Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
19.09.2007

DUMPED

от Адриана Андреева :: Коментари (7) :: (4564 прочитания)

Ново риалити шоу, много по-истинско от "Сървайвър", цели да промени навиците на консуматорите във Великобритания спрямо изхвърлянето на боклука.
Ако смяташ джунглата, глада и природните капризи за непосилно изпитание на човешкия дух и вдигащо адреналина риалити шоу, си представи какво е да живееш три седмици сред боклуците в Суходол под зоркото око на камерата. Защото точно такъв експеримент направиха по британската телевизия Channel 4. Предаването носи недвусмисленото име Dumped (изхвърлени на боклука) и потегли успешно в ефир в началото на септември.

Става въпрос за 11 доброволци, които трябва да преживеят 21 дни на едно от най-големите бунища във Великобритания, близо до южен Лондон. Тяхната мисия е да оцелеят след агонията на три мизерни и миризливи седмици сред и с боклуците, които техните съграждани изсипват ежедневно в кофите за смет. Между участниците няма съревнование. Всеки може да напусне, ако боклуците му дойдат малко в повече. Наградата от £20 000 е по-скоро стимулираща, за да не се отказват лесно участниците и за да има какво да поделят по братски на изстрадания, но заслужен край.

Идеята на предаването е почти алтруистична, а елементът забавление за зрителя не е първостепенен, сравнен с важната цел да се онагледи сериозният проблем за замърсяването на околната среда. Поставеното пред участниците предизвикателство цели да илюстрира по въздействащ начин чутовното количество боклуци, което едно силно консуматорско общество отделя ежедневно. И нещо още по-важно - на зрителя трябва да му стане ясно, че голяма част от неговия боклук може ефективно да се рециклира или да не се изхвърля изобщо, и да се замисля преди да вдигне капака на кофата.

Цялата подготовка по пускането на шоуто е голяма хамалогия, защото не е никак лесно да се живее на бунището, тъй като то крие големи опасности – замърсяване, зарази и най-различни лоши изненади. Разбира се организаторите на Dumped са подготвени - поставят ваксини, имат лекар на 24 часово разположение, раздават защитни принадлежности като маски за лице и ръкавици, и т.н.

Самото бунище, на което се развива този риалити екшън, е построено изкуствено до оригиналното такова от съображения за сигурност. Използвани са около 1 000 тона отпадъци, като всеки ден камиони изсипват пресен боклук за “филтриране”. Участниците ползват и чиста питейна вода, но набавянето на тоалетна е тяхна грижа, за която е отделен цял епизод. На място се установява, че индустриалните отпадъци заемат по-голямата част от “ценностите” на бунището. В общи линии се намират цели прозорци и врати, което им помага да си съградят подобие на подслон още в началото.

По-голямата част от 11-те избрани са ентусиазирани поддържници на каузата за опазването на околната среда и шоуто за тях е още един начин да направят личен принос за това.

Организаторите на Dumped са наясно, че експериментът на бунището няма да спаси планетата. Но дори това да е поредният медиен инструмент, чрез който аудиторията визуално и емоционално ще бъде стимулирана да се развълнува от всеобхватен и неизбежен проблем, то това със сигурност си струва усилията.

Виж снимки от сметището в Dumped.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (7)

19.09.2007 :: 09:52 :: от optimiced
#1
Re: DUMPED
Безумна идея... да плачеш ли, да се смееш ли...
19.09.2007 :: 12:04 :: от Dessie
#2
Re: DUMPED
Дано повече хора се замислят за количеството боклуци, които произвеждат!!!
19.09.2007 :: 18:58 :: от In the woods
#3
Re: DUMPED
Страхотна идея, време е да се покаже и тази страна на нещата :)
19.09.2007 :: 19:16 :: от Сава Чанков
#4
Супер яко!
Идеята е страхотна. Отдавна съм на мнение, че всички ученици (и родители, като се замисля) трябва да посетят сметището поне веднъж през живота си. Ако непоносимата смрад и гледка не те накарат да промениш малко навиците си, не знам дали изобщо нещо може да ти повлияе.
23.09.2007 :: 16:44 :: от dany_vassileva
#5
Re: DUMPED
Няма да промени навиците, според мен, защото ще си кажат "Кво пък, даже и да я карам по-икономично това няма да промени картинката! " - за съжаление почти всички се крият зад такива фрази...
25.09.2007 :: 22:21 :: от Danito_
#6
Re: DUMPED
Тва не ми харесва.Идеята не е страхотна. ...
По други начини би могло да се промени нещо...нз...едва ли това е начина
29.09.2007 :: 00:15 :: от gerimira
#7
Re: DUMPED
Тези които изхвърлят най-много боклук да ги накажат така.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg