Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
06.09.2007

Музика за ушите

от Иван Димитров :: Коментари (3) :: (4908 прочитания)

The Carbon Neutral Company пуска новата си поредица от 22 въглеродно неутрални диска, с които можеш да подкрепиш борбата срещу промените в климата дори когато слушаш музика.
Компакт дисковете далеч не са приятни за околната среда. Знам, че все по-рядко си ги купуваш от магазина, записани с музика, но въпреки това... Според изследвания цената на всеки продуциран, опакован и доставен диск е повече от килограм парникови газове в природата. Половината от това количество идва от продуцирането, а другата половина – от транспорта. 1,6 килограма са вредните емисии, ако си купиш CD-то от магазина, а 1,3 килограма – ако си го поръчаш по интернет. Едва 0,7 килограма е цената на албума с любимата банда, ако си го дръпнеш от мрежата. Лошата новина е, че когато изпечеш сваленото на диск, килограмите се повишават на 5,5. Сега се опитай да си помислиш колко дискове циркулират в момента по широкия свят. Не се опитвай повече. Наистина са много. Положението никак не е зелено (а и розово).

И докато в зелените среди се говори все повече за ползата от свалянето на музика от интернет и от iPod-ите (които естествено също не са толкова еко, ако си купуваш всеки нов и лъскав модел), хората от The Carbon Neutral Company решиха да издадат поредица от 22 невредящи на природата компактдиска. Когато в Горичка чухме за инициативата, направихме единственото, което можехме да сторим в такъв случай: Усмихнахме се и закимахме с глави. Ако не знаеш, The Carbon Neutral Company е една от водещите компании за carbon offset и бизнес консултации за тези неща. Фирмата съществува от началото на 90-те и вече е помогнала на 100-на водещи компании във взимането на мерки за парниковите им газове.

Поредицата от дискове ще включва култови имена като: Боб Дилън, Майлс Дейвис и Rage Against the Machinе.

Дистрибуторът Sony BMG ще се заеме с въглеродния офсет на поредицата като инвестира в проекти за възобновима енергия по света. Всичко става с пълното съгласие и одобрение на музикантите. Освен това всеки албум ще съдържа и съвети за пестене на енергия осигурени от Energy Saving Trust.

А ето и пълния списък на CD-тата от The Full Carbon Neutral Entertainment series:

Miles Davis - A Kind Of Blue
Destiny's Child - Survivor
Bob Dylan - Highway 61 Revisited
ELO - Out Of The Blue
Fugees - The Score
Sade - Promises
Simon & Garfunkel - Bridge Over Troubled Water
Faithless - Sunday 8pm
Groove Armada - Vertigo
Leftfield - Leftism
Manic Street Preachers - Everything Must Go
The Stone Roses - Stone Roses
Natasha Bedingfield - Unwritten
Will Young - Friday's Child
Lisa Stansfield - Real Love
Bob Dylan - Blonde on Blonde
Rage Against the Machine - Rage Against the Machine
Celine Dion - Falling in to You
Billy Joel - An Innocent Man
The Byrds - Sweetheart of the Rodeo
The Clash - The Clash
Westlife - Turnaround

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

06.09.2007 :: 02:36 :: от xbizzit
#1
Re: Музика за ушите
Бравоз...Трябва да се направи и за още много други албуми. Макар, че според мен, тая каза си е вече замираща...Всеки би предпочел компактния, многофункционален Ай-под или Мп3(Мп4)-плейър, пред обемистия дискмен...При положение и че дисковете често се надраскват и нараняват..И са толкова по-несъвършени от чистия мп3(мп4) формат, който на практика циркулира навсякаде в мрежата и може да бъде набавен от всякаде...Е, естествено срещу определена, твърде скромна сума, или направо фрий както си е у нас...чудя ся всъшност до кога пи ще е така, но тва е съвсем друга тема, в която не бих искал да ви потапям:)
06.09.2007 :: 16:50 :: от Denski
#2
Re: Музика за ушите
Няк'ва полза и от пиратството - опазва околната среда ;)
06.09.2007 :: 22:05 :: от Dessie
#3
Музика и снимки
Супер е за музиката, но лично аз не мисля, че с откупуването на вредните емисии се върши кой знае какво. Естествено, че е по-добре от нищото, но все пак.
В тази връзка се сетих и за снимките. Преди вадихме всички снимки от фотолентата, а сега опа - тези които не са хубави - изтриваме. Аз лично вадя само по една две, от тези които заслужават да бъдат наредени на стената на смеха у моите родители (там има една стена само със снимки - свежо е като идея). Не ги вадим - не ги пращаме по пощата - не трупаме купища албуми с пластични обвивки... Така че пак - Да живеят новите технологии!!!
Няма фото ленти и представям си там какви химикали за промиването им, после снимки - хартии, бои, химикали, гланцове, мат, албумче... Аз пазя няколко десетки ленти и не знам вече какво да ги правя!?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg