Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
28.09.2007 :: партньор

Яна и офисът

от Надя Станчева :: Коментари (8) :: (16450 прочитания)

Пътят към екологично отговорния бизнес задължително минава през еко офиса. Такива офиси вече има и в България. Запознай се с един практик.
Накратко за Яна Аврамова: Яна е на 29, девет от които е прекарала в Холандия, където завършва първо международен маркетинг мениджмънт, а после и комуникации и мултимедиен дизайн в Кралската академия по изкуствата в Ротердам. Връща се в България в началото на 2006 г., намира си хубава работа и се надява, че и България може да бъде толкова чиста и подредена, колкото Холандия.

Занимава се със: хора, защото работата й се състои главно в комуникация с клиенти. На визитката й пише "New Business Development" в Mag Studio, най-голямата мултимедийна компания в България. Там Яна е и основният проводник и организатор на идеята да превърнат новия офис на фирмата в зелено място.

Откъде у теб такава еко проактивност? Когато се върнах в България, разбрах колко лесно в Холандия съм влязла в коловоза всичко да е подредено, боклукът да се събира разделно, навсякъде да е чисто. Изведнъж се преместих да живея в Лозенец и се оказа, че дворът под прозореца ми е превърнат в сметище. Някой си сменил дограмата и изхвърлил старата през прозореца и какво ли още не. Написах бележки до всички съседи, че в събота в 11 ч. ще ги чакам на двора, за да почистим заедно боклуците и да си имаме малка зелена градина зад кооперацията. Дойдоха едно 10-годишно момиченце и един дядо с инсулт. И така първата ми "социална кампания" в София се оказа неуспешен опит.

Защо се получи така според теб? Хората тук приемат природата за даденост, защото в България все още я има. Холандците нямат и затова си правят природа, сушейки океана.

Лесно ли успя да убедиш колегите си да превърнете офиса си в зелен? Стана много бързо и лесно - оказа се, че във всяка стая и във всеки отдел има някой запален по идеята, който да строява останалите. А и не е толкова трудно да накараш някого вместо да си принтира мейла, да го чете от компютъра. Открихме зеления си офис през април и в началото в кофите за разделно събиране имаше по няколко листа хартия, а сега са пълни. Това, че сме "зелен офис", не означава, че всички ядем само биохрани или пък никой не носи кожени дрехи. Просто вече не пием от пластмасови чашки, а ги заменихме със стъклени.

Какво следва след зеления офис? Еко тийм билдинг. Идеята ми е да отидем в Родопите и да се разделим на отбори. Ние в Mag Studio сме към 80 човека, така че можем да се разделим на няколко групи и за всяка група да определим периметър, в който да събира отпадъци. И за групата, която събере най-много, да има награда. Шефът ни ще реши каква, но когато има състезание, мотивацията е още по-голяма и мисля, че ще се получи. Защото иначе на такива събирания обикновено се преяжда и препива. Сега пак ще седнем вечерта на маса, но поне преди това ще сме направили и нещо полезно.

14 съвета за превръщане на вашия офис в зелен с минимални усилия:


Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (8)

28.09.2007 :: 10:07 :: от Denski
#1
Re: Яна и офисът
Браво Яна! Еко тийм билдингът е направо страхотна идея! Трябва да пишеш как е минало :)
28.09.2007 :: 11:25 :: от Dessie
#2
... и още нещо
Супер е това което сте направили!
Само да добавя още няколко идейки
Много зеленина - стайни растения, навсякъде и особено зад монитора на компютъра.
На мястото на спрей-ароматизатора - в тоалетната палим ароматни пръчици (може и свещи, но тогава става твърде романтично)
Препаратите, с които се почиства и с които се мият чашките са Фрош.
Кафето ни е Био.
Пушачите са ни проблем, но още не знам как да се справя с него. За сега ги караме да пушат на прозореца, защото нямаме тераса...
28.09.2007 :: 16:20 :: от Dessie
#3
за стачката
Знам, че не му е тук мястото, но все пак:
ОТВОРЕНО ПИСМО
От Съвета на настоятелите на родителското настоятелство при ЦДГ „Дружба – Първи Юни”, гр. Пловдив, ул. „Атон” № 1
Във връзка с продължаващите вече пети ден ефективни стачни действия на учителите и помощния персонал в детските градини и училищата, с настоящето изразяваме нашата подкрепа за справедливите искания на работещите в сферата на образованието.
Желанието ни е да декларираме и обстоятелството, че разбираме проблемите, които доведоха до предприемането на тези ефективни стачни действия и да се обърнем към широката общественост да подкрепи протестните действия.
Апелираме Министърът на образованието, както и всички държавни чиновници, да си дадат ясна сметка за последствията, до които води систематичното унищожаване на българското образование, и да погледнат без насмешка на проблема, защото той засяга всички ни като граждани на тази страна.
ПРОБЛЕМЪТ
В продължение на години бавно и систематично се провеждаха реформи в образованието, които не доведоха до нищо хубаво. Отново, както и в много други сфери на обществения живот се заличиха множество добри традиции, които гарантираха качествено обучение на децата, възпитанието им в труд и знания, както и заслужения респект към преподавателите и хората като цяло.
Обезличаването на българския учител и демагогското представяне на проблематиката около възникналите стачни действия, не винаги адекватните действия на учителските синдикати, неминуемо водят до незаслужено унижение на хората, в чиито ръце поверяваме своето бъдеще – нашите деца.
РЕШЕНИЕТО
Ние не знаем какво е решението на проблема. Плащаме данъци и гласуваме, точно за да не се занимаваме и с тази работа: “нека други търсят решението”. Със сигурност обаче знаем, че то не е в безконечното протакане и играта на нерви! Не е в демагогията и презрението!
Г-н Министър, хората се обръщат към Вас с уважение и респект, отвърнете им със същото, защото сте Министър по Нашата воля. И молим, престанете да се шегувате с проблема.
Господин Станишев, не Ви ли е поне малко неудобно да говорите с усмивка за исканията на учителите, преструвайки се, че защитавате пенсионерите? Всички те могат да Ви бъдат родители или учители – покажете им дължимия респект. Другото е демагогия.
ПОДКРЕПАТА
В последните години някак си свикнахме да решаваме множеството си проблеми поединично – всеки се спасява, както може, прибира се в корубата си и гледа много, много да не се забърква в разни проблеми, защото неговите му стигат. Неизбежно е - един ден и него ще го застигнат проблемите, които е игнорирал. Затова е обществото – да се обичаме като хора, да си помагаме като приятели и да проявяваме разбиране и добра воля за болките на другите.
Подкрепата ни се изразява по много начини, но някак си тя остава скрита за камерите и перото на журналистите.
Г-н Министър, с настоящето писмо ви призоваваме да вземете бързи мерки за разрешаване на проблема! Всяко проточване във времето увеличава напрежението не само между ...
28.09.2007 :: 16:21 :: от Dessie
#4
продължението
учителите и Министерството на образованието, но и между родители и учители! Това е напълно излишно, защото ние вече сме се доверили на тези хора и ще ни е много по-лесно да работим заедно и спокойно, знаейки че децата ни са в добри ръце.
ХОРАТА и МИСЛЕНЕТО ИМ
Естествено е всеки да има определено мнение по даден въпрос и то е формирано от някои факти, на които е станал свидетел. Говори се за големите отпуски на учителите, за краткия работен ден, за частните уроци, за незнаещите деца... Често обаче се забравя това, за което трябва да сме им благодарни. Това, че работата на тези хора е тяхното призвание, а не някаква унизителна длъжност.
Човек така е устроен, че когато нещо му се дава даром – той не може да го оцени. Не си даваме сметка, че малките добрини, които всеки ден творят учителите на нашите малчугани, на практика са големи чудеса. Нашите деца спят следобед в креватчета в чисти чаршафи и пижами, винаги са сухи, измити и нахранени с питателна храна. Играят навън – на слънце и сред зеленина. Учат песнички и танци, свирят на пиано... Учат ги да са добри, да не се бият, да събират разделно отпадъците, пишат доклади и отчети. Помощният персонал се грижи да е вкусна храната, да е чисто и свежо, да ухае приятно... А ние през това време работим спокойно. До такава степен сме приели всичко за даденост, че дръзваме да критикуваме действията на учителите, предизвикани от собствената ни разглезеност.
Благодарим Ви учители! Благодарим ви, приятели!
И Вие Не сте сами!
Що се касае до нерегламентираните доходи, които толкова много бодат очите и бъркат в джобовете на българския родител, това е друг важен проблем, но всички мълчат и се примиряват със статуквото, а после някой им е виновен. Въпрос на политическа воля и действителни действия е да се реши и този болен въпрос. За това, родители, търсете отговорност от учителите, които не са научили децата ви на нещо, което е следвало да научат, и не проявявайте толерантност към проявите на корупция сред тях. Подкрепете достойните интелигентни хора с призвание, защото без тях не можем. С общи усилия ще успеем да се променим към по-добро и ще превърнем прекрасната ни страна в райска градина с добри и възпитани деца.
Нормално е и във всяка професия да има Специалисти и „специалисти”, както във всяко стадо има мърша. Затова не е редно да съдим всички само защото между тях има хора, които злоупотребяват със своето положение. Трябва да се обърнем и към себе си и да прозрем, че неправейки нищо по въпроса и примирявайки се с нередностите ние ставаме активни участници в този процес. Защото не луд този, който яде баницата... И защото така свикнахме с повсеместната корупция, създадохме й такива прекрасни условия, че тя удобно се загнезди навсякъде и дори в съзнанието ни. Замислете се! Просто ние я пуснахме там.
БЪДЕЩЕТО
... То е в ръцете на нашите деца.
Извън клишето, извън заучените фрази – това е неизменната истина, над която всички здраво трябва да поработим, за да решим общите си проблеми на социални ...
28.09.2007 :: 16:26 :: от vkirilova
#5
Re: За стачката
Ами, тук му е мястото! Вчера в Пловдив учителите блокираха възлово кръстовище и поради тази причина бул. България беше задръстен целия! Аз лично висях 1 час на отсечка, която минавам за 3 мин. Колко замърсихме въздуха нямам идея!!!!! Стотици коли, които бълват отрови 1 час! Г-н Министъра да му мисли! Отговорен ще е и за белодробните ни проблеми после!
28.09.2007 :: 20:54 :: от Whiskey
#6
Re: Яна и офисът
Dessie, има начин да се справиш и с пушенето :).

Виж този сайт http://www.inter-star.hit.bg/ или потърси повече инфо за електронните цигари (пурети) и почвай да агитираш по всякакъв начин пушачите в офисът ви ;).
29.09.2007 :: 12:51 :: от Dessie
#7
Много свежа идея!
Вече изпратих линка на единия от колегите. Дано не ми се разсърди! Като се замисли човек, това ще е от полза най-вече за пушачите, после за пасивните пушачи и най-накрая и за околната среда.
Може би няма да е лошо да се публикува една статия за тютюнопушенето и тук в Горичка, защото ефекта на цигарите върху околната среда е по-голям отколкото си мислим. То не е само дима и катрана, ами и фасовете, и хартията, и много пестициди за тютюна, и лекарства за лечение (пак са химия)... сигурно има и още.
15.11.2007 :: 12:17 :: от Цветослава
#8
Re: Яна и офисът
Бих искала да знам, къде мога да поръчам рекламни материали за фирмата в която работя, но те да са на рециклирана хартия? Помогнете, търся такива рекламни агенции и печатници, които да се съобразяват с околната среда.Иначе, идеята за Зелен офис го подкрепяме целият екип и се стараем...
Радвам се, че не сме единствените и често показвам на колегите и другите като нас, така все повече се мотивираме .Благодарим и на Дневник и gorichka.bg за това, че радпространи "Зелен офис" , сега всеки го има на работното си място, като всеки път преди да направи нещо се съобразява това дали е екологосъобразно.Така всички се включиха с още идеи и действия.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg