Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.09.2007

Wiki help

от gorichka.bg :: Коментари (2) :: (4211 прочитания)

Ако смяташ, че с познанията си можеш да помогнеш за обогатяването на българските интернет ресурси, можеш да се включиш в кампанията Българска Уикипедия 100 000, която започва днес.
Целта на тази отворена за всеки кампания е да се популяризира българската версия на онлайн енциклопедията, която в момента съдържа близо 50,000 статии, и да увеличи броя им до 100,000. Така инициаторите искат да помогнат на българското образование, и у нас и по света, и да помогнат за натрупването на качествени български информационни ресурси в интернет.

Какво е Wikipedia?


Wikipedia е най-голямата енциклопедия в света. Английската й версия има 2 милиона статии, много от които са сравними по точност и изчерпателност с Encyclopedia Britannica. Wikipedia е online енциклопедия, която се списва от хиляди доброволци и има версии на много езици. Най-голямата е английската. Няколко версии имат над 300 000 статии (полска, холандска, германска, италианска, френска и японска). Българската версия има около 50 000 статии. Encyclopedia Britannica, до неотдавна безспорният лидер в жанра, има около 65 000 статии. Приблизително толкова са статиите в Encarta на Microsoft. Едно проучване през 2006 г. показа, че точността на статиите в Wikipedia е доста сходна с тази на статиите в Britannica.

Какво можем да направим?


Краткият отговор е „много”. Ние, тези, които смятаме, че знаем нещо за нещо (може да не е само екология) и прекарваме малка или по-голяма част от времето си в интернет, бихме могли да увеличим броя на статиите в българската версия до 100 000 и повече. Това би направило българската версия на Wikipedia незаменим информационен и образователен наръчник за всеки, който говори български.

Помнете само, че в Wikipedia трудно се лъже. Някой ще открие статията ти, в която не си съвсем обективен и ще я промени. Не може да се пребориш с обективността на Wikipedia. Имай предвид също така, че в Wikipedia се публикува само свободно откъм авторски права съдържание.

Работата с Wikipedia е, че няма нужда да знаеш всичко за всичко, за да пишеш. Каквото и да допринесеш, то има смисъл. Има и още един подход – да преведеш статия от английски или френски. Или пък просто да прехвърлиш няколко важни факта за Мадрид от испанската версия в българската. Така със сигурност ще помогнеш на българското образование, на децата си, на всички, които се добират сега до интернет и се надяват да получат смислено знание. Знаеш ли, че в момента статията на английски за българския език е пет пъти по-обширна от тази в българската версия?

Какво още можем да направим?


Можем да увеличим знанието по света за България като попълним чуждоезиковите версии на Wikipedia. България е част от Европа и част от света. И светът трябва да знае за нея. Wikipedia е един особено добър начин това да се случи.

Начините за писане и редактиране, чрез които да се включиш в обогатяването на българската свободна енциклопедия, ще научиш от раздел Уикипедия-Наръчник.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

13.09.2007 :: 19:15 :: от jmryts
#1
Re: Wiki help
За съжаление не се чувствам достатъчно компетентен в никой област, за да напиша каквато и да е статия със самочувствието, че е достатъчно добра или поне сносна. :(
13.09.2007 :: 19:53 :: от Dunyata
#2
Re: Wiki help
Аз написах няколко статии в Уикипедия. Те са основно за селища в България, както и за някои топоними. Уикипедия е велик проект и заслужава да му се помогне!
Бих писал още, само да имам време.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg