е, може по изключение, все пак деца са, но като цяло ще се стремя да огранича безполезните неща, за сметка на полезните - ако поискат нещо, което
04.09.2007 :: 11:31 :: от woods
#11
Re: Личен избор
Еми няма да те коментирам повече - едно си знаеш, тва си правиш. Ползвай си климатика тогава.
04.09.2007 :: 12:42 :: от Dessie
#12
Риск
С риск тази тема да се превърне в диалог между нас двамата ми се иска да ти кажа някои неща:
- Много ми е мъчно за теб и съжалявам, че "живееш" по този начин :-( НАИСТИНА;
- Моля те спри да мислиш за мен като за някакъв извънземен. Аз съм просто човек. Не съм идеална и никой не е, дори и ти. Повярвай ми.
- Опитай се да вложиш малко позитивизъм в мислите си и съм сигурна, че можеш да дадеш идеи на всички нас, които не сме толкова перфектни...
- радвам се, че поне едно нещо си научил от мен - бутилката във фризера е добро начало.
- От сърце ти пожелавам да имаш чудесна къща, пълна с цветя и любящи хора и деца, а ако ми кажеш кога е рожденния ти ден и ми дадеш своя e-mail адрес - ще ти подаря дръвче. Искрено, като от приятел...
04.09.2007 :: 13:12 :: от vkirilova
#13
Re: Личен избор
Хубаво е да знаеш, че някой прави неща, които и ти искаш да правиш, но не ти достига воля. На мен ми действа мотивиращо.Лесно е да не взимаш найлоновите торбички в магазина, правя го от години.Но когато става въпрос за играчките и храните за детето ми....О, ужас! Нямам кураж да издържа на молбите и сълзите. Дори и системата "обясняваш до припадък" не помага. За това - давай Деси! Пиши и ме мотивирай! Целувки
04.09.2007 :: 13:13 :: от Denski
#14
до woods
woods, хайде като критикуваш толкова другите да ти задам и на теб един-два конкретни въпроса по собствените ти думи. Първо, как точно неразделното събиране на отпадъци те прави зелен? Всъщност НЕ правейки точно това нещо те прави доста НЕ ЗЕЛЕН, не смяташ ли? И оправдания от типа на "няма кофи за разделно събиране наоколо" някакси изобщо не вървят, особено след като толкова хора в сайта коментират, че си мъкнат отпадъците по градския транспорт (даже не и с колите си) до най-близката кофа. И около нас няма, но това не ми пречи да рециклирам: наблизо има пункт за предаване на хартия, мазето ми е пълно с пластмасови бутилки, като се съберат много баща ми ги закарва с колата (какъв ужас!) до кофите до офиса му и т.н. Така че начини има и то много! Ако трябва и пеша ще ги нося!

И преди да си се заял за колата - баща ми ходи пеша до и от работа, държи я почти изцяло там и я ползва само когато трябва да се докарат материали за производството (или боклуци). Плюс това колата е на газ.

Колкото до климатика, може и да не си чувал, но някои хора ги използват за отопление през зимата. Новите класове са значително по-енергийно ефективни и хабят учудващо малко енергия (съдя по сметките на мои приятели, които се отопляват по този начин). И докато съм съгласна с теб за охлаждането през лятото (климатик нямам, а и изобщо не се чувствам комфортно при неестествените температурни разлики вътре/вън, които създава ) смея да твърдя, че и ти не стоиш на минусови температури вкъщи през зимата, сиреч отопляваш се по някакъв начин. Е, някои хора го правят с климатик и май е доста по-безопасно за околната среда, отколкото ТЕЦ-а.

Така че, хайде вместо постоянно да критикуваш другите дай някоя конструктивна идея, мисля, че можеш (за постовете на линкове под различните статии, даващи повече инфо по съответната тема - сърдечно благодаря).

Освен това Dessie наистина се обръща съвсем любезно и културно към теб (чела съм всички коментари и на двама ви). Този който се заяжда си ти.

04.09.2007 :: 13:30 :: от Dessie
#15
Играчките
Наистина най-трудно е да устоиш на молбите на малчуганите. Понякога клони към невъзможност. Един път успях, обаче. Дъщеря ми заслужаваше награда за нещо и аз й купих кактус. Полива се най-много веднъж седмично. Така поверих грижата за него на нея. Е, забравя го от време на време, но като се върнахме от морето много му се зарадва, защото беше видимо пораснал.
Но наистина на пазара няма достатъчно дървени играчки или такива от типа на зрънчо, за които писа Горичка.
Книжките също вършат работа при мен.
Най-ценния подарък за тях е да сме заедно и да е весело. Старая се да измислям игри с апликации, коркови тапи, капачки от кисело мляко и разни други неща, но не винаги ми остава време за всико това.
04.09.2007 :: 14:45 :: от scaffas
#16
Re:
Woods...cheta te vseki pat i ne moga da razbera edno neshto...vse s dupeto nagore li stavash ili niakoi ti krade zakuskata vsekidnevno??!! Spored men e vajno che neshto pravim pak zashto ni e da se sravniavame?..Vkraina smetka vsichki tselim edno nali...i koi s kolkoto moje....haide utre shte te cherpia s bio sladoled che da ni se usmihnesh malko ;)
04.09.2007 :: 16:22 :: от ohhla
#17
Re: Личен избор
първо прочетох статията и после коментара. това за климатика и на мен не ми хареса. хората все с климатик са живели... ;)
иначе си екстра =D
04.09.2007 :: 16:46 :: от Denski
#18
Re: Личен избор
М/у другото, Деси, благодаря за инфото за батериите, да видим дали и в софийското МЕТРО е така :)
04.09.2007 :: 18:31 :: от woods
#19
Re: Личен избор
Denski, Не аз съм този който не е сложил кофи около блока. Писах до четири компании, които се занимават с това - само една ми отговори - че това не е тяхният район. Кметът е виновен, не аз. Кметът и правителството.
Носете, щом ви е мерак, аз ще чакам да се появят кофите. Е тва е един от проблемите на българите - носят и са доволни на що има, и затва ше има все по-малко. Бих си изхвърлял боклука пред кметството, но то е по-далече и от най-близката кофа, а и вероятно ше ме опандизят - не си е работа.
Начи за колата - не се заяждам - купувайте си коли. Dessie примерно има деца и ги кара с колата - много по-нормално от това да си купиш за да я държиш в гаража. Като е на газ има по-голяма вероятност да гръмне ;-)
За климатика през зимата не съм говорил.
Хайде пък ти, вместо да ми критикуваш коментарите (самоцелно, както една друга потребителка - изпийте по едно кафе, ама си намерете по-интересна тема за разговор), вземи направи това, което искаш от мен.
Не си чела внимателно. И аз се обръщам любезно към нея! (по същия начин ;-)

А бутилката е там от няколко месеца ;-)
04.09.2007 :: 18:37 :: от woods
#20
Re: Личен избор
И да ви кажа няма да отговарям на такива коментари повече - ше ме хване срам че ви се водя по акъла.
04.09.2007 :: 23:27 :: от Dessie
#21
Метро
Пишете, наистина и за магазините на Метро и в други градове. Важно е да го казвате и на всичките си приятели, мен вече ме попитаха.
Колкото до личния принос на всеки от нас, считам че е важен и то много, но от друга страна по-важно ми се струва да се окаже натиск върху политиците и големите бизнесмени. За първите - не съм съвсем убедена как ще стане в БГ, но за Щатите съм сигурна, че до голяма степен гражданското общество работи. Там просто никой за нищо не си мълчи и отстоява правата си, вкл. правата си на потребител. Това, което е по силите на всеки е наистина да прави мъдър избор, когато купува нещо и да не се връзва на идиотските реклами за утринна роса и други подобни в препаратите за пране и омекотителите например. Това е по силите ни. Ако нещо се търси на пазара и големите компании ще се замислят за бизнеса си, защото тук имаме пълно право на избор и никой не решава вместо нас - дали да купим или не.
woods, не спирай да пишеш и да коментираш, просто напиши нещо позитивно, дай някоя идея. Никой няма за цел да те обиди. Или сподели друг проблем, който те дразни яко, но такъв извън форума - Я, кажи в кой квартал живееш и да им продъним ушите на фирмите и общинарите да поставят кофи за разделно събиране. Още утре ще им напиша гневно писмо. Може и до някой ежедневник да пратим писмото, ако пак остане без отговор. Аз направо не повярвах на очите си като видях контейнери в Пловдив, а то се случи може би две години, след като се появиха в София и в Хисар.
По една от темите видях, че си питал къде можеш да намериш Фрош. Можеш да си купиш препарати с тази марка и в Метро - там има пълен асортимент - веро (много икономично), препарат за почистване на пода (пак с оцет ;-), течност за пране на цветни тъкани, препарат за фаянс и др. На повечето пише, че са 98% биоразградими?! (каквото и да значи това)
05.09.2007 :: 10:17 :: от markova_z
#22
Re: Личен избор
Обръщам се към Даси - поздравления! Почувствах се истински щастлива, че някой прави всички тези неща, които и аз! Докато четях статията ти имах чувството, че всеки ред съм го писала. Ще се радвам всички останали също да споделят ежедневието си, защото с конкретните ни действия, а не само с писане в коментари и форуми, наистина правим нещо значимо.
05.09.2007 :: 10:44 :: от Tony_
#23
Re: Личен избор
Обръщам се към всички - добре е че се прави това, ама на мен вече не ми е достатъчно САМО това, което правя - вижда ми се много малко и не достатъчно. Всеки ден чета горичка и всички коментари за някоя нова идея, понеже на мен трудно ми хрумва нещо ново, което да помага някак си или да е в съответствие с природата, но не успявам да видя всеки ден. Това с батериите много ме зарадва. Дано да има още такива новини скоро. Ако ми помогнете и с идеите ще съм благодарна.
05.09.2007 :: 11:03 :: от Dessie
#24
Кофата за боклук
Още нещо, което научих от Горичка и правя вече в къщи - не слагам найлонови пликчета на кофата си за боклук - на дъното я поръсвам с малко сода и боракс и като я изхвърля само я изплаквам. Гадното е, че до сега мъжа ми изхвърляше боклука, а сега трябва да го правя аз ;-( Интересното е, че събира доста повече отпадъци и то предимно биоразградими - черупки от яйца, обелки и др. отпадъци от кухнята. Знам, че това не е най-удачното разрешение на проблема, но така ще е само до момента, в който изградим компостер :-)
Интересно ми е да споделите как събирате разделно кофичките от кисело мляко. У дома много внимаваме като отделяме капачето, за да не остане фолио по пластмасовата кофичка, защото мисля, че това ще затрудни рециклирането. Много ще е хубаво ако се върнат стъклените бурканчета.
Интересно ще е да научим повече и за процеса на рециклиране. Как става това?

05.09.2007 :: 13:13 :: от Denski
#25
Re: Личен избор
woods, не съм добавила съвети по темата, защото мисля, че Dessie е доста изчерпателна и самата аз практикувам много (за съжаление все още не всички) от тях. Самоцелната, неконструктивна критика ми се струва крайно безсмислена (на теб явно не). А и като критикуваш, особено когато го правиш заядливо, трябва да си подготвен за обратна критика.

Не се чувствай длъжен да отговаряш щом смяташ, че така ще ни "се водиш по акъла".

И за да сме малко по-конструктивни, 1-2 неща, които се правят в моето семейство: майка ми открай време събира водата от последното изплакване при прането за тоалетната. Водата вече в изплозжана веднъж, освен това "по дефиниция" е ароматизирана. Пести се много вода. За съжаление е и неудобно - кофите и легените заемат място, а и са тежки за вдигане

На село в момента изпробват къпане със слънчева вода, загрята в тъмни пластмасови бутилки от бира вместо бойлера на дърва (мда, родителите ми са решили да се забавляват :)

Събирам цигарените кутии на приятелите си и ги рециклирам. Моце да звучи малко смешно, но за една кутия от цигари отива страшно много хартия. Вече всички са ми свикнали и ги дават без дори да съм попитала :)

Това, което аз лично считам за най-голям свой принос е постоянната информационна кампания, на която подлагам приятелите си (семейството вече е облъчено), активно подкрепена с материали от горичка. Най-хубавото е че дава ефект :) Започнах да наблюдавам малки зелени промени в навиците им. Малко ми е неудобно, че съм се превърнала в ходеща реклама на Фрош :( , ама като е най-доброто в момента на БГ пазара от екологична и здравна гледна точка ще го пропагандирам, няма как.
05.09.2007 :: 13:27 :: от Denski
#26
Re: Личен избор
Деси, едно пиленце от горичка спомена, че се подготвя сериозен проект точно за процеса на рециклиране (дано не ми се сърдят, че издавам:), който звучи страшно интересно! Чакаме го с нетърпение, дано скоро да е готов :)
05.09.2007 :: 16:10 :: от woods
#27
Re: Личен избор
Горичка, написах едно мнение за Dessie, ама си искам авторските права. Как да го постна? (ама е off topic)
05.09.2007 :: 16:12 :: от woods
#28
Купувайте си зареждащи се батерии - със сигурност е най-екологично.
05.09.2007 :: 16:23 :: от woods
#29
Re: Личен избор
Тия прахове Frosch в крайна сметка добри ли са? Тук още не е свършила последната кутия Bonux (400 грама мисля че е, купувал съм я преди не знам колко месеца (много)), следващата да бъде Frosch, така ли?
Аз слагам буквално няколко прашинки, имайте го предвид като толкова държите да е енвиронменталистко - винаги трябва да се ползва възможно най-минималното количество. А под, прозорци, общо взето абсолютно всичко може да се изчисти само с вода - няма смисъл да се хаби оцет или каквото и да е друго.
05.09.2007 :: 16:25 :: от woods
#30
Re: Личен избор
#25, Накарай приятелите си да не пушат - така наистина ще свършиш нещо полезно.
05.09.2007 :: 16:25 :: от woods
#31
Купувайте си зареждащи се батерии - със сигурност е най-екологично.
05.09.2007 :: 16:25 :: от woods
#32
Re: Личен избор
Горичка, написах едно мнение за Dessie, ама си искам авторските права. Как да го постна? (ама е off topic)
05.09.2007 :: 16:26 :: от woods
#33
Re: Личен избор
#25, Накарай приятелите си да не пушат - така наистина ще свършиш нещо полезно.
05.09.2007 :: 22:46 :: от Ivan
#34
Личен избор
Охххххх колко полезни неща научих дано да зпочна и да ги правя.
06.09.2007 :: 16:48 :: от Denski
#35
Re: Личен избор
#30, 32, Знаех си, че няма да пропуснеш да изкоментираш. Като успееш да накараш някоя фирма да сложи кофи за рециклиране пред блока ти, сигурно и аз ще съм успяла да ги убедя. М/у другото ако намериш начин (за кофите) пиши. В момента проучвам, но засега все на камък.

#28, 31, Добра забележка. Обаче не всички имат всичките зарядни за всичките размери, а и въпросът какво да се прави с тези които си изхабил преди това (защото хората, които са се интересували от опазване на околна среда отдавна знаят колко са вредни и ги пазят) не е маловажен.
06.09.2007 :: 19:23 :: от Василена
#36
Re: woods
Праховете на Фрош са без фосфати, това ги прави значително по-екологични от останалите на бг-пазара. Иначе си имат разни други неща, дето би било по-добре без тях, но в сравнение с Бонукс ще направиш много добра стъпка.
09.09.2007 :: 03:00 :: от thebetelgeuse
#37
Re: Личен избор
Освен всички неща,които Деси прави, мога да добавя още едно - две:
- да сведем потребностите си до оптималните (или до най-добрия минимум). Ето какво имам предвид: факт е, че потреблението нараства все повече с нарастване на икономиката. Колкото повече ни се увеличават приходите, толкова повече купуваме. Купуваме повече храна, повече козметика, повече предмети за бита. Дори понякога се получава така, че купуваме повече отколкото ни е нужно и след това изхвърляме залежалата козметика или развалената храна или нещата, които са ни омръзнали и т.н. Заедно с тях изхвърляме пластмасови опаковки и найлонови чанти, които са силно токсични (знаете). Също така съществува и следния момент – решаваме, че имаме нужда от нещо и като начало купуваме евтиното пластмасово, като си обещаваме, че понататък ще си купим същото нещо, но по-стилно и по-качествено и от по-надежден материал. И какво се получава – след 2 месеца първата ни покупка е вече захабена, скъсана или неработеща, затова я изхвърляме и отиваме да си купим по-качествената. Така ни излиза по-скъпо (защото сме купили тази първа покупка, която можеше да си я спестим), а и на всичкото отгоре сме добавили още един боклук към многобройните сметища.
Ако през следващите няколко дни се замислим какво купуваме и дали имаме нужда от всяко едно нещо към което посягаме, доста ще се учудим от изводите и резултата.

- повечето от козметиката, която копуваме, може да си я правим сами. Първо нямаме нужда от 5 различни марки лосион за тяло или защо да купуваме скраб за тяло, ексфолиант за пети, ексфолиант за лице и т.н. като може да си направим почти цялата козметика сами (първо няма да са наблъскани с химия и винаги ще са натурални и свежи)

- когато отказваме торбичките от продавачите може да им обясняваме защо го правим и че и те трябва да не са толкова настоятелни при щедрото им раздаване (99% от тях направо ми се карат и настояват, че всичко трябва да е в отделна найлонова чанта, че иначе ще се нарани, ще се смачка ...)

- всички които четем тази статия знаем какво е добре да се прави и какво не. Но по-важното е да го кажем и на другите познати и непознати хора. Повярвайте ми много малко хора разбират какво се случва с планетата в момента и дори са толкова инати и закостеняли и консервативни, че трябват много усилия, за да промени някой нещо в навиците си

- (това е лично мое мнение) ако имаме възможност разделно събраните хартия, пластмаса и стъкло да предаваме на пунктове за изкупуване, а не да изхвърляме в цветните кофите (те са малко само за пред ЕС)

- вече няколко пъти събирам дрехите, които са ми малки или не нося, и ги давам на децата от едно сиропиталище

- има едни магазинчета, които взимат батерии за рециклиране (мога да упътя за едно такова в Пловдив - Кършиака: намира се в малка пресечка на Руски срещу Ленинград, до офиса на Евроком); мисля, че взимат и акумулатори

- може да раздаваме на диск филма на Ал Гор или Леонардо Ди Каприо на близките си и не толкова близки хора, ...
09.09.2007 :: 03:16 :: от thebetelgeuse
#38
Re: Личен избор
И въобще много малко хора знаят за глобалното затопляне и дори от общо над 100 запитани само двама знаеха за Горичка. Просто такава незаинтересованост срещам навсякъде и толкова много хора, които живеят по инерция и без капка умисъл в действията си и навиците си, че вече се отчайвам.
10.09.2007 :: 10:04 :: от Dessie
#39
Re: thebetelgeuse
Страхотен коментар!
Говоренето много помага, но има хора, на които им трябва доказателство за всичко и други, които се връзват на реклами. Така че е добре да си разработим мотивиращи и кратки аргументи за наличието на проблема и лесни стъпки за масово прилагане на лесни стъпки, които пестят.
Много ми хареса ОПТИМИЗИРАНЕТО на потребностите. Звучи добре като мото и хубав превод на REFUSE REDUCE REDUCE RECYCLE!!!
Само някой да не го обърка с оптимизъм, който също е много нужен на всички ни.
11.09.2007 :: 11:54 :: от teodora
#40
Re: Личен избор
Здравейте, радвам се да се присъединя към вас и да кажа, че се стремя да правя точно същите неща - не вземам торбички излишно, гася лампите и говоря много на хората! Но пред нашия блок в Пловдив кофите за разделно събиране са задръстени с какво ли не. Кажете ми моля, къде има пунктове за хартия, стъкло, пластмаса...
Наскоро си дадох сметка колко много излишни неща има вкъщи! Без да сме вещомани и без да искаме започваме да се задръстваме с нещо, което ще ползваме един път в годината.
Това, което направих е пълна инвентаризация - любими бижута, неслагани от една - 2 години, дрехи, книги - подарих, раздадох, продадох на букинистите, занесох в детски домове или просто оставих до буклука!
Да знаете колко място се отвори вкъщи и колко въздух има!
Непрекъснато говоря на познатите си да не хвърлят фасове - или ги събирам :(
Изпращам пари на любимата ми организация, които поддържат биоразнообразието в България и приканвам приятелите ми да правят същото...
Купувам си само неща, които истински ми харесват и знам че няма да ми омръзнат дори и след 5 години - и тук подкрепям коментара да си купуваме качествени неща!
11.09.2007 :: 13:55 :: от caesar13
#41
Re: Личен избор
Здравейте,
Би било полезно да се пише откъде е купен даден еко-продукт, магазин, уеб сайт т.н.
Например праховете на Frosch откъде могат да се купят ?
11.09.2007 :: 18:11 :: от thebetelgeuse
#42
Re: caesar13
Вече Фрош ги виждам почти навсякъде (в големите супермаркети). Със сигурност ги има в Била и Сани макар да не се намират в пълния им асортимент. Има най-вече течен прах за пране (за цветно и бяло),омекотител (3 вида), препарат за съдове, за прозорци и за кухня. Не откривам за WC. Обикновено са при препаратите за почистване и пране, но винаги малко разбъркани.
11.09.2007 :: 22:54 :: от dany_vassileva
#43
Re: Личен избор
Здравейте!
Много се зарадвах като прочетох тази статия. Сега виждам, че това, че и аз правя много такива нещица не ме прави откачалка и не съм сама! Много се радвам, че има такива будни хора! И че ви открих, вече не съм сама:)))))))
17.09.2007 :: 13:59 :: от caesar13
#44
Re: Личен избор
#42 много благодаря за инфо-то !
Точно такава инфо ми трябва за да се ориентирам къде да го потърся :)

17.09.2007 :: 15:23 :: от vkirilova
#45
17.09.2007 :: 15:24 :: от vkirilova
#46
18.09.2007 :: 12:58 :: от Dessie
#47
Нови неща, които можем да правим
вече не слагам торбички в кофата за боклук - на дъното й слагам парче стар вестник, малко сода и боракс.
19.09.2007 :: 09:54 :: от thebetelgeuse
#48
Re: Личен избор - за пунктовете
Ето 2 места в Плодвив, където може да предавате хартия, стъкло и пластмаса:

http://bgmaps.com/map.asp?sid=ba069f7ad46dcbed6373369ed2b863aa&city=%CF%CB%CE%C2%C4%C8%C2&plz=4000&grid=m5k&Map28_32.x=44&Map28_32.y=33&nType=57&oName=&oType=57

http://bgmaps.com/map.asp?sid=ba069f7ad46dcbed6373369ed2b863aa&city=%CF%CB%CE%C2%C4%C8%C2&plz=4000&grid=m5k&Map33_27.x=78&Map33_27.y=31&nType=57&oName=&oType=57

На двете места се изкупуват различни видове стъклени бутилки и буркани, има показани мостри, а на първото май не изкупуват пластмаса, но на второто със сигурност взимат.
Между другото има още много места просто са малко незабележими и няма големи табели, но като започнах да търся с тази цел, се изненадах колко много са.
10.10.2007 :: 22:53 :: от danny
#49
Re: Личен избор
Здравейте всички.
От това което прочетох не ми стана ясен смисъла на бутилката вода във фризера. Ще ме извинявате за некомпетентноста, но не мога да си обясня.По какъв начин това пести енергия?
И още нещо.Не мисля, че "глобалното затопляне" трябва да е причината за подобни "зелени действия".Смятам, че то е продиктувано от съвсем нормални процеси на планетата.Може да ви подразня ,но смятам ,че медийте спекулират с това (винаги внимавайте с м-те).Мойте поздравления, за тези които "зеленодействат":()), защото мислят ,че това е правилно а не, защото имало "глобално затопляне". Но с много топли чуства и към всички останали.Останете си със здраве.
ПС: Всички вие ме спечелихте за винаги. И да не забравите да ми обясните за бутилката.
Благодаря Ви
20.10.2007 :: 21:40 :: от Dessie
#50
отговарям дани
Много се радвам, че сме те спечелили, а що се касае за бутилката вода във фризера, обяснението е че веднъш замръзнало нещо, то изисква много по-малко енергия, за да се поддържа в това състояние, отколкото, ако се охлажда въздуха, защото при всяко отваряне на мястото на охладения въздух влиза топъл. Някъде четох по-подробна информация, мисля, че някъде на страниците на Горичка, но не мога да се сетя точно.
Поздрави!
31.10.2007 :: 13:06 :: от vkirilova
#51
18.06.2008 :: 14:51 :: от earth's friend
#52
Re: Личен избор
Дано тази статия я прочетат 10 000 души, а защо не и повече.
Статията е страхотна и много полезна, както и практична.
30.06.2008 :: 13:07 :: от Сребърен облак
#53
Re: Личен избор
Единственото, което се сещам да добавя като идея в момента е, че сложих кърпа за бърсане на ръцете в тоалетната на офиса. Това - точно до машинката за хартиени салфетки, която сме длъжни да държим там според незнамсикви указания отгоре. Вместо постоянно да харчим излишна хартия, пера един-два пъти седмично покрай другите неща.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg