Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
17.09.2007

Хора и улици

от gorichka.bg :: Коментари (16) :: (6702 прочитания)

Днес започва Европейската седмица на мобилността - седем дни на транспорт, различен от автомобилния. Хубав повод авторите на Горичка да си помечтаят за град без коли.
Затвори си очите и си представи любимата улица без коли. Как изглежда тя? Ето как според авторите на Горичка:

Радмила Младенова:
Улица "Шишман". Представям си я с два реда мини кафенета и по двата тротоара, където на зазоряване подреждат масички и столове с лице към улицата. Сутрин си пиеш кафето за разбуждане, а вечер кръстосваш по някой поглед с обитателите на отсрещното кафене. Най-бързото нещо, което можеш да видиш по този "Шишман", са закъснелите за работа секретарки, които потракват с острите си токчета, и безшумните велосипеди, върху които се носят костюмирани и мускулести юпита ;-)

Босилена Мелтева:
Карам колелото без ръце по "Иван Асен". Всъщност ръцете ми са изцяло заети с любимия ми сладолед. Разглеждам малките къщи с дворчета наоколо и се чудя коя ми е любимата. Накрая спирам пред жълтата с огромния балкон, сядам на една от шестте масички в кафето точно на тротоара пред нея. Вече виждам и Веско с ролерите и Жасмина, която си събира кестени и камъчета от улицата.

Иван Димитров:
Живея на брега на "Цариградско шосе", по което денонощно се носят вълни от коли, носещи постоянен звук, като от раковина. Една сутрин се събуждам. Има нещо различно. Излизам на балкона да вкуся как е времето – хубавото време е предястието на сутрешната ми трапеза. Шумът го няма. Белите чаршафи, простряни на простора са – бели – не мога да повярвам. Излизам навън и установявам, че мога да вдишам дълбоко въздух без да ми се повдига както обикновено. Ей това е въздух, ти казвам. Планините ряпа да ядат. По "Цариградско"  вървят усмихнати хора. Все едно е алея в Борисовата – майки бутат количките си, дядовци и баби са извели внуците си на разходка, по средата на платното стара жена продава фъстъци. Малко след нейната сергия мъж се опитва да върти търговия с малки детски колички. Не. Не и днес. Днес и децата не искат да се возят на автомобилните си играчки, защото днес улиците са за хората.

Василена Доткова:
Понеже отдавна си няма асфалт, улица "Едисон" край парка Гео Милев е станала лесна плячка на парковата растителност. Паркът си я е присвоил обратно и сега е една дълга поляна с два тротоара отстрани. Или по-скоро нещо като мини голф игрище, заради разнообразния си релеф. В тревата децата ми играят боси под балкона, ловят калинки и като паднат, не си ожулват колената. Толкова им е гот, че не им се прибира да ядат и като огладнеят им спускам от балкона намазани филии в кошница завързана с въже.

Силвия Тулева:
Бях на 9 години, когато ми подариха хилки и перце за федербал. От тогава в ума ми се е загнездила странната мечта за моето федербално игрище. Всеки път, когато отивах на училище (в Силистра), докато чаках да минат колите, за да пресека улицата (булевард "Македония"), си представях как няма коли и там на самата улица е моето игрище. Мястото като че ли е проектирано точно за това – достатъчно широко е, а от двете страни има огромни дървета, които хем пазят сянка, хем са достатъчно високи, за да не ми се закача в тях перцето. От раждането на тази мечта са минали толкова много години, но все още когато се връщам в Силистра и пресичам булеварда, си представям как колите ги няма, а аз бягам, за да ударя перцето. Пробвала съм да „проектирам“ игрището си и на други улици, но винаги нещо липсва – или е прекалено тясно, или е свръх широко, няма дървета, или пък са много ниски – все нещо не става. Но в Силистра си остава най-прекрасното игрище за федербал - моето.

Олга Апостолова:
"Солунска". Магазинчето за велосипеди преди "Христо Ботев" се е превърнало във вело мол, меката на велосипедистите в София. Отпред е фраш с колела - народът купува части, дава нещо за поправка, взема от поправка... Масичките пред Ориша са още повече, защото всеки гледа да остане и за по фреш. Излизам отвкъщи и се оглеждам преди да пресека - тези велосипедисти понякога хич не гледат къде карат ;-)

Повече за Европейската седмица на мобилността

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (16)

17.09.2007 :: 13:41 :: от Nikoleta
#1
Re: Хора и улици
Здравейте,аз съм Николета.Изключително се радвам,че и България активно ще се включи в Европейската седмица на мобилността.Ами крайно време беше!От 6 години живея във Варна и честно казано на мен ми писна да гледам как дори и малките,забутани улички са в постоянно задръстване от коли,било то движещи се или дори само паркирани.Това на нищо не прилича!Но знаете ли,смятам,че за това не са виновни водачите на МПС!Според мен са виновни управляващите общината органи,които само се оправдават,че нямало средства.Ами знаете ли смешно ми е,да чета и да слушам разни тъпи коментари от тяхна страна.Все пак Варна вече е втория по-големина град в България и е крайно време и тя да заприлича на истински Европейски град!
17.09.2007 :: 13:45 :: от krem
#2
Re: Хора и улици
Силвия права си за игрището. Този булевард е прекрасен за всякакви детски игри. Напомни ми колко съм тичала по тротоарите му, които също са широки, сенчести и без паркирани коли отгоре ... :)))))
17.09.2007 :: 13:51 :: от Dessie
#3
Пловдив
Бившят втори град пак липсва в класацията, но ще се включим и ние като разберем подробностите. Дори си имаме чудесно представителство (фирмен магазин) на българска фирма за производство на велосипеди "Балкан" - Ловеч. Намира се в Голямата Търговия на Брезовско шосе, а хората които работят там ще ви посрещнат с усмихнати лица и компетентни отговори.
18.09.2007 :: 13:51 :: от kozzmen
#4
Some thing change, something never changes*
Ще Ви разкажа за една случка от петък, този петък.

Кръстовището на Мадрид и Евлоги Георгиев - до театър "София"
Пътувам с колело от гара Подуене по булеварда и на гореспоменатото кръстовище се строявам за ляв завой в лявата лента на платното и чакам да светне зелено и да продължа по Ев. Георгиев.

До мен в дясната колона, автомобилите преминават направо, защото сигнала за направо е зелен.
Както си чаках, в един момент зад мен прозвуча клаксон, след секунда втори, трети...
На по-малко от метър зад мен беше спряло Порше Кайен, което явно искаше, да продължи направо, но аз му пречех на пътя (нищо че съм в лентата за ляв завой, той искаше да кара направо.)
Обърнах се, видях голямата кола зад мен и се преместих с около 50см на ляво, като вече рискувах да попадна в насрещната лента, но това не беше достатъчно, за да мине СВИНЯТА.

В следващия момент усетих натиск, не си спомням как точно стана всичко, но колелото ми се озова на земята, аз малко в страни от него, СВИНЯТА мина през колелото, погледна ме злобно (дори си помислих, че ще последва и саморазправа, понеже назовах майка му) и продължи...

Това беше един най-гадните ми дни за тази година.
Не заради 50-те лева ремонт.
СВИНЯТА, не просто мина през колелото, той потъпка достойнството ми, гражданското общество, изсра се не само на мен, но и като цяло на всички свободни хора...

18.09.2007 :: 18:25 :: от izlatev
#5
do kozzmen
Съчувствам ти, наистина! И е наистина адски тъжно как такива СВИНИ успяват в крайна сметка да потъпкват простите човешки идеи за по-различен, нормален живот! Различни от тесните техни познания и разбирания. Тъпаци има навсякъде! Тъпото е че у нас имат някак си и власт....
18.09.2007 :: 18:50 :: от Марина Недева
#6
Re: Хора и улици
Това наистина е адски неприятно и много съжалявам, че ти се е случило. Аз обикновено като чуя нещо такова казвам, че такива неща се случват навсякъде по света, но ТОЧНО такива свинщини като че ли се случват предимно тук! Много ни е ниска културата и не сме научени да уважаваме хората около себе си. Как се поправя такова нещо?? Не знам...
18.09.2007 :: 23:19 :: от Емил Данчев
#7
Re: Хора и улици
Видяхте ли, че в София има кандидат кмет колоездач?
19.09.2007 :: 09:25 :: от Марина Недева
#8
Re: Хора и улици
Много ще се радвам Мартин Заимов наистина да кара колело, но мислите ли, че наистина е така - само питам. Въпросът всъщност е, когато не кара колело, какво кара? Ако отговорът е, ходи пеша, ще гласувам за него с двете си ръце, но хайде да сме реалисти ;)
19.09.2007 :: 13:39 :: от cassini
#9
Re: Хора и улици
Биодизел, етанол, слънчеви панели, електрическо захранване... Докато си блъскаме главата как да пригодим добрите стари трошки към изискванията на новото еко-съвремие, най-добрата алтернатива - велосипедът, е бил разбира се винаги пред очите ни:)
Не, само си го представете! Широки гладко асфалтирани булеварди, всяка сутрин мити с вода ( не че има нужда, няма никакъв прах ), обградени с алеи с цветя и естествено само и единствено велосипеди...! Можеш да помиришеш планината, морето или там каквото е в близост до града! Хората са в перфектна форма, с лек приятен загар от всекидневното каране, с бистър ум... и с голям апетит:))) Ами шума!!! Забравете го ! Чуват се само фонтани, птици и човешки смях! Има място за всички и никой не си спомня какво беше това задръстване...или пък пари за бензин.
Не, само си го представте.
Е, аз разбира се искам да се отличавам от тълпата и ще карам ролери:)
20.09.2007 :: 12:51 :: от spart
#10
Re: Хора и улици
Ентусиазма е заразителен, но с велосипедите има някои практически трудности:
1. Климатът в БГ е такъв че могат да се използват само 1/2 - 1/3 от годината. Е тия дни сутрин никак не ми се ходи на работа с велосипед при 10 градуса. Как ли ще е когато станат 0 градуса.
2. Строителни дейсности, зареждане на магазини - как?
3. Особено лятно време мисля че е 100% задължително на мястото на пристигане да има баня ;)
20.09.2007 :: 16:17 :: от optimiced
#11
@kozzmen:
Случката ти е ужасна...

Най-ужасното обаче не е самото произшествие, а това, че според БГ стандарта случилото се изглежда почти нормално! :-(

Тоест, някой прегазва теб (или колелото ти), защото е в погрешната лента. Той е в тритонен джип. Той е богат. Той има власт. Може и да те убие, ако си поиска, просто не го е поискал. Той не е длъжен да спазва правилата на движение.

Някак си този НЯКОЙ в България изглежда почти НОРМАЛЕН, толкова сме свикнали с безобразията!!! :-(

Нямам какво повече да кажа... Същият с джипа, след такова произшествие в Австрия или в Германия щеше да лежи в затвора, поне 1 година... ако не си пострадал ти, а само колелото...
20.09.2007 :: 16:23 :: от optimiced
#12
@всички:
Може да се кара колело и зимаат и лятото!!!

Защо трябва да имате баня обезателно? Какво, след разходка в градския транпорт също ли всеки ден взимате баня веднага? След ходене пеша? След каране на кола? Това е смешно...

В Холандия се кара колело и през зимата и през лятото. Интересно, как ли го могат? А ние не можем, ние все не ни е удобно, на нас ни трябва баня, преобличане, удобства, да ни е топло, ама не твърде, да не вали, да не е студено... Смях...

http://www.optimiced.com/bg/2007/05/18/one-of-the-100-reasons-to-choose-the-bicycle/

http://www.optimiced.com/bg/category/the-bicycle/

Аз карам и зимата и лятото, и рядко се чувствам некомфортно на байка...

Олеле-малеле, 10 градуса, студ, какво ще правим? Ами ще капризничиим... Велосипедът дава свобода, удобен е за каране при почти всякакви условия, носи радост, здраве... Но къде-къде е по-хубаво с кола, нали, мързеливата, да замърсяваме НАШИЯ въздух, и да не се движим изобщо... :-(

Последно, магазините няма да се зареждат с колела, това ясно, ама магазините не са оправдание за това, че целият център е задръстен с ЛИЧНИ АВТОМОБИЛИ...

20.09.2007 :: 20:50 :: от thanks4nothing
#13
solus_eris@abv.bg
Колелата са само сравнително по-екологични от всички останали съвременни видове транспорт.Но при изработката им също се замърсява доста околната среда.Да не говорим за поддръжката.Аз си купих ново колело преди два месеца и започнах работа с него в една куриерска фирма(www.direct.bg).Вече за трети път пукам гума(предполагам защото съм изминал вече над 1000 км.) и като трябва да сменям с нова със съжаление виждам как старата отива в кофата.Това не е много екологично...Да,за въздуха е добре с колело,спестил съм доста въглероден диоксид на софийската котловина,повече от 100 литра бензин,непревърнал се във въглеродни емисиии,но...
Колелата не решават проблема.Истината е,че икономическото развитие е било винаги за сметка на природата.Това е изначално положение и не може да се промени.Най-екологичното е естественото и природното.Каквато и кола-хибрид да се изобрети,каквото и гориво-няма решаване на проблемите,все ще възникват нови.Защото това просто не са естествени неща.Най-добре зарежете и колите,и колелата и яздете коне.Ако това се въведе в София-идеално :)) - ще дадем добър пример.Светва червено и задръстването на Орлов мост се раздвижва-конете преминават в галоп в посока Ректората,а чакащите на червено на "Евлоги Георгиев" похапват трева от алеята покрай канала...
Идилия
:)))
20.09.2007 :: 21:14 :: от thanks4nothing
#14
solus_eris@abv.bg /// do kozzmen
Много фрапираща случка наистина...Но да ти кажа донякъде и ти имаш вина.Знам,че сега ще скочиш,но ...
Виж,тук,в България,не може да се спазват всички закони за движение по пътищата,защото самите пътища не са каквито трябва да бъдат.По принцип с колело ляв завой на такова кръстовище не е добре да се прави,не го препоръчвам.И аз имах подобна случка като теб.
На кръстовището до Румънското посолство ("Шипченски проход" и "Михай Еминеску") светва зелено за направо и наляво,аз съм зад две други коли,които тръгват.Аз също навлизам в кръстовището и зад мен някой започва да свири като луд,аз се добирам до "Иван Асен",където ме задминава един псуващ субект с бус,а след това още един,който също ми вика нещо.Но те бяха в лентата за надясно,а светофарът за тях светеше червено,но нали бързат и да позаобиколят закона...За малко да ме смажат.И откакто ми се случи това вече гледам да минавам през подлезите и забрави просто за равнопоставеност между коли и колела.Донякъде и аз виждам,че е невъзможно.Тук велосипедни алеи няма,а на улиците за колите място няма,камо ли за някакви "досадни субекти".Донякъде ги разбирам шофьорите-все да чакаш,все да си в задръстване-правиш и по някое нарушение.Но твоят случай,разбира се,си е било направо престъпление.

Иначе да си колоездач в България не е лесно.Като караш по тротоара хората те кълнат и псуват,като караш по улицата пак те псуват и в случая на kozzmen може и по-тежки неща да претърпиш от тях.Просто спокойствие,търпение и ...късмет-това трябва да притежава всеки човек с колело в нашата страна.Но аз все пак обичам България и не бих я заменил с никоя друга държава.

И за край нещо интересно,за ободряване на всички колеги по съдба.

Веднъж доставям някакво писмо,излизам от входа на блоцка и тъкмо да потегля с колелото и ме заговаря един пазач във входа.Като разбра какво работя ми каза:"На такива като тебе Бойко трябва да плаща допълнително 100 лв. еко-възнаграждение.Браво!"
Така че усмихнете се :)
21.09.2007 :: 16:50 :: от stefka grigorova
#15
Re: Хора и улици
Радвам се приятели,че лека полека кметовете се усещат накъде духа вятъра и виждат,че трябва усилено да се грижат за чистотата на природата.Макар,че има още много,много да се желае.
По повод случилото се с kozzmen: в момента по пътищата на България действа закона на джунглата,който е най-силен той ще е господар на пътя.Но когато нещата се уредят със закон за велосипедистите(което смятам за задължително),би трябвало да има и знак на сфетофарите за велосипедисти.А велоалеите да са направени не за отбиване на номера а по стандарт и задължително да се изобразява на лентата фигура на велосипедист.Както е по белите държави.
03.10.2007 :: 14:11 :: от kozzmen
#16
Re: Хора и улици
Благодаря на всички Ви за подкрепата!
@thanks4nothing - имаш известно право, но не отчиташ фактът, че и ние велосипедистите сме хора, и имаме място на пътя. Не мога да карам по тротоарите (най-малкото, че са задрустени с автомобили), ако не мога да карам и по улиците, какво ми остава? Все още не съм се сдобил с перка.

Днес на път за работа, гледайки десетките автомобили паркирани по пешеходните зони ми дойде една едия - стикери с послание, ("тротоарите са за пешеходците", напр.), които да са устойчиви на отлепване - по подобие на винетките. Ако някоя организация или саит (ввв.горичка.бг?!?) реши да инвестира в такова начинание, с удоволствие бих участвал в "наказателна" акция!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg